Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

vigu34

Membru activ
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About vigu34

 • Rank
  Nou venit
 1. Sper sa fie util http://www.155la3.ru/60_years_ussr_transistor.htm
 2. vigu34

  Transformator 230V o lamurire

  Unele transformatoare sunt cu aluminiu. Altele si in special cele mai vechi folosesc cuprul. Prima verificare as fi facut-o sa nu existe contact intre bobine si intre bobine si miez. Din ce spuneti dvs. lucrurile sunt mai complicate in realitate. Asa ca nu prea merita efortul. Dar macar m-am lamurit. Multam!
 3. vigu34

  Adeziv suspensii difuzoare

  https://www.olx.ro/oferta/adeziv-difuzoare-alb-ID5BoIk.html#a55c881662 Depinde si din ce material este suspensia. Depinde si ce valoare au difuzoarele. Si eu am vrut sa incerc da riscul sa stric ceva greu de inlocuit era foarte mare. Am citit si vizionat pe google si....cam cu asta m-am ales. Cu prenadez este putin riscant caci aplicat dupa metoda clasica, odata contactul facut cam asa ramane.
 4. vigu34

  Transformator 230V o lamurire

  Multumesc pentru raspunsuri! Am o idee pe care o voi expune in concret, pentru a elimina orice suspiciune ca "as face misto". Pot sa fac rost de la un amic de un transformator pentru cuptorul cu microunde. In mod normal cu primarul alimentat la 230V, s-ar obtine in secundar aprox. 2.200V la peste 700W (asta din ce am citit atat pe forumuri din tara cat si de afara). Acest tip de transformatoare (MOP parca le zice) sunt subdimensionate deoarece se folosesc in general perioade scurte de timp si datorita economiei de cupru. Ma gandesc ca pentu tole vor trebui sa foloseasca cel mai bun material din punct de vedere al raportului calitate pret (fierul este totusi ieftin raportat la pretul cuprului) si trebuie asigurata si o fiabilitate rezonabila. Din ce am mai citit sarma din secundar ar avea diametrul undeva la 0,5-0,6 mm iar raportul de transformare undeva la 1:10. Deci as putea alimenta fara probleme secundarul la 230V si sa obtin in primar (transformat astfel in secundar) aprox 20-24V la 3-4A. Ideea ar fi sa obtin un transformator de calitate ca care sa alimentez/testez unele echipamente vintage care folosesc aprox. 30-35V DC. De asemenea ar putea fi folosite si doua astfel de transformatoare pentru alimentare diferentiala. Am vazut ca in scule audiofile (pentru cei cu urechi de delfin) se folosesc transformatoare supradimensionate. Cam asta ar fi fost ideea pe care am dorit sa o supun dezbaterii. Multumiri
 5. vigu34

  Transformator 230V o lamurire

  @miticamy, voi incepe prin a spune ca nu am de gand sa fac misto. Daca te pricepi cat de cat m-ar interesa un raspuns din practica la exemplul de mai sus. Multam de raspuns e totusi un inceput.
 6. Buna ziua! Am o nelamurire referitoare la un transformator de retea monofazic. Presupunand ca are un raport de 1:10 si este calculat pentru 1.000 spire in primar si deci 100 spire in secundar. Care ar fi dezavantajul daca de exemplu acest transformator ar fi bobinat cu 5.000 spire in primar si deci 500 spire in secundar? Stiu ca avand un numar foarte mare de spire este bobinat cu o sarma mai subtire (pastrand raportul sectiunii intre primar si secundar) va rezulta o putere mult mai mica. Presupunand ca in mod normal bobinat corespunzator ar avea o putere de 500W probabil cu un numar foarte mare de spire si sarma mai subtire ar putea debita de 100W. Care ar fi dezavantajele sau chiar avantajele (presupunand ca ele exista) pentru exemplul de mai sus? Ar fi suficient pentru mine chiar si un raspuns mai pe scurt din partea celor care se pricep (randament, flux, etc). Multumiri!
 7. Nu intentionez sa fac multe modificari. La siliciu m-as fi gandit cel mult in alimentare daca ceva nu e cum trebuie. Defapt sunt adeptul de a nu schimba nimic dar uneori vechimea unor componente si in special a unor condensatori electrolitici poate sa creeze probleme. Condensatori electrolitici de calitate, audio, sunt destul de greu de procurat si nu tocmai ieftini. Exact asta doresc sa il aduc in parametri atat cat ma pricep, macar partea de alimentare si amplificarea (tensiuni si eventual bias). In partea de FM (atat ma intereseaza) mi-as prinde urechile. Dar cu putin ajutor din partea unor colegi priceputi sigur voi reusi! Ma gandesc si la condensatorii de iesire de 800uF/25V sa vad cum ar suna cu unii Panasonic din seria FR (am 1200uF/35V). Si acum suna foarte bine pe boxe Beovox 3702 (Alnico).
 8. Multumesc. Revin cu o schema mai clara si exact varianta mea. Ar fi vorba de 905 rezistenta de 1k8 care vine la masa (+). Si pentru injumatatirea tensiunii? Eu am masurat pe fi colector al tranzistorilor finali respectiv pe carcasa lor.
 9. Buna ziua! Detin un amplituner Beomaster 900M. Este functional, este full germaniu, dar are unele probleme pe care as dori sa le rezolv si as avea nevoie de sfaturile dvs. 1) Se alimenteaza printr-o sursa stabilizata (inclusiv partea de final). Am incercat sa reglez tensiunea de alimentare la 24V conform schemei dar nu reusesc sa cobor mai jos de 27V. Care ar putea fi problema? S-ar putea inlocui tranzistorii din alimentare cu tranzistori cu siliciu bineinteles tot PNP? 2) Am masurat tensiunea mediana inainte de condensatorii de iesire de 800uF si am 12V cu 15V pe ambele canale, desi ar trebui sa fie cam 13,5V cu 13,5V. Stiu ca se poate regla prin modificarea valorii unei rezistente dar la aceasta schema nu am deslusit care ar fi acea rezistenta. Multumesc!
×