Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cocojambo68

Membru activ
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Se poate si mai bine

About cocojambo68

 • Rank
  Nou venit

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Deoarece am fost ocupat cu serviciul nu prea am avansat cu liniarul, totusi am reusit sa finalizez partea de alimentare a filamentului, conectica intre releele de input-output si inclusiv tx-rx. Nu am gasit dioda zener de 5,6V de putere asa ca am recurs la metoda veche cu un sir de diode 1N5408, socul de filament l-am facut pe tor de ferita, 2x20 spire cu sarma de cu 1,5mm imbracata in pvc (sarma de cu pt. instalatiile electrice). Azi am reusit sa finalizez partea de alimentare anodica, am vrut initial sa-i fac sursa separata dar pana la urma am modificat un pic sasiul si am montat totul in interior. Tensiunea anodica in gol depaseste 2000V, iar capacitatea totala este de 27,5uF, poate am timp sa-l incerc macar intr-o banda pana diseara: https://imgur.com/a/JgLEZFb https://imgur.com/a/uvhvRQJ
 2. Varsta isi spune cuvantul, priviti condensatorul de decuplare tensiune anodica inlocuit intr-un FL2000B al unui bun amic:
 3. Ok, multumesc de info, cum procedam sa intru in posesia lui? Iti las numar de tf. pe PM, sunt din Bucuresti, sector 1
 4. Ce dimensiuni are ultimul de pe randul 3? Cel de 600mA cu sunt.
 5. Da, am tinut cont de pozitia de montaj, GK71 este un tub foarte robust. Bobina este pe calit si au intrat exact 7m de sarma Cu 2,5mm. Vreau sa incerc sa-l alimentez cu un traf de microunde la care voi face un mic artificiu, deoarece aceste trafuri se incalzesc exagerat o sa-i dau alimentare de 220V doar in emisie iar in receptie sa ramana alimentat la 110V, in felul asta condensatorii de filtraj vor sta sub tensiune si nu va mai exista acel soc de curent la pornire si nici nu se va mai incalzi traful. Deja am facut teste si se comporta foarte bine. Trebuie sa fac cablajul pentru condensatori, puntea de diode redresoare si mai imi trebuie inca un cablaj pe care voi monta socul pt. filament, releul de intrare, circuitul de bias. Oricum nu vreau sa-l fac decat pentru benzile de 160m, 80m, 40m si 20m, benzile superioare nu prea ma intereseaza.
 6. In weekend m-am apucat de constructia unui liniar cu GK71 cu grilele la masa. Am folosit doar ce aveam prin atelier, am atasat cateva poze:
 7. Stiu ca este sub datele de catalog dar pana termin sasiul sa-l pot vedea in functiune o sa incerc cu 1750V, redresat si filtrat inseamna cam 2400V. Nu este problema sa comand un nou transformator dupa aceea de vreo 3000V care redresat si filtrat o sa ajunga la peste 4000V.
 8. Deja am gasit si comandat un releu in vid pe ebay.de, VR421, aproximativ 200Lei cu tot cu transport. Mea culpa, am scris ,,transformatoarele'' fiindca m-am referit la cel de anodica si cel de filamente. Transformatorul de anodica o sa fie unul singur 1750V/2A. De pilda liniarul cu 3xGU50 pe care-l folosesc doar cand am nevoie, alimentarea anodica este sub 1000V si scot lejer din el 350W fara sa omor tuburile, la fel si cu cealalt cu 4x811, sunt sub tensiunea anodica data in catalog. Sincer sa fiu, liniarul cu 4x811 este o combinatie de scheme si de piese pe care le aveam stranse de ani de zile. Foarte dificil a fost sa obtin un raport de 5/1 intre curentul anodic si cel de grila, acest raport practic mentine tuburile in clasa AB2, un acord prost facut al filtrului pi scoate imediat tuburile din clasa AB2, deasemenea o priza de pe bobina din filtrul pi daca nu este unde trebuie nu o sa poti obtine acel raport de 5/1. Legat de liniarul cu 2xGU81, vreau sa iasa cat mai mic ca si dimensiuni cu sursa separata din cauza greutatii si dimensiunii transformatoarelor.
 9. @Traian B, multumesc de info, habar nu aveam de acele relee. Am primit mesaj de la persoana care a cumparat cele trei relee de pe radioamator si imi cedeaza unul, mii de multumiri. Cateva poze cu GU81M curatat de gulerul acela de la baza si fara caciulite, roler inductorul, variabilul in vid si cel clasic. Intre timp am reusit sa gasesc cateva butoane la liniarul cu 4x811: Si o poza in care se vede diferenta de inaltime intre doua GU81M, una in soclu homemade si una fara soclu, asa cum a iesit de pe poarta fabricii: Si liniarul cu noile butoane:
 10. Multumesc tuturor pentru aprecieri, @Cezar deja am cateva zeci de legaturi facute cu acest final si am primit controale de 59+ de pe toate continentele. Antena folosita este un delta loop din doua undite de pescuit de 8m cu fir de 1,5mm multifilar imbracat in camasa de plastic si bobina la baza de 2x9spire cupru 2mm pe bara de ferita. @Dyogenes, am construit acest final din curiozitate mai mult si fiindca aveam aceste tuburi. Doua sunt RCA si doua TOSHIBA, parametrii in schimb sunt la fel, m-am jucat cu fiecare tub in parte sa vad ce curent anodic si de grila si ce putere iese din fiecare. Cel care vreau sa-l construiesc acum cu 2xGU81M, tot din curiozitate o sa-l fac. Deja am curatat doua tuburi de camasa metalica de la baza si caciulitele din anod si grila, am confectionat socluri homemade din teflon. Transformatoarele de anodica 1750V/2A si filament 12,6V cu priza/30A comandate deja au venit, variabil Jennings in vid 5-350pF pentru anod, pe iesire clasic 3x500pF cu 1mm intre placi, roler inductor rusesc cam cat tubul de mare. Ce nu am gasit inca este un releu adecvat la iesire, au fost pe radioamator 3buc limba soacrei dar se pare ca au zburat repede. Mai caut, daca nu, voi confectiona unul. Nu prea lucrez in benzile superioare, cele mai multe lagaturi le am in 20 si 40m si nu folosesc mai mult de 80W in antena decat daca este nevoie.
 11. Cam asa arata in prezent amplificatorul: Aproximativ 950W in banda de 14Mhz cu un atac de 65-70W, 800W IN 28Mhz si peste 1000W in 3,5 si 7Mhz. Am calculat dimensiunea sasiului sa pot folosii capacul de la un cuptor cu microunde. Mai am de gasit butoane pentru acord, benzi, power, filament, std-by si de inscriptionat fata. Deoarece m-am apropiat de final cu acest amplificator, m-am apucat sa strang piesele si sa confectionez sasiul pentru un altul cu 2xGU81M.
×
×
 • Create New...