Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ndor

Membru activ
 • Content Count

  783
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

118 core_reputation_level_5

About ndor

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

522 profile views
 1. Corect , ai lamurit cine e bou. Si ca sa se inteleaga , 1 - Acea ecuatie se refera la un circuit in totalitatea lui . Nu la componentele care il compun . Mai precis la un FTB . Nu la bobinele care intra in componenta lui . 2 - Daca te benoclai in link-urile puse de mine vedeai ca un FTB pentru o anumita Bw rezulta un anumit factor Q al filtrului . Deci nu ai variabile asa cum crezi tu .Nu discutam de bobine si condensatori , discutam de un intreg . Nu exista nici o variabila acolo. Bw e fix ...frecventa centrala e fixa . Din astea doua rezulta Q-ul. Cand faci un filtru nu-l plimbi in frecventa unde vrei tu doar ca sa dea o anumita valoare la Q dupa cum i-ti convine . Pentru ca acel Q rezulta dupa ce faci filtrul. Macar daca copiezi ceva pune mana si invata ce copiezi . Q-ul unei bobine din componenta unui filtru se calculeaza cu totuil altfel decat crezi tu . Aia simpla la care ti-a atras atentia mai sus si Ion_Bumbu , de pare de fapt ca nu e chiar atat de simpla . Adica Q= fL/R . Te-am intrebat intr-un post anterior referitor la filtrul tau ce caracterstici are . In afara de tip, ordin, si o gramada de alte caracteristici ,pe care astept sa le spui are si un factor de calitate . Vad ca ce nu-ti convine eviti . Daca te referi la mine ar fi bine sa spui clar despre ce e vorba . Altfel as interpreta-o ca pe altceva.
 2. Daca era corect trebuia sa dea aceeasi valoare. Vad ca nu-ti recunosti prostia nici cand e dovedita matematic !
 3. Iar ti-ai dat cu stagul in dreptu' ! Daca Bw este fix ....Fc este fix...oare care este a doua variabila de acolo ? Eu zic sa mai sapi , poate-ti iese . Si daca se poate...inseamna ca formula nu e buna ! Exemplu frecventa de 10 mhz. pentru Bw = 0.5 Mhz => Fc= 10/Q 30 = 0.333() Mhz pentru Bw = 5 Mhz => Fc = 5/Q 30 = 0.166() Mhz Ceva da cu virgula in formula aia PS. Daca tot copiezi ...copiaza corect . http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Quality-factor-calculator.php e vorba de factorul de calitate global al filtrului , nu de fiecare componenta in parte. - https://www.analog.com/media/en/training-seminars/tutorials/MT-210.pdf
 4. Eu zic sa mai sapi . Poate o nimeresti pana la urma . Ca indiciu ...cu o bobina care are Q=30 ,pot face un filtru cu Bw de 0.5 Mhz ? Dar de 5 Mhz ? Unul prost ?
 5. Sa o luam cu inceput-ul: "Iesirea se stabileste in functie de amplificarea dorita. Bobina se pune in sursa daca se doreste o amplificare mica ( repetor ) sau in drena pentru o amplificare mai mare ( in felul asta, tranzistorul lucreaza ca amplificator. Montarea ca repetor asigura si adaptarea, avand o impedanta de iesire mica. " Sa inteleg ca nu s-a inventat inca conceptul de atenuator . De asta se muta bobina dintr-o parte in alta . Pe de alta parte , cu ce si cu cine se asigura adaptarea de impedanta , ca nu vad nimic dupa el ? Si ce valoare are impedanta aia ? Alta chestie "circuitul acordat paralel Q este invers proportional cu raportul L/C ) " Cum adica ? Q este dependent de un raport ? De care Q vorbim ? In raportul ala, L are un Q propriu , C are un Q propriu si circuitul rezonant in totalitatea lui are un alt Q propriu . De care din astea vorbim ? Alta chestie "Nu sunt reglabile tocmai din cauza ca asigura o banda de trecere destul de larga." Cat de larga ? 1Mhz ...10 Mhz ..50 mhz... ? O valoare ...ceva ? Alta chestie "Configuratia asta o am in prezent la ARF-ul preselector ptr 7Mhz " Nu stiu ce-i ala ARF preselector !!!
 6. Am vrut sa fac si eu un LNA dar nu inteleg de ce iesirea din ultimul tranzistor este pe sursa si nu pe drena . Ca doar e tetroda nu bipolar . Am cautat pe la toate magazinele si nimeni nu are bobine autorezonante. De care sa cumpar? Daca L2 = cu L1 si L3 , de ce L2 si L4 nu sunt reglabile ca si L1si L3 ? Si daca le reglam !! , cat devine capacitatea parazita pentru L2si L4 ? Si care este raportul optim de transformare pentru T1 si T2 ?
 7. Un tip de filtru pe care vroiam sa-l prezint este filtrul de banda in T. Avantajul practic al filtrului ar fi ca banda de trecere se stabileste de valoarea inductantelor , iar frecventa de catre condensatorii C1 si C2. In felul asta se poate construi un banc filtre comutabile low cost . Un model calculat pentru 14Mhz. Banda de trecere la -3dB este de 0.8Mhz iar atenuarea benzilor adiacente aproximativ -30dB. Si un mod de a comuta filtrele pentru diverse benzi de frecvente.
 8. Aaa ,e clar . Domn' profesor, am lipsit de la cursul ala . Si eu care credeam ca de fapt circuitul LC este puternic amortizat de catre sursele de 50 ohmi si din cauza asta e nevoie de a scadea impedanta circuitului prin transformatoarele in/out. Nu e mai pe inteles asa ?
 9. Daca asa le explicai si studentilor , ma mir sa fi trecut vreunul clasa , sau anul. Q-ul bobinei nu are relevanta in circuitul respectiv. Pun niste simulari , poate ne explici asa mai usor. In toate simularile Q-ul bobinei este ideal . Prima simulare: Se vede span-ul cat este si banda la -3dB. A doua simulare si a treia . Oare ce s-a schimbat...si de ?
 10. Domul Vax , nu asa se pune problema. Dumneavoastra copiati o schema la intamplare dupa care ne sfatuiti sa luam ce ne place din ea .Mai vreti sa vina tinerii entuziasti sa invete. Ce sa invete ? Sa dea copy-paste la scheme de pe net ? Ma astepam sa comentati scheme alea. Macar partea de filtre . Cum lucreaza, in ce banda, cat au banda de trecere ,cat au atenuarea...lucruri de astea , utile. Apropo de schema MFJ-ului de mai sus, ne puteti explica cum reuseste sa faca filtrarea doar cu un condensator si o bobina serie ? Si cu o banda de trecere destul de ingusta ! E o chestie care merita a fi stiuta de pasionati. Ceva idei de imbunatatire pentru asta ? In afara de antena , ca o sa vina unul sa ne dea cu pioneza in cap sa explice cum face el trafic cu sarma infasurata pe cutia de chibrit-uri .
 11. Pai domnu' VAX , ma asteptam tocmai de la dumneavoastra sa intelgeti ce reprezinta acea scadere. Daca citeati articolul incepind cu titlul si nu pe diagonala , ati fi realizat ca acel experiment a fost facut pentru cresterea IP3. Scaderea zgomotuluide la 0.8 la 0.5 a venit intr-un fel, la pachet cu punerea in paralel a tranzistoarelor. Deci in contextul ala , nu inseamna mare lucru . Asta se si arata de fapt in tabelul ala , factorul de crestere IP3 functie de numarul de tranzistoare puse in paralel .Restul sunt doar constatari care au rezultat din experiment. Omul explica ce se intampla cu IP3 , ca a scazut si zgomotul cu 0.5dB ...asta e..sa fie primit . Asa cum a spus si Ion_Bumbu mai sus , un receptor modern de trafic are un zgomot propriu care poate ajunge si la 8 dB. 0.5 dB in conditiile astea nu mai inseamna nimic. Pe de alta parte , cand am spus sa ne aratati o schema de preselector , exact la asta m-am referit . La preselector , nu preamplificator. Observ ca nu prea se intelege conceptul de preselector . Ce este , ce face unde si cand se foloseste si din ce e compus . Primul lucru , care nu este optional intr-un preselector , este filtrul de intrare . In functie de acel filtru se stabilesc unele din performantele ale receptorului . Cum se alege filtrul respectiv , in functie de ce criterii , ce tip , ce ordin ...cam cu asta se incepe prezentarea . LNA-ul de dupa el poate fi optional. La fel si atenuatorul ,daca e bine sau nu sa fie prezente in schema .
 12. Domnul @VAX, de ce nu veniti dumneavoastra cu o schema proprie , gandita , nu copiata de la altii ? Ceva simplu si eficient .Sa vedem si noi o gandire de schema bine facuta pe tema asta. Poate fi si fara valori ale componentelor ca sa fie protejata de copyright. Un preselector nu e o centrala nucleara! Eu spun sa recapitulezi aritmetica. Incepe cu tabla adunarii.
 13. Baaa, ce dracu aberezi pe aici ? Cum dracu socotesti ca de la 0.5db ajungi la 4.1dB ?!!! Nici sa socotesti nu esti in stare ? Ce dracu, ne iei de prosti pe toti ? Plus ca te bagi in discutii care te depasesc . Ai idee ce inseamna un raport S/N de 2dB intrare in LNA ? Poti sa adaugi la asta cat vrei tu ca tot un rahat va fi. Se pare ca, colegul @Ion _Bumbu mi-a luat-o inainte cu explicatia . Mult mai calm !
 14. Chestia cu legarea in paralel a triodelor sau tetrodelor si cu scaderea zgomotului , este intr-adevar adevarata. Pana la un punct. Problema care se pune cu adevarat ar fi daca se merita . Zgomotul nu va scadea direct proportional cu numarul conexiunilor . Exista o limitare . Nu stiu cat de mult se merita,de exemplu pentru 4 tetrode BF998 puse in paralel se obtine o scadere cudoar 0.3dB a zgomotului . Ma refer strict la HF. Ca sa tii la aia 0.3dB ar trebui ca tot lantul de dupa LNA sa fie mai mult decat perfect in materie de zgomot . In schimb. adevaratul castig care se obtine va fi cresterea IP3, amplificarea ramanand constanta . Un studiu facut pe tema asta http://lea.hamradio.si/~s53ww/4xbf998/4xbf998.htm Si apropo de ce spunea intr-un post mai sus Ion Bumbu referitor la amplificarea de 40dB a LNA-ului , " Those amplifiers are not well suited for preamplifiers in front of receiver or xverter as they have much too much gain. In order to use them effectivelly (although I don't recommend using preamplifiers at all) one shoul add an attenuator at the output to lower the gain " Nu este rentabil pentru industrie . Eficienta e mult prea mica comparand cu costurile . Se poate realiza un LNA cu acelasi zgomot si doar cu un singur tranzistor. E mult mai eficient .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.