Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

riciu

Membru activ
 • Posts

  158
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

riciu's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Reacting Well
 • Week One Done

Recent Badges

 1. Am vrut sa schimb si traful driver dar nu am gasit modelul respectiv. Este un (UTK) TI120303 . Multumesc pt idee. Era programata cumpararea unuia mai de calitate, dar deocamdata nu mai sunt bani.
 2. Este a doua oara cand se strica acest invertor. Prima data ( acum doi ani) avea IGBT urile arse, o dioda si o rezistenta. Le-am schimbat si a mers foarte bine...pana intr-o zi. Acum a avut cam aceeasi problema, doar ca rezistenta arsa a fost R4 ( cea in paralel cu releul). Am schimbat IGBT-urile, ambele diode D14 si D31( chir daca era arsa doar una) si R4, dar invertorul nu porneste. Led-ul galben se aprinde si are o usoara palpaire, ledul verde e stins, releul nu se atrage, ventilatorul nu porneste, insa rezistentele R18 si R35 se incing in cateva secunde ( maxim 5 sec).Se incalzeste si R4. Tensiunea pe condensatorii mari e 314V. Pe U3 (LM7815A) intra 15V si ies 13V. Pe IGBT uri am urmatoarele tensiuni: pe Q8: Uc-e = 290V, Ug-c=4V, Ug-e=0V pe Q5: Uc-e=20V, Ug-e= 0V, daca pun testerul si pe grila-colector se atrage releul. Am verificat si compponentele care se cer masurate in manualul de service si sunt bune. Nu am osciloscop ca sa verific formele de unda si nici experienta prea mare nu am in depanare. De aceea va cer ajutorul cu cateva sfaturi. si a doua schema (cu driverul)
 3. Dupa multe tentative de a invata programarea microcontrolerelor, limbaje, Arduino etc... am decis sa ma apuc sa recitesc si documentatia de pe site-ul Microchip pt PIC 16F84,varianta tradusa in romana. De 4 zile citesc la ea si in afara de o gramada de expresii si cuvinte straine pt mine , nu inteleg nimic. Culmea, ca despre limbajul C si PIC-uri se spune chiar si aici ca e ceva simplu. O fi simplu pt altii, dar eu deja sint satul de microcontrolere ca dupa ce am intors netul pe toate partile nu am gasit nici o documentaite care sa explice programarea ca la prosti. Asadar, plin de nervi, am zis sa mai incerc o metoda. Sa-mi dea cineva un program de aprins un led si apoi sa-mi explice fiecare litera si fiecare expresie din programul ala, astfel incat dupa ce inteleg practic, sa inteleg si teoretic ce se spune prin documentatii.. La mine mai merge metoda asta. Daca nu, ma apuc de invatat circuite logice si gata. Simt ca pierd timp degeaba doar cititnd robotic si neintelegand nimic. Cred ca sint trei ani de cand ma chinui cu microcontrolerele astea si sint zero. Nici macar din cartea lui Surducan, care se spune ca e explicata bine si pe intelesul oricui, nu am reusit sa inteleg nimic.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines