Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mojnost

Membru activ
 • Content Count

  284
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

51 core_reputation_level_4

About mojnost

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vreau sa-l pun langa centrala electrica sa monitorizez tensiunea, asa arata, poate fi si alt model.
 2. Conductorul de 1,5 mmp poate fi folosit la maxim 15A in teava si maxim 24A in aer, la tine banuiesc ca e in teava. Pe langa faptul ca nu tine curent prea mare, nu este recomandat conductorul de 1,5 mmp la prize si datorita pierderilor, la un curent de 10A si o lungime de 10 m pe conductor se va pierde minim 10W. Incalzirea prizelor apare datorita rezistentei de contact si aceasta rezistenta odata aparuta produce caldura si rezistenta va tot creste pana ia foc, face scurtcircuit sau se intrerupe circuitul. Din experienta mea orice ansamblu priza-stecher la un consum indelungat de peste 2kw la un moment dat se va incalzi si va emana mirosul specific, daca nu se va intampla ceva mai grav. Am vazut o baie care a luat foc datorita prelungitorului de la masina de spalat cu uscator, norocul a fost ca fiind inchisa au ars rufele mocnit. Folosesc calorifere electrice, am cumparat mai multe si le folosesc pe treapta de 750W, la putere mai mare nu le las nesupravegheate, consider ca orice ansamblu priza-stecher lasat nesupravegheat cu un consum de peste 2kw constituie un real pericol. Prizele si stecherele de calitate sunt mai scumpe, de ex. la cuptorul electric am cumparat un stecher de 30 de lei; la primul semn de incalzire al stecherului trebuie schimbate atat stecherul cat si priza. Nu e de joaca, am trecut prin doua experiente de inceput de incendiu din aceasta cauza. Portelanul a fost si va ramane unul dintre cele mai bune materiale ca izolator si ca suport rezistent la temperaturi mari, il vedem, pe langa prize si stechere, si la izolatori de inalta tensiune, socluri de lampi, in radiofrecventa nu mai zic... Dar degeaba este stecherul cu portelan daca are contactele din fier nichelat...
 3. Chiar nu are nimeni unul ramas de la vreun proiect sau din ceva dezmembrari? Contra cash sau ofer la schimb 6j1p, 6n1p, 6n6p, ecc82, ecc83, 6p1p si ce mai gasesc, cate una-doua din fiecare, minim 10 tuburi, toate functionale, probate.
 4. Cum spun in titlu, doresc un soclu pentru teste, nu conteaza nou sau folosit, sa fie functional.
 5. Am 6p14p, 6p14p-ev, 6p14p-er, 6p1p, 6p1p-ev In functie de optiune pretul difera. Tuburi noi, verificate pe catometru si pe amplificator. Am si tuburi sortate perechi (acelasi curent anodic si aceeasi panta).
 6. mojnost

  Clasa A

  Daca te uiti in datasheet la tubul 4cx5000a poti vedea ca se pot soate cativa kw (17,5kw daca imi aduc bine aminte) in audio si e tub vechi, se fabrica acum 50 de ani, tuburile de 50w sunt multe si marunte. In privinta SE sau PP acestea sunt configuratii in care se pot folosi tuburile/tranzistorii iar clasa de functionare inseamna modul de functionare/polarizarea fiecarui tub/tranzistor. La sectiunea Audio pe tuburi s-a discutat relativ recent despre clasele de functionare si s-a explicat fosrte bine ce si cum. O explicatie simplificata ar fi asta: daca analizam conductia tubului/tranzistorului pe timpul unei alternante, in clasa A in anod vom avea intreaga alternanta, in clasa B doar o semialternanta (sa zicem doar pe cea pozitiva, care e deasupra liniei de 0 in grafice) iar in clasa C doar o fractiune de semialternanta. Push pull inseamna de fapt in contratimp, nu alternativ, desi daca analizam PP in clasa B sau C finalii de fapt lucreaza alternativ, dar in clasa A lucreaza in contratimp, semnalul este primit defazat si cand vom avea printr-un final valoarea maxima a curentului prin celalalt vom avea valoare minima, dar vom avea prin fiecare, in permanenta, asta inseamna clasa A, conductie permanenta.
 7. Din cate stiam eu seriile rusesti P, MP, GT, 1T sunt cu germaniu, cu siliciu sunt KT, 2T dar se pare ca ma inselam. Eu le credeam bune de aruncat si chiar am aruncat destule.
 8. Oricand. Tocmai am vizitat Iasiul si chiar am avut 2 fiole la mine, productie pruna 2018 si tinuta 2 luni in butoi de prun. Daca ai drum prin Bucuresti da un semn... Apropo, foarte frumos Iasiul, in opinia mea cel mai frumos oras din tara. Arhitectura, curatenia desavarsita, oamenii, obiectivele turistice si muuulta istorie! Eminescu adauga multe puncte la nota. Un exemplu de la subsol:
 9. Cred ca o tura la 10 secunde este numai bine. Cei de la digi24 gresesc in exprimarea "un civil si 2 politisti", politistii sunt tot civili de prin 2002, sunt functionari publici, nu mai sunt militari. Cu explozia a patit-o si un unchi de-al meu acu mai bine de 30 de ani, s-a oparit rau, facea tuica intr-un bidon de lapte din aluminiu, cum erau la CAP-uri, era s-o patesc si eu cu vreo 3 ani in urma, am pus prea mult borhot care s-a ridicat la fierbere si o pruna a obturat teava de iesire dar mi-am dat seama la timp. Impotriva afumarii exista 3 solutii, din experienta mea, nu am pretentii de expert: - miscarea permanenta a continutului, manual sau automatizat; - distributia cat mai larga a caldurii degajate de foc, altfel spus evitarea incalzirii punctiforme, in acel punct sau zona se produce afumarea; in acest sens e avantajat un cazan de cupru cu fundul cat mai gros iar un cazan de inox este dezavantajat, se mai poate folosi tabla intermediara dar se risipeste multa caldura, solutiile cu lichid intermediar - apa sau ulei sunt excelente dar nu la indemana oricui; - un continut cat mai lichid in cazan; cu cat e mai vascos continutul cu atat cresc sansele de afumare. Dupa ce am patit-o si eu de cateva ori cu afumarea si auzind la un prieten ca in Sibiu nu te primeste la cazan decat cu zeama (era vorba de boasca de struguri), am adoptat metoda pe care am gasit-o ca fiind cea mai potrivita pentru mine: pun borhotul la stors in storcatorul/presa de struguri, grosul ajunge ingrasamant in gradina iar zeama ajunge in cazanul de tuica. Aprind focul (de la butelie) si din ora in ora mai verific ce face cazanul, imi fac treaba prin curte, nu mai exista riscul de afumare iar focul de la butelie e constant Tocmai am terminat cu palinca de prune dupa metoda asta, urmeaza cea de struguri pe care o folosesc mai mult pentru visinata si alte lichioruri. Aveam un cazan de vreo 60 litri, anul acesta am dat de un chilipir si am mai luat unul de 120 litri. Noul cazan
 10. Am verificat foarte multe tuburi pe catometru (mii de tuburi) si din experienta mea culoarea ”oglinzii” tubului nu este un indiciu privitor la calitatea lui. Aceasta culoare variaza intre oglinda propriu-zisa si negru, uneori in valuri, apare si tenta albastruie pe acolo. Un exemplu concludent este 6s33s, tub mare pe care se poate observa variatia mentionata, unii cumpara si reclama asemenea tuburi ca fiind defecte din aceasta cauza, tuburile fiind de fapt foarte bune. In prezenta aerului in tub oglinda devine alb-transparenta, incepand de la margini. La cel mai mic semn de acest fel tubul este compromis iremediabil. Prezenta aerului in tub (gasy tubes) poate fi relevata si prin masurarea Ig1. Cand nu sunt schimbari vizibile dar Ig1 depaseste 100nA (valoarea poate fi diferita functie de tipul de tub iar valoarea maxima permisa este mentionata de producatorul tubului si/sau catometrului) inseamna ca tubul are putin aer si de regula getterul prin incalzire rezolva problema si dispare Ig1 dupa cateva ore/zile de functionare a tubului. Este unul dintre motivele pentru care eu pe un suport separat cu multe socluri tin tuburile la incalzit cel putin 30 de minute inainte de a le masura. In lipsa posibilitatii de a face masuratori sunetul si calitatea tuburilor ar trebui apreciata dupa cca 3 zile de functionare, cu aceasta ocazie ar fi bun si un nou reglaj al biasului. Unele tuburi sunt predispuse sa ia aer, cum ar fi cele rusesti cu pinii tari, gen GU50, GU32, GI30, GU29 s.a., chiar si 6s33s dar mult mai rar. La acestea apare si un oxid alb pe pini, oxid ce trebuie curatat foarte bine altfel apar probleme de contact in soclu.
 11. Liniaritate buna, intrefierul eliminat si excursie mare a tensiunii in secundar, in concluzie este o realizare care merita aprecieri. Ca folosim secundarele in serie, in paralel sau cu priza mediata si defazaj depinde de aplicatie.
 12. Pot fi conectate in paralel infasurari identice, cu acelasi numar de spire. Chiar si diferenta de o spira poate pune probleme. Daca nu se modifica prea mult curentul in primar la conectarea secundarelor in paralel inseamna ca e ok. Primul aparat de sudura construit de mine, de fapt doar am modificat un transformator, era initial separator 220/220 de 5kva cu tole I si 2 bobine. In primar avea pe una dintre bobine o infasurare primara 2 x fi 2,5mm conectata in paralel cu una identica de pe cealalta bobina. Secundarul era identic, fiind separator. Deci atat in primar cat si in secundar existau infasurari in paralel. Transformatorul era realizat industrial. La transformatorul tau daca legi infasurarile primare in serie obtii inca o plaja de rezultate in secundar insa cu o pierdere de putere rezultata din reducerea diametrului sarmei din primar.
 13. Cu ceva ani buni in urma am vazut in schema unui emitator stabilizator de cca 3KV/100mA realizat cu vreo 5 tuburi 6Э15П in paralel si alt stabilizator de 6-7kv/300mA folosind tubul gu34b. Stabilizatoarele erau serie, cu tranzistori cu germaniu, doar elementul serie cu tub si binenteles ca nu porneau de la 0V, doar o plaja relativ mica.
 14. Multe de discutat dar ar fi offtopic. Cu alta ocazie...
 15. Am eu, 6p3s-e NOS?NIB, toate verificate pe catometru si sortate perechi/quaduri. 4 bucati sau 200 bucati pretul e acelasi, stocurile mari din Ro s-au cam epuizat si nu prea mai vrea nimeni sa scape de tuburi in ideea ca va gasi altele. Pretul e in jur de 10 euro bucata in functie de lot si de toleranta sortarii, am listele cu parametri obtinuti si potin sa-ti alegi. Momentan sunt la mare 3 saptamani, daca esti interesat doar in septembrie pot livra.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.