Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

LMOlimpiu

Membru activ
 • Content Count

  4,123
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

696 Excellent

5 Followers

About LMOlimpiu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday May 1

Profile Information

 • Locatie
  Romania

Recent Profile Visitors

3,274 profile views
 1. Foarte corecta aceasta remarca,tuburile sunt ff apropiate,nu stiu de ce aceasta alegere, eu am utilizat extrem de mult in anii trecuti pentru defazoarele din amplificatoarele PP acest tub ECC85,mai ales ca se gaseau foarte usor in special cele fabricate de TUNGSRAM ,TESLA si RFT...probabil spiritul de turma,imi cer scuze pentru asta!!!... L.E o diferenta majora intre cele doua tuburi ar fi tensiunea de filamente,tubul ECC85 "respecta" standartul pinilor,clasic 6,3V~ la pinii 4&5 ,iar ECC81 "respecta" standartul tuburilor din seria If=150mA pentru 12,6V~(pinii 4 & 5) si 300mA/6,3V~(pinii 4+5 & 9),adica similar cu ECC82,ECC83...Mai mult tubul ECC85 are si un ecran electrostatic intern intre cele doua triode. Intr-o analiza Spice pentru cele doua tuburi in conditiile foi de catalog si o amplificare de 28 rezulta un FFT extrem de asemanator,insa exista posibilitatea ca in realitate cei cu urechi audiofile sa simta acele foarte mici diferente din analiza spectrala (FFT),zic si eu!!!
 2. Manualul: https://philipsag9015home.files.wordpress.com/2019/07/ag9015.pdf O astfel de configuratie chiar nu de mult a fost prezentata de colegul @simson,asa ca puteti citi acolo concluziile d-lui referitor la ce ati cerut, cat priveste transformatorul de iesire de la amplificatorul PHILIPS,se poate ajunge la o concluzie,dar oare merita ? Daca ne uitam atent la schema de mai sus vedem clar ca este de fapt un totem pole,adica o structura serie insa aceasta schema este de fapt un SEPP nu un SRPP,chiar daca in structura totem pole se incadreaza toate configuratiile serie gen : SRPP,SEPP sau uFALLOWER,deci se prea poate ca acest tip de amplificator sa aiba o distributie armionica "hibrida" daca imi este permis sa spun asa,adica sa avem ponderea armonicilor pare impare in mod egal distribuite,banuiesc,dar o sa verific! Diferenta dintre un SRPP si un SEPP este ca primul este un shunt regulated push pull,tuburile in serie iar tubul superior (cel de sus) lucreaza ca inversor de faza propriu,pe cand la un SEPP mai exista in etajele premergatoare un defazor ca in cazul schemei de la PGHILIPS.
 3. Daca nu exista un topic pe aceasta tema,ar trebui deschis unul ,altminteri nu vad legatura acestor discutii cu : <SIMULARI SCHEME CU TUBURUI ELECTRONICE> ,haideti sa incercam sa fim in ton cu acest topic,altfel o sa adunam foarte multe pagini fara sa se mai inteleaga nimic !!
 4. Foarte corecta aceasta remarca si eu m-am intrebat de multe ori de ce exista acest fenomen psihologic,chiar nu am realizat de ce sau ce ,sau chiar cine poate convinge atat de profund un astfel de individ numit audiofil, ca niste etaje SS si finale cu tuburi si un OT poate altera intr-atat de mult sunetul (!?),pana la urma ei chiar nu inteleg ca astazi in zilele noastre tot semnalul muzical vine in proportie de 95% din dispozitive SS...!!! Pot sa dau un exemplu de un etaj SE cu tubul E55L care are o panta extrem de mare (S>=45mA/V) si poate fi condus pe G1 direct din iesirea unui DVD sau CD pentru o putere de pana in 3W...4W,poftim,de asta ce mai pot spune d-lor...tot acel DVD sau CD este full de SS si merge direct in G1 tub final! Asta este,pana la urma fiecare cu placerile si ideile lui!
 5. Nu am putut sa trec cu vederea schema postata de colegul @Faust2018,si ca sa pastrez spiritul acestui topic mi-am permis sa fac o mica simulare pentru defazorul cu SS care ataca tuburile finale.Din punctul meu de vedere aceasta schema trebuie pastrata in arhiva,pare ceva frumos si chiar foarte simplu si sunt convins ca este capabil sa conduca diverse tipuri de tuburi finale,cat priveste discutia pe tema G2...,devine ridicola,cred ca stie toata lumea care se vrea pasionata de tuburi ce rol are fiecare electrod dintr-un tub electronic,asa ...vorbim vorbe,zau asa! .....exceptionala prezentarea din acel link,exact ca la clasele primare!(http://www.vias.org/crowhurstba/crowhurst_basic_audio_vol2_008.html) Schema defazorului ,forma si nivelul semnalului pe cele doua iesiri in antifaza sunt prezentate mai jos,bineinteles ca pe schema si in simulare nu se tine cont de bucla de NFB,nici nu se putea altfel fara existenta etajului final si a OT!!!
 6. Nu cred ca este corecta masuratoarea in grile intrucat rezistenta de intrare in acest tip de THD-metru este de numai 110Kohmi paralel cu 75pF,deci in momentul trestului se pun in paralel acesti 110K cu rezistentele de sarcina ale defazorului cu valori de ~500K,deci foarte sigur cresterea THD este mult peste real.Parerea me este ca THD nu este real/adevarat.Mai mult decat atat: acest defazor fiind de tip Parafaza si el functioneaza in cascada, inversarea de faza fiind facuta luand din anodul triodei principale o fractie de tensiune (semnal) si o aplicam pe grila celei de a doua triode ca sa avem in anod semnal cu faza schimbata,daca facem testul THD cu acel aparat care are Zi=110K,vom modifica in timpul masuratorii NUMAI o parte a semnalului defazat,celalalt ramanand cu sarcina initiala de ~500K (pentru ca nu am tester pe el !!),in acest caz THD-ul va fi un dezastru,clar! Suficient ar fi fost : semnalul la intrare (nivel,frecventa,forma de unda),semnal la iesire in prag de limitare,nivel,frecventa,THD si cam atat. Manualul acestui distorsiometru: http://audio-circuit.dk/wp-content/uploads/simple-file-list/ssmk/KrohnHite-6880-distanalyzer-sm.pdf Ca sa lamurim o chestiune: dati-mi voie sa cred ca atata timp cat simularuile mele sunt considerate ca fiind "aranjate",am tot dreptul sa cred ca si masuratorile sunt "masluite/aranjate",sa nu uitam ca o simulare poate fi verificata oricand de catre oricine are habar sau stiinta de carte inclusiv aveti posibilitatea sa le trimiteti la verificat la Divizia LTspice, pe cand o masuratoare este mai greu sa fie demonstrata in timp real,punct.
 7. Despre 6P3S ,puse de rusi si le gasiti aici:https://next-tube.com/datasheets.php Si o schema tot de la rusi cu 380V pe G2 (!!!): http://www.radiolamp.ru/shem/unch/31/
 8. O schema ORIGINALA ruseasca cu 6P3S in PP si UL cu +400V pe bara de +Ua,sursa si schema amplificatorului:
 9. Alte cateva exemple pentru colegul @carageae,adica ceva tot cu defazor Parafaza:
 10. @carageae: daca se poate va rog sa va interesati daca mai au la vanzare tuburi de tipul 6GF7 sunt interesat si eu de patru bucati chiar daca spuneti ca sunt probleme cu soclurile. P.S Am uitat sa va pun si diagrama Bode pentru amplificatorul simulat mai sus: Reiterez rugamintea catre un moderatr sa faca curat pe aceste cateva pagini unde apar discutii fara nicio legatura cu subiectul topicului!!!!
 11. Aveti aici ce mi-ati cerut,schema sugerata nu o vad prea interesanta insa o sa primiti un mesaj privat si cu o simulare pentru ea. ************************************************************************* !!!!! Daca se poate, am o rugaminte la un moderator sa faca un pic de ordine pe aceste cateva pagini,sunt discutii fara nicio legatura cu simularile sau cu probleme tehnice adevarate,analizati si decideti! Multumesc! *********************************************************************
 12. Suntem pe un topic care trateaza acest subiect,parca asa scrie in titlul de mai sus ,nu??? SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE
 13. Nu cumva de la aceasta schema s-a porint toata discutia asta? si daca asa este,cum naiba astia obtin 10W si THD=0.4% (?????) cu acest tip de defazor? .....http://diyaudioprojects.com/Schematics/DIY-Push-Pull-PP-6V6-Tube-Amplifier/ si chiar MAGNAVOX are o schema pe acelasi principiu de defazor: si mai multe despre aceasta schema gasiti aici....interesant! Domnilor,personal nu ma intereseaza pozitiile dv. referitoare la o schema anume atata timp cat nu veniti cu argumente tehnice,calcule si m-as bucura chiar in spiritul acestu topic sa veniti cu simulari,concluzii de "autobaza" sau exprimari de maidan nu isi au rostul,daca moderatorul accepta asa ceva ar trebui ca bunul simt sa primeze,daca nu,nu (!!),eu voi continua fara nicio problema sa raspund celor care-mi solicita o parere tehnica ,o simulare. Traim in democratie si fiecare face cum il "taie" capul. As dori ,daca se poate, sa veniti pe acest topic cu argumentele cerute mai sus,sau cu masuratori practice sincere nu facaturi cum am mai vazut in alte topicuri,este mare pacat ca un astfel de forum sa decata atat de mult. Va multumesc!
 14. Faceti un test cu schema asta: P.S se prea poate ca la intrare sa avem nevoie 700mVeff sau chiar 800mVeff,mai ales daca nu avem un tub bun,insa sigur nu vom ajunge la 1Veff...,incercati daca aveti timp si piese la dspozitie!
 15. Adica asta de aici? http://www.prowessamplifiers.com/schematics/fender/pro_5d5_schem.pdf
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.