Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

nanopico

Membru activ
 • Content Count

  1,214
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

54 Se poate si mai bine

About nanopico

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. CNP gresit atrage dupa sine nulitatea actului.
 2. Iata un bun punct de vedere! Si o chestie de amuzament, cel mai pur sunet de 1 kHz care mi-a ramas zgariat pe creier, este de la celebrul kit de generator morse din comertul socialist, construit prin anul de gratie 1978.
 3. Stabilitatea este cu atat mai buna cu cat amplificarea pe bucla de reactie pozitiva este reglata la valoarea minima necesara intretinerii oscilatiilor.
 4. Vax-albina! Degeaba osciloscop daca nu analzor de spectru, fraza a la Gica Hagi... dumneata nu intelegi ca din simulare rezulta ca, in ciuda aspectului sinusoidei, el scoate la iesire o mizerie de spectru?
 5. Da, aveti dreptate, desi era evidenta intentia, mi-a scapat AGC... ceea ce doream sa spun este ca buclele reactie complicate introduc defazaje suparatoare iar partea de AGC poate induce zgomot. Daca se doreste doar testarea unui tank LC, e inutila discutia legata de variatia amplitudinii. Daca vorbim de generator, as prefera sa construiesc n oscilatoare. Cazul meu e particular, sub 3 MHz nu ma intereseaza, ex. 200 Hz, deci cam 4 octave. Nu e ceva foarte complicat sa pui 4-5 oscilatoare intr-o cutie. Complicat e sa folosesti un singur CV pentru toate. Ce spuneti de vechea ideie a utilizarii unui singur oscilator foarte bun si obtinerea gamelor de interes prin heterodinare cu oscilatoare cu cristal de cuart?
 6. Ideea de la care pornesc este ca puritatea spectrala a oscilatorului este dependenta nu atat de limitarea amplitudinii sinusoidei cat de factorul de calitate al circuitului oscilant. Buclele AGC introduc defazaj si zgomot. Urmarea este ca in urma defazajului oscilatiile se stabilizeaza pe o frecventa mai mica decat frecventa de oscilatie libera a circuitului LC si evident ca circuitul nu poate avea rol de volant pentru a pastra o forma de unda curata. Ideea de limitare a amplitudinii cu dioda este iarasi o mizerie. Nu sunt impotriva abordarii super-academice, insa daca vreau sa am amplitudine constanta construiesc un oscilator Vackar si pot acoperi o octava fara probleme. In plus nu exista configuratie care sa aiba zgomot de faza mai mic decat un Vackar.
 7. Ala este gard-gard sau vreun Beverage inteligent camuflat ?
 8. Atunci poti porni toate becurile economice, laptop-uri, desktop-uri, TV-led si ce mai ai tu in comutatie...
 9. Daca un LW intins pe sol se apropie de MB, cu certitudine dipolulu agatat la 10 m de sol il va egala.
 10. Va rog insistent sa dovediti acest lucru. Altfel va voi acuza de minciuna crasa, nu va permit sa ma jigniti in fata celorlalti utilizatori. Aratati-mi si aratati-le si celorlalti unde v-am jignit.
 11. Putini pricep asta, azi se masoara pe tot felul de impedante / reactante si apoi ni se trantesc nivele aiuritoare...
 12. Long wire este directiva, cum a fost pozitionata baliza in raport cu axa LW ? Chiar si un long wire tot trebuie urcat pe la vreo 10m pentru rezultate concludente. Este ciudat, chiar si raportat la FS, nivelul zgomotului, long wire este mai linistita cu 10 dB. Incercati urmatorul experiment, in aceleasi conditii sau, mai bine-zis, creati aceleasi conditii: test cu bonibon si apoi lipiti LW in locul circuitului acordat de la MB. On the other hand, daca la un acumulator de 12V cuplam un bec de 12V/5W si unul de 24V/100W, care va lumina mai bine? De asta se masoara pe impedante standard, cu scule standard, etc. Care este tensiunea de RF ce corespunde unui nivel de 17 dBm? Nu cumva e raportat tot la 50 ohmi ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.