Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ndor

Membru activ
 • Content count

  514
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

53 Se poate si mai bine

About ndor

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ba o schimba . Si o schimba al dracului de mult . 1- semiunda inseamna jumatate de unda . Adica lambda/2 . Nu o sarma taiata in doua . 2 - un dipol are o impedanta . 75 sau 300 ohmi , functie de constructie . 3 - un monopol are jumatate din impedanta dipolului Adica mai mica nu mai mare . Se numeste exact asa cum trebuie sa se numeasca , adica monopol . Am scris colorat , ca poate asa pricepi mai bine . Eu zic , mai intai , pune mana serios pe carte si invata ceva teorie . Pe urma poti sa vii sa ne explici cum ai inventat apa calda . Antena minune ! Poti incepe de aici http://www.antenna-theory.com/antennas/monopole.php "... to be noted is that the impedance of a monopole antenna is one half of that of a full dipole antenna. For a quarter-wave monopole (L=0.25* ), the impedance is half of that of a half-wave dipole, so Zin = 36.5 + j21.25 Ohms. This can be understood since only half the voltage is required to drive a monopole antenna to the same current as a dipole (think of a dipole as having +V/2 and -V/2 applied to its ends, whereas a monopole antenna only needs to apply +V/2 between the monopole antenna and the ground to drive the same current). Since Zin = V/I, the impedance of the monopole antenna is halved. ..."
 2. O "telescopica" nu poate fi dipol ! Cel mult .....monopol . Dipol in jumatate de unda nu inseamna ca daca tai o juma' dintr-un dipol il faci in jumate de unda . Jumatea de unda se refera la frecventa nu la starea fizica . Deja e de noaptea mintii !!
 3. Raspunde la ce te-am intrebat .Nu mai ocoli intrebarile . Unde e dipolul in filmarea aia ?
 4. Si dipolul unde e ? Ai impresia ca daca dansezi pe langa sarma faci vreo masuratore ? Uite cum se calibreaza o antena : https://en.wikipedia.org/wiki/Anechoic_chamber https://www.sp.se/en/index/services/electro/sidor/default.aspx https://incompliancemag.com/article/antenna-parameters-and-antenna-calibration/
 5. Cum ai masurat ? Cu ce ? Sa nu spui ca tot cu urechea aia stanga ai gasit valorile alea . Nu de altceva , dar cu asa ureche te poti angaja lejer la Stradivarius sa le acordezi viorile ! In special ma interesa chestia ai cu capatul dipolului si selectivitatea ascutita.
 6. Antenna diversity e cu totul altceva . Nu are treaba cu sumatoare si receptoare . Are treaba cu emitatoare , fazare , polarizari ...etc
 7. Cine dracu mai pune acum in secolul 21 variabile cu multe sectiuni ???! Poate ati vrut sa spuneti , varicap-uri, sinteze de frecventa , , pll-uri ...etc !!
 8. Tabelul ala mai e valabil doar pentru cazul in care mai gasesti ceva de recuperat dintr-o vechitura si nu stii ce-i cu ea . Ca IPRS-ul e o mare parcare acum . Fie vorba !!!
 9. Chiar acum ma uitam pe la Farnell si Mouser de niste varicapuri . Slaba oferta .Aveam nevoie ce ceva intre 2 - 100 pF . Daca se putea ceva dual.
 10. Atenuarea de insertie a unui filtru este in primul rand direct proportionala cu banda de trecere . Pentru filtre cascadate , cuplajul a doua celule face parte din banda de trecere . Asta inseamna ca pana a ajunge sa calculam cuplajul trebuie vazut ce banda reala ar trebui sa aibe acel filtru.In plus trebuie tinut cont de nivelul semalelor care trebuiesc rejectate , ceea ce determina cat de abrupt ar trebui sa fie acel filtru . Orice amplificare adaugata in lantul primar al filtrelor pe intrarea unui receptor, inseamna inevitabil si o sursa de zgomot care trebuie eliminata . De aici incolo incep sa se delimiteze receptoarele profesionale de cele de serie mare .
 11. Se poate drege .dar nu e o solutie sa dregi in zona aia . Decat daca nu ai incotro. Cu cat ai o filtrare mai buna pe intrare ,cat mai aproape de antena, cu atat se obtine si un zgomot mai mic pe etajele ulterioare . O filtrare buna pe intrare inseamna un semnal util curat .Tot ce este pe langa el este interpretat ca zgomot care trebuie eliminat .Asta inseamna munca in plus . Problema e ca filtrele de banda ingusta reglabile sunt scumpe si cresc pretul produsului
 12. La cate receptoare comerciale ai testat sensibilitatea pana acum ? Care sunt alea Si cum ai testat ?
 13. ndor

  Sursa 13,5V 30A

  Si daca la magazin nu exista sursa facuta dupa shema aia ,cu punte redresoare de pe ebay si electroloitici modelul ala ....ce face ? Nu a specificat nici ce echipament are si nici ce cerinte are echipamentul . Vrea o sursa 13V cu 30 A. Sfatul meu e ca poti lua si una in comutatie .
 14. Monopolul e destept ....stie !! Dai cu banul ! Eu zic sa-i pui un jgheab ..ceva . Sa aiba scurgere . In alta ordine de idei , parca ma uit la un film cu desene animate !!
×