Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Jhn

Membru activ
  • Content Count

    265
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

20 Se poate si mai bine

About Jhn

  • Rank
    Membru
  • Birthday 04/16/1972

Profile Information

  • Locatie
    Calarasi

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. @asterix196803, diodele sunt 70HFL60S02 referitor la ce model de bobină să foloseşti pentru invertorul tău (platbandă de cupru, sau cupru litat) nu ştiu ce să-ţi spun, însă la acesta este cu platbandă. @mac01 ai dreptate, invertorul ăsta mi-a sosit cu diodele "jumulite" de un meseriaş anterior. În schimb la cum arată, vină o poartă propietarul sau cel care a lucrat cu el. La astfel de "clienţi" eu i-asi da un aparat de sudură clasic gen transformator peste 50 Kg şi fără roţi să tragă de el până nu mai poate. Am pregătit două diode BYV 52-200 pentru teste, însă mai am nevoie şi de alte componente, nu ştiu dacă rezolv în dimineaţa asta. În schimb variantă propusă de @Maricel mai sus mi se pare destul de ok şi acceptabilă ca preţ, doar că trebuie puţină atenţie.
  2. Buna seara d-le ION.

    Am discutat cu ceva timp in urma cu dumneata referitor la inbunatatiri/ modificari la un invertor Jasic 140 Dyi......nici macar nu l-am testat de cca 3 luni !!

    Am o intrebare :am vazut la invertorul Tor162L ca avea anterior diode cu surub....ce tip erau mai concret ??Mi-a placut varianta cu diode aleasa de dumneata !!

    Am cumparat de la Ungureanu 5 diode ISL9K3060G dupa datele din datasheet au 2x30A si 600V ,35ns in ideia de a le monta pe un radiator de Pc cu ventilator asta dupa bornele de iesire plus o inductanta facuta pe 2 miezuri de ferita U de la tv color.....problema este ca nu stiu care varianta de bobina este mai buna...sirma de Cu impletita cca10 fire cu diam de 1 mm sau tabla de Cu..

  3. O idee binevenita a venit din partea colegului de forum @Maricel cu montarea pe radiator a unor diode STTH 6003, e putin de munca dar se merita !. Multumesc Marcel !, si astept si celelalte poze...
  4. Salut, ne putem auzii maine seara ?

    1. Maricel

      Maricel

      Salut! Da, cum sa nu Ion.

  5. Am primit la reparat acest tip de invertor vechi, cu doua diode lipsa, o rezistenta arsa, si cine stie ce o mai fi... pentru ca nu l-am alimentat. La prima vedere invertorul este construit solid, cu un ditamai transformatorul pe iesire, doua protectii termice , si pwm-ul cu UC3526AN. Ca minus ar fi ca nu este "dotat" decat cu doua igbt-uri G40N60B3, are doar 100 A/100%, si este putin mai greu decat cele obisnuite. Invertorul a fost neglijat maxim, carcasa arata jalnic indoita rau la partea de jos unde vine traful de ferita, parca a fost scapat de la inaltime, in plus de asta am "recoltat" si o mana de paie uscate din el. Diodele am de gand sa le schimb pe toate 4 , insa sunt cam scumpe si nu stiu daca o sa merite efortul, poate voi adapta ceva. In dimineata asta cand ajung acasa, continui sa ma ocup de el, si revin deseara cu alte detalii.
  6. Sunt de acord !, numai ca propietarul si-a luat invertorul acasa invocand vorba aceea : "ma duc si cumpar altul ". Nu cunosc starea financiara a clientului (si nici nu ma intereseaza ) dar ori omul este "pe bani", ori habar nu are , s-au poate cine stie la cumparat din talcioc, invertorul asta de nou costa o gramada de bani. Trimite-ti pozele alea si daca sunt identice cu ce am avut eu...poate am sa-l intorc din "drum", multumesc de raspuns !
  7. Salutare !, stiu ca e cam tarziu pentru un raspuns la problema ta, insa ieri m-am "pricopsit" si eu cu unul din asta. La mine traful de citire a curentului a luat foc, carbonizand si ceva componente de prin imprejur. Se aprinde display-ul, comuta functiile, tranzistorii de putere par ok, insa nu stiu ce componente au pocnit acolo, plus ca mai am si traful acela carbonizat. Schema pot sa caut mult si bine pentru ca nu o sa gasesc, asa ca daca nu este prea tarziu poate colaboram si le dam de cap, numai sa vrea si propietarul invertorului sa astepte... Rog si eu la randul meu colegii de forum, care au mai intalnit modelul asta, sa-si spuna parerea. La modelul meu nu are nici macar soclu acolo unde te intereseaza :
  8. Salut !, ai mai progresat cu invertorul ?
  9. Din experienta proprie as putea sa-ti recomand ce sa NU cumperi de banii aia, insa ar trebuii sa insir aici o sumedenie de "firme" si nu doresc sa fac "reclama" nici uneia. Chiar daca nu sudezi zi de zi cu invertorul, mai pui ceva banuti peste, si cumperi macar ceva la 1000 de lei, si garantie neaparat. Ieri de exemplu am primit la reparat doua pocnitori din astea, unul din ele adus de afara , clientul se lauda ca a sudat cu electrod 3,25 mm, chiar a si taiat cu el !. Asa arata invertorul, bineanteles ca am sa-l inapoiez clientului cu toata "inima", omul nu are nici o vina, chiar scrie pe invertor ca sudeaza cu electrod de 3,2 mm, insa factorul de utilizare lasa de dorit.Firma asta a fost cat de cat parolista, indicand corect factorul ala de utilizare, dar ce te faci cu aia de le scrie dupa ureche ?. Pe forumul asta a mai fost deschis un topic asemanator, citeste si sigur vei gasii raspuns :
  10. Am schimbat condensatorul, am alimentat traful TC01 separat, iar pe bornele puntii redresoare am legat o sursa de curent continuu 24 Vdc. Invertorul scoate o tensiune de 8,5 Vdc la bornele de Iesire, si aprinde un bec de 12 V, bineanteles cu ledul de eroare aprins. Maine dau o "fuga" pana la tara si aduc sursa reglabila de mai jos, dupa care revin. Sunt tare curios sa vad de unde a pornit defectul, voi face probe (la tensiune mica ) si cu c-ul acela umflat, sa vad ce se intampla.
  11. Maine voi face simularea aceea, dupa cum urmeaza: 1. Alimentez traful TC01 separat cu 220 Vca direct din priza. 2.Verific semnalul G-S mos-feturi direct in pinii acestora, in placile de comanda AP02,si AP03 sa vad daca exista . 3.Daca am semnal ok, incerc sa alimentez cu tensiune crescatoare 50 Vca, 90, 125,si 240, astea sunt tensiunile de care dispun. Numai bine !
  12. In seara asta am ajuns tarziu acasa, si nu am avut timp sa fac alte probe, insa am dat jos condensatorul C01 (1000 uF/400 VDC) si cu toate ca da bine la masurat cu acest instrument: ESR-metru cu analizor + LCFP miron63 plus inca unul Uni-t UT70 (din poze), condensatorul are o mica umflatura: Nu stiu daca aste e cauza, insa voi revenii........o seara buna !
  13. Ca să nu mai deschid alt topic, am primit la reparat ieri un invertor Esab LHN 140, cu aceeaşi problemă descrisă in primul post de initiatorul topicului. Propietarul a primit "verdict" din partea unei firme de reparatii, că nu se mai poate repara, ca are nu ştiu ce placa defecta, etc, etc....asa ca nu am nimic de pierdut. La prima vedere, rezistenta de soft start 12/10W care este in paralel cu tiristorul intrerupta. Din cauza lacului izolator impregnat pe cablaj şi tranzistori, am dat foarte greu placile jos, insa la masuratoare totul pare ok, triacul l-am scos din cablaj si testat simplu cu o sursa si un bec de 12v auto. Masurat primarul transformatorului de putere are 1,63 mH, semnalele driver de pe placa AP01 (F01,F02 si E01,E02) sunt identice si conforme cu schema de service: Am zis ca "scap ieftin" asa ca am montat o alta rezistenta si l-am alimentat printr-un traf separator cu bec inseriat...si nu stiu de unde sa auzit un "poc" !, dupa care am dat iar placile jos si masurat insa nu am gasit nimic defect. In seara voi incerca soft startul descris in manualul de service, si voi revenii cu alte detalii, insa fiind primul invertor de genul asta de care ma "lovesc", rog pe cei care au mai avut de-a face cu acest tip de invertor, sa-si spuna parerea. Am masurat si condensatorul dă bine, insa pentru siguranta il voi schimba !. Multumesc !.
  14. Am revenit, si scuze pentru intarziere ! Dupa ce am schimbat cam tot ce se putea la acest invertor, in probe am observat ca ledul galben ce indica eroare este aprins, semnal in grile era (tot acela cu „ciocuri”) iar cu patru igbt-uri recuperate, invertorul aprinde la bornele de iesire o lampa halogen de 300w, in schimb normal ca nu suda . Am inceput sa scot un releveul placii de comanda, si intradevar se aseamana cu Telvin 144 (cum a spus si Ciprian) , greseala mea a fost ca am montat in pinul 2 al LM324 dioda normala 4148, nu zener !. Invertorul l-am predat firmei pe 15 Febroarie luna trecuta, si se comporta foarte bine.
×
×
  • Create New...