Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traian B

Membru activ
 • Posts

  1,412
 • Joined

 • Last visited

Profile Fields

 • Location
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Traian B's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

 1. Receptorul e facut cu acel integrat destinat tunerelor TV (stick) si are doua topice lungi pe cqham incepand de prin 2019. Din cate stiu, la un moment dat era o problema legata de F/W, clonele chinezesti venind cu firmware-ul initial, nu cu cel actual care ar fi necesitat "activare". De vreme ce front endul foloseste acelasi cip MSi001 ca si unele stickuri SDR, in multe privinte nu va diferi prea mult de acelea; cata vreme e vorba practic de acelasi front end, aceleasi etaje de preamplificare, acelasi oscilator local, aceleasi mixere in cuadratura, aceleasi etaje FI in cuadratura ,etc., toate in acelasi circuit integrat MSi001, ... tot un drac ramane (adica gama dinamica la blocare redusa). Difera procesarea IF, aici am inteles ca e vorba de IF la frecvente reduse folosind procesorul cu DSP de la ST si un CODEC destinat aplicatiilor din audio.
 2. MSi001, e acesta? https://www.sv1afn.com/images/usrImage/11-10-2020-22-33-5f83884717533.pdf
 3. Eu am alimentare din put cu pompa submersibila, si am montat doua presostate. Primul este montat pe vasul de expansiune aflat in casa stabilind astfel presiunea normala in instalatia de alimentare cu apa, iar al doilea este montat direct la iesirea din put a conductei inainte de orice filtru sau robinet, fiind setat sa opreasca pompa la o valoare a presiuniimai mare cu 1-1,5 bari fata cea normala stabilita de primul presostat, avand astfel rol de protectie in cazul colmatarii filtrelor, a inchiderii unui robinet pe coloana, sau defectarii primului presostat. Iar acest presostat de protectie chiar a fost de folos.
 4. Sunt capsule de microfoane de masura utilizate in domeniul profesional de masuratori audio si de vibratii, ceva modele mai vechi de la numita atunci firma lider in domeniu Bruel & Kjaer. Am tot zis ca o sa le pun pe ebay dar am tot amanat-o...
 5. A-ha... deci nu este vorba doar de "un oscilator cu cuart"... Pai in cazul acesta, problema de obicei nu consta atat in nivelul armonicelor (problema armonicelor intotdeauna este rezolvabila folosind filtre) cat este la insumarea celor doua semnale date de cele soua oscilatoare incat produsele de IMD sa nu apara deja din circuitele respective. Iar in primul caz al placii cu doua oscilatoare cu FET, eu banuiesc ca acolo nu ai folosit etaje separatoare si atenuatoare pentru izolarea oscilatoarelor unul fata de celalalt si care astfel sa evite intermodulatiile in insasi oscilatoarele respective. Masuratorile de IMD in etajele de intrare RF nu au nevoie de semnale foarte mari, adica 15dBm este deja mult si nu ai nevoie de nivel si mai mare. Nu uita ca semnalul la intrarea mixerelor pasive cu diode in inel trebuie sa fie la nivel mult mai redus decat nivelul LO si sub zona lor de compresie. Ceea ce trebuie sa vezi acum este ce IMD poate asigura insumarea (printr-un combiner RF) a doua iesiri din LMH-uri, dupa care eventual sa observi ca nivelul ridicat al semnalelor permite sa poti folosi atenuatoare la iesirea fiecarui etaj generator pentru a imbunatati izolarea iesirilor lor daca este nevoie, si a reduce astfel si mai mult nivelul IMD generat acolo. Uau!... Cat de mare si mai ales cat de... plina e cutia aia cu mixere? Sperie-ma un pic, am vazut dincolo ca ai in cutia cu maimute inclusiv mixere de nivel +23 dBm... sa nu-mi zici ca ai avea si ceva la +27... vreun VAY-1 ?!
 6. Doar dupa ce m-am uitat bine la placa aia si observand frecventele cuarturilor, doar atunci am inteles ca de fapt subectul aici si scopul final este sa obtii un generator cu doua tonuri, eventual necesar la masuratori de IMD?!
 7. @c_anicai La acest invertor probabil ca nu-ti mai este de folos, insa daca pe viitor vrei sa mai faci treburi din astea si ai nevoie de asa ceva, pot sa-ti ofer gratuit dumitale pentru ca te-ai tot zbatut atata amar de vreme p'aici, vreo 3 condensatoare de 930uF/450V din seria FTP de la Nippon Chemi-Con. Sunt mari ca dimensiuni, dar daca gugalesti dupa foaia lor de catalog, zice-se ca ar fi potrivite si pentru aplicatii de acest fel, avand un curent de riplu maxim admis de 20A la 10 kHz. Da-mi de stire, da' trebuie sa fii in raza de actiune a lui Fane Curierul, ca la posta n-am timp si nici dorinta sa ma deplasez acum.
 8. Felicitari! Esti primul aici care a inteles despre ce este vorba in realitate. Iar dorinta respectivilor de a parea ceea ce nu sunt, este de fapt rezultatul unei stari psihice descrisa popular prin caracterizarea "frustrati". Eu am mai scris asta, si o repet : forumurile si internetul ofera o multime de subiecte de studiu pentru psihologi si uneori chiar si pentru psihiatri.
 9. Pfiuuu.... asta zici ca-i intrebare iesita din vortexu' de la Mirzanesti, asa aere de mare superioritate emana! Transformatorul toroidal de pe CRT-ul de mai jos e ok? E parcurs taman prin centrul sau de catre intreg curentul de fascicol, care curent este modulat 100%, deci conform socotelilor dumitale ar trebui sa contribuie in totalitate la generarea de energie si a unei tensiuni alternative corespunzatoare in secundarul bobinat pe tor. Conform formulei pe care ai aplicat-o mai sus (P = U x I = 1000V x 1 A = 1000W) , deci in conditiile unui curent de fascicol sa zicem de 1 mA si o tensiune de accelerare de 25 kV... P = 1 mA x 25 kV = 25 W. Care putere de 25 W ar fi injectata in circuitul la care este conectat "transformatorul", respectiv in iesirea circuitului numit baleiaj vertical, care astfel dupa socotelile dumitale ar trebui sa se defecteze ori sa functioneze aiurea! Ceva... comentarii?
 10. Domnule, dumneata ma cam sperii! Exact gandurile astea le am si eu cam deseori (practic ma sperie faptul ca parca-s trase la indigo aici!), dar eu le am de multi ani,asta in conditiile in care eu inca mai am ani buni pana sa ajung la varsta dumitale... Si asta inca neavand in palmares vreun AVC! Cum am mai scris anterior aici, treburile astea nu-s chiar simple si din pacate pot conduce la stari depresive ... cel putin in cazul meu uneori se intampla asa ceva, iar acum parca "miros" si in cazul dumitale chiar o astfel de situatie ... Sper sa ma insel, insa dupa cele scrise mai sus (si care-mi sunt mult prea cunoscute) acum pari a fi (sau a fi fost la momentul scrierii) in exact acea stare (semi)depresiva specifica ce uneori insoteste astfel de ganduri... nu ma intreba cum si de unde imi sunt cunoscute. Apropo',... vezi ca deja a venit toamna, iar vremea asta a toamnei favorizeaza taman aceste stari! Daca si cat din starea asta ar putea insa avea in cazul tau vreo legatura cu AVC-ul, eu nu pot sti, dar e bine ca tu stii, ca esti constient de asta si ca poti a-ti pune aceasta intrebare despre eventuala influenta a AVC-ului... asta-i un semn foarte bun, la fel cum in cazul meu sunt constient de fiecare data de situatie si chiar pot anticipa eventuala apropiere de o asemenea stare, chiar ii spun consoartei mai in gluma mai in serios "vezi ca iar ma apuca depresia"... Chiar daca eu sunt ceva mai tanar decat dumneata, totusi urmarind de atata vreme si cu destula curiozitate si interes amintirile dumitale povestite aici, pe langa constatarea imbucuratoare (pentru mine) de-a lungul vremii ca si altii (adica dumneata, poate si altii) au cam acelasi fel fel de ganduri si trairi, ori avand parte aici chiar si de situatii de rezonanta pe o aceeasi frecventa (ceea ce la varsta asta constituie oarecum o bucurie gandindu-ma cu speranta ca poate ca aceasta rezonanta ar dovedi ca nu ar fi vorba de vreo patologie particulara "la mansarda"...) totusi stiu si de cazuri de indivizi care dupa asemenea accidente de sanatate s-au schimbat profund in interiorul lor, barbati ce anterior mutau muntii din loc devenind ulterior apatici sau ajungand sa boceasca din orice la fel de usor precum o femeie... vorba aia: incurcate sunt caile sufletului (si ale psihicului)! Eventual daca vrei iti pot spune ce anume am facut si fac eu ca solutie cel putin partiala cand prin scafarlie incep sa apara ganduri din astea... desi nu-i o garantie ca iti va fi la fel de util.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines