Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

dyogenes

Membru activ
 • Content Count

  978
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

115 Excellent

About dyogenes

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Postez si eu o idee pe care de mult timp ma bate gandul sa o incerc, dar timpul, bata-l vina... http://members.iinet.net.au/~cool386/6BL8_srrx/6BL8_srrx.html Pare un receptor interesant. Bine, nu ma astept la performante, stereo, etc. Un radio simplu de ascultat in bucatarie... De altfel, intregul site e super interesant... http://members.iinet.net.au/~cool386/
 2. E suficient sa se gaseasca un compromis optim. 3 bobine perpendiculare sunt suficiente ca un comutator banal cu 11 pozitii, sa suporte peste 1KW. Merita sa ne complicam mai mult? Cine are bani de transformatoare, lampi, variabile la 2-3-4 KW, are si bani pentru 6 relee cu vid.
 3. De udat, nu o sa-l ud pe el, ca isi pierde garantia, dau un cidru de pere la primul festival radioamatoricesc! (A propos, stie cineva, va fi tot la Izvorul muresului?) De cumparat accesorii, m-am apucat deja... Mi-am comandat un set de conversie intre cele mai uzuale mufe folosite in RF... Doar ca asta va veni lent, ca vine din China... Da, m-am apucat de citit cum sa-l folosesc la chestii mai complexe....
 4. Azi am bagat ca Berila, 12h la munca, dar macar am avut o satisfactie: m-a cautat DHL-ul Mi-l doream demult, acum incepe joaca pe diverse filtre...
 5. Nu ieste, dom'le, pentru ca nu are cum! Nu sa poate, finca eu stiu, dupa nas, la vasta mea esperenta... Asculta de mine, ca nu am scoala, da am scoala vetii. Toti e prosti, si ai mai prosti e olandejii. Aia nici sa vorbeste nu stie, da da sfaturi la altii. Da stii unde greseste ei? Nu tine cont da capacitatili dintre foili la varza.
 6. Si daca tot vorbesc pe aici oamenii despre tot soiul de receptoare, aici este varianta Kit: http://radio-kits.ucoz.ru/index/prijomnik_korotkovolnovika_s_nizkochastotnym_ehmf_rft_200/0-44 Cum functioneaza? Eu zic ca merge excelent:
 7. Da, de obicei acolo incep descarcarile. Le mai poti fenta punand mai multe saibe de textolit. Eu de obicei iau comutatoare cu 4-5 sectiuni, le scot pe cele "de rezerva" iar saibele de textolit le redistribui la sectiunile folosite.
 8. Corect. Stiu de metoda scurtcircuitarii sectiunilor de bobina nefolosite, dar nu am avut niciodata in viata mea un comutator din acela. Un Centralab calumea costa aproape 100 Euro. Un releu cu vacuum e pe la 20 Euro... Ajungi cu costurile unui amplif homemade aproape cat unul industrial. Ok, cel cu GU-81 l-am facut cu relee cu vacuum pentru ca "mi-au picat la mana", post-conflictul rusia-ucraina erau cativa ucrainieni pe Ebay care dadeau la jumate pret si le-am luat la 10 Euro/buc. Dar razboiul a trecut, au demancare din nou si preturile au crescut. Folosind 3 bobine, pot utiliza lejer un comutator banal, cu distanta relativ mica intre contacte, ieftin. Este foarte adevarat ca sectiunile de bobina sunt diferite in functie de banda, ar fi risipa de material si mai ales spatiu sa bobinezi banda de 80m cu conducta de frana... In 10m esti obligat, trebuie suprafata cat mai mare la conductor (ef pelicular), sarma de 2,5 se topeste la 1 KW la frecventele alea.
 9. Weeeeiiii frate, bobina aia... Merge bine pentru amplifuri cu lampi de la Radio Carmen, da cand treci de 400W, si folosesti 3 spire din ea in banda de 10m, sa vezi ce efect Corona misto face la celalalt capat, pe la priza de 7 MHz si 3,5 MHz!!! Nu-i voie de facut nazbatii din alea, sunt greseli de incepatori. Bobina filtrului pi trebuie "rupta" in minim 2 parti perpendiculare la amplifurile de pana in 600W si minim 3 parti perpendiculare una pe ceallalta la amplifurile de 1KW sau mai mult. Se evita in felul acesta ca bobina filtrului pi sa se comporte ca un autotransformator si sa descarce. Na, acum ati aflat si secretul evitarii distrugerii comutatorului de benzi la amplifurile mari. De fapt nici nu era secret, l-am explicat cu subiect si predicat in filmul amplifului cu 2X GMI-83. Asta daca a deschis cineva link-ul...
 10. Pentru cineva care porneste de la 0, depinde cati bani vrea sa investeasca. Cea mai ieftina varianta pentru a gusta traficul radio il reprezinta o state CB care sa poata lucra si in mod SSB. In CB de obicei se foloseste mudul USB, dar sunt grupuri (portughezii de ex) care emit si in LSB. Statia sa nu fie noua, ca ajunge sa coste aproape cat un transceiver serios. M-as orienta catre un President Grand, President Jackson sau President Lincoln, dar acelea vechi, nu chinezariile cu leduri recente (au facut mai nou chinezii Jackson II, Lincoln II, palide umbre a ceea ce a fost candva un Jackson). Suma maxima ce merita alocata pe un astfel deCB este 500 - 600 lei. Daca dispui de ceva mai multi bani, merita sa pandesti pe radioamamtor.ro sau chiar pe Ebay.de / Ebay.fr un transceiver de unde scurte gen Yaesu FT-757 sau Kenwood TS-440. Pretul real si corect al unui astfel de transceiver este undeva in jur de 300 Euro....
 11. Ups... Chestiile astea trebuie sa le rumeg o vreme, deoarece nu-mi sunt familiare. Dupa aceea ma invart sa vad cum le pot realiza.
 12. Cirip, super interesanta chestia! Balun chior facusem si eu, doar ca eu am bobinat doar 6 spire trifilar, vad ca tu ai pus 7. Si la mine, peste 14-18 MHZ SWR-ul se ducea in balarii. Eu nu stiu sa fac compensarea. Cum se realizeaza ea practic?
 13. Nici mie nu mi se pare dificil de testat. Eu as pune o rezistenta neinductiva intr-un capat si analizorul de antena in celalalt. Dupa care as baleia de la 3 la 30 MHz. De exemplu, pentru traful 4:1, pui o rezistenta de 200 ohmi intr-un capat si trebuie sa citesti 50 fara swr si fara reactanta pe analizor. Eu personal nu am reusit sa fac niciodata un traf 9:1 liniar in frecventa, dar mai studiem pe la altii care au reusit si cumva il facem... De masurat, la fel ca si cel 4:1, doar ca se foloseste rezistenta de 450 Ohmi.
×
×
 • Create New...