Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mojnost

Membru activ
 • Content Count

  166
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Se poate si mai bine

About mojnost

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. mojnost

  Sursa alimentare pentru montaje cu tuburi

  Exemplu de schema, toate semiconductoarele cu germaniu, tranzistoarele serie sunt P217B si atacul lor cu P215, furnizeaza 0-300V, trepte de 30V din comutator si regaj fin din potentiometru, protectie fixa la suprasarcina 300mA. Dezavantajele schemei din punctul meu de vedere: germaniu, pnp, protectie fixa cu relee dintre care releul P2 nu este model standard, in documentatie se dau nr. de spire si prizele. O schema asemenatoare dar mai moderna, cu 2n3055/KU/BU si limitare curent ar fi excelenta. Am o asemenea sursa si functioneaza perfect.
 2. mojnost

  Sursa alimentare pentru montaje cu tuburi

  Multumesc. Dupa cum am mentionat transformatoarele nu reprezinta o problema, gasesc transformatorul de puterea potrivita, las primarul si rebobinez secundarul, intai sa ma hotarasc la o schema si traful va fi in functie de schema.
 3. mojnost

  Sursa alimentare pentru montaje cu tuburi

  Nici o idee? Doar la sursa de 40 - 400V am nevoie de o schema.
 4. Recent am ratat cumpararea unei surse cu tuburi, datorita neseriozitatii vanzatorului (6xEL34, foarte grea si mare dar buna), asa ca m-am hotarat sa-mi fac eu una. Cerintele sunt: 3 surse intr-o carcasa, 1. una simpla pentru filamente, 6,3V/15A si 12,6V/8A stabilizate cu protectie suprasarcina, ambele sa functioneze pe aceeasi infasurare a transformatorului, cu priza pentru 6,3V pentru ca nu vor functiona simultan, pentru aceasta se gasesc scheme pe forum; daca prezinta impedimente ma lipsesc de partea pentru filamente si folosesc surse IEMI 40V/15A, am doua bucati. 2. 50V - 400V/400mA cu limitare curent, tensiune anodica, cu prize comutate manual in secundar pentru a reduce atat tensiunea pe elementul serie de putere cat si disipatia; sub 50V nu am nevoie sa scada; 3. 500V/250mA tensiune fixa stabilizata cu limitare curent, necesara pentru a fi inseriata cu sursa nr.2 pentru tensiuni mari. Practic, pe langa sursa de filament vreau sa am disponibila 50 - 450V/400mA rspectiv prin inseriere 50 - 950V. Nu vreau nimic in comutatie, transformatoarele si droserele de filtraj nu reprezinta o problema, pentru afisarea tensiunilor si curentilor am instrumente analogice sau cumpar kituri digitale, inca nu sunt hotarat, depinde cat de mare iese sursa, nu vreau sa maresc panoul frontal ca sa incapa instrumentele dar daca tot iese mare pun analogice. Am 3 surse industriale apropiate de ce am nevoie dar insuficiente atat ca tensiune cat si curent, 2 rusesti si una Tesla pe lampi, pentru filamente am o sursa ruseasca 6,3V/18A si 12,6V/2A pe langa alte tensiuni dar scoate doar alternativ si e prea mic curentul la 12,6V, daca este cineva curios pun poze cu sursele mele. Solicit putin sprijin cu scheme, linkuri, idei..., sau poate a construit cineva una si imi da mura-n gura documentatia.
 5. mojnost

  ecc83 TFK

  Nici una nici alta. Am aratat doar cate lucruri despre ebay si despre ecc83 sau mai generale, de care puteti sau nu sa tineti seama.
 6. mojnost

  ecc83 TFK

  Si acest card de ecc83 pentru L1-3/L3-3 spune cate ceva, nu stiu cine l-a realizat si cat s-a documentat pentru el.
 7. mojnost

  ecc83 TFK

  Il baneaza doar in relatia cu el nu cu tot saitul. Adica acel cumparator nu mai poate cumpara nimic de la vanzatorul care l-a banat. Ii vede produsele dar butonul de cumparare nu mai e activ. Unele catometre, mai vechi, masoara doar "emission test", ceva de genul rezerva de emisie a catodului, la ecc83 am vazut intr-un datasheet Ik max 8mA. Dupa cum se poate vedea si pe cardul ecc83 de la Funke W19, de la 1,9mA in sus e considerat bun tubul. Este posibil ca neamtul sa fi efectuat tot un test de emisie si nu o verificare la un PSF standard. Pe de alta parte, daca am interpreta "typical value" de 1,2mA si 1,6mA/V ca fiind valorile la care sa ne asteptam de la fiecare ecc83 nu ar mai fi necesara nici o sortare la ele dar nici nu am gasit date privind plaja de imprastiere a parametrilor. Din rezultatul utracer 1,1mA - 90% se poate intelege ca tubul are uzura de 10% insa el poate fi la fel de bine sa fie nefolosit, nu stiu daca cel cu 0,65mA ar putea intra in plaja celor noi. De ex. rusii dau pentru 6n1p un curent anodic de 5,6 - 10,5mA, 6n1p-ev are 7,5 +/- 1,5, deci un 6n1p nou poate avea 5,6mA la fel si 10,5mA. In datasheetul mai nou de la Svetlana pentru 6n1p nu se ma da curentul anodic ci "cathode curent continuous per triode 20mA". Pe langa diferentele privind modul de masurare si de interpretare mai pot exista si erori la vanzatori, de ex. manipulare gresita a unui tub si ajunge in cutia cu alt numar, de asemenea unii de pe ebay trimit zeci sau sute de colete pe saptamana si pot face incurcaturi. Nu ar trebui acuzat foarte repede de rea credinta un vanzator, mai ales daca are sute de feedbackuri pozitive si doar unul neutru. La cumpararea tuburilor ar trebui solicitate date suplimentare de la vanzator, am vazut multe date neverosimile la tuburi, perechi, quaduri etc pe ebay. De ex. la perechi daca nu afiseaza parametrii tuburilor si nici procentul, spune doar ca va fi scris pe cutia fiecarui tub te poti trezi ca a luat 25% ca imprastiere maxima la sortarea perechilor, astfel ca jumatate de cutie pot fi luate ca perechi intre ele, cealalta jumatate la fel.
 8. mojnost

  ICE E 052 Sintetizator de joasa frecventa

  Din pacate din punctul de vedere al nostru, al electronistilor, care stim ca un aparat, chiar anacronic, merge folosit in lipsa unei variante moderne, sau este potrivit pentru o colectie. Sa zicem ca tipii de care ziceam dau 50000 la o licitatie si vand la dublu, nu prea platesc ei taxe si TVA, scot 100000. Privind doar economic, cineva priceput poate ar scoate 400000 din produsele acelea dar in cat timp? Care este piata pentru asa ceva? Numeri pe degete cativa colectionari sau utilizatori. Platesi si darile ca ANAF-ul sta la panda ... tot la fier vechi e soarta lor, cu cateva exceptii, ce le mai scapa printre degete, au si ei prietenii lor care stiu ce inseamna tub de emisie sau final audio si "ii ajuta" sa-si recupereze investitia.
 9. Cred ca poate fi incomoda scoaterea fiecarui releu de pe placa, se vede in foto ca sunt lipite pe PCB si verificarea prin diverse metode, Simpla verificare in sarcina, la mai multe anclansari consecutive, a caderii de tensiune pe contactele inchise, poate sa dea o idee despre calitatea contactului. Ideal ar fi 0V insa producatorii dau si la releele cu contacte din aur sau platina o anumita rezistenta de contact. Cred ca masurarea tensiunii pe contactul inchis, pe o scala cat mai mica, ar putea indica starea contactului. Un contact imperfect mai poate produce zgomot, lumina si caldura (arc electric). Producatorul ar trebui sa specifice rezistenta de contact si se poate deduce caderea de tensiune maxim admisibila.
 10. mojnost

  Componente ,,audiofile,,.......pro și contra.

  Orice saiba cu suficient marketing devine audiofila, darmite un condensator. Lasand gluma la o parte acela e un condensator de foarte buna calitate, dei baban ca dimensiuni, nu am vazut nici unul explodat cum am vazut multi condensatori cu tantal romanesti. Si are valoare de revanzare buna, chiar si defect - contine argint pur de vreo 4-5 lei, pe langa tantal. Pentru audiofilii care-si recableaza boxele cu fire din argint s-ar asorta in montaj.
 11. mojnost

  ICE E 052 Sintetizator de joasa frecventa

  Nu as fi asa de sigur, de curand am vazut cativa metri cubi de AMC-uri, nu numai romanesti, care erau sub cerul liber, cumparate de un tip la licitatie si urmau sa fie dat la fier vechi dupa dezmembrare. Exista o directiva a UE care interzice sa se distruga DEE (de catre armata sau orice firma), este obligatorie vanzarea/livrarea gratuita dupa caz catre firme specializate in reciclarea DEE. Exista niste baieti, departe de a fi isteti dar bruneti si descurcareti care liciteaza pentru ele si la noi ajung ramasite. Nu stiu ei prea multe dar stiu care sunt componentele care contin "haur"sau "arama". Am cumparat cateva la pretul calculat de tip putin peste cat fier-cupru-aluminiu-metale pretioase etc. scotea din ele. De ex. un stabilizator de 220Vca 1KVA 250 lei (multe trafuri, grele), E-0302 30 lei, E-0502 la fel, am luat la risc cateva mai putin plouate, nici unul nu a functionat din prima si am ajuns printr-o relatie ca nu se incurca ei cu cateva bucati, doar la tone discuta ... Sute de potentiometri multitur cu scala gradata erau considerati gunoi. Din pacate cautatorii de fier vechi au mai mult succes decat colectionarii, radioamatorii sau electronistii in general.
 12. mojnost

  ecc83 TFK

  Nu prea conteaza ce spune neamtul, ebayul protejeaza foaaarte mult cumparatorul. Practic oricare ar fi motivul pentru care cumparatorul deschide o disputa/caz va avea castig de cauza, doar sa nu se dea de gol ca s-a razgandit, ebayul citeste mesajele in caz de disputa/caz. Cand disputa/cazul ajunge in stadiul 3 automat ebayul returneaza banii (inclusiv transportul), indiferent ce zice vanzatorul. Dar totusi sa nu creada cineva ca un cumparator poate profita de politica ebay, vanzatorii baneaza si raporteaza cumparatorii neseriosi si un alt cont e destul de dificil de facut pe ebay (verifica pe langa email, adresa de domiciliu, contul de paypal, telefon etc., greu de schimbat toate), deci merge cu neseriozitatea de putine ori. Un sfat, alegeti totdeauna vanzatori cu multe la vanzare, cu feedback bun, acestia tin la feedbackul lor si evita disputele, chiar in paguba lor, iar daca au multe la vanzare inseamna si taxe mari, o sanctiune din partea ebay inseamna de ex. sa nu mai fie vizibile 100 de anunturi ale vanzatorului timp de 2 sapt, chiar platite. Puteti citi motivele pentru feedbackurile negative, ajuta. Un vanzator care are cateva lampi si putine tranzactii in spate ... poate nu stie nici el prea bine ce vinde, le-o fi luat din talcioc si asa scria pe ele. Apropo, daca doriti vreodata sa ocoliti ebayul pentru a scuti cei aprox. 15% taxe din pret, de ex. il cunoasteti pe vanzator, nu ii scrieti mesaje pe ebay, va va ignora pentru ca risca sa fie sanctionat, ebayul verifica mesajele si cand descopera asa ceva sanctioneaza. Nu am cont pe ebay, am scris doar din ce stiu din auzite, deci nu bag mana in foc pentru veridicitate...
 13. mojnost

  Tech Oscilloscope Model TO-3

  Radiomuseum.org este un sait care merita facut cont, chiar daca se percepe o taxa (unica) de inregistrare, taxa care nu este foarte mare. Pe sait se gasesc date despre toate tuburile electronice, datasheet, echivalente, de asemenea detalii si scheme pentru aparatura vintage. Se mai gasesc diverse scheme si pe electrotanya, inclusiv scheme de AMC-uri IEMI, de fapt cam singura sursa pentru asa ceva - pe langa cativa elforumisti serviabili.
 14. mojnost

  Cumpar EKD500

  Poate fi si alta varianta din seria 500 (511, 513 etc.). Ma intereseaza mai mult carcasa cu forma de cablu/conectica si panoul frontal cu ce are montat pe el sa fie bune si aspectuoase. Am cumparat receptorul in 2 rate, prima rata casetele, alimentatorul si placile de comanda, rata a doua ar fi fost carcasa care nu a mai venit. Am un 300 dar il vreau in colectie si pe fratele mai tanar. Asa arata, poate are cineva si nu stie....
 15. mojnost

  Piese R311

  Am eu carcasa si alimentator, problema e ca e plina carcasa. Adica dau receptorul cu totul, cand l-am luat mi l-a probat vanzatorul, e ceva timp de atunci. Eu mi-am terminat ”camera radio” (doar colectie ca nu-s radioamator) dar pana sa o termin adunasem prea multe si vreau sa scap de ce e mai mare si mai greu. Ofer gratis un set de 2j27l oricarui colectionar de 311 sau un set de 12j1l pentru colectionarii de 154.
×