Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Traian B

Membru activ
 • Content Count

  1,242
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

787 core_reputation_level_5

About Traian B

 • Rank
  core_member_rank_4

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Este o informatie ajunsa in lumea radioscamatoricasca prin intermediul Handbook-urilor ARRL. De exemplu aici, cauta dupa "silver" si vei gasi afirmatia respectiva referitoare la oxidul de argint. Ba da, merg, problema este aceea ca "incarcarile" tuburilor sunt diferite dar nu asa mult cum s-ar intampla la tranzitoarele bipolare care au transconductante mult mai mari. Altfel, va mai trece apa pe Dunare -pana ce o sa vedem tuburi din astea "originale" imperecheate, GU-81, GU-46, GU-74, GU-84, 3CX800, 3CX1500, 4-1000A, 4CX1000, 4CX1500B, QB5/750, etc., etc., etc. s-au folosit in paralel sau in push-pull in amplificatoare de uz profesional si totusi nu s-au gasit stocuri de tuburi "imperecheate" pentru ele, GU-46 a fost stoc aiic in Ro si pe la rusi pentru niste finale rusesti (nu-mi amintesc exact...Molnia... sau Taifun?!), finale pe care eu le-am vazut aici in Ro la saitul de transmisiuni, GU-46 era prefinal in push-pull si desi au circulat sute de bucati de GU-46 pe la radioamatori, inca nimeni nu s-a vazut sa fi fost in perechi. GU-84 s-a folosit pe larusi in amplificatoare de banda larga "distribuite" (cate 10 buc.!) si nu s-a vazut sa existe "seturi" de astfel de tuburi de rezerva "imperecheate"...
 2. 2pF compensare la un asemenea amplificator audio... e ceva interesant, mai ales ca valoarea aceasta atat de mica este comparabila sau chiar mai mare decat capacitatile din montajul practic... Adica 2pF se pot obtine si cu 2 sarme torsadate sau coaxiale, asa cum cu decenii in urma am folosit si eu ca si capacitate de compensare pentru o sonda 100:1 home made pentru osciloscop, de exemplu cablul coaxial RG-178 are cam 1 pF/cm si are dielectric teflon!!
 3. Nu este exclus ca prin cine stie ce aplicatii SF sa se fi utilizat tetrode imperecheate, insa in amplificatoare finale RF ca ale noastre eu nu am auzit. Nici nu am vazut prin oferte tetrode si pentode finale RF imperecheate, nici in sticla si nici metaloceramice. In unele amplificatoare "mai cu motz" (precum RF-110A ce am avut eu) treaba asta cu neimperecherea s-a rezolvat prin existenta posibilitatii ca tensiunile pe G2 sa poata fi selectate (de exemplu in cateva trepte de 6V in jurul valorii nominale) separat pentru fiecare tub. Practic in trepte de 6V se ajustau tensiunile G2 separat pentru fiecare tub incat sa se obtina curenti de repaus cat mai apropiati prin cele doua tuburi finale, chestie cu care si subsemnatul s-a jucat in doua astfel de exemplare de amplificator si pot spune ca e ok. De ce nu s-a ales varianta cu UG1 reglate separat care aparent ar fi fost muuult mai simplu si mai ieftin de facut, nu stiu.... poate ca au vrut ca finalele sa aiba spatiu de lucru pentru UG1 identic... Ce este mai interesant este faptul ca treaba cu imperecherea era atat de... hmmm..."serioasa" incat pentru fiecare valoare a tensiunii de alimentare a G2 exista doar un singur contact disponibil si deci era imposibil ca cele doua tuburi sa fie conectate cu G2 la acelasi contact si la aceeasi valoare a tensiunii pentru G2. Ceea ce inseamna ca chiar daca ar fi existat disponibile tuburi finale absolut perfect imperecheate, aceasta imperechere oricum nu ar fi fost de folos, tuburile trebuind a functiona la tensiuni de G2 diferite cu cel putin 6V! Oricum, daca functionau la curenti diferiti, nu se "uniformizau" de la sine.
 4. Pai ar trebui sa le explice cineva care se pricepe la instalatii termice, ca e totusi e o "mica" diferenta intre o defectiune ori necesitatea renovarii retelei, si tinerea la pofta unuia timp de 2 cincinale a tarii in frig si intuneric ... stiti pe cineva priceput la instalatii termice care sa le explice? ... si parca azi unii au centrale termice proprii, de apartament, si nu mai depind de tevile alea, sau cumva ne prefacem ca nu cunoastem domeniul si vrem neaparat sa bocim pe forum despre cat de bine era acu' 35 de ani si ce rau ne este azi, facand asta de la tastatura laptopului, cu un ochi la unul dintre cele 130 de programe pe TV-ului smart LCD, atenti la shoppingul online in caldura din casa controlata de cronotermostat, ascultand un CD cu Pink Floyd, socotind daca sa ne facem abonament la Netflix, inscriindu-ne la programul Rabla pentru o masina noua si avand grija sa avem smartfonul aproape ca asteptam un apel de la prietenii plecati in excursie in afara... toate astea din cauza de cat de rau ne este azi?! Ei... dragi tovarasi si preetini,... ce bine v-ar prinde o "detasare" pe unde avea nevoie Partidul (mina, Canal...), si de unde intradevar nimeni nu s-a plans vreodata pe vreun forum de atunci ca i-ar fi fost rau acolo, asa cum "voluntar" au patit-o unii mai demult, asa... ca sa va treaca Alzheimer-ul!
 5. Dom'le, ai naibii "sceptici", ce prosti sunt ei! Auzi, sa ceara dovezi alora care isi exprima dom'le "opinii"! Adica cum sa indrazneasca ei sa ceara dovezi unora care isi exprima "opinii"? Chiar asa, de ce sa-mi ceara cineva vreo dovada, daca eu mi-as exprima "opinia" ca tu esti un extraterestru? Ar trebui s-o accepte prostii aia de sceptici, nu-i asa? Si sa vina sa te ia, sa te bage-n laborator si sa te spintece pentru a te studia fara a-mi cere dovezi directe si fara a-mi pune opinia la indoiala, nu-i asa?
 6. A-ha, nu vazusem demodularea ca este AM... mea culpa. Intermodulatiile nu se pot produce din cauza unui singur semnal. Am scris asta in mod expres mai sus. Dar intermodulatia se reduce si poate dispare daca unul sau mai multe dintre semnalele ce o determina se reduc ca amplitudine. Observatia mea nu avea legatura cu rezitentele alea din multiQ. Am scris mai sus ca oamenii care au habar despre intermodulatii nu se grabesc sa puna preselectoare, filtre sau alte briz-brizuri complicate, ci inainte de toate, fara a schimba nimic altceva, deconecteaza preamplificatoarele daca acestea existau, si/sau eventual introduc atenuatoare la intrarea receptorului, la intrarea SDR in acest caz. Fara a adauga multi-Q-ul in circuit, cu SDR-ul intermoduland, ai introdus atenuare (10...20dB) la intrarea stickului? Sau ai scos preamplificarea ne-necesara? Ce anume se intampla in aceasta situatie cu intermodulatiile? ... si de aceea repet acea observatie-intrebare pe care vad ca ai ocolit-o: Deci repet: ai pus cumva vreo amplificare "nesimtita" si ne-necesara (adica degeaba, fara a fi nevoie de ea) inainte de intrarea stickului SDR si cumva d'aia a ajuns sa intermoduleze? Pana acum, ai tot flituit pe toti ca stickul asta ar fi fost o mare minune extraterestra, ca ar face ce fac si echipametele scumpe, etc., dar deodata acum tot tu vrei sa arati tuturor cum intermoduleaza ca naiba intr-un hal ce eu nu am vazut vreodata sa se intample la vreun echipament propriu fie el comercial sau home made! Ba ai intrat si in concurs cu dyogenes pe aceasta tema, ca stickul ar fi minunea minunilor in timp ce prostii de noi am fi dat banii degeba pe TRx-urile comerciale! Pana la urma ... este vorba de dedublarea de personalitate ce deja imi este cunoscuta la tine, adica este aceeasi chestie ca si cu bobinele autorezonante care ieri erau cele mai tari si azi ne explici tot tu noua ca nu ar fi asa asa, ori este ca la portile CMOS care ieri zbarnaiau la 25Mhz si azi tot tu ne explicai ca nu trebuiesc folosite decat in 455kHz sau maxim 7 MHz... care-i deci treaba cu intermodulatiile stickului puse acum pe tapet??
 7. Dragi electronisti, iata ce fel de socuri pentru PFC, pentru montat in unele surse de alimentare ca sa le vada bizonul ca exista acolo in surse, au inceput sa fabrice harnicii si istetii chinezi:
 8. ...si din exploziile supernovelor. Ca si multe alte elemente mai grele decat Fe si Ni, si a caror obtinere prin fuziunea celor mai usoare ar necesita mai multa energie decat ceea ce este disponibil in mod obisnuit in stele. Cel putin asa zice teoria actuala confirmata si de niste observatii g'astronomice, altfel practica a dovedit deja pe internet si mai ales pe iutub mintilor deschise ca aurul se obtine in cantitati enorme folosindu-se tehnologii extraterestre in Zona 51, lucru ascuns de catre guverne poporului muncitor aliat cu taranimea muncitoare, pentru ca aceste guverne controlate de Oculta pamanteano-extraterestra sa poata da miile de tone de h'aur bogatilor lumii pentru ca acestia sa ne tina inrobiti mereu la munca, in loc de a ni-l da noua poporului pentru a putea sta acasa avand gratis vilane, be-em-veuri, si mai ales smartfoane scumpe si femei ieftine (sau invers!).
 9. Eu am impresia ca as intelege ce anume se intampla acolo: e foarte posibil ca "Morsica" al tau intermoduleaza intr-un mod urat. Se aude foarte clar la minutul 0:12 si 0:20, de fiecare data cand ajunge a fi acordat in jurul frecventei de 7185k, apare un zgomot foarte puternic modulat foarte urat, ar putea fi intermodulatia produsa in multi-q ce este "demodulata" apoi de catre SDR. Iar primul lucru care trebuia facut si pe care-l face oricine dintre cei ce au habar despre intermodulatii, este nu introducerea de filtre suplimentare sau late briz-brizuri, ci inserarea unui atenuator de 10...20 dB la intrarea stickului care astfel ridica IP3 si observat ce anume se intampla cu prdusele de intermodulatie. Dealtfel eu cred ca tu ai facut taman pe dos: ai pus acolo amplificare inainte de SDR pana ce ai coborat IP3-ul SDR-ului in subteran, d'aia intermoduleaza! O statie nu poate crea "singura" fenomenele de intermodulatie discutate aici, este matematic si practic imposibil.
 10. Este evident o greseala, valorile de impedante rezultate sunt mult prea reduse. Daca s-ar calcula chiar si numai dupa cea ce recomanda PA0FRI pentru GU-43, tot ar rezulta impedante in jurul a 2k si respectiv 1k. Dealtfel, chiar si numai faptul ca pentru 2 tuburi (deci pentru un curent anodic total mai mare) a rezultat Za mai mare in loc sa reiasa mai mic(!) si au rezultat corespunzator si valori ale capacitatilor de acord la fel de... "viceversa", arata ca este o problema acolo. Oricum, eu deja numai din cifrele acelea care arata un input de vreo 6 kW... si deja ma furnica pe spate... Harrisurile mele (2 x 4CX1500B) aveau un input specificat de pana la 3,5 kW (putea merge si mai mult...), iar daca la inputul acela am putut sta linistit din motiv ca instalatia electrica la service fusese realizata de mine, totusi greutatea "fiarelor" (45kg liniarul + 80kg sursa) tot ma duce cu gandul la hernia de disc operata anul trecut si dupa care am vandut si ultimul QRO! ============ P.S. Acum am vazut ce vrei sa zici cu acel Ra si respectiv Za... insa tot imi pare o problema legata de impedanta mai mare rezultata pentru cazul cu 2 tuburi...
 11. Nu se vede nicaieri vreo dovada despre asa ceva! Multele minciuni debitate de atata amar de vreme contrazic faptul ca ai trai in alta realitate decat cea din mintea ta in care tu estei titanul RF-ului romanesc mai tare decat Rohde Schwarz! Apropo'... pe cei din familia ta la fel ii minti, le spui ca ai fi specialist de talie mondiala in RF, asa te stiu si ei? Sau nici macar nu au habar de ceea ce faci p'aici? Da, cunosc pe cineva, insa E TREABA TA si este DATORIA TA sa-ti sustii afirmatiile si pariurile, nu este treaba noastra, a celorlalti! Tu ai facut un pariu in care elforumul este potentialul castigator... noi nu am pariat nimic cu nimeni penru ca noi suntem oameni sanatosi la cap, eu cel putin nu pariez niciodata nici macar pe bani, d'apoi pentru orice idiot care se crede el mai tare decat Rohde Schwarz si care se crede in inte alui bolnava ca find titanul RF-ului romanesc pentru ca el traieste doar in lumea din mintea lui?!! Pune mana si munceste, masoara-ti "realizarili iepocale" si nu o mai freca p'aici cu pariuri onaniste pentru ca oricum nu te crede nimeni ca ai fi fiind potent cu waxibe alergand un an intreg prin curte doar pentru un DX, si deja ai atata rahat lasat pe forum incat iti va fi greu sa nu puti si sz mai gasesti pe cineva care sa-ti mai inghita tampeniile, degeaba faci acum din nou pe "pariorul" cu aceeasi superioritate tampa! Nici macar o singura clipa sa nu-ti imaginezi ca pe mine ma impresionezi cu prefacatoria si cu onanismul acestor pariuri cretine intinse pe mai mult de un an doar ca sa te dai rotund prin zona, in aceasta lume reala un lucru fiind absolut sigur pentru toti cei de aici: intr-un an intreg nici macar o singura masuratoare de sensibilitatea nu ai fost in stare sa faci, nu ai habar nici macar despre cum ar trebui facuta, iar despre ce-i acelea IMD si IP3 e clar nu ai habar!!!!! Nu mai incerca sa ocolesti subiectul cu alte si alte pariuri destinate a abate atentia celor slabi de minte, ori cu poze de la vesnicu stick SDR care nu mai dovedesc nimic altceva decat ceea ce se stie deja, pentru ca nu suntem prostii tai: trimite banii catre elforum, ori cel putin eu consider ca pur si simplu nu-ti respecti afirmatiile (ma rog, eu stiu foarte bine cat de mult ai mintit deja... nu ma mai surprinde nimic, nici macar noile pariuri radical imbunatatite cu... inalbitor destinate a abate atentia de la situatia deja existenta!). ... ceea ce are exact aceeasi relevanta precum o au si laudele unora relativ la receptoarele cu reactie si la multi-Q! Iar TRx-urile anilor '80 care-s laudate sunt "alde" IC-761/765, IC-R9000 si IC-781, TS930, TS940, TS950SD si nu sunt defel acelea cu care s-ar putea compara -doar si numai ca IP3- comedia penibila prezentata aici, respectiv nu este IC-720; ba eu indraznesc sa afirm ca chiar daca ar avea acelasi IP3 masurat, un trx comercial ar fi superior neavand conectate d'amboulea in paralel toate filtrele de banda de la intrare, si mai ales neavand inventii epocale precum asa zisul "clipper" in etajele de FI ale receptorului (!!!!!), din acest punct de vedere pana si cele pe tuburi din anii '60 sunt mai bine si mai corect concepute!! Oricum, a fost hazlie postarea dumitale anterioara in care te prefaceai ca nu ai fi stiind ce anume tampenii a tot debitat individul pe vreo 30 de pagini despre portile CMOS si despre schemele geniale cu porti care care mergeau de rupeau pana la 25 MHz cu zgomot minim si cu IMD0, iar despre conectarea in paralel a filtrelor de banda nu mai zic, este exact ca Moromete: "o sa facem o gramada de porumb!"... la fel cum altii se prefac ca nu vad acelasi si acelasi si acelasi si acelasi offtopic ca de fiecare data: waxiba, stickul SDR, antena-supozitor, etc., etc., etc. Teatru mai serios ca aici, rar se joaca pe lumea asta! ===================== @nanopico: exista prin zona si asteapta un ATU.
 12. Indiferent de motive, ca electronist gandesc ca ar fi destul de trist ca dispara din domeniu, mai ales ca unii depindeau intr-o buna masura de achizitiile facute de acolo.
 13. ... cine este idiotul care cu tupeu, pe atatea zeci de pagini, a tot afirmat ca receptorul sau este cel mai sensibil si mai bun in ceea ce priveste intermodulatiile? Ai deja masuratorile facute aici de @cirip si care deja arata ca portile tale CMOS nu numai ca sunt muuuult sub receptorul Icom cu care a comparat, dar portile tale alea despre care cu cel mai mare tupeu si cea mai mare nesimtire posibila ai afrmat ca masurate fiind in scheme realizate practic aveau chipurile IMD 0, de fapt sunt la nivelul tehnicii de RA a anului 1980! De ce nu ai trimis banii catre elforum?! Cat despre comparatii... deja nu stau sa caut mai mult, dar vezi ca tupeist este altcineva decat eu!
 14. Nu-i problema, pentru ca oricum dupa masuratorile concrete ce au trebuit a fi efectuate de catre altii care nu au putut inghiti rahaturile cu zgomotul minim, cu "merg pana la 25 MHz" si IMD0 postate in mod nesimtit de catre savant in legatura cu schemele "testate si verificate cu metode altele decat cele clasice", vreo 95% din postarile de sunt tot si mereu off-topic! Deja s-a aratat ca in privinta dinamicii si a IP3, schemele alea minune cu CD4069 sunt de abia la nivelul din 1980 a tehnicii de amator, si a existat un pariu facut pe tema asta. Au ajuns banii aceia la elforum(????), sau ne facem ca ploua discutand offtopicuri despre cat de bune sunt stick-ul SDR, penibilitatea aia de waxiba si antena-supozitor si in final despre pisici, in speranta ca ceilalti or sa uite de acel pariu?
 15. Faptul ca isi permit sa renunte la o mare parte din clientii mici directi inseamna ca nu o duc rau! O firma care-si permite sa renunte la o parte din clienti, nu o duce rau. Ideea ca ar fi pierdut ceva cu acesti clienti mici si d'aia ar schimba treaba, este falsa, nimeni nu face business vanzand constant in pierdere chiar daca ar fi vorba de a vinde chiar si numai capete de ata. Probabil ca deja clientii mai mari au ajuns sa acopere cea mai mare parte din vanzari si de aceea acum se reorienteaza cu precadere spre acestia, ceea ce este normal, doresc sa devina mai eficienti. Limita aceea care intradevar este mare pentru cetateanul obisnuit, sigur nu a fost stabilita asa ... la intamplare, este foarte probabil ca atat valoarea medie a unei comenzi cat si numarul celor care dau comenzi mari sa fi crescut, ceea ce inseamna ca e de bine, pentru ca asta dovedeste ca exista deja firme romanesti care au nevoie si folosesc acele componente si prefera sa le cumpere din Ro! Este o chestie ce tine de business-ul lor si este treaba lor, eu chiar daca nu am avut cine stie ce de-a face cu ei (3 cumparaturi in 20 de ani, mereu cu produse bagate din burta ca sa pot trece de plafonul minim - inclusiv alcool izopropilic si clorura ferica!), ma bucur ca le merge atat de bine incat sa-si permita sa renunte la clientii mici, ma bucur ca o firma din zona aia -vai de mama ei!- merge bine si sper ca noua orientare sa ii duca inainte, eventual pe viitor cu includerea in oferta -sau trecerea la- niste produse de calitate.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.