Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

nomikos

Moderatori
 • Content Count

  2,494
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

320 Excellent

1 Follower

About nomikos

 • Rank
  Rurouni

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. nomikos

  Detalii executie mobilier bucatarii

  Corpul cuptor are H720 x L600 x D550 adancime MINIMA. Cuptorul are un relativ 595 x 595, dar asta e la panoul frontal, ca cota finala. Imaginile de mai sus pot fi facute si asa; Extras linie negru in format pdf din cad, si colorat in Photoshop. Si ies chiar mai bine de atat. In realitate sunt si alte multe variante. Eu personal sunt din categoria celor care proiecteaza de la zero in AutoCAD, dar cu succes se poate folosi Pro100. Problema la bucatarii e gandirea din spate, un desen se poate face si cu un amarat de creion pe un servetel. In ce anume se deseneaza e irelevant. O bucatarie rebut, iese si din cel mai performant instrument soft. Va sfatuiesc sa invatati teoria din spate, si mai tarziu sa va ganditi la instrumente de desenat. S-a ajuns pe luna cu planseta. Un exemplu amarat de Photoshop;
 2. nomikos

  Montare aer conditionat

  Este o aberatie. Sunt componente care vaporizeaza in vacuum, si se impune o vacuumare care scolastic este recomandata la 45 minute minim, tocmai pentru ca aceste componente care vaporizeaza in vacuum, au nevoie de timp sa faca asta. Sunt componente care nu pot fi eliminate in vacuum, si atunci se impune purjare cu azot. Iar la reincarcare generala sa nu vacuumezi este o aberatie, nu mai vorbim de decontaminare. Plus, ca in lipsa unei butelii cu reductor incarcata cu azot, nu poti verifica daca ai pierderi. Plus ca s-o luam asa: A avut cineva ideea, poate chiar din mesterii astia de doi lei, sa calculeze care este lungimea aferenta traseului de la unitatea exterioara, insumata cu lungimea traseului aferent unitatii interioare? Aici ma refer la vaporizator la racire/condensator in pompa, piesa din interior. Sunt 20m liniari in total la un diametru mediu de 7mm. Asta pentru un traseu de pana in 3m. Ajunge la un volum de aer contaminat de aproape 1l. Handicapatii aia considera ca poti purja 1l de aer comtaminat in felul asta. Sa le traiasca...
 3. nomikos

  Montare aer conditionat

  Daca se recupereaza, se recupereaza cu recuperatorul in butelie cu cantar electronic special, si implica ulterior purjarea instalatiei cu azot. Corectie nivel ulei dupa caz, reintregirea instalatiei, incarcare cu ~800g functie de tipul aparatului si dimensiunea instalatiei. Omul vine cu un arsenal de scule. Recuperator, cantar, butelie pentru recuperare, butelie cu refrigerant curat, butelie de azot cu reductor de presiune, statia de sudura dupa caz, pompa vacuum, baterie mamometre, termometru, si toate fiarele aferente. Un frigotehnist bun face o scoala de 6 luni. Investitia in scule este enorma, scolarizarea costa, salariul unui frigotehnist bun, calificat pe bune, este mare. Este piata pregatita sa plateasca? Toti s-au obisnuit cu banala reumplere de 150 lei, toti fac gat ca vor calitate. Am facut un test de anunt cu montaje aere ca in Germania, cu preturi 20% mai mari decat media, matisat cu aluminiu, izolatii profesionale, etc. A sunat telefonul 1 data. Ne meritam soarta.
 4. nomikos

  Detalii executie mobilier bucatarii

  @DaniDobre Parerea mea e sa lasi blatul la 600, asta daca nu ai alt argument solid. Fiecare chiuveta, cu exceptia gunoaielor, au diagrama de cutout data de producator. In cel mai rau caz, o masori in magazinul de bricolaj. Evident ca orice rama rezultata dupa decupare, mai mica de 30mm, e facuta pe riscul tau. Ai grija cu Aventos la latimea aia, si fa polita in adancime mai mica cu 30mm, ca lovesc bratele in ea. Poti face si 3m suspendat, sunt sisteme, solutii de compensare care lucreaza precum armaturile in planseele de beton. Dar, daca prinzi blatul in suruburi, prin capacele corpurilor inferioare la extremitati, 1m nu vor pune probleme. Poti pune traverse in loc de spate, nu e interzis. Eu nu as face asta. Am acasa corp scurgator cu spate inchis total, si nu vad probleme de ani. Recomand scurgator de INOX. Asta daca e in intentie. Exista sisteme de suspendare de la Blum, care se solidarizeaza cu lateralele, nu cu spatele. @andreeatruia Nu mai scrie te rog cu majuscule ca ma dor urechile. 1. La hota o singura usa. 2. Picuratorul vase nu intra in 940, ai nevoie de corp total latime 900, ca atare, registrul vertical spalator jos cu scurgator sus, va fi constituit din corpuri de 900 latime. 3. In stanga nu stiu de ce ai 640. Fa-l de 600. 4. Pe cale de consecinta, sertarele sunt de 680 latime corp. Nu fa 4 sertare, sunt inutile. Fa 3, unul in jumatate cu lonjeron, si cele doua de deasupra sferturi. 5. Hota 610? Este corp standard 600. Bun. Corpurile superioare au H720 Corpurile inferioare au H720 Soldatul are H720 + 660 + 720, adica H2100mm cota corp. Picioarele le faci de 100 sau 150, la alegere. Asta inseamna superior de la stanga la dreapta. 1. Hota 720 *din care scazi cota H hota x 600 x 320 2. 720 x 680 x 320 3. 720 x 600 x 320 Etc. Iti exemplific fix doua corpuri ca mod de gandire. Mai departe le extrapolezi. Corp superior cu 1 polita; Total 720H x 600L x 320D Laterale 720 x 320 2buc Capac/baza 564 x 320 2buc Polita 564 x 250 2buc Spate 717 x 597 1buc Front 717 x 597 1buc La canturi e logic, ce se vede, cant. Corp inferior cuptor; Laterala 702 x 550 2buc Baza 600 x 550 1buc Orizontala 564 x 550 1buc Traversa capac pe spate 564 x80 1buc Orizontala se va monta la 595mm de la partea superioara corp la partea superioara orizontala Front sertar 597 x 113 1buc Spate si fund sertar cf. sistem ales. Palul este 18mm grosime, respectand cotele de mai sus.
 5. nomikos

  Detalii executie mobilier bucatarii

  @andreeatruia Spune-mi, te rog, te descurci cu Excel?
 6. nomikos

  hidroizolare si termoizolare

  Fundatie pana la +0.1m peste cota trotuar, este sub actiunea compresiunii solului, de ce ai grija adezivului? Se merge pe compatibilitate intre materiale ale unui singur producator. Evident ca peste hidroizolatia respectiva, exista un adeziv recomandat. Vezi la producator si/sau furnizor. Eu zic sa studiezi solutii concrete de hidro-termoizolare, si sa respecti straturile. Nu uita ca teoretic si termoizolatia se protejeaza impotriva actiunii apei, asta inseamna ca trebuie sa ai protectie dubla la actiunea apei. Plus ca trebuie protejata mecanic, exista modificari de volum de la sezon la sezon, si aici ma refer la sol. Studiaza si drenajul francez.
 7. nomikos

  Compresor din agregat de frigider?

  Pentru cei ce realizeaza compresor din frigider, tineti cont ca trebuie recuperat uleiul care inerent va intra in refulare, cu un sistem recuperator de ulei cu capilar (cadere de presiune in defavoarea baii de ulei, aspiratie) care se intoarce in baia de ulei, o chestie banala si usor de realizat. Are nevoie de o butelie suplimentara, evident, si toate sistemele aferente, presostate, etc. Filtru pe aspiratie, clar. Pentru cine e interesat, va pot directiona catre un magazin care vinde compresoare SH frigorifice si materiale de sudura tipice frigotehnie. Atentie, un compresor de frigider competent ridica spre 25-30 bar. Nu va jucati fara manometru si presostat, ca iese rau.
 8. nomikos

  Montare aer conditionat

  Si daca vine cu recuperatorul si-l recupereaza in butelie, sa-mi spuneti si mie unde anume sa-l duc, pentru distrugere. As fi profund recunoscator sa-mi dati adresa acelei firme din Romania, care se ocupa cu distrugerea refrigerantilor (presupus una din ele o stiu, dar nu-i cred pe cuvant). Da, se poate in mod amatoricesc si Dorelesc sa montezi un AC, fara vacuumare. Se elibereaza o cantitate de refrigerant prin traseul aferent unitatii interioare, presupus suficient pentru a goli de aer acest traseu. Evident ca nu e suficient. Este profund discutabil, dar chiar functioneaza. Nu inteleg ce au recuperat in atmosfera? La demontare exista metode de autorecuperare pe care frigotehnistii le utilizeaza. Nu are rost sa recuperezi tu in butelie, decat la o servisare majora, si nu il mai poti refolosi oricum, pentru ca este contaminat. Si ne ducem din nou la intrebarea, ok, am incarcat butelia, ce fac cu ea???
 9. Plasma implica constructiv existenta unui gaz in structura aparatului, pentru inceput...
 10. Plasma e o stare a materiei. Nu dezvoltam, ca nu e forum de agricultura. Daca imi explica si mie cineva unde dracului e plasma aia in panourile radiante, o sa raman vesnic recunoscator. As aprecia daca cineva ar schimba titlul topicului. In alta ordine de idei, se pune problema gresit. In primul rand, exista o caracteristica a constructiei, care reprezinta in esenta dimensiunea de pierdere a energiei, in anumite conditii de temperatura, diferente de temperatura intre medii, etc. Odata cunoscuta aceasta valoare, totul se reduce la a compensa pierderile de energie, mai exact la care este energia in W necesara pentru a mentine temperatura aerului, a elementelor constructive, a pierderilor de aer, in W/grad. Valoarea asta e usor de calculat, si se exprima in W, J, whatever. Tot ce trebuie facut este sa lamurim care W e mai ieftin in Romania, ardere metan, ardere material lemnos, electric, pompa de caldura, etc. Facand abstractie de investitia initiala, cea mai ieftina varianta este pompa de caldura apa apa backed up de panouri solare pe circuitul de vaporizare, asta pentru cine are habar de masina frigorifica. Nici macar nu e loc de debate. Restul sunt medievale.
 11. Notiunea de depresurizare nu spunea nimic unui supermeserias?
 12. nomikos

  Casa de 1000E

  Orice aer conditionat ordinar, care prezinta in structura lui constructiva "o componenta", automat poate fi utilizat (a fost conceput sa lucreze) in regim pompa de caldura. Problema cu regimul pompa de caldura este ca "o componenta" a masinii frigorifice va cere caldura din mediul exterior, si la mai putin de 5 grade, putin probabil sa mai functioneze. Sanse mai multe le are cel de tip inverter, dar nici alea nu coboara sub 3. Vor intra in defrost mai mult decat vor face treaba. Asta este motivul pentru care la pompele de caldura se foloseste energie preluata din sol si puturi de apa, etc. Este relativ simplu de construit o pompa de caldura, putem dezvolta...
 13. nomikos

  Detalii executie mobilier bucatarii

  Salut, In ultimii ani am lucrat doar cu 3mm. Pana si producatorii de feronerie, ma refer la cei importanti, au proiectarea din spatele produselor gandita pe 3mm. Atentie, prin 3mm intelegem perimetral un offset de 1.5mm, adica, la un corp cu total H720 x 600, usa va avea 717 x 597. Explicat in detaliu in posturile anterioare si pe cazul sertare. Am lucrat si cu 2mm, dar cu mult timp in urma, la inceputuri. Si ca sa v-o dovedesc, priviti desenul de mai jos, corespunzator Blum Antaro, cote gaurire front sertar. Veti vedea cota gaurire pe front, 15.5 la care se adauga FA, acoperirea frontului care la 18mm - 1.5mm, va fi 16.5mm. 15.5 cu 16.5 rezulta intr-un standard si foarte utilizat modul de gaurire 32mm, acelasi 32mm dintre axele de gaurire, acelasi 32mm modul interaxe gaurire masina de gaurit multigaurire, acelasi modul 32mm dintre gaurile de la placuta balama, etc. Si daca va uitati atent, veti vedea si acel 47.5mm la baza, care, adaugat la 16.5mm, va da rezultat 64, adica 2x32mm, acelasi modul. Deci, 3mm, adica perimetral 1.5mm.
 14. nomikos

  Boxe second standfloor

  Extensie in joase implica obligatoriu SPL mare, capabilitate in putere mare, si DIAMETRU JOASA MARE. Realistic, fara o configuratie 2x10", 1x10" 1x2.5" horn, nu prea se poate vorbi de audio in plaja cat mai larga/completa. Dimensional si ca configuratie vorbim de B&W 804 D3, cam despre aia vorbesc. Dincolo de asta, fara filtre serios implementate, vax...
 15. nomikos

  Detalii executie mobilier bucatarii

  Salut, bine ai venit! Evit sa recomand producatori cu care lucrez eu, aici, pe forum. Recomand o cautare Google: "mdf vopsit frezat" si in primele rezultate sunt producatori in care se poate avea incredere, daca lucrurile sunt tratate corect cu ei. Ii recomand pe aceia care sunt si comercianti de feronerii, o sa-ti dai seama care. Dar nu obligatoriu. Oricum al meu e ocupat rau pana in septembrie. Cat despre calitate, eu personal nu recomand infoliat, desi nu e rau. Este un produs inferior MDF-ului vopsit. Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu se cam jupoaie folia. La vopsit totul e in calitatea vopselei si respectarea operatiilor de productie. Dincolo de asta, conteaza si conditiile din cabina de vopsit, etc.
×