Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

LMOlimpiu

Membru activ
 • Content Count

  3,735
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

342 Excellent

About LMOlimpiu

 • Rank
  Membru evoluat
 • Birthday 05/01/1958

Profile Information

 • Locatie
  Romania

Recent Profile Visitors

2,344 profile views
 1. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Pentru ca sunt mai sigur pe modelul de GU19,tub pe care-l si am pe "inventar",am plecat de la graficul de mai jos,bineinteles ca este un grafic doar pentru 1/2 din GU19 si a rezultat schema din imagine .Rezultatele din simulare sun postate tot aici,mai departe tensiunea de atac pentru intrarea in 6N6P nu cred ca ar constitui o problema ! Deci,graficul schema si simularea este pentru 1/2 din GU19,pentru ambele tetrode conecate in paralel se vor modifica Ra,Ia si bineinteles ca si Ps va fi dubla.Schema in momentul de fata nu are nicio reactie negativa,mai departe fiecare se poate juca cum doreste .
 2. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  O sa ma gandesc la o schema,de fapt la doua pentru ca tuburile GU29 si GU32 nu sunt echivalente si vi le trimit pe MP.
 3. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Problema cea mai complicata ,daca pot sa spun asa,in cazul utilizarii tuburilor de RF in AF mai ales cele rusesti din seria G (generator) este ca daca dorim sa obtinem puteri mari in clasa A pur este aproape imposibil fara sa ajungem cu grila pozitiva,asa sunt aceste tuburi construite. Cat priveste conectare grilei de accelerare (G2) la anod de data aceasta nu se mai pune problema tensiunii de polarizare ca fiind strict cea din datele de catalog si asta deoarece fiind la potentialul anodului ,fluxul de electroni va fi absorbit in procent foarte mare de suprafata anodului,e ca si cand am pune in paralel doua rezistente una de 1Kohm si alta de 100Kohmi,curentul cel mai mare va trece prin rezistenta de 1Kohm (am dat un exemplu valorile celor doua rezistente fiind alese la intamplare!),dar este necesar si chiar foarte bine ca G2 sa fie conectata la anod printr-o rezisenta care sa-i limiteze totusi curentul la cel specificat in foaia de catalog cu toate ca nu se va ajunge niciodata in acea situatie. In ceea ce priveste tubul GU29 (GU18,GU19.....829B sau FU29) conectat ca trioda nu poate fi decat pentru ambele pentode din balon intrucat G2 este electrod comun.In pozele de mai jos am sugerat un PSF bun (zic eu!) pentru GU29 in modul trioda in care veti putea observa ca in clasa A pur,puterea este extrem de mica dar trecand la grila de comanda pozitiva situatia se schimba radical,acelasi lucru este valabil si pentru modul pentoda nativ.Atentie!!!...eu ma refer la G1 pozitiv in regim dinamic,adica semnalul de atac trebuie sa ajunga si cu semialternante pozitive,nu ma refer la G1 pozitiva in regim static.Graficele se refera la doar 1/2 din GU29,de aici rezulta ca daca vom pune in paralel cele doua tuburi din balon,Pda va ajunge la 40W iar Ra va fi 1/2 din cel de pe grafic adica aproximativ 2250 ohmi si categoric puterea pe sarcina va fi dubla,dupa acest grafic se poate proiecta extrem de usor un etaj de atac capabil sa excite G1 si in tensiuni pozitive,cred ca un 6N6P ar face fata cu brio sau un ECC80.Daca prezinta interes,ma voi gandi si eu la o astfel de configuratie,daca nu ramane asa doar ca titlu informativ. P.S graficele sunt pentru analiza tuburilor in etaje finale fara nicio reactie negativa de niciun fel,deci THD-ul se poate imbunatati daca schema va fi gandita asa cum trebuie !!!
 4. Buna seara!

  Vad ca acest mesaj nu suporta format <.asc> !

  Dati-mi o adresa de mail ca sa va trimit acolo!

   

  Sau poate imi spuneti dv. cum pot atasa aici acest format !?

   

   

  1. radasous

   radasous

   Buna dimineata,

   Nu cred ca se pot atasa asc-uri, e mai simplu sa imi trimiteti pe mail: sorin.radulescu@gmail.com

   Daca modelele pentru tuburi si transformator sunt realizate separata, va rog sa le atasati si pe acelea.

 5. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Da,aveti un pic diferit PSF-ul pentru ca sunteti in conexiune trioda,acum sunt lamurit de ce aveti puterea un pic mai mica.Dupa amiaza o sa va trimit schema in format <.asc> intrucat o am la job iar acum nu am timp sa o redesenez. Tubul GU19 pare interesant!
 6. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Va sugerez si o schema,tot va jucati dv. cu cea ruseasca si aveti montajul pregatit,sper ca nu este cu suparare! daca sunteti interesat va trimit pe MP schema in format< .asc> ca sa o studiati mai bine.
 7. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Da, configurație foarte faina, dacă încercați sa întrați în A2 cred ca o sa puteți obține o putere mai mare, oricum 7W în clasa A SE este foarte mult de fapt este stereo, 2x7W. Ce parere aveti de PSF-ul de mai jos,bineinteles se refera la 1/2 din GU19 (numai o tetroda),nu va uitati ca THD=~10%,este un etaj final "nud" fara niciun fel de reactii.Cred ca daca veti cupla doua tetrode in paralel si pe 1/2 Ra din acest PSF ar trebui sa obtineti cel putin 12W....14W cu un THD rezonabil,categoric utilizand judicios si NFB.
 8. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Ati reusit sa testati modelul trimis de mine? Aveti mai jos carateristici pentru GU19-1 fara tensiuni pozitive pe G1 deci model fara emulator.Constructia modelelor cu Java nu permit tensiuni pozitive pe G1, din acest motiv se poate emula dupa generarea de modele cu Tracerul prin estimari destul de precize si caracteristi pentru G1 pozitiva. Atentie! nu vorbesc despre uTracerul vehiculat pe aici!
 9. LMOlimpiu

  SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

  Nu am un tub de tipul GU18,dar am GU19-1cu ajutorul caruia am "construit" un model real,deci cred ca este foarte apropiat de foaia de catalog,daca asta va ajuta aveti modelul mai jos: **** TEST uTRACER ****************************************** * Created on 10/07/2018 10:30 using uTracer.V3.2 *@LMO *---------------------------------------------------------------------------------- .SUBCKT GU19-1 1 2 3 4 ; P G K G2 + PARAMS: CCG=3P CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000 + MU=10.6 KG1=1230 KP=77.4 KVB=25.2 KVC=2.57 VCT=0 EX=1.4 KG2=5000 * Vp_MAX=560 Ip_MAX=320 Vg_step=5 Vg_start=10 Vg_count=6 * Rp=1600 Vg_ac=23.5 P_max=20 Vg_qui=-23.4 Vp_qui=240 EG2=252 * X_MIN=358 Y_MIN=117 X_SIZE=560 Y_SIZE=560 FSZ_X=1936 FSZ_Y=1056 XYGrid=true *---------------------------------------------------------------------------------- RE1 7 0 1G ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS E1 7 0 VALUE= ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1. +{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+(VCT+V(2,3))/V(4,3))*KP))} G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)} RE2 8 3 1G ; Dummy G2 8 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG2*(KVC-ATAN(V(1,3)/KVB))} E2 8 4 VALUE={0} ; Dummy RCP 1 3 1G ; FOR CONVERGENCE C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID 1 C2 1 2 {CGP} ; GRID 1-PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE R1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS **********************************************************************
 10. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  Da,lucrarea este facuta ingrijit si frumos, dar avand in vedere ca sigur are si un capac,problema temperaturii interioare cred ca poate fi o PROBLEMA, mai ales pentru condensatoare ,corect si normal,tehnic vorbind,tuburile ar trebui amplasate pe partea fara componente pasive. Pentru treaba cu; "se aude bine", ar trebui sa recunoastem ca este absolut relativa si mai ales subiectiva si depinde in mare masura de setupul ales :sursa de semnal,amplificator,incintele acustice si nu in ultimul rand sala unde se face auditia ca sa nu mai spun de educatia muzicala a fiecarui auditor. Personal apreciez la maxim amplificatoarele dar si realizarile colegilor nostrii axati pe amplificatoarele SE,la aceste amplificatoare se "vede" abilitatea unui constructor adevarat,un PP este simplu de realizat si mai ales ca-l putem "ajusta" din multe NFB -uri.Un SE si mai ales fara niciun NFB reprezinta o adevarata ARTA,acultati 300B si o sa fiti impresionati !!! P.S o sa repet parerea mea referitaore la amplificatoarele in configuratie PP in ceea ce priveste sunetul : nu este nicio diferenta intre PP-uri cu tuburi comparativ cu PP-urile cu BJT-uri sau MOSFET-uri,ba mai mult inclin spre superioritatea celor cu SS,este parerea mea si nu trebuie sa supere pe nimeni!
 11. Buna seara!

   

  Daca pretul transformatoarelor este cel de acolo,adica 45 RON amandoua si nu le-ati vandut,as dori sa le cumpar eu daca se poate!

  Va multumesc!

   

  lasati un numar de telefon si va sun eu,bineinteles daca doriti.

   

  Cu stima

                  Lazaroiu Olimpiu

 12. LMOlimpiu

  Ajutor in stabilirea unei curbe de sarcina optima pt. 6s33s

  Intr-un PP clasic cu 6C33C si transformator de iesire poate ati fi obtinut o putere pe sarcina de 50W...60W,dar in totem sau un PP qvasicomplementar,randamentul etajului final este un pic diminuat.Sarcina vazuta de fiecare tub in parte din acest etaj final nu poate fi 32/4 adica 8 ohmi,asta ar insemna o dreapta de sarcina aproape perpendiculara pa aza ox (axa tensiunii,abscisa).Tubul vede patratul impedantei reflectate in primarul despre care dv spuneti ca are impedanta de 32 ohmi,deci fiecare tub in parte va vedea o impedanta de 93.5 ohmi,asadar intregul etaj final PP va vedea o impedanta de 370 ohmi pe care veti avea o putere de ~35W sinus nelimitat,prerea mea!
 13. LMOlimpiu

  Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

  In schema de mai sus,care este o schema clasica si nesimetrica asa cum s-a vehiculat pana acum,nu au cum sa functioneze cu performante bune tuburile 6P3S sau 6P3S-E.In primul rand pentru ca tuburile 6P3S si 6P3S-E sunt TETRODE CU FASCUL DIRIJAT adica fara G3(grila supresoare) in niciun caz pentode,iar gestionarea Ug2 sau Pd(G2) este mult mai riguroasa pentru aceste tuburi,nu putem pune pur si simplu 410V si gata,ca sa nu mai vb de Raa optim (!!!) Clar ca si performatle amplificatorului vor fi altele,nu ma refer la concluziile precum ca ar fi un "sunet bun",pentru ca astea sunt chestii absolut subiective. Un "sunet bun" il putem obtine simplu si de la PP-uri cu SS,ca sa nu mai vorbesc PP-urile cu IGBT-uri pentru care va pot garanta ca la un test "ascuns" nimeni nu poate decela (distinge) clar care este PP-ul cu tuburi si care este PP-ul cu IGBT-uri ! Unui PP cu tuburile 6P3S sau 6P3S-E ii trebuie un etaj de atac care sa duca tuburile finale in regim de curenti de grila,altfel nu putem trece de maxim 20W...25W cu THD acceptabil. Sunt foarte sigur ca schema de mai sus va avea performante deosebite daca va fi echipata cu tuburile 6550,bineinteles cu PSF-urile tuburuilor finale alese cu grija . In acest link vom gasi un tabel care arata comparativ diferentele intre diverse firme care fabrica tuburile 6L6-GC,analizati cu atentie! https://www.amplifiedparts.com/sites/default/files/tech_corner_pdfs/6l6gc_comparison_of_current_made_tubes_0.pdf
 14. LMOlimpiu

  Single-ended EL34

  Adevarul este ca tuburile RV12P2000 si finala RL12P10 ar mertita respectul cuvenit intr-o vitrina,pacat sa fie bagate in span acum la varsta lor! M-ar interesa schema pe care ati facut-o cu aceste tuburi si vb. foarte serios,nu glumesc,mai ales ca a fost realizata si s-au obtinut rezultate foarte bune,mai stiti pe ce Ra ati mers pentru RL12P10 si cam ce PSF ati gasit ca fiind optim? Cred ca este vb. de ce ati postat dv. aici pe DIY,asa-i ? http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/232955-amp-2x5w-rv12-p2000driver-rl12-p10-final.html
 15. LMOlimpiu

  Single-ended EL34

  Concepul matematic si definirea reactiei negative a fost pentru prima oara descoperita/demonstrata in 6 August 1927 de catre Harold S. Black,unul care probabil a gasit-o cu telefonul mobil de la acea vreme (!!!!),sau poat a lipit si dezlipit mii de componente pana au rezultat acele calcule matematice,nu-i asa???... Ce oameni minunati si adevarati la acea vreme!!!! P.S daca nu erau acei oameni astazi poate nu aveam aceaasta posibilitate sa comunicam atat de usor si sa avem acces la informatii de tot felul ! @valderama: chiar ar fi interesant sa vedem o schema cu RV12P2000 in configuratia sugerata,macar asa pentru stiudiu!
×