Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ndc74

Membru activ
 • Content Count

  371
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

20 core_reputation_level_4

About ndc74

 • Rank
  core_member_rank_2

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Un filmulet cu montarea unui strung nou in fabrica:
 2. Foarte tare strungul. Desi e un strung mare da gaura de 0,5mm pe 60mm lungime. Avantajul grafitului e ca e moale si are proprietati de lubrifiere, nu trebuie sa folosesti o alta solutie pt asta. Frecarea burghiului cu materialul e mica si de aia nu se rupe. Probabil daca gaura trebuia data intr-un material metalic nu cred ca reusea sa o dea fara sa rupa burghiul.
 3. Pentru prelucrarea conica, sunt 2 cauze: 1) Nealinieri de geometrie ale strungului (de genul axa centrala a papusii fixe, nu se suprapune pe axa papusii mobile). Poti sa vezi asta plimband comparatorul fixat pe carucior in lungul unei bare rectificate mai groasa (de genul fi20mm lungime 500mm) perfect dreapta si de care esti sigur ca are acelasi diam peste tot (o masori cu micrometrul la exterior). Comparatorul trebuie plimbat atat in plan vertical, dar si in planul paralel cu ghidajele in fata sau spate. 2) Uzuri/jocuri la ghidaje si carucior si se remediaza prin rectificare. Asta se discuta deja pe un alt topic. Cum a zis si colegul Andras, e o chestie complexa ce necesita experienta si multa munca.
 4. Asta e normal sa ai bataie caci tu daca ai dat-o jos din universal e greu s-o mai centrezi pe aceeasi pozitie. Totusi o bataie de zecimi e cam mare. Ca sa verifici cum se prezinta strungul, iei o bucata mai groasa de fier (ceva gen fi30-40mm lungime 300mm) o strangi bine in universal restul sa fie iesit (in jur de 250mm). Strunjesti din ea (nu conteaza cota finala ci doar sa iei din ea pe toata lungimea) in jur de 2-3mm din mai multe treceri (ultima data span mic avans mic), dupa care fara s-o dai jos din universal pui ceasul comparator in diverse locuri (langa universal, la mijloc, la capat) si rotind vezi bataia in punctele respective. De asemenea iei micrometrul si masori diametrul piesei in punctele respective ca sa vezi cat de conica e piesa rezultata in urma strunjirii. Neaparat n-o dai jos din universal, n-o slabesti. Odata data jos n-o mai centrezi la fel.
 5. In vechiul universal ai incercat sa prinzi o bara rectificata si doar sa vezi ce bataie are, sau bataia ai observat-o la piesele prelucrate pe acel strung?
 6. Faptul ca bataia apare la piesa prelucrata pe strung si nu la tija rectificata de referinta, ar putea insemna ca abaterea e generata in timpul prelucrarii si vine din uzura strungului, jocuri etc si nu din universal. Cu vechiul universal ce probleme aveai de l-ai schimbat?
 7. un alt sistem cu rulmenti la care poti regla si apasarea din tensiunea unor arcuri
 8. In general rusii merg pe solutii simple. Nu stiu cat de mult ajuta, dar avantajul ar fi ca reduce uzura si forta de rezistenta, inlocuind frecarea prin alunecare cu cea prin rostogolire. Lamelele alea par din material elastic gen foaie de arc. El arata in film ca folosind solutia cu rulmenti s-a ameliorat calitatea suprafetei strunjite.
 9. Am vazut in filmul asta o metoda de a inlocui patina din spatele ghidajelor cu 2 rulmenti pt a limita vibratia cutitului:
 10. Exista si posibilitatea ca ghidajele sa fi fost rectificate pt eliminarea uzurii si atunci tot caruciorul sa se fi lasat mai jos si in felul asta roata dintata a coborat sub pozitia initiala. Nu stiu daca e cazul, dar e posibil. Surubul principal si bara de avansuri cum vin pe piulita splitata respectiv pe bucsa de antrenare angrenaje? Stau pe pozitie ok? Daca da, atunci roata dintata nu e ok. Daca ele vin mai sus putin fata de piulita respectiv bucsa, atunci tot caruciorul e mai jos. In cazul asta pe V-urile caruciorului se pune tabla de alama sau teflon pt a inalta tot caruciorul in deplasarea lui pe ghidaje.
 11. Eu din postul asta asa am dedus, ca nu ti-a trebuit, dar n-ar fi nici o problema sa-l faci. M6 poti sa tai la cutit cu putin chin, dar nu stiu de ce as fi tentat sa cred ca o calitate mai buna ar avea acel filet facut corect cu tarod decat cu cutit. Mai ales daca filetul trebuie mai lung. Cutitul ar fi destul de subtirel pt M6 si ar flamba, asa incat calitatea lui nu cred ca ar fi grozava. Singurul avantaj ar fi ca poti controla diametrul filetuluilui si in cazul unor suruburi mai putin precise micsorezi jocul imbinarii, dar pe de alta parte vei si forta filetul respectiv.
 12. Eu personal daca as avea nevoie de un filet interior de pana la un diam de 5mm si n-as avea tarodul aferent, fie as incerca sa procur tarodul corespunzator, fie daca e asa special, cu un pas rar si greu de gasit, mai degraba m-as chinui sa fac eu un tarod (daca si materialul de filetat nu e f tare si n-am de dat 100 de gauri filetate), decat sa ma chinui sa fac filetul ala interior pe strung. E mai rapid sa faci un tarod decat sa profilezi un asa cutitas si sa tai filetul cu el (asta daca si piesa se poate prinde in universal, ca daca nu tarodul e singura solutie). Sa tai filet M2 interior din cutit cum lasa sa se inteleaga doru intr-un post mai sus mi se pare o idiotenie.
 13. Stiam ca nitrura cubica de bor (care la duritate este dupa diamant) se foloseste in prelucrarea materialelor foarte dure, dar nu stiam ca este utilizata si in cazul celor moi ce se lipesc de cutit.
 14. Ai intors-o ca la Ploiesti. Am retinut ca nu ti-a trebuit filetul M2, dar ai lasat de inteles ca daca trebuia sa faci gaura filetata, nu era nici o problema sa faci filetul pe strung. Eram doar curios cum il faci. Revenind la discutia initiala, "aluminiu" e o demunire mult prea generica. In spatele ei se ascund multe aliaje pe baza de alunimiu. Am avut o bara in jur de fi40 care abia se strunjea exterior decent si asta utilizand fel de fel de solutii de lubrifiere (gen: emulsie, WD40, gaz, motorina etc). Nu vreau sa-mi imaginez cum faceam filet cu tarodul in ea cand cutitul de ext si diverse turatii se lipea in ultimul hal. Sa mai fi fost si pas fin, ma lasam pagubas. Pe de alta parte, durAl-ul se prelucreaza foarte frumos si ies filete super ok. E adevarat ca am folosit filetele respective la asamblare si nu mi-am pus niciodata problema jocului. Cred ca de aici vine toata discutia generata de acest joc. Nu stiu exact la ce foloseste colegul acele filete si cat de important e jocul din ele. Acele filete sunt pe niste suruburi in miscare? Daca odata fixate nu mai lucreaza surubul, nu se poate elimina jocul printr-un Loctite?
 15. Uite aici ai zis ca ai facut gura la cutit de fi2 dar ca faci si M2 din cutit, doar ca nu ti-a trebuit.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.