Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

LMOlimpiu

Membru activ
 • Content count

  3,714
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

329 Excellent

About LMOlimpiu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 05/01/1958

Profile Information

 • Locatie
  Romania

Recent Profile Visitors

2,269 profile views
 1. LMOlimpiu

  Clasa A2

  Un exemplu dintr-o foaie din catalogul Ferroxcube: ********************************************************************************** Oricum,tolele sunt foarte bune si sunt mult peste ce se comercializeaza in Romania,personal le recomand cu incredere.....in rest discutiile despre Tesla si termenii folositi cred ca fiecare dintre noi are proprietatea cuvintelor exprimate in scris sau in viu grai,cine stie si intelege va sti si va intelege in continuare.
 2. LMOlimpiu

  Clasa A2

  Da,as completa si despre eficienta energetica mare a miezurilor toroidale intrucat ele sunt facute din banda de tabla roluita sub forma unui tor,deci pastrand orientarea grauntilor,iar la miezurile C-core,care de fapt sunt niste toruri turtite,tot din motivul orientarii grauntilor este foarte important sa stim exact sau sa pastram semnele facute de fabricant (acele puncte de vopsea de diverse culori) atunci cand compunem cele doua sau patru C-uri.Cele mai bune miezuri sunt R-core,pe aceste miezuri se "muleaza" perfect liniile de camp de aici si radiatia de camp parazit in jurul lor aproape nula,ca sa nu mai vb. de Cylinder-core care sunt varful ,la un astfel de transformator cu puterea de 1KVA radiatia de camp parazit la 1cm de transformator de maxim 1nOe !!!
 3. LMOlimpiu

  Clasa A2

  Remarca excelenta si foarte la obiect,asa este,tolele E+I se stanteaza la modul economic din tabla cu anumite calitati/proprietati magnetice specifice,deci o tabla care este definita cu un B pentru orientarea trasa,dar dupa stantare (observati desenele!) vor rezulta tolele E+I economic,insa I-urile au orientarea grauntilor in directia originala,dar imperecheata cu E-urile se vor opune oaercum liniilor de camp generate de bobine,deci B-ul final pentru tola E+I cred ca poate fi altul.Oricum acele tole sunt foarte bune pentru pretul la care sunt comercializate,pot spune ca sunt mult peste ce se gaseste pe la noi prin tara. Desenul meu este orientativ,se intelege ca se stanteaza cate doua E-uri si de unde rezulta si cate doua I-uri..... Cam asa sta treaba:
 4. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Nu tine de simulari sau poate ca da(!!!),dar am vrut sa va impartasesc si dv. si mai ales celor care vor sa prezinte un marcheting pentru proiectele d-lor,cum trebuie facut acest lucru,sper ca este ceva interesant.Observati cu atentie pe imagini in stanga voltemtru pe RMS si in dreapta osciloscopul cu TEXT-ul ON si cu toti indicatorii vizibili,asta inseamna seriozitate,nu credeti ? https://www.aliexpress.com/item/833-single-ended-tube-amplifier-single-ended-tube-amp-tube-amp-amplifier-designed-for-enthusiasts-to/32248608459.html Testul este prezentat cu semnal sinus dar si cu semnal patrat.
 5. LMOlimpiu

  Clasa A2

  Trebuie tinut cont de faptul ca tubul final care are in sarcina un OT face o modulatie de curent in jurul curentului de PSF.Daca aplicam printr-un traf OT un curent DC constant si venim cu un semnal de orice forma peste acel DC nu facem niciun fel de modulatie ci doar axam acel semnal peste acea componenta DC,asadar testul nu poate fi real si nu poate fi comparat cu rezultatele obtinute cand un OT oarecare este "asezat" acolo unde este locul lui. In cazul de fata daca OT-ul va fi conectat in sarcina unui tub (caz real) in configuratie SE cu un curent de 95mA (PSF),pe semialternanta pozitiva pe G1 prin tub curentul va ajunge chiar si la 180mA...200mA (depinde de tubul ales),iar pe semialternanta negativa pe G1 curentul va ajunge posibil la cativa miliamperi.In concluzie: cu cat frecventa va fi mai mica (=<20Hz) ,cu atat miezul respectiv se va satura mai repede si cu cat tola este mai buna cu atat saturatia va surveni mai rapid si chiar descarcarea pe coercitie va fi mai lenta (memoria tolelor de calitate). Daca faceti un experiment si veti masura inductanta la rece a unei bobine primare cu un Lmetru ca va putea injecta si curent de mimim 5mA(50Hz) ve-ti constata ca valoarea masurata va creste lent un minut doua pana cand se va stabiliza si cu cat tola este mai buna cu atat timpul de stabilizare va fi mai lung !!! Cat priveste cele doua inductoare de 140H va pot garanta ca atunci cand vor fi parcurse de un curent de 95mA inductivitatea lor nu va mai avea acea valoare,la rezistena in DC de 475 ohmi, presupun un numar relativ mare de spire,asadar la un curent DC de 95mA eu "vad" o inductanta masurata mult sub cei 140H ! OT100,modulatie de curent in clasa A2: Atentie! Nu luati in nume personal,este un forum tehnic si discutam in acord sau contradictoriu pentru ca asa este normal,fiecare avem dreptul sa ne exprimam parerile tehnice ,multumesc!
 6. LMOlimpiu

  Tube Weekend

  Felicitari! O excelenta initiativa, sunt madru sa vad asa ceva si in tara noastra,poate se va permanetiza! Mi-as fi dorit sa vin si eu dar din pacate concediul meu incepe pe data de 27 August,iar programat pentru acest concediu este un traseu lung prin tara incepand cu Moldova pana in Nord,o parte din Transilvania si apoi acasa! Felicitari, mult succes si va doresc o mare reusita!
 7. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Aici va contrazice un pic chiar colegul din Ungaria @dyscus ,cititi ce spunea d-lui pe 17 iulie: ...deci cand se spune adevarul? Cred ca numai noi cei din romania pasionati de asa ceva nu traim din acest hoby,orice ati spune si dv. sunteti tot roman si ca sa nu uit,pe langa dv. acolo la intalnire a mai fost un coleg de al nostru si ca si dv. a ascultat cam tot ce a fost expus pe acolo,pesonal am discutat telefonic cu el si pe langa faptu ca este roman de nationalitate maghiara mai este si un inginer electronist de valoare dar si un constructor de amplificatoare audio cu tuburi si nu numai si mai are si 60 de ani (!!!),deci hai sa fim mai ponderati si sa dam dovada si de oarece modestie. Personal astept cu nerbdare sa terminati acel amplificator dar urmaresc cu interes si rezultatele unei analize de laborator facute de dl.Popa Marius,asadar succes! P.S intalnirea de aici ce are,sau amplificatoarele de acolo nu se ridica la standartele europene? : https://www.elforum.info/topic/132606-intalnirea-constructorilor-audiofili-ungaria/ in josul paginii sunt doua filmulete.
 8. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Ascultati ce spune baiatul ala din filmulet! Trebuie crezut intrucat este ceva mai la vest de tara noastra vecina!
 9. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Un curent de 1.13mA prin Zener la inceput si mai apoi dupa ce tubul se incazeste o sa avem cam 3mA nu impaca "nici capra nici varza",pur si simplu aduce un aport reducerii riplului la iesirea din acest regulator serie.In plus EZ80 sau orioce alta redresoare cu incalzire indirecta nu necesita ridicarea potentialului filamentului,uneori este recomandat ca filamentul sa fie conectat cu un capat la catodul tubului rederesor.Asadar si in acest caz ramane un regulator serie cu riplu foarte mic pentru un curent in sarcina de pana la 30mA. Pentru stabilizator,aceasta-i schema:
 10. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Dl.Victor! Polarizarea Zenerului se face prin curentul tubului X2 in cazul de fata,dar preferabil ar fi ca polarizarea Zenerului sa se faca din tensiunea de intrare si sa asigure un curent corespunzator diodel Zener utilizate (v-am trimis eu mai de mult pe MP schema corecta!).In cazul de fata tubul X2 are pe intrarea invesoare (G1) tensiunea de la iesirea sursei (prin divizor reglabil)) si pe intrarea neinversoare (K) o tensiune data de valoarea Uz datorita curentului Ianod(X2).Deci amplificatorul/comparatorul X2 va compara permanent o tensiune variabila cu una la fel de variabila,in acest caz nu mai vb de stabilizare ci de un simplu regulator serie de tensiune dar cu un riplu foarte mic datorita lui C2.Pana la urma nici nu cred ca ar fi nevoie de un stabilizator ci mai mult de un circuit electronic care sa filtreze foarte bine tensiunea pa bara de +Ua.
 11. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  @matropower: Cam astea sunt modificarile (minore!) pentru a putea folosi in final 6P3S. P.S OT trebuie sa aiba riguros Ra=2800 ohmi pentru a obtine performantele din schema.
 12. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  @discus zice: "...Nu există semnal SQW în muzică. Prin urmare, nu trebuie măsurat. Dar ne-am obișnuit cu asta..." Pai ori se verifica ori nu se verifica amplificatoarele cu semnal SQW ??? ******************************************************************** Cat priveste afirmatia ca noi incercam sa minimizam realizarile lui @discus,cred ca este o afirmatie gratuita,personal admir aceste copii mai mult sau mai putin reusite in rest...nu le pot urca la nivelul realizarilor colegilor nostrii printre care va numarti si dv.,realizari absolut ORIGINALE: @simson,@Popa Marius,@MAX_ID,@Pandax,@vaska222,@dumitrache_C,@gg101,@zal ,@dvb si nu in ultimul rand , colegul nostru @viobio si multi altii,cam asta am vrut sa subliniez in toata interventia mea.In rest chestii de armonici,dreptunghi,sinus sau semnale muzicale sunt perene pe acest forum,cu cat gasim mai multa informatie pe net despre acest lucru cu atat ne vom contrazice mai mult...
 13. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Bineinteles ca exista forme de semnal dreptunghiulare in componenta unui semnal audio complex (d'asta ii spune si complex!),dar nu despre asta este vorba,este vorba si de cum s-a trecut prin scoala si cate de mult a fost petrecut timpul prin laboratoare (!!!!),cum naiba sa nu se testeze un amplificator cu semnal dreptunghiular cand acest test este concludent?...din acest test se pot extrage multe rezultate referitoare la performantele unui amplificator si aproape ca nu-i nevoie de sinus.As intreba si eu,daca nu testam un amplificator cu dreptunghi,cum aflam viteza de raspuns (slew rate) ,chiar si factorul de amortizare ???? O astfel de afirmatie precum ca in semnalul muzical nu exista forme de unda patrate,este total falsa,om fi noi romani si nu avem "pregatirea" celor din vest,dar chiar asa de naivi si obedienti nu putem fi,cel putin eu asa ma stiu! test slew rate: P.S Yes, of all the pictures, the cat is real and does not appear to be rectangular, that's clear! luati-o ca o gluma ,este luni si trebuie sa ne mai descretim fruntile pana la urma!
 14. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Pe un forum romanesc nu se mai discuta in limba romana?...sau limba romana este din ce in ce mai greu inteleasa si de catre romani??? @dyscus: un amplificator fie ca este o replica mai mult sau mai putin reusita a unui amplificator de renume,daca la testele de laborator masuratorile sunt bune,trebuie sa aiba un sunet bun! In ceea ce priveste izolatia transformatoarelor de iesire,sunt intr-u totul de acord cu tine,adica utilizarea unor materiale cat mai apropiate de calitatea materialelor din natura,iar hartia daca este posibil cu o cantitate mai mare de celuloza este exceptionala si pot da exemple practice o sumedenie din cele intalnite de mine pe parcursul timpului si asta la firme de mare renume! ********************************************************************************** @dyscus: Egy erősítő vagy egy híres erősítő többé-kevésbé sikeres másolata, ha a laboratóriumi tesztek jóak, jó hangzást kell biztosítani! Ami a transzformátorok szigetelését illeti, teljesen egyetértek veled, vagyis az anyagok lehető legszorosabb használata a természetben lévő anyagok minőségével és a papír, ha lehetséges, nagyobb mennyiségű cellulóz kivételes, és példákat adhat Gyakorlatilag sok mindent, amit az évek során találkoztam, és a nagyvállalatok számára! ************************************************************************************ P.S ar fi elegant, daca suntem pe un forum romanesc,sa scriem in limba romana macar traducerea,chiar daca exista softuri tari pentru tradus,zic bine?
 15. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Cu tot respectul,dar se pare ca merge foarte greu aceasta comunicare insa totusi o sa va intreb si sa raspundeti dv. in orice limba doriti : ce intelegeti dv. prin sunet bun???...nu credeti ca este ceva extrem de subiectiv?...e ca si cand am spune "ce mancare buna",insa se prea poate ca numai mie s-mi placa! Nu cred niciodata ca un amplificator care da bine la masuratori se va auzi prost in realitate,iar daca este asa inseamna ca acela nu este un amplificator ci un instrument muzical care ne place cum se aude,atat! P.S vad ca aveti un osciloscop bun,asa ca daca se poate lasati butonul TEXT pe ON (dar si celelalte butoane sa fie pe ON)ca sa vedem si noi niste nivele,varfuri......!
×