Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

hspinache

Membru activ
 • Content count

  1,084
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About hspinache

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. hspinache

  Sursa cu 3842

  ok; cu randamentul inchid ; am sa il iau 80% . Am o alta nelamurire , respectiv constructia initiala a trafului , respectiv in zona primarului si auxiliarului . Sa definim : carcasa are 6 sectiuni , le numerotam de la 1 la 6 . Sectiunile 1,3,5 sint ocupate de secundar , sectiunile 2,4,6 sint ocupate de primar si de auxiliar , astfel. -primarul are 3 bobine , aux are 1 bobina ; -cu asterix sint marcate inceputurile , in paranteze sint sectiunile unde sint bobinate si numar de spire ------*-L2P[S4 , 49sp ]------ drena Mos-*--L1P[S2 ,40sp ]----< > +310v -------*L3P[S6 ,49sp ]------ dioda---- *Laux{S2 ,13 sp ] ---- masa Intrebari : a.stilul de bobinaj al primarelui ; de ce nu au pus 3 buc in serie ? "Daca sunt pe acelasi miez si sunt conectate in paralel atunci ce se obtine este cazul "a", o singura inductanta cu sectiune conductor dubla." Ok ; de ce avem in serie o bobina cu altele 2 bobine ? de ce sint inegale ? ar fi o logica ca cele trei sectiuni ca sa fie peste tot cu acelasi cimp magnetic format deoarece la cele 2 bobine paralele , curentul fiind mai mic per ramura se va echilibra cu numarul suplimentar de spire ? b. Incalecarea peste bobina primara L1 cu bobina Aux , in aceiasi sectiune . poate s-a facut ca sa fie un cuplaj strins intre ele ; dar deoarece Laux este cuplata la masa-minus si bobina LiP este la drena , intre ele in anumite momente exista 500-550v . intre ele nu era nimic izolator . Doar emailul de la sirma ; sirma pare normala ; nu cred ca ar ceva special . Rezista emailul de la sirma la o astfel de tensiune ? Uzual , ce tensiune se poate lua ca maxima , de la care este necesar sa se puna izolatie intre bubine ?
 2. hspinache

  Sursa cu 3842

  Privind randamentul am gasit: pentru valori "low" in secundar , se va lua valoarea 75-82% ; pentru valori "high" , se valua 80-91% ; pare logic si m-am intrebat ce inseamna low si high . Ce parere aveti ?
 3. hspinache

  Sursa cu 3842

  Poate nu am fost inteles. Am studiat modul de calcul , si acolo , momentan sint 2 parametri neclari . a.randamentul , care apare in diverse moduri de calcul intre 75-92 % ; aici eu m-am gindit sa iau 80% b. duty cicle maxim , care se ia asa intre 45-48% ; aici m-am gindit sa iau 40% Daca mai adug ca nu stiu prea bine ce fel de miez este , .....
 4. hspinache

  Sursa cu 3842

  Am citit diverse pareri privind valoare randamentului . Intre 75-92 % . Pentru cazul amatorului , la cit poate el sa bobineze , sa lipeasca , sa refolosesca diverse materiale , uzual ce randament se va lua in calcul ?
 5. hspinache

  Sursa cu 3842

  Nu am osciloscop si L-metru. Multe din bobine , sint facute din secmente in paralel , intercalate , probabil cu scopul ca sa fie cit mai mici pierderile .
 6. hspinache

  Sursa cu 3842

  Dupa cum se observa si in pozele de mai sus , pe traf exista mai multe sectiuni , folosite alternativ secundar/primar/secundar/...primar/secundar . Intrebare : daca 2 bobine , sint legate in paralel , dar situate pe sectiuni diferite , cum se poate interpreta ? a. -ca este o singura bobina bobinata cu 2 fire , si in calcul o singura inductanta cu sectiune de cupru dubla b - ca sint 2 bobine , separate , in paralel care se vor calcula adecvat conform cu formula tipica a 2 bobine in paralel.
 7. hspinache

  Sursa cu 3842

  Standartul ERR28A ; are 28.5 latime , 11.4 grosime , 14 lundime , 9.3 diametru centru , 9.6 lungime ferestra ; totul in mm ERR28B , la fel ca A dar are fereastra mai lunga , adica lungime de 12.5 mm Din calcul , imi reiese un consum in secundar de 3.5w . Traf mai mare , cred ca nu prea se potriveste . Tot din acelasi motiv , cred ca s-ar putea sa mearga cel lipit.
 8. hspinache

  Sursa cu 3842

  Cu solvent de fapt cu ce ? ? Nu ataca carcasa ? Cu becul nu am incercat . Este mai bine ? @flomar60 , multumesc : ce dimensiune au trafurile ? Imi trebuie de 28 sau 29mm .
 9. hspinache

  Sursa cu 3842

  Treaba a inceput prost . Am spart miezul de ferita la demontare . Era lipit atit pe mijloc , in intrefier , in carcasa cit si pe margine , cu un adeziv ce nu s-a imuiat prin fierbere ... Miezul este un 2x E...28.5x14x9.5 , grosime 11.5 , pilon central diametru 10 mm . Miezul l-am lipit cu superglue , dar cred ca au crescut astfel pierderile prin el . Are acum cam 4 fisuri lipite. Am mai desfacut un miez , care a esit intreg , dar care are ferestra mai lunga cu 4mm ; adica este la fel , dar cu 4mm mai lung. Ambele au cam la fel intrefierul , cam 0.6mm Acuma nu stiu ca varianta sa incerc ; am inteles ca ar merge cel lipit , probabil cu pierderi mai mari. Ce parere aveti ?
 10. hspinache

  Sursa cu 3842

  Am inteles. O sa mai studiez , o sa desenez schema care vreau sa o realizez .
 11. hspinache

  Sursa cu 3842

  Multumesc pentru directiile de studiu date. Poate nu am fost inteles ; eu nu vreau sa devin doctor in smps . Din diverse motive , sint silit sa incerc singur sa confectionez o sursa . Am ales un format , poate bun , poate nepotrivit , si nu inteleg de ce , asa , fara motiv , apar reactii ...
 12. hspinache

  Sursa cu 3842

  Am inteles , asa principial mesajul . Dar nu am inteles daca trebuie sa renunt sau nu . Eu cred ca meseria de profesor ete o meserie frumoasa si asta este relatia ; profesorul explica si elevul asculta , aprofundeaza , invata . In alta ordine , prin dcm eu inteleg un proces discontinu ; adica functie de ce este la final se iau masuri permanent , in etape , in transe . Nu cumva circuitul 3842 nu prea este bun pentru flyback ? Poate trebuie folosit 3844
 13. hspinache

  Sursa cu 3842

  Mosul l-am ars din cauza mea ; cind masuran pin 7 de la ci , am facut atingere intre pin6 si pin7 , si s-a ars ; Sincer sa fiu nu ma asteptam ; ca de ce s-a ars ... Ca sa nu mai ard mosul , am pus un bec de 40w inseriat . Am dat la o parte protectia de incarcare maxima , am decuplat optocuplorul , si am costatat ca dupa pornire , creste asa , relativ incet , pina s-a aprins becul . Nu am apucat sa masor si nici nu am repetat prea mult . Nu s-a deteriorat numic . Acuma ce sa inteleg ? Ca daca ar fi sa functioneze in CCM , s-ar arde sau poate ca becul oferea mult prea putin fata de punctul unde s-ar fi stabilizat ? Teoretic sursele care merg in DCM , in proiectare , rezista si daca se ajunge la CCM ?
 14. hspinache

  Sursa cu 3842

  Am inteles . Dar in calcul iese o bobina si practic sint 2 , 3 bobine dispersate . Cum le imparte , atit cantitaviv , ca numar , ca amplasare in sectiuni . Adica din calcul iese o valoare , dar practic sint n valori care adunate rezulta valoarea calculata . Si pentru ca veni vorba : exista un calculator pentru flyback + snubber , care a fost verificat si pot sa il folosesc cu incredere ?
 15. hspinache

  Sursa cu 3842

  Multumesc pentru postare . M-am uitat ceva ; am sa mai studiez . La capitolul trafuri , am observat ca sint descrise cele tip standart , adica cu bobinajul in straturi . Nu este nici o abordare despre constructia celor cu bobinajul in sectiuni .
×