Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

LMOlimpiu

Membru activ
 • Content Count

  3,858
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

467 Excellent

About LMOlimpiu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 05/01/1958

Profile Information

 • Locatie
  Romania

Recent Profile Visitors

2,672 profile views
 1. ....si chiar mai multe se pot masura la aceste transformatoare: Rdc,Laa,Llk(Inductanta de scapari),valoarea capacitatii dintre primar/secundar si asta fara sa demontam nimic din amplificator.Avand pe mana asa ceva,merita aceste "cercetari". L.E pana si diametrele sarmei de bobinaj se pot masura,dupa cate vad eu in poze,cat priveste cele doua bobine de pe iesiri,cred ca sunt originale.
 2. Se pare ca este un amplificator de clasa si foarte apreciat de audiofili.Dupa cate am citit,cred ca transformatoarele de iesire sunt pe C-core,ramane sa ne lamureasca colegul @Faust2018,daca nu este ceva clasificat (!!!!) aici: https://www.hifi-store.com/catalogue/97-beard-p100-s.html spun cam asa : " The Beard P 100S amplifier is superb a tube amplifier, a huge English audiophile reference, punch and musicality, finesse and neutrality at the rendezvous. The BEARD P 100 S is very powerful with its 2x100w including 40w in pure class A. Of dual mono design, It is equipped with 4 KT88 and it is capable of driver any type of speakers, even low performance. A rare collection piece and a formidable musicality." Schema : interior fara carcasele transformatoarelor: Merita studiat acest amplificator!
 3. Buna seara!

  La puteti utiliza fara probleme la orice fel de transformator: pentru PP sunt foarte bune la amplificator de 12W...15W iar pentru un SE de 4W..6W sunt excelente.

  Este pacat sa le utilizati doar pentru niste banale drosele.

  L.E ce grosime au tolele daca le-ati masurat cumva ???

 4. Gresit! Inductanta este o marime fizica de material si nu este dependenta de frecventa,daca frecventa va dicta valoarea unei inductante este pentru ca MIEZUL se va comporta altfel la alte frecvente, nu bobina in sine si vad ca nimeni nu face vorbire la faptul ca bobinajul unui transformator are o frecventa de rezonanta de o anumita valoare datorita capacitatilor dintre spire dar si datorita capacitatilor intre straturi.Deci acolo vom gasi intotdeauna la un transformator "neideal" o reactanta inductiva (XL) si o reactanta capacitiva (XC).Cand vom masura cu un aparat de masura Lmetru care va injecta un curent prin bobina la o anumita frecventa vom obtine o valoare stabila atata timp cat reactanta capacitiva nu va fi atat de importanta pentru a modifica valoare inductantei.Cu cat vom injecta o frecventa mai mare la care XC va fi important,acesta, care conform teoriei va fi cu atat mai mic cu cat freventa va fi mai mare se va afla in PARALEL cu XL modificand valoarea acesteia,inductanta ramanand constanta. OK,considerati cum doriti iar rautacismele precum ca unii au ramas in clasa a zecea,nu-si au rostul aici mai ales cand sunt venite din partea unor oameni de valoare,mai rau este atunci cand unii nu cred ca au ajuns la clasa a zecea,iartati-ma,dar ar fi cazul sa terminam cu astfel de rautacisme. Daca se poate revin cu aceeasi rugaminte: vreau sa vad o relatie matematica de orice clasa de liceu sau chiar de nivel academic din care sa rezulte ca INDUCTANTA L este dependenta de frecventa! L.E va garantez ca si o simpla bobina fara miez(in aer,adica u(r) pentru aer nu se modifica,da?)) care are o valoare sa zicem de 10uH la 10MHz sigur va avea alta valoare la 100MHz ca sa nu mai spun la 1GHz si asta datorita reactantelor capacitive existente intre spirele acelei bobine care peste o anumita frecventa devin foarte importante!
 5. Excelent,asa se pune problema,cam asta este totul,deci intotdeauna este si va fi vorba de XL nu de L,cand o sa vad aici o relatie matematica din care sa rezulte ca INDUCTANTA nu REACTANTA INDUCTIVA este dependenta de frecventa si nu grafice scoase din context,atunci si numai atunci voi intelege ca topicul :"Variatia inductantei transformatoarelor cu miez in functie de frecventa" isi motiveaza titlul!
 6. Si unde zice in toate pozele astea ca inductanta este dependenta de frecventa,sa vad o relatie matematica de unde sa rezulte asta,poze si carti fotografiate atat vad,imi cer scuze! Puneti d-le ceva in limba romana,sau nu mai intelegeti ce intreb ???...vreti sa lamurim sau nu aceasta problema? poate este mai bine sa spun asa : Geben Sie einer eine mathematische Beziehung, die dazu führt, dass die Induktivität einer Spule von der Frequenz , ob dies nun möglich ist oder nicht!
 7. Revin cu aceeasi intrebare si va rog sa nu fie considerata ca fiind tendentioasa,cat priveste dependenta marimii inductantei (L) functie de frecventa eu o las balta,stiu ce am invatat si cu asta basta,deci referitor la articolele lui Steve Binch pentru masurarea inductantei si cu injectie de curent DC.Mai sus se arata un exemplu cu un test facut pe un drosel HAMMOND 193C pe care firma specifica limpede: 20H la 100mA,pana aici este OK,insa in tebelul postat de S.Bench nu rezulta nicaieri aceasta valoare,sau avem 20H la 20mA si la 100mA avem o inductanta de numai 16H,deci ar insemna(!!!!) ca HAMMOND sunt niste mari mincinosi,sau S.Bench greseste???? Tot in expunerea lui S.Bench se spune iar destul de clar "Since inductance is a function of the DC current and AC voltage across the inductor" adica " Deoarece inductanța este o funcție a curentului continuu și a tensiunii AC în interiorul inductorului",deci in nicun caz nu este o functie de fecventa. Test HAMMOND 193C: "Here's the results you can get. I measured a Hammond 193C (20Hy, 100mA filter choke) on the bridge. Since inductance is a function of the DC current and AC voltage across the inductor, I sued both the Lx1 and Lx10 ranges. The Lx1 places about 1VRMS AC across the inductor, and the Lx10 places about 10VAC across the inductor. Here's the Results"(sursa Steve Bench) si tabelul cu rezultatele finale: Da,testul se face si cu prezenta unei componente DC prin bobina dar numai atunci cand aplicatia bobinei respective,in cazul de fata un drosel,o impune sau la transformatoarele pentru etaje finale SE,dar pentru a masura o inductanta a unui transformator care lucreaza strict in AC fara componenta DC,cele de alimentare sau cele de iesire pentru etaje finale PP, testul este total absurd si lipsit de sens. *************************************************************************************************************************************************** Postati o relatie matematica din care sa rezulte dependenta valorii inductantei in functie de frecventa,din carti "adevarate" ,astept asa ceva si va promit ca voi recunoaste ca am gresit. Am intrebat si la ce frecventa calculam inductanta unui transformator de iesire cu sau fara componenta DC,daca tot sustineti ca inductanta este variabila cu frecventa!? L.E fara suparare,este un forum romanesc,asa ca argumentele daca nu pot fi postate sub forma unor simple demonstratii matematice,ar fi de bun simt ca paginile din cartile "adevarate" sa fie scrise sau macar traduse in limba noastra,adica limba Romana daca se poate!
 8. Am si eu o intrebare si va rog sa nu fie considerata ca fiind tendentioasa,cat priveste dependenta marimii inductantei (L) functie de frecventa eu o las balta,stiu ce am invatat si cu asta basta,deci referitor la articolele lui Steve Binch pentru masurarea inductantei si cu injectie de curent DC.Mai sus se arata un exemplu cu un test facut pe un drosel HAMMOND 193C pe care firma specifica limpede: 20H la 100mA,pana aici este OK,insa in tebelul postat de S.Bench nu rezulta nicaieri aceasta valoare,sau avem 20H la 20mA si la 100mA avem o inductanta de numai 16H,deci ar insemna ca HAMMOND sunt niste mari mincinosi,o fi asa sau nu ??? Tot in expunerea lui S.Bench se spune iar destul de clar "Since inductance is a function of the DC current and AC voltage across the inductor" adica " Deoarece inductanța este o funcție a curentului continuu și a tensiunii AC în interiorul inductorului",deci in nicun caz nu este o functie de fecventa. Test HAMMOND 193C: "Here's the results you can get. I measured a Hammond 193C (20Hy, 100mA filter choke) on the bridge. Since inductance is a function of the DC current and AC voltage across the inductor, I sued both the Lx1 and Lx10 ranges. The Lx1 places about 1VRMS AC across the inductor, and the Lx10 places about 10VAC across the inductor. Here's the Results"(sursa Steve Bench) si tabelul cu rezultatele finale: Da,testul se face si cu prezenta unei componente DC prin bobina dar numai atunci cand aplicatia bobinei respective,in cazul de fata un drosel,o impune sau la transformatoarele pentru etaje finale SE,dar pentru a masura o inductanta a unui transformator care lucreaza strict in AC fara componenta DC,cele de alimentare sau cele de iesire pentru etaje finale PP, testul este total absurd si lipsit de sens.
 9. Foarte corect punctat,aici am vrut sa ajungem,toate trancotele astea de L-metre digitale la baterii nu injecteaza un curent mai mare de ordinul uAmperilor,nu de putine ori o sa gasiti ce am afirmat eu pentru inductantele masurate de mine : "am masurat o inductanta cu valorea Lxx la o frecventa de 50Hz si cu injectie de curent de 5mA...." Ati pus punctul pe "I" ! O intrebare daca-mi permiteti: atunci cand calculam un transformator de iesire,pentru ce frecventa ii calculam inductanta daca ea este variabila cu frecventa,intrebare adresata colegilor care sustin ca L este dependent de F??? si daca se poate sa postati o relatie matematica sau o formula din care sa rezulte asta: L dependenta de F. L.E am in "dotare" cateva drosele recuperate din aparatura electronica,sunt drosele rusesti,poloneze,japoneze si nemtesti avand pe ele marcata valoarea inductantei,le folosesc ca etaloane si daca fac masuratoarea cu L-metru cu injectie de curent am indicatiile scrise pe ele,in schimb daca masor cu panaramele de cativa EU,din trei aparate am trei valori de inductante masurate !!! @der_doktor: va garantez ca nu am ramas la clasa a-X-a,am mai parcurs 7-8 ani de scoala peste,iar un argument mai clar decat acele formule nu cred nu poate fi!
 10. Daca studiem si puntea Owen o sa vedem clar aceste concluzii: "The advantages of Owen’s Bridge include: The frequency does not appear in the final balance equations. So the frequency and waveform variations do not affect the bridge. Capacity can also be measured across a wide range, as capacity in the final balance equations is available. The circuit bridge of Owen is used to determine the inductance across a wide range. Disadvantages of Owen Bridge The disadvantages of Owen’s Bridge include: The major drawback of Owen Bridge is that it uses a variable standard capacitor which is quite expensive. Also, the accuracy of this variable standard capacitor is only one percent. The cost increases further when measurement range of the Quality factor of coil increases. This is because the value of variable standard capacitor should also increase to measure the increased range. This further escalates the cost involved." adica de aici: https://electricalfundablog.com/owen-bridge-circuit-theory/
 11. Categoric,valoarea inductantei nu este dependenta de fecventa .Inductia magnetica intr-un miez magnetic,pentru ca despre asta este vorba,este direct proportionala cu intensitatea curentului generator de camp magnetic.Fluxul magnetic este direct proportional cu produsul dintre intensitatea curentului din circuitul electric in care este inclusa bobina si inductanta bobinei care este constanta,vezi manualul de fizica clasa a-X-a.Inductanta L care se masoara in Wb/A si 1Wb/1A=1H (Henry).Inductanta L=uN^2S/l unde nu se vede sub nicio forma "interventia" frecventei.Functionarea puntii Maxwell arata inca odata acest lucru: inductanta nu este dependenta de frecventa,insa factorul de calitate,DA!
 12. Lasati legile fizicii asa cum sunt,nu le mai stalciti asa cum fac politicienii,simplu: manualul de fizica pentru clasa a-X-a: .......sa afirmam ca inductanta(L) este dependenta de frecventa este o mare gafa amatoriceasca,este ca si cand am spune ca si capacitatea (valoarea unui condensator ) este dependenta de frecventa ,adica un condensator sa zicem are 100pF la o frecventa si alta valoare la o alta frecventa,zau asa,sa fim seriosi.Reactanta capacitiva(XC) respectiv Reactanta inductiva(XL) sunt dependente de frecventa,nu capacitatile sau inductantele !!!
 13. Atentie la schema din linkul de mai sus!!!! Bucla de reactie negativa (NFB) este neinspirat desenata,adica este cam degeaba,ca sa fie OK,trebuie desfiintat condensatorul electrolitic C2 (25uF) iar valoarea condensatorului paralel pe rezistenta(3K3) din bucla de NFB,cel de 1,5uF are o valoare aleasa aiurea,el trebuie sa aiba o valoare de cel mult 1.5nF in cazul acesta.Transformatorul de iesire are o configuratie asemanatoare cu cel de la TRAVIATA,deci poate fi o sursa de inspiratie.
 14. Aici o schema draguta care are si un corector de ton: http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Konzertmeister.htm
×
×
 • Create New...