Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

LMOlimpiu

Membru activ
 • Content Count

  3,781
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

382 Excellent

About LMOlimpiu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 05/01/1958

Profile Information

 • Locatie
  Romania

Recent Profile Visitors

2,528 profile views
 1. LMOlimpiu

  PP EL84 sfaturi, sugestii, indrumari

  Fenomenul apare in majoritatea amplificatoarelor unde se lucreaza cu tensiuni anodice mari si cu grila de comanda puternic negativa,in speta in clasele de funtionare AB sau si mai evident in B. Cine a construit sau chiar a reparat amplificatoare cu tuburi sau chiar doar le-a pus la punct biasul si a utilizat tuburi absolut noi si testate in prealabil,va obseva ca, cu cat vor creste curentul catodic prin tub,deci va aduce grila de comanda catre potentialul catodului (curent anodic mare,fara sa se depaseasca datele de catalog!) cu atat acest fenomen va fi mai putin vizibil,ma refer la fenomenul imaginii labastre aparute pe balonul de sticla al tubului si invers,cu cat vom duce tubul care regimul blocat ,clasa B cu atat acele imagini albastre se vor intensifica.Fenomenul este foarte pregnant la tuburile rusesti si se pare ca se datoreaza pana la urma constructiei interioare si a dispunerii electrozilor,dar si a calitatii mai slabe a sticlei balonului.Poate fi trasa aceasta concluzie intrucat acele imagini de pe stica apar aleatoriu si NICIODATA in acelasi loc la tuburi absolut identice testate pe catometre. Incontestabil,vidul intr-u tub trebuie sa fie catre absolut,daca s-ar putea,insa normal este cam la 0.000001 mmHg (1.0×10−6 Torr; 130 μPa; 1.3×10−6 mbar; 1.3×10−9 atm),considerat normal si iar incontestabil ca acea lumina albastra va aparea si cand tubul tinde sa se defecteze din cauze multiple printre care si patrunderea aerului in balon,dar acest fenomen dureaza extrem de putin si tubul se va distruge,este vorba de un defect degenerativ.Va pot spune ca am un amplificator de 12W cu 6P3S reconditionat,este vb.de cele utilizate in cinematorafie,tuburile finale sunt 6P3S (Matrosca) si au peste 35 de ani de functionare si paradoxal inca se mai fac albastrui prin cateva locuri. Sunt pareri personale pe care mi le asum!
 2. LMOlimpiu

  SE cu 300B

  Investiti in 300B-XLS de la EML si veti obtine cu un singur tub puterile din tabelul de mai jos: ...asa cum spune si in tabel,vom gasi o infinitate se PSF-uri care sa ne satisfaca din punct de vedere armonic... http://www.emissionlabs.com/datasheets/EML300B-XLS.htm
 3. LMOlimpiu

  PP EL84 sfaturi, sugestii, indrumari

  Zice ceva aici: http://www.jacmusic.com/techcorner/ARTICLES/English/blueglow/blueglow.htm sau: https://www.thetubestore.com/blue-glow
 4. LMOlimpiu

  PP EL84 sfaturi, sugestii, indrumari

  Colegul @faust2018 are perfecta dreptate,nu ati fost prea inspirat facand aceasta alegere cu 6F1P,cautati in acest caz ECF82 sau chiar mai bun este ECF80 si daca tot aveti acele transformatoare si amplificatorul nu este realizat pe PCB,incercati o varianta ma buna,zic eu,in amplificatorul de tensiune si defazor cu al tub,recomandat ar fi ECC83 sau 6N2P-EV. Cu ceva timp in urma (2007) colegul @viobio a postat un proiect de acest gen iar la vremea respectiva l-am si verificat printr-o simulare,rezultatele fiind excelente.Deci cu 6N2P si 6P14P-EV va garantez ca veti atinge varfuri de putere de peste 18W,sinus curat 14W ,ceea ce nu insemna putin.Schema d-lui @vobio deja fiind publica si sper sa nu se supere, o voi republica aici spre ajutorul multor colegi aflati la inceput de drum in acest domeniu. L.E schema postat de dv. dupa care ati facut amplificatorul nu este conceptia mea,este ceva verificat de mine,pentru schemele concepute de mine o sa vedeti scris pe desen acest lucru,haideti sa fim mai atenti la exprimari,multumesc pentru intelegere!
 5. LMOlimpiu

  Un alt proiect de SE cu KT120

  Am descoperit un alt amplificator foarte fain: http://www.synthesis.co.it/product.php?id=1&fbclid=IwAR1ewxNnPaOYaApNhNx32LLi4LGhcE4PZN_BQ2fQqG1VYgBNm2PYo_g5_OY cititi ce spune despre componentele acestui amplificator: " Output transformer The Output transformer uses a Hi-Grade lron-Silicon for superb frequency reproduction & width. With this newly designed custom output transformer we are able to achieving a highly delicate & precise sound reproduction faithful to the originai recording. Mechanical chassis construction The power supply & output transformers are held by an extremely rigid structure that keeps the unit free from unwanted vibrations which further helps reduce unwanted noise to the tubes. Selected tubes All tubes used are selected after 2 stage warm up. A fully computer monitored machine controls the process & at the end of this, selects the perfect tubes which are then matched for a perfect balance." Atentie! nu este nimic tandentios in aceste exemple ,trebuie doar sa invatam din ele pentru ca sunt chestii interesante.
 6. LMOlimpiu

  Un alt proiect de SE cu KT120

  Interesant este ce spun astia in descrierea noului amplificator de acest tip,cam ce tot spun eu de mult timp despre personalizarea transformatoarelor de iesire. In concluzie merita citit cu atentie tot ce povestesc constructorii acestui amplificator PP cu KT120,avem de invatat! "The Audio Research Reference 150 ($12,995) is a member of the venerable Minnesota company's new Reference line. Based on what ARC learned in creating the Anniversary Edition preamplifier, they've introduced the Reference 250 monoblock and the Reference 150 stereo amplifier, the latter replacing the Reference 110, which Robert J. Reina reviewed in August 2007. ARC has come up with new, larger, higher-bandwidth output transformers to better match the impedances of the KT120 output tubes used in the Ref150. According to ARC's Dave Gordon, "These transformers were designed in-house by our engineering department, and they are manufactured for us nearby in the Midwest. They are not sourced from Asia." Referitor la amplificatorul colegului care a deschis acest topic,cred ca amplasarea pe PCB a tuburilor finale,daca intre tuburile finale si acest PCB exista o tabla,respectiv partea de sus a sasiului si in jurul tubului se vor practica judicios gauri pentru circulatia aerului prin convectie,este o alegere buna.Acum nu putem cuantifica cata caldura se va transmite prin pinii(piciorusele culotului apartinand lui KT120),spre PCB in asa fel incat sa devina periculos pentru trasee si/sau celelalte componente.Intr-un proiect SE pe PCB trebuie tinut cont de faptul ca tubul disipa permanent o putere relativ mare,mai ales KT120. Daca ma intrebati pe mine,pentru un SE de o asemenea amploare ,as fi ales o constrtuctie cu tuburile finale amplasate pe sasiu si eventual un mic PCB pentru amplificatorul de tensiune si asa amplificatorul va avea o greutate considerabila,estimez pste 16Kg...daca nu 20Kg.
 7. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Pentru ca asa au vrut cei care se ocupa de hacuit,clar! @DjLeco; nu sunt disensiuni,poate doar niste neintelegri de principiu sau poate nu mai putem impartasi aceleasi valori,nu-i problema,pentru mine Viorel ramane acelasi om cu care am colaborat elegant si onorabil amandoi fiind multumiti,insa d-lui fiind mai tanar si apleacand urechea la diversi care baga "batul prin gard" ,a ales aceasta cale,dar cu timpul,pentru ca timpul rezolva totul se va convige ce si cum.Vb foarte serios,am si acum respect pentru constructiile d-lui,NICIODATA nu am avut vreun cuvant urat la adresa d-lui sau in ceea ce priveste constructiile pe care le face,ce sa mai,una peste alta colaborarea noastra a fost foarte de bun simt si foarte OK,sunt sigur ca peste ani va deveni mai intelept si va cumpani mai bine deciziile pe care la va lua. Il asigur si pe aceasta cale ca acei oameni care ma barfesc pe mine in fata d-lui,fac acelasi lucru si invers,il barfesc pe d-lui in fata mea,stiu foarte bine ce spun. ******************************************************************************************************************************************************** Este blocat numai acest IP de pe acest dispozitiv,am rugat un prieten din nordul tarii sa se logheze cu numele si parola mea si putea sa vada acel topic,va multumesc pentru sugestii si ajutor.
 8. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Nu pot nici asa,dar cine si pentru ce motiv mi-au fost retrase anumite drepturi?...
 9. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Nu pot nici acolo,pot sa vad orice numai topicul acela NU,acum sunt sigur ca forumul a fost hacuit,nu se poate o astfel de josnicie,dv. sau orice om cu capul pe umeri, puteti intelege acest comportament? L.E pentru ca aici pot sa vorbesc si acolo nu,trebuie sa atarag atentie initiatorului topicului ca @LMO nu este o marca,este o semnatura,daca era o marca erati de mult in fata judecatorilor,va asigur de asa ceva.
 10. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  ***************************************** Am comentat mai jos,am crezut ca problema mea s-a rezolvat!
 11. LMOlimpiu

  Amplificator GU19, simulare

  Cea de a doua este ce pe care am ascultat-o toti la acea auditie,adica cea care are cuplaj galvanic cap coada,ultima schema postata de @sebi_c in acest topic.
 12. LMOlimpiu

  Amplificator GU19, simulare

  Eu zic sa ne pastram limita bunului simt,eu nu am zis de d-ta ca esti amator chiar am boldat AMATOR ca sa se inteleaga,iar daca vreti sa donati nu aveti decat,in schimb o sa postez si eu aici si nu numai cateva din amplificatoarele de chitara facute de dv. care au ajuns la mine la reparat,o sa le masor eu nu las amatorii,asa ca hai sa jucam cinstit,de acord? Va rog sa nu ma mai jigniti,eu nu am spus nimic la adresa dv. adica ce inseamna expresia asta: " sper că înțelegeți de ce .... dacă nu simulați ...."? asta este lipsa de respect,mai mult nu spun. Luna viitoare o sa ajunga si unul de auditii cu KT88 tot construit de d-ta ca sa-l pun la punct,asa ca inca odata va rog sa ne pastram decenta,iar schema de sus nu cred ca am afirmat eu undeva ca este conceputa de mine,doar am desenat-o si am simulat-o si culmea,cei care deja asculta la ea spun ca masuratorile sint extrem de apropiate de realitate,de ce oare ??? si va rog ceva d-le Viorel daca sunteti de acord: nu mai spui nimic despre mine,nici de bine nici de rau si nu mai spun nimic despre d-ta,de acum in colo nu ma mai interesezi absolut deloc,pacat,te-am respectat cu toate ca ne despart cam douazeci si ceva de ani,dar se pare ca am gresit,mii de scuze si mult spor!
 13. LMOlimpiu

  Amplificator GU19, simulare

  Aceste tipuri de defazoare sunt consacrate amplificatoarelor de chitara,nu este nici fals nici neadevarat : https://valvetubeguitaramps.com/phase-splitter-valves/ un comentariu oarecare... ...cat priveste simularile cred ca altcineva ar trebui sa se exprime in ceea ce priveste corectitudinea lor.As vrea sa stiu cati proiecteaza sau au proiectat, pana sa apara proiectarea asistata de calculator in speta aceste simulari,cu hartia si creionul stabilind o schema si pe care sa puna curenti si tensiuni care sa corespunda 100% cu realitatea,.m-as mira! In general majoritatea constructorilor amatori,repet,AMATORI , utilizeaza scheme realiv consacrate coy/paste,schimba dupa ureche componente in amplificator pana "suna" bine,mai face practic si niste adaptari pentru fel de fel de tuburi si poate la sfarsit deseneaza o schema,sau este desenata deja pe care uneori se oboseste sa puna tensiuni si curenti rezultati.Si da,HAMMOND are modele Spice,bineinteles ca se utilizeaza modele cu miezuri nesaturabile dar nu ideale. Pentru mine este clar,defazorul care a produs aceasta mare disputa este net superior unui LTP cu decuplare G1 prin condensator,un electronist cu scoala stie foarte bine ce spun eu aici si mai stie ca,cu cat avem mai putini condensatori cu atat fuga de faza este mai mica,iar utilizarea semireglabililor este mult prea primitiva si de incepatori. Domnilor! sa stabilim o chestie eu nu sunt impotriva semireglabililor in satiu de probe,de punere la punct,sau teste de laborator,insa ca sa ajunga la client un amplificator cu asa ceva in el este inacceptabil pentru demintatea unui constructor adevarat. Va rog si pe dv. sa postati scheme consacrate pentru amplificatoare de auditie sau de instrument care sa aiba in defazor semireglabili pe calea de semnal. Eu ma retrag din aceasta discutie cu tenta rautacioasa si oarecum partinitoare,utilizati ce doriti,eu voi ramane la parerea ca un defazor de tipul celui din discutie dar si un LTP sau CHMIDT cu CCS si grila decuplata galvanic la masa si mai ales fara semiregalbili este perfect,ramaneti la semiregalabilii dv. si la parerile dv.! L.E luati ca exemplu ultima schema a lui @sebi_c,in care nu are NICIUN condensator si NICIUN semirelabil pe calea de semnal,pana la tuburile finale,daca aveti stiinta vedeti asta si nu mai insistati sa montati semireglabili in circuitul anodic al defazorului,poate intelegeti ce spun. Cautati si masurati ECC83 sau 12AX7 si veti gasi triode extrem de apropiate,rar spre niciodata nu veti gasi asta la duble triodele rusesti... Cititi cu atentie si rabdare linkul de mai jos si va veti lamuri,poate(!!!!!): http://valvewizard.co.uk/ccs.html Sarbatori fericite!
 14. LMOlimpiu

  Amplificator GU19, simulare

  .....foarte mari probleme are cu fuga de faza la frecvente joase,ganditi-va ce distorsiuni de intermodulatie "frumoase" poate sa aiba.Condensatorul de conectare dinamic la masa a grilei 1 l-am ales cu valoarea de 2,2uF.Frecventa de test este de 20Hz,fuga fazei se imbunatateste foarte mult si devine nemasurabila la frevente de peste 800Hz,acest tip de defazor este consacrat amplificatoarelor de chitara.
 15. LMOlimpiu

  Amplificator GU19, simulare

  TOT ce spuneti este absolut gresit,iar alegerea unui semiregalbil pus pe un circuit anodic ca sa echilibram "parametrii" tuburilor nu se poate mai PRIMITIVA decat asta!! Semiregalbilul este inca un element de zgomot si de defect in plus,pe deasupra ce naiba facem,dupa fiecare sedinta de auditie verificam daca cele doua semnale sunt riguros egale,altfel amplificatorul nu mai este in parametrii normali???... In schema descrisa de @valderama se vede clar ca acel condensator care decupleaza grila are o reactanta capacitiva caracteristica care va introduce o fuga de faza la frecvente joase indiferent ce valoare vom pune acelui condensator,pe cand defazorul exemplificat de mine si care a creeat atatea discutii are grila direct la masa si in AC si in DC,deci nu va introduce nicio fuga de faza la frecvente chiar incepand de la DC,ma rog,daca va mai aduceti aminte din scoala de asta o sa-mi dati dreptate si tot la scoala cred ca ati studiat de alegrerea componentelor pasive in functie de anduranta si printre acestea cele mai slabe componente sunt POTENTIOMETRII SEMIREGLABILI,iar in linkul sugerat de catre dv. pe ultima pagina tocmai descrie clar un tub cu doua sisteme in acelasi balon si "smecheria" care se face intr-o configuratie catod comun: "Toleranzausgleich bei Spanngitterröhren Normalerweise ist es üblich, die Gittervorspannung durch einen Katodenwiderstand zu erzeugen. Die Katode wird dadurch positiv gegenüber dem Gitter, wodurch das Gitter seine negative Vorspannung erhält. „Stillschweigend“ erfüllt dieser Katodenwiderstand noch eine zweite Funktion, indem er Röhrentoleranzen ausgleicht. Hat eine Röhre Plus-Toleranz, so verursacht der höhere Anodenstrom auch mehr Spannungsabfall über dem Katodenwiderstand, wodurch das Gitter negativer gegenüber der Katode wird und damit einem übermäßigen Stromanstieg entgegen wirkt. Zwar lassen sich Spanngitterröhren mit größerer Präszision herstellen, aber durch deren viel höhere Steilheit führen kleine mechanische Toleranzen, wie durch eine Lupe vergrößert, zu höheren Toleranzen in Anodenstrom und Steilheit als bei normalen Röhren. Die ausgleichende Wirkung des Katodenwiderstands ist in diesem Fall ungenügend, weshalb man sich eines besonderen Tricks bedient, um auch bei großen Toleranzen den Arbeitspunkt in engen Grenzen zu halten. Man setzt einen viel größeren Katodenwiderstand ein, als er zur Erzeugung der Vorspannung notwendig wäre und gibt dem Gitter eine positive Vorspannung. Dadurch erhält man eine starke Gleichstrom- Gegenkopplung, wodurch auch bei größeren Toleranzen der Röhre ein eng tolerierter Arbeitspunkt eingehalten wird. Betreibt man eine E88CC- Triode an einem Katodenwiderstand von 680 Ω und an einer Gittervorspannung von +9V, so erhält man einen Arbeitspunktstrom von 15 ± 0,8 mA und eine Steilheit von 12,5 +2,5/-2 mA/V bei 100V Betriebsspannung. M. f. G. J. R." Eu nu am aparatura atat de performanta ca a dv.,dar un banal uTracer poate face comparatie intre doua triode din acelasi balon cu o precizie de 100% ,ma refer la comparatie nu la datele de catalog,intelegeti? L.E va rog sa ne sugertai dv. printr-o postare bineinteles,o schema consacrata care pe pozitia defazor de acest tip utilizeaza potentiometru semireglabil in circuitul anodic ?!
×