Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

mojnost

Membru activ
 • Content Count

  363
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

89 Se poate si mai bine

1 Follower

About mojnost

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

1,476 profile views
 1. Are magazinul din Belgia cutii Mullard, am comandat cteva, daca imi raman... cu mare drag trimit.
 2. Salut, am Tungsram noi (NOS) cu datasheet individual pentru fiecare tub, 80 lei/buc. Datasheet individual înseamnă ca il masor eu pe un aparat dichisit și fiecare tub vine cu 4 pagini in care se vad curenții, aer, curbe, panta, Ri, gain și altele. Un exemplu despre date, pe care il aveam la indemana, un 6n8s. 6N8S_#253.pdf
 3. Aparatul este functional, azi nu am avut rabdare si am masurat vreo 100 de tuburi, din pacate un lot dezamagitor de 6n3p Reflector din '65, softul coloreaza cu verde rezultatele bune, cu galben cele discutabile (sub 60% curent anodic) si cu rosu pe cele destinate cosului de gunoi. Am vazut toate culorile dar totusi prea mult galben pentru tuburi cu certitudine nefolosite (cutii capsate, capsele din '65 nu au echivalent modern si nici nu pot fi scoase fara urme, cutia de 50 bucati completa, toate cu aceeasi data). In schimb unele Ryazan din '67 au rezultate bune, cel mai putin 95% dupa doar cateva masurate. A mai masurat si un 6p14p-ev cu probleme, la testul initial de scurtcircuit electrozi a indicat g1 si g2 scurtcircuit, i-am dat totusi comanda de masurare si a intrat in protectie. Acelasi tub pus pe L3-3 ar fi scos fum din vreo rezistenta. Cu hardul e ok, l-am inteles si l-am construit, la partea de software mai am de invatat, azi am folosit inca hartia si creionul desi sunt sigur ca are multiple optiuni de memorare, salvare etc. In linii mari din ce am citit aparatul salveaza toti parametrii masurati in formatul propriu inclusiv graficele, dar scoate si pentru format tabel excel, da un ID de "tubestock" la care poti atasa o poza facuta cu camera conectata la PC, mai adauga un cod de bare sau QR si imprima eticheta autocolanta de lipit pe cutia tubului. Tot aparatul este atasat de panoul frontal, inclusiv radiatorul, toate se introduc intr-o cutie pe care inca nu o am. Un exemplu cum imprima datele unui tub si cum pot fi comparate curbele a 2 tuburi sau ale aceluiasi tub dublu. (6n3p Ryazan '67). Cele 2 curbe arata si cum la 150V/-2V/8,75mA curbele se suprapun dar la curent mai mare sau mai mic nu mai sunt suprapuse, la o masurare single point chiar in punctul dat de datasheet apar perfect matched. tub nr 67 6n3p russ_#12.pdf
 4. Scuze daca se intelege asta din exprimarea mea, ma autocitez "pare o greseala dar nu este o greseala". Am zis ca pare o greseala deoarece oricine vede o schema unde reglezi un semireglabil cu acelasi potential la capete ar spune ca este un nonsens dar de fapt proiectantul ia in calcul o rezistenta de 9 miliohmi intre cele 2 puncte de masa si la trecerea unui curent prin acea rezistenta va aparea si o diferenta de potential intre cele 2 puncte. Schema in care figureaza si rezistenta de 9 mohmi:
 5. Am reusit sa incropesc cutia pentru calibrare, n-am avut o cutie potrivita asa ca am facut una provizorie dar e functionala. Pentru curenti are rezistente de sarcina fara sa fie necesara o valoare foarte precisa deoarece se inseriaza miliampermetrul/ampermetrul de referinta si se regleaza Roetestul sa indice la fel, pentru tensiuni are doar borna de masura la care aparatul comuta toate tensiunile ce trebuiesc calibrate dar si aceasta simpla borna e de mare de ajutor, in lipsa ei ar trebui cautate punctele de masura pe placi si e cam inghesuiala, dupa montarea panoului frontal nu ma exista acces la spatele placii de baza. Fara aceasta cutie calibrarea e un chin, cu ea e simplu, softul are un "calibration assistant" care arata pentru fiecare pas o fotografie cu setarea multimetrului, o fotografie cu semireglabilul din care se regleaza si scrie ce trebuie urmarit prin reglaj. La calibrarea valorilor "low" a tensiunilor se introduce valoarea masurata si softul calculeaza singur offsetul si il memoreaza. Se calibreaza separat valorile "low" de tensiune ale surselor pentru ca DAC-urile au offsetul mare la pasii de inceput, unii producatori chiar recomanda sa fie folosite doar de la pasul xx in sus. Intrerupatorul este fara retinere si se actioneaza la calibrarea compensarii pierderii de tensiune pe traseele de alimentare ale filamentului, in schema atasata pare o greseala - semireglabilul avand ambele capete la masa, dar nu este nici o greseala. Maine sper sa masor primul tub daca voi avea timp, din pacate tot maine expira ITP-ul la ambele masini si ma paște mersul pe jos...
 6. Am pus in socluri gresit 3 integrate, unul invers iar 2 diferite schimbate intre ele, asa ca la primul test al placilor stabilizatoare s-a ars o siguranta de 200mA, am descoperit erorile si la urmatorul test o placa stabilizatoare defecta, masuratorile au indicat un LT1014CN defect, opamp cvadruplu, fusese montat bine dar probabil a fost victima colaterala, mai putin probabil sa fie defect de nou. Merge perfect in locul lui un 324 de IPRS (provizoriu, pana cumpar altul), aceeasi pinatura. Urmeaza calibrarea, pentru tensiuni e simplu, la curenti sunt necesare diferite sarcini, o metoda rudimentara ar fi cu ceva becuri pentru tensiunile mari si rezistente mici de wataj pentru filament, dar proiectantul a prevazut si posibilitatea unei cutii cu rezistente si e mult mai facila treaba, maine ma ocup de ea http://www.roehrentest.de/Abgleichbox_calibration_box_D_EN.pdf Un filmulet cu primul test cu aparatul complet si functional.
 7. Rezolvat cu 10 Mohmi prin bunavointa unui prieten, la prima alimentare a placii de baza am descoperit 2 electrolitici montati pe dos, dupa inversarea lor placa de baza cu toate sursele de pe ea este ok, mai mare dragul sa reglez tensiunile din multitur. La conectarea cu PC-ul nu mergea comunicarea, n-am stiut daca e ceva soft (drivere etc.) sau hard asa ca fac o intrebare proiectantului si-mi raspunde repede "ia o lupa buna si vezi cum sunt lipiturile la SMD-urile interfetei" si rusine mie la FT232 gasesc 2 lipituri reci, acum functioneaza. Intre timp am primit si panoul frontal si radiatorul, in curand aparatul va avea o forma.
 8. Dupa intrebari pe la prieteni si cautari prin diverse placi cu piese am constatat ca o rezistenta de 10Mohmi e greu de gasit asa ca am facut un drum de 20km pana la Conex electronic, am luat 10 bucati sa fie, la montare masor toate pasivele si surpriza, rezistentele sunt de 750 ohmi. Urmeaza alt drum de 20km pentru aceeasi rezistenta, iau si multimetrul cu mine sa evit surprizele. Maine-l alimentez, sper fara sa iasa fum.
 9. O tensiune la retea de 208-210 V se incadreaza in limitele garantate de furnizorii de energie, de 230V=/-10% in 95% din timp (saptamanal). Trebuie sa tii seama ca la o sursa de alimentare nestabilizata vei avea si o variatie de tensiune in functie de sarcina. Care stabilizator ti s-ar potrivi mai bine depinde mai mult de stabilitatea tensiunii de retea decat de valoarea ei. Daca tensiunea este 208-210 si foarte fixa poti folosi si un autotrasformator manual, il gasesti incepand de la 150 functie de putere, cu riscul daca tensiunea in retea va deveni 230V vei avea la iesire 250V. Variantele cu autotransformator si reglaj cu servomotor sau relee inlatura riscul mentionat si sunt ceva mai scumpe. Insa daca tensiunea retelei este fluctuanta vei fi deranjat de zgomotul lor si nu vei putea face masuratori de precizie, caz in care vei avea nevoie de unul electronic, gen UPS cu iesire sinus sau altele, pretul creste in functie de calitatea si puterea lui. Toate aparatele electrocasnicele si electronice trebuie sa functioneze bine la o variatie de =+/-10% a retelei, din experienta spun ca de fapt functioneaza si cu -20% adica de la 180V. Sfatul meu ar fi sa-ti cumperi un autotransformator manual de cca 1KVA pe care sa-l folosesti doar la reparatii si reglaje, de fapt pentru cine face reaparatii sau construieste diverse aparate/montaje electronice este cam obligatoriu sa detina unul.
 10. Daca la transformatoarele mici este valabila formula P=SxS cu mici diferente, din observatiile mele la puteri mare nu mai este valabila. Am un transformator separator de 5KVA, 220V/220V care are sectiunea mult mai mica de 70 cmp cat ar reiesi din formula, puterea este scrisa pe eticheta, in primar are 4 sarme de 2,5 mm in paralel, in secundar la fel. La fel am observat la unul de 50KVA. Nu cunosc explicatia/teoria, nu am calculat traf mai mare de 400VA.
 11. M-am apropiat de final cu echiparea plăcilor, mai trebuiesc vreo 5 condensatori si un toroidal de montat pe placa de baza, daca le gasesc maine (la vreun magazin din Buc.) le montez si fac ceva probe, doar ce se poate verifica in gol, inca nu am radiatorul si panoul frontal. Total 18 placi + placa de baza = 19 + o placuta mica cu senzor de temperatura ce se monteaza pe radiator. Foto cu ce a rezultat până acum:
 12. Foarte bun eTracerul, l-am avut in vedere. Are si avantaje si dezavantaje, 2 minusuri mari: cablurile de configurare si lipsa testului de vacuum, se mai adauga curentul mic de filament, la plusuri as pune matchig-ul simplu, tensiune si curent mai mari. Mai nou pe sait ofera curent anodic dublu (de la 300 la 600mA) si o placa de comutare ce contine 82 de relee care sa inlocuiasca firele dar cred ca va fi si un adaos consistent la pret. Azi am lipit cca 20 de semireglabili multitur din care se face calibrarea. Se calibreaza inclusiv compensarea caderii de tensiune pe traseele de alimentare a filamentului. Cred ca asta spune ceva despre precizia aparatului. Mai am o zi de lucru la placile pinilor si placa PIC, urmeaza cel putin o zi pentru placa de baza si cea USB dupa care ma profilez pe mecanica - panou frontal, radiator etc. Prin "placile pinilor" se intelege cate o placa ce contine stabilizator serie + ADC pentu: filament, anod, G1, G2, G3 si inca un stabilizator fix de 300V care se inseriaza cu cel 0-300V de anodica atunci cand anodica e 300-600V.
 13. Ieri au sosit componentele de la magazinul german, cu DHL - Urgent Cargus (achitat 19.06 primit 23.06) si azi de la H.W. prin Hermes - Fancurier (achitat 13.06 primit 24.06). Prea mult de munca sa le inventariez conform comenzilor asa ca am trecut la ceva lipituri si am terminat placile de comutare. Placa primeste prin I2C comenzile la expanderul PCF8572 si prin aria de tranzistoare alimenteaza releele, realizand configurarea pinilor conform tubului verificat, 10 placi - 10 pini. In fotografie am observat deja o greseala, bine ca nu e dintre integratele lipite.
 14. Stiu ca uTracer e foarte bun si cu un raport pret/performante excelent dar am vrut ceva mai mult. Aici poate fi vazuta o comparatie mai veche intre digitale, intre timp Roetest a evoluat la versiunea 10 https://jacmusic.com/Tube-testers/Digital-Testers-Compare/FRAMES/COMPARE-INDEX.htm
 15. Multumesc de urare, si eu sunt curios de finalitate. As fi putut cumpara si din alta parte componentele dar n-am gasit nicaieri cutiile potrivite pentru socluri - cele din link, deocamdata am luat doar 6 cutii (pentru heptal, octal, noval, loctal, gu50, 6s33s, mai cumpar cand voi avea nevoie, poate merg si 2 socluri/cutie) https://www.reichelt.de/index.html?ACTION=446&LA=446&nbc=1&q=geh ks 50 Transportul e 15 euro, mi-au dat si un discount de 10 euro la ce am cumparat, marfa e pe drum, intre timp am comandat loco panoul frontal si radiatorul, la un CNC.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines