Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

va_cristi

Membru activ
 • Content Count

  294
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Se poate si mai bine

About va_cristi

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  .......

Recent Profile Visitors

365 profile views
 1. va_cristi

  Controlare procesor

  Vezi si pinul 10. Am gasit in multe scheme ca ar fi de control sau chiar POWER.
 2. va_cristi

  Controlare procesor

  Esti sigur ca aceasta este schema? Nu am gasit decat un LC6543H. Iar tu ai mentionat in primul post "as avea nevoie de ajutor legat de acest procesor LC6554 H," Scuze pe amplificator este LC6543. Poti urmari traseul pinului 17 de la LC6554H? Este la masa?
 3. Salut, si la multi ani!

  Am "rasfoit" topicul tau FlatCAM, si as vrea sa ma lamuresti un pic.

  De curand am comandat un CNC3018 PRO. Am zis ca e simplu de lucrat cu el. Dar pana o sa ajunga, am zis sa caut tutoriale, cum sa il folosesc pt realizarea de PCB-euri,... Dar, "rasfoind" topicul tau, FlatCAM, am impresia ca ma depaseste total. De ce? Nu am realizat niciodata un PCB cu ajutorul unui program. Si din ce am citit in topic, am inteles ca fara FlatCam nu prea o sa pot realiza un PCB cu ajutorul CNC-eului. Eu am un calculator mai vechi,  AMD Athlon(tm) II x2 250 Procesor 3.00 GHz si 2.00GB RAM, cu o placa video GT220/1G RAM si W10/32bit.

  Din ce am inteles eu, ar trebui sa fac cablajul intr-un program, de exemplu PROTEUS (acesta este instalat in calculatorul meu) salvez fisierele si apoi le import in FlatCam? Pare asa de complicat pentru mine, ca deja ma vad cu sotia pe langa mine, si daca nu fac ceva cu CNC-eul, am incurcat-o rau de tot.

  Te rog frumos, cand ai timp, sa ma lamuresti si pe mine, ce programe am nevoie pt a reusi sa lucrez cu CNC-eul, tinand cont si de calculatorul descris mai sus.

  Multumesc, si multa sanatate!

   

  1. mars01

   mars01

   Salut!

   Cristi, creaza si tu un topic in sectiunea de CNC-uri pe acest subiect. E mult de discutat pe acest subiect, dificil de scris atata de unul singur si f ineficient pentru ca va beneficia doar o singura persoana dupa care informatia prezentata devine nefolosioare.

   In cazul unui topic, ramane si pentru alte persoane care in mod sigur vor cauta acelasi tip de informatii.

    

   Eu unul nu am facut nicodata un cablaj prin gravare, am inceput sa lucrez la FlatCAM din alte considerente si am zis ca daca tot ma bag in asta sa imbunatatesc si aceste aspecte desi nu le folosesc. Dar in masura in care stiu cate ceva, am sa postez pe topicul tau.

    

   Cele bune,

   Marius

  2. va_cristi

   va_cristi

   Multumesc de raspuns.

   O sa caut sa vad daca nu mai este ceva asemanator. Daca nu, o sa deschid un nou topic.

   Multa sanatate, si sa ne auzim cu bine!

   Cristi

 4. va_cristi

  Statii de lipit

  Vreau si eu un sfat. Vreau sa achizitionez unul dintre aceste doua produse. Ca si caracteristici sunt identice. Diferenta o face display-ul, si pretul. Am observat ca se gasesc piese de schimb, si sunt de multisor pe piata. http://gordak.ro/index.php?route=product/product&path=95_74&product_id=79 http://gordak.ro/index.php?route=product/product&path=95_74&product_id=323
 5. Cum arata un astfel de regulator ? Poate un flow switch
 6. Eu am facut o paranteza cu arzatorul. Concluzia este ca, nu ai voie sa modifici astfel de instalatii, fie ele si aragaz. Iar de modificat un arzator, nu aveam de gand sa ii pui o placa "home made", tot de la reprezentanta luam componentele. ...
 7. norad, nu este un electrod de ionizare. Pentru ionizare in marea majoritate a arzatoarelor, au nevoie de o sursa de 110Vca. Acea sursa este preluata din transformatorul placii care are doua tensiuni. Una de 17 sau 18Vca, si una de 110Vca. Mai nou, placile electronice au surse in comutatie pt 24Vcc si 5Vcc. Dar pt 110Vca, tensiunea folosita pt relevarea/citirea flacarii, au un traf mic care tot de la 230Vca este alimentat. La unii producatori, ionizarea se face prin electrodul de scanteie. Aici este mai complicat. Dupa ce da scanteia, care se aplica cu o tensiune de 13- 15000Vca, se citeste ionizarea. Aici nu am mai facut masuratori de tensiune. sesebe, placa de ionizare nu are mai mult de 6cm pe 6cm cu tot cu traful de 110Vca.
 8. Pur si simplu atasate de termocuplele existente, dar sub plita. Termocuplele existente se vor incalzi iar termocuplele de tip "k" vor sesiza o crestere a temperaturii,... Sa va spun ceva, in legatura cu modificari aduse unei intalatii care foloseste gazul. Si anume un arzator RS70- in doua trepte care a fost pornit cu multi ani in urma. Recent, i-am facut revizia si i-am facut reglajele necesare, aer-gaz, dar nu mi-a placut cum era oprit si pornit de cazan. Abia ce ii pornisem un arzator nou, dar modulant, si am observat diferentele in timpul functionarii. In unele cazuri se preteaza sa functioneze si cu doar doua trepte. Dar in acest caz, cerinta era pt un arzator modulant. Asa a fost solicitat de proiectant cu multi ani in urma. M-am uitat in documentatii si am zis: da asta poate fi modificat putin si il facem modulant. Trimit un mesaj la reprezentanta, sa i-mi zica de ce am nevoie. Raspuns: "pot sa-i pun si doua roti si il fac bicicleta". Concluzia: pai daca din fabrica a venit in doua trepte, in doua trepte "moare". Orice problema/incident care poate aparea la un astfel de echipament, pompierul,... va da vina pe modificarile aduse. Poti tu sa ii explici orice, ca nu ar influenta functionarea, alea alea, vinovatul tu esti. Deci, chiar si ideea mea de a pune acele termocuple, nu este bine vazuta, agreata. Eu as zice tot cu sonda de temperatura in interiorul hotei, si sa nu porneasca ventilatorul. Sa emita cate un beep. Daca in timp de nsec utilizatorul nu porneste hota, semnalul acustic sa isi schimbe frecventa, asa cum sunt avertizarile sonore la lipsa centurii de siguranta cand te pui la volan. Iar dupa o perioada de timp, daca observam ca utilizatorul porneste hota fara sa mai apuce avertizorul sa il anunte, ne recuperam piesele .
 9. O alta varianta, ar fi sondele termocuplu de tip "k". Acestia pot citi temperaturi mari, ~1000'C, montati langa ochiuri. Restul, dupa bugetul fiecaruia.
 10. catalinu, de obicei stiu ca pui oala pe ochiul aragazului apoi aprinzi ochiul. Dar chiar daca pui oala pe ochi dupa ce aprinzi ochiul, ce flacara mai vede senzorul IR? Aaa, daca folosesti un bistabil care sa ramana activat ventilatorul,... Stii cum este asta, cu detectarea IR? "Ventilatorule, uite flacara!" Si apoi pui oala. Dar cum opresti ventilatorul? Se cam complica treburile. " Da nu mai bine cu senzor de vibratii? Ii trage dna o lingura la hota si porneste hota. Cand opreste hota, face la fel, dar de doua ori, ca sa stim ca trebuie sa ne asezam la masa ".
 11. doru3160, este posibil ca la 80-90 de ani sa nu ma mai gandesc sa leg fire, dar acuma la..., inca mai cablez/leg fire.
 12. Parca suntem in sectiunea Proiecte si realizari in electronica, nu!? Asa sunt multe pe net. Dar unora le place sa "distruga visul unui electronist". Nu mai bine ma duc la o bere, doua,... si astept modulul de pe OLX,... Ghinionul vostru ca nu consum alcool si nici nu fumez. Ma "joc cu electronica". Da, poti fi satisfacut si dupa una, doua beri, dar nu cred ca depaseste o satisfactie mai mare ca aceea in care ai realizat ceva cu manuta ta. Si daca mai ai si un copil si priveste/invata de la tine,... Spor la cumparaturi!
 13. Eu zic sa excludeti citirea curentului din termocuplu. Fire trase catre hota ce se vor acoperi cu uleiuri+praf. Eu am zis cu doi senzori, unul ambiental si unul in hota pt ca nu am de unde sa stiu pozitia bucatariiei, est, nord,..., dar merge si cu un senzor. Iar cun un attiny cu 8 pini, este mult prea mult, si ii mai pui si un display OLED/I2C ( 2 × pin ) sa iti afiseze treapta de viteza, un simplu buton de comutare a vitezei (1 × pin ), senzori de tipul DS18xxx ( 1 sau 2 × pin ) + triac pt viteza motorului ( 1 × pin ) total 5 ( sau 6 ) pini iar doi pini sunt alimentare microcontrollerului. Acesta era proiectul meu, dar au aparut hotele telescopice si "mau scos din schema" . Iar de consum, ce sa zic, nu o sa nai stau la calculator doar o ora pe an, si am facut economie pt micul attiny pt 1, 2, ... cine stie cati ani, la energie.
 14. Cu cresterea temperaturii comparand-o cu doua sonde: una ambientala si una motata in hota chiar pe filtru? - cu un microontroller - . O schema cum este conectata sonda termocuplu.
 15. va_cristi

  ESP8266 cu OLED1,3" - SH1106

  Ti-am trimis mesaj.
×