Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Traian B

Membru activ
 • Content Count

  1,167
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

626 Excellent

About Traian B

 • Rank
  Membru avansat

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Felicitari ... o sa vezi ca merita, ca te scuteste de multa munca si ca e altceva... Acum ar trebui sa incepi sa cauti si sa aduni treptat alte diverse "fiare" care o sa-ti trebuiasca si vor fi utile... cabluri de masura (in HF nu-i insa asa mare problema), conectori, adaptoare, cuploare, punti RF, si... ceva info si documentatii despre analiza spectrala si (scalara) de retea. Sa-l folosesti sanatos si cu placere!
 2. Chiar nu stiti de unde vine diferenta aia, ati uitat de vremurile cu "nu ne vindem tara!" ? Mai ales ca azi respectivul slogan pare ca e din nou la moda.... https://www.zf.ro/eveniment/reteta-nemteasca-secretul-litoralului-bulgaresc-4230158 https://www.capital.ro/ce-au-facut-bulgarii-si-noi-nu-litoralul-romanesc-a-pierdut-startul-in-1992-1.html
 3. In afara de a-ti cumpara casca, eu zic ca e bine sa ai si un cont bancar pe care sa-l postezi aici, poate astfel ai sanse mai mari conform zicalei ca Dumnezeu iti da dar nu-ti baga-n sac (adica nu sta sa te sune ca sa afle ce si cum)... In rest... multa sanatate!
 4. Ahaaa... multam, cred ca ai dreptate, vazusem ca-s cu diverse largimi de banda dar nu vazusem ca sunt si pe alte frecvente decat 200k... nici nu ma asteptam... e puterea obisnuitei!
 5. Numarul de dupa MF reprezinta frecventa purtatorului la filtrele de banda laterala (filtrele pentru banda laterala sunt cele care contin "E" in denumire, E = Einseitenband = banda laterala unica), si reprezinta frecventa centrala la celelalte filtre (adica la cele fara "E" si care-s pentru AM/CW/RTTY), iar pentu a afla largimea de banda inmultesti ultimul numar cu 10 Hz. Ce este scris dupa "/" reprezinta versiunea de filtru (difera caracteristicile, numarul de poli, etc). De exemplu... MF200+E-0310 este filtru pentru USB (+E), pentru frecventa purtatorului de 200 kHz (MF200), avand largimea de banda de 3100 Hz (0310 x 10 = 3100 Hz). Filtrul similar pentru LSB este MF200-E-0310 (-E inseamna LSB). MF200-0310 este in schimb filtru pe frecventa centrala de 200 kHz avand largimea de banda de 3,1 kHz, iar MF203,825-0008 este pe frecventa centrala de 203,825 KHz avand largimea de banda de 80Hz. Ai deci acolo si filtre avand largimea de banda de numai 80 Hz (!!!) dar care-s pe frecventa centrala de 203,825 kHz (EKD500 are de 110 Hz pentru CW, pe 200 kHz), astea le gasesti doar prin echipamente profesionale si de obicei sunt utilizate pentru obtinerea sau filtrarea si extragerea purtatoarei in cazul receptiei transmisiilor ISB cu purtatoare redusa... Modulele nu sunt din EKD ... Cumva EKV sau chiar si mai vechi ca generatie... ?!
 6. Felicitari si spor la lucru in continuare! Poti te rog sa ne spui unde anume ai facut cablajele si la ce pret (eventual pe mp)? Multam. La modul in care arata caracteristica simulata, eu cred ca filtrul nu a fost obtinut asa din... intamplare, ci a fost proiectat pentru banda aceea larga. Nu avem de unde sti exact ce anume a vrut cu asta cel ce l-a proiectat, insa de obicei asta se face fie din interesul pentru frecvente dincolo de benzile pentru scamatori, fie pentru a acoperi mai multe benzi cu un acelasi filtru, fie acceptand o banda mai larga pentru a obtine pierderi minime cu niste bobine deja disponibile dar avand un Q redus. Altfel, filltrul pentru 80m pare a avea limita inferioara a benzii de trecere exact in banda de 160m iar cel superior imediat dincolo de banda de 80m (deci nici nu este centrat pe 80m) ceea ce ne poate face sa gandim ca ar fi intentionat sa acopere ambele benzi cu el, insa pe de alta parte pentru banda de 160m exista deja propriul ei filtru... Poate ca initial a prevazut un singur filtru comun pentru 80m/160m iar apoi a adaugat un filtru dedicat pentru 160m... n-avem de unde sti. ... 1nF in US?!, ... in septembrie?!... in Delta?! ....pe Corciovata?!... la ora 10???!!!! Neaah... o "autorezonanta"! In mod sigur vorbim o alta limba, mai ales ca si eu in BPF 80m am indraznit sa folosesc 1 nF "catre masa" iar in LPF chiar 1,3 nF "catre masa"! Si de aceea in mod sigur "rezonantele" sunt absolut "derizorii"!
 7. Ca nu esti singurul prost, asta asa o fi,... insa de vorba aia romaneasca "prostul daca nu este fudul, parca nu e prost destul", auzit-ai? Pentru tine este foarte greu sa-ti dai seama ca schema aia este a unui demodulator AM sincron ce utilizeaza purtatoarea AM ca semnal pentru sincronizare, pe cand "genialitatea" matale cu "mixarea semnalului cu el insusi defazat" a fost in SSB si ai declarat-o ca ar fi fost chipurile... demodulator SSB (unde de fapt nu exista purtator!) cu mixarea semnalului cu el insusi defazat, si care-i cu totul altceva, e ceva ce nu poate fi! Deci schema de mai sus este ok pentru ca face intradevar demodulare AM, pe cand a lu' matale nu este pentru ca nu face demodularea SSB pe care ai afirmat ca ar face-o! Ce este mai interesant insa, este chiar ceea ce iese abia acum la iveala...., este faptul ca matale ai copiat sau te-ai inspirat la greu din scheme de demodulator sincron AM cu utilizarea purtatorului AM ca semnal sincron, crezand in mod tampit ca ar functiona si ca demodulator SSB... deci "inventia" matale "originala" de "demodulator SSB cu mixarea semnalului cu el insusi defazat" cu care te laudai (desi era o cretinitate, neputand fi demodulator SSB!) nu numai ca nu era "originala", ci era chiar copiata dar fara ca macar sa ai habar despre ce anume ar face schema respectiva! Iar in mod penibil, dupa ce intai ai declarat-o ca fiind demodulator SSB si apoi vrand sa faci cu ea multiplicator de frecventa, acum postand schema care-i de fapt demodulator AM sincron tot tu sari de fund in sus ca ti s-ar fi furat inventia "demodulatorului SSB cu mixarea semnalului cu el insusi defazat" despre care habar n-ai ce anume face de vreme ce este de fapt un demodulator AM! Noaptea mintii!
 8. Stiam ca stii, si exact aici doream sa ajungem: este pe deplin justificat sa folosim ceea ce ne permitem si avem la indemana, eventual "compensand" cu altceva acolo unde "nu avem cu ce", si de fapt chiar si pe afara QRO-urile nu se construiesc intotdeauna si neaparat cu componente SF ori din motivul ca "e prea scump cel comercial"...
 9. Bobine separate se mai practica si din motivul ca se utilizeaza de fapt bobine fizic mult diferite si separate pentru benzile inferioare si superioare, ca diametru, distanta intre spire si grosime a sarmei folosite. In QRO-urile comerciale de amator, efectele de "autotransformator" mentionate sunt adesea in mare parte rezolvate si prin folosirea de comutatoare cu configuratii speciale, cu contacte scurtcircuitoare ale prizelor neutilizate ale bobinelor, ceea ce noi in mod normal am vrea dar nu prea avem si nu prea gasim [utilizarea releelor in vid poate rezolva si aceasta problema]. Noi folosim de obicei comutatoare simple "selectoare" (un singur contact mobil), asta avem si cu asta defilam, pe cand comutatoarele utilizate in majoritatea QRO-urilor comerciale (sau unele ale unor amatori care au avut norocul sa aiba asa ceva sau au putut sa cumpere asa ceva) au configuratii speciale cu mai multe contacte mobile scurtcircuitand cel putin 2 prize (adesea mai multe) ale "autotransformatorului" din zone alaturate sectiunii utilizate in banda respectiva, chiar daca se folosesc 2 sau mai multe bobine separate si perpendiculare. Daca si numai 2 prize din zona alaturata sectiunii de bobina utilizata sunt scurtcircuitate (cum face OM Power), tot e ceva... "separa" cumva intr-o anume masura portiunea ramasa, de campul generat de sectiunea activa a bobinei, limitand tensiunile induse... De la batranul SB220 si pana la OM Power 4000 de azi, cam asta este regula, arareori se gasesc comutatoare "simple" prin QRO-urile comerciale, mai ales ca adesea tot acele contacte scurtcircuitoare permit si adaugarea de capacitati suplimentare (sectiui suplimentare de variabile si capacitati fixe) de acord sau de antena, incat permit si utlizarea unor variabile multi-sectiune (cu sectiuni mai mici pentru benzile superioare), avand deci capacitati reziduale mai reduse, astfel neavand nevoie neaparat de variabili in vid...
 10. Nu e foarte mare, iar eu am scris " suficient de mare incat sa permita refacerea semnalului sinusoidal ". Aici 10 este practic in zona minima ce se utilizeaza in mod curent, este acel "suficient" acolo, dar nu este un Q foarte mic pentru un filtru Pi.(nu vorbim aici de filtre de semnal mic, de receptie). Ca si comparatie, la filtrele Pi utilizate la intrarea (in catodul) liniarelor cu tuburi cu grila la masa 3-500Z (unde din cauza curentului pulsatoriu de catod intervine din nou problema formei semnalului, dar la intrare) se practica un Q cupris intre 2 si 5. Am vrea QL-ul minim pentru ca largimea de banda sa nu fie mica (sa nu necesite reacord in interiorul benzii) si valorile curentilor circulanti in filtrul rezonant sa fie minime, dar astfel atenuarea armonicelor este usor mai mica... Am vrea QL maxim pentru a asigura rejectia maxima a armonicelor, dar asta inseamna curenti mai mari la rezonanta. QL-ul se practica diferit pentru benzi diferite, cu valori spre minim in benzile joase si cu valori mai mari in benzile superioare necesitate uneori inclusiv din cauza problemelor de capacitati minime rezultate (limitate de valorile de capacitati reziduale si parazite existente). In unele proiecte s-a practicat inclusiv valori de Q de 20 (sau chiar 30 am vazut mentionat o data cu 2 x QB5/1750, vreo alta data ori mai mult de atat eu nu am vazut pentru benzile de amatori), insa deja acele filtre sunt bine racite si/sau seamana mult cu niste distilerii, componenele utilizate fiind robuste (comutatoare mari, variabili in vid, tevi pentru bobine)... ceva cam ca aici... [zice ca liniarul ala a fost construit in 1975... am avut pe la inceputul anilor 2000 cateva schimburi de mesaje cu acel radioamator, foarte interesante la vremea aia...]
 11. In push-pull clasa AB, indiferent ca-i cu tuburi, bipolare sau FET, este altceva, deoarece acolo problema mentionata dispare, si nu mai trebuie neaparat filtru Pi rezonant... filtrarea armonicelor se poate face si cu filtre trece jos obisnuite. Stiu finalul acela, e demult acolo si cred ca am si revista cu articolul original pe la tzara. Daca citesti cu atentie, problema lor si pentru care au facut asa ceva este aceea ca prin transformator de banda larga -dar cu un raport de transformare redus (numai 1:2 in tensiune, care este cel mai simplu de facut)- trec intr-o valoare intermediara de impedanta (>50 ohmi) unde tensiunea RF este mai redusa, pentru a putea utiliza apoi un filtru Pi folosind condensatoare variabile ieftine de la receptoarele cu tuburi, altfel in PP clasa AB se pot folosi si fitre trece jos. Ideea este copiata de la un anumit model de TenTec (v. bibliografia acolo) despre care imi amintesc ca in recenzia sa din QST se mentiona trecerea intr-o impedanta intermediara... Iar ca sa nu se zbata prea tare cu acel transformator, au folosit tuburi de BO alimentate la tensiune minima posibil si la curent mare, obtinand o impedanta de iesire redusa.. Aitfel, trecerea de la -sa zicem- 2 kohmi la 50 ohmi la 2 kW cu asemenea transformator poate fi foarte problematica si necesita experimentari la care pot fi si sanse de probleme... calculeaza cam ce tensiune de RF s-ar aplica primarului de 2k de exemplu pentru 1kw... insasi izolatia infasurarilor devine problematica (adio CuEm). Exact schema ruseasca arata problema despre care am intrebat in mod expres mai sus, aceea ca chiar daca s-ar face acest cuplaj prin transformator de banda larga pentru adaptare la 50 ohmi, semnalul la iesire tot trebuie filtrat de armonice (acolo, pe 50 ohmi, chiar si cu LPF) exact asa cum se vede si la amplificatorul rusesc, si deci in final se ajunge tot la un filtru Pi sau un banc se filtre LPF de putere mare comutate cu relee asa cum se utilizeaza la finalele tranzistorizate de 1kw. Eu nu as face asa ceva pentru ca pur si simplu nu merita efortul de a inlocui acel simplu filtru PI avand 4 componente mari si late (doi variabili, o bobina si-un comutator), cu o asemenea strutocamila... Iar daca as vrea ca acel LPF sa fie la fel de robust precum un filtru Pi asa cum l-as putea face usor cu ceea ce am deja la indemana si fara sa mai am nevoie de acel transformator, ar trebui sa folosesc N valori de condensatori cu mica la 1000V sau ceramici ATC, etc. si care inseamna o gaura enorma in buzunar daca nu ai deja in sertar acele componente chiar daca inca ramanand mai putin robust... ====================== Filtrul acela Pi de cand era bunica fata este ceva extreeeem de potrivit acolo la un liniar cu tuburi (si nu ma refer doar la adaptarea de impedanta si la atenuarea armonicelor pe care stim deja ca le asigura), si d'aia nu s-a iesit din acest tipar nici macar azi la QRO-urile moderne cu microprocesor... toate folosind filtre Pi. Faptul ca raportul de transformare a impedantei este mare, este ceva neplacut la transformatorul de banda larga, insa la filtrul Pi asta inseamna ca cele doua capacitati, cea din anod si cea din antena, au valori puternic diferite la rezonanta si asta este ceea ce asigura o dependenta mai redusa a reglajului de acord fata de cel pentru cuplajul cu antena (capacitatea din anod are valoare mult mai redusa si astfel practic dicteaza frecventa de rezonanta). Iar cand ai acolo niste variabili cu aer sau vid... hmmm.. astia au foarte interesanta calitate ca au si rol de eclatoare, nu strapung catastrofal la static (spre deosebire de orice condensatori din LPF-urile clasice, fie ei si cu mica sau asa zisii "doorknob") si pot proteja restul componentelor... Iar daca adaugam si posibilitatea compensarii usoarelor dezadaptari ale antenelor reale...
 12. NU de la bobina, pentru ca nu este suficienta o simpla bobina. Este un circuit rezonant LC care trebuie sa aiba un Q in sarcina suficient de mare incat sa permita refacerea semnalului sinusoidal din pulsul de curent anodic existent si implicit si atenuarea armonicelor. Acesta este si motivul pentru care in aceasta situatie (filtru Pi la iesire QRO cu tuburi SE in clasa C, B sau AB) in toate Handbook-urile Q-urile in sarcina recomandate pentru filtrul Pi de la iesire este de la 8 in sus (recomandat 10-18) si tot in Handbook-uri se explica "amatoriceste" refacerea semnalului sinusoidal cu filtrul Pi din pulsurile de curent anodic, prin acel "flywheel effect" al circuitului Pi LC rezonant: prin injectarea pulsurilor de curent in circuitul LC rezonant avand QL suficient de mare se obtin oscilatii in acel circuit rezonant, se obtine astfel forma sinusoidala a semnalului. Filtrul Pi lucreaza la rezonanta, este un circuit rezonant acordat pe frecventa de lucru si de aceea acel condensator variabil de la anod se numeste condensator DE ACORD (Tune), din acel condensator se aduce la rezonanta filtrul Pi pe frecventa de lucru. Nu este ca la LPF pentru etajele tranzistorizate push-pull, unde un filtru trece jos NEREZONANT la frecventele de lucru care taie la 20 MHz poate fi folosit atat in banda de 14 MHz cat si in cea de 18 MHz (de fapt in tot intervalul respectiv!) fara vreun reacord sau modificare a filtrului. Unghiul de conductie al tubului este <180 grade (clasa C), 180 grade (clasa B) sau putin peste 180 grade (clasa AB) si deci defiind de 360 de grade curentul anodic este sub forma de pulsuri. In filtrul rezonant Pi avand un QL semnificativ, se injecteaza aceste pulsuri de curent anodic rezultand oscilatii sinusoidale in circuitul Pi rezonant (asta este de fapt acel efect de "volanta"... "freewheel" mentionat in toate Handbook-urile). Filtrului Pi i se datoreaza astfel forma sinusoidala a semnalului si atenuarea armonicelor. Impedanta de iesire a tubului nu se calculeaza cu formulele clasice, taman deoarece curentul prin tub este pulsatoriu si nu sinusoidal, d'aia la calculul acesteia se foloseste un factor de corectie dependent tocmai de forma pulsului de curent anodic si deci si de unghiul de conductie! [Spre deosebire de filtrele PI discutate, filtrele LPF din amplificatoarele push-pull (tranzistorizate) NU sunt rezonante la frecventele lor de lucru, semnalul la iesirea etajului tranzistorizat este aproximativ sinusoidal (compus din cele doua semisinusoide generate de fiecare tranzistor), si in acest caz se pot folosi formulele clasice ca aproximare pentru Zo.] ====================================================== Deci numai transformatorul acela de banda larga in sine, NU este suficient pentru QRO-ul cu tub (in clasa C, B sau AB, single ended). Ce va face transformatorul aici, va fi doar sa transfere la iesire in secundarul sau pulsul de curent anodic, .. "transformat" pentru noua valoare de impedanta de 50 ohmi (adica reduce amplitudinea pulsului si creste curentul pulsului cu exact raportul de transformare in tensiune si curent al transformatorului coborator!). Fara insa a exista niste circuite LC de filtrare, forma semnalului in secundar la iesire tot pulsatorie (nesinusoidala) ramane [poate cu exceptia frecventelor apropiate de limitele benzii de trecere a transformatorului cand aceasta carcateristica proprie de frecventa a transformatorului isi va pune amprenta mai mult asupra formei semnalului.] Acel curent pulsatoriu obtinut in secundarul transformatorului nu poate fi folosit la emisie si aplicat antenei, deoarece contine foarte multe si puternice armonice, deci ...ce anume vreti sa faceti cu el? [ca idee, in functie de tub si de utilizarea lui in clasa AB, amplitudinea armonicii a 2-a poate ajunge teoretic chiar si la -7dB PEP... adica dintr-un kilowat transmis chipurile in 3,5 MHz, f'o 200W de fapt ajung ca semnal armonic nedorit pe 7 MHz... Daca semnalul pulsatoriu s-ar cupla direct la antena fara piltrul Pi, de fapt s-ar transmite astfel o serie de "cuie" armonice pana la frecvente de care n-am vrea sa stim Transformatorul de banda larga in sine nu poate rezolva aceasta problema, trebuie adaugat si altceva care sa o rezolve!]
 13. Filtrul Pi este utilizat deoarece asigura atat adaptarea de impedanta cat si atenuarea armonicelor (respectiv asigura forma sinusoidala a semnalului la iesire). In cazul etajelor amplificatoare RF single ended in clasa B sau AB, doar -si numai- un transformator de banda larga adaptor de impedanta nu poate inlocui filtrul Pi deoarece nu asigura si atenuarea necesara a armonicelor la iesire, respectiv nu poate asigura refacerea semnalului sinusoidal la iesire din pulsul de curent anodic (~semisinusoidal) corespunzator unghiului de conductie de 180 grade sau usor peste 180 grade specific claselor B sau AB. Daca va fi necesar (si daca voi avea si timp...), voi detalia.
 14. Traian B

  Ovidanie vinde:

  Scuza-ma te rog... Termostatul este fotografiat fiind asezat pe ceea ce pare a fi o documentatie R&S de la multimetrul UDS5... Ce fel de documentatie este? ... manual de utilizare, service, de aplicatii (ceea ce m-ar interesa) sau pur si simplu -iar mie cam asa-mi pare din pacate- este doar o pagina dintr-un catalog general R&S?
 15. A vrut de fapt sa spuna... invers. Adica nu +2oC/kHz ci o deriva termica de 0,5kHz/oC. ================================ Deja pierdeti timpul degeaba aici, pentru ca in acest topic subiectul real nu a fost niciodata vreun receptor, subiectul real a fost si este ceva ce tine de psihiatrie. Dupa ce anterior receptorul a fost de mai multe ori declarat ca fiind finalizat in cinstea Congresului cu un an inainte de terminarea cincinalului si ca ar fi satisfacut toate indicatiili si orentarili de la Plenara CC folosind un front end de banda larga fara pic de selectivitate (care bineinteles ca are rejectia IF zero sau foarte redusa si poate fi sensibil al IMD din cauza largimii de banda enorme) plus un AGC cu un bipolar cracanat taman pe intreg spectrul zero-infinit si urmat de un mixer activ avand un IP3 mult negativ si despre care in mod imbecil a afirmat ca nu ar avea imagine si ca nu ar intermodula, exact cum am anticipat eu mai sus dupa ce am tinut cont de simptomatologia tipica afectiunii in cauza, acum savantul a continuat sa bata campii scotand din burta si punandu-va pe tapet un front end selectiv, ba chiar cu 2 circuite acordate, sau ma rog, cu asa zisele si savantele lui bobine autorezonante despre care el insusi a constatat intr-un alt topic "cu pariuri" ca nu este o solutie ok. Ce este trist, este ca a facut asta raspunzand taman la postarea mea in care il atentionam ca nu cumva sa scoata din burta asa ceva in scopul de a-si bate in continuare joc de noi si de a ne ameti si prosti.... dar in schimb vad ca unora deja le-a placut ca au fost prostiti! Mai mult de atat, a mai adugat apoi si faptul ca antena lui minune trebuie probata neaparat fata de antene mari cat Casa Poporului dar care sa fie... omnidirectionale(!!!), ceea ce in mod clar indica o agravare a problemelor sale, fiind foarte greu de gasit f'o astfel de antena... Bineinteles, a facut asta exact ca sa-si bata joc de voi si ca sa va prosteasca in continuare, deoarece lasand de-o parte faptul pana acum antena telescopica era neconditionat mai tare decat orice alta antena inclusiv cele comerciale, si lasand de-o parte si faptul ca laudele sale stupide despre "lipsa imagine" si "nu intermoduleaza" se refereau nu la acest etaj, totusi pentru a acoperi intreaga gama VLF-30MHz cu acest nou etaj ar fi nevoie de o caciula de "bobine autorezonante" comutate intr-un numar egal cu 1 caciula/2 benzi de frecventa, ceea ce evident este stupid si n-o sa faca vreodata, savantul deja dovedind ca nu este in stare nici macar sa includa un comutator USB/LSB la receptorul dedicat aniversarii Tovarasului si Tovarasei, d'apoi sa includa acolo f'o doo duzini de comutari in front end.... iar noile bobine comutate ar fi mai mari si mai complicate decat intreg receptorul.... va fi foarte interesant de vazut ce bobine autorezonante va folosi savantul in VLF... deja cu 200nH pentru banda de 80m ne-a dat gata!! Apropo'... descoperirea aia epocala cu reducerea de zgomot este de fapt aceeasi alergare cu cele doua antene telescopice dintr-un alt topic, individul chinuindu-se sa inventeze apa calda dupa ce exact problema in cauza a mai fost discutata in zona (reducerea de zgomot in RF prin defazarea si sumarea zgomotului local... "RF noise cancellation") si care in radioamatorism este cunoscuta de decenii de exemplu din utilizarea aparatelor MFJ1025 si 1026, dar individul habar n-are ce face. S-a laudat ca a citit multe carti dar nici macar discutiile deja purtate aici nu le-a priceput.... de fapt, daca vreodata ar fi priceput asta, din inasi faptul ca la sistemele in discutie se folosesc ca antene pentru receptionarea zgomotului local taman antene scurte si telescopice, poate ne-ar fi scutit de vreo 30% din alergarile facute aici despre antena minune pe 80 de pagini... Deci deja este penibil ceea ce s-a intamplat aici si nu are rost sa mai alergati si voi, mai ales ca omul vrea neaparat VCO cu BB112 si nu VFO clasic. Asta daca nu cumva aveti si voi orgoliile si problemele voastre mai mari decat ale lui si pe care tineti sa le expuneti si sa le adaugati aici celor deja etalate pe aceste 80 de pagimi.... poate faceti si voi cel mai tare VFO din lume, care s-ar potrivi de minune la acest cel mai tare receptor din lume... ar fi o mare realizare in echipa si astfel sa se reuseasca a ocupa toate paturile din salon, nu? Succese pe ramura!
×
×
 • Create New...