Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

vidax

Membru activ
 • Content Count

  145
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About vidax

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Boldesti - Scaeni

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  "simson", oscilogramele aratate de tine reprezinta o buna metoda de testare si reglare a unui corector de ton. Daca faci acelasi test cu semnal sinusoidal, de preferat sa folosesti cele doua frecvente centrale pentru bas si inalte, 100Hz si 10KHz de exemplu, si daca corectorul este bine realizat, vei vedea ca nu se intampla altceva decat sa creasca sau sa scada amplituditudinea, fara nici o afectare a formei semnalului. Daca ai un osciloscop cu doua sau mai multe canale si vizualizezi semnalele de intrare si iesire simultan poti vedea si diferentele de faza la diferente frecvente. Si la ce te ajuta? Nu exista incinta acustica care sa transpuna perfect semnalul electric primit in semnal acustic generat. Si chiar daca ar exista tu asculti muzica acasa la tine, nu in laborator. Ca sa inlocuiesti spectrul complex al unui semnal muzical cu un semnal dreptunghiular este o abordare mult prea simplista a problemei. De fapt ceea ce conteaza este "potriveala" elementelor lantului audio intre ele, cu camera in care se asculta si cu gustul celui care asculta. Daca are nevoie de fine corectii foloseste corectorul de ton, daca nu apasa butonul DIRECT.
 2. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Ai spus un mare adevar, ai uitat insa sa precizezi ca si circuitele RC din CD player, Amplificator, s.a.m.d. fac acelasi lucru. Nu ne mai ramane decat o singura solutie, mergem in sala de concert!
 3. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Pentru ca te-ai prins in legatura cu potentiometrii, condensatorii, rezistoarele si sursele iata si rezolvarea cu tuburile. O sa spui ca parametrii se schimba in timp, nu conteaza, le masuram mai des si facem provizii de tuburi perechi.
 4. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Vivian, se pare ca ai ajuns sa confirmi ceea ce am spus eu in postarea de mai sus.
 5. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  In principiu aveti dreptate, dar : Preamplificatoarele sau amplificatoarele integrate au butoane TONE DEFEAT sau DIRECT, prin actionarea acestora se ocoleste etajul corector de ton atunci cand se doreste. Nu toate inregisrarile sunt identice, de multe ori este nevoie de o mica corectie pentru a face sa sune pe gustul ascultatorului. Daca ati avea ocazia sa ascultati boxe de calitate ati sesiza ca reglajul de 3dB sau 6dB de multe ori este prea mult. In locul acestui reglaj brut, in trepte, mult mai potrivit este un reglaj continuu, fin si precis. Poate este nevoie de 1,5dB sau 2dB... Asta este motivul pentru care pasionatii DIY mai pretentiosi cauta potentiometri cu tolerante mici, de calitate, cu diferente cat mai mici ale valorilor intre cele doua sectiuni la unghiuri diferite ale cursorului de reglaj.
 6. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Credeam ca vrei sa fii de ajutor, ca ai gasit undeva potentiometri cu tolerante mici pentru aplicatia despre care se vorbeste aici, ca ne informezi si pe noi, dar de fapt iti dai si tu cu parerea!
 7. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Multumesc, intentia a fost buna. Arata-mi in link-ul propus de tine macar un potentiometru de 100k, 250k sau 500k care sa fie stereo, linear si cu toleranta de 5%.
 8. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  In teorie da, exista potentiometri Piher si cu toleranta de 3%, dar de unde se pot cumpara? Singurul loc in care am gasit potentiometri stereo, lineari care ar putea fi folositi in aplicatiile despre care s-a vorbit mai sus ar fi Mouser Electronic, dar si acolo nu mai jos de 5% toleranta.
 9. vidax

  Corector de ton cu tuburi ECC83 (6N2P)

  Nu toate persoanele au aceeasi acuitate auditiva, unele nu sunt deranjate sau nu simt diferentele de volum sonor sau tonalitate dintre canale. Din fotografii se vede clar diferenta mare a valorilor dintre cele doua sectiuni ale potentiometrului. A folosit potentiometri PIHER.
×