Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ndor

Membru activ
 • Content Count

  760
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

115 core_reputation_level_5

About ndor

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

499 profile views
 1. Tocmai, ca nu se pot vedea cu un generator de zgomot. Chiar daca are un filtru la intrare . Dar aici se poate orice . Apropo RST , asteptam un raspuns la intrebarea : "Ce lungime trebuie sa aiba sarma de antena ,sa se "pupe" cu filtrul ala de intrare ,la frecventa de interes? Adica sa acopere de la 3 la 25 Mhz ."
 2. Ce lungime trebuie sa aiba sarma de antena ,sa se "pupe" cu filtrul ala de intrare ,la frecventa de interes? Adica sa acopere de la 3 la 25 Mhz .
 3. Cum iti dai singur cu dreptul in stangul !! Ai reusit sa gasesti o definitie a factorului IMD , dar esti incapabil sa o intelegi . Asa cum scrie si in textul ala nu se " Se injecteaza un semnal sinusoidal, audio sau RF si se analizeaza spectrul la iesirea modulului de analizat " ci doua sau mai multe . De generator cu doua tonuri se pare ca nu prea ai auzit . Two-tone generator. Care este folosit impreuna cu un analizor de spectru . Care ce sa vezi si ala trebuie sa intruneasca anumite caracteristici pentru a putea masura un IMD corect. Te las pe tine sa ghicesti la ce nivel si diferenta de frecventa intre ele . Eu vreau sa vad acel 0 IMD, cum l-ai masurat,concret, si ce reprezinta valoarea 0. Asta in conditiile in care " Fundamentally, IMD describes the ratio (in dB) between the power of fundamental tones and third-order distortion products. " " IMD measurement starts with injecting a two-tone signal into a device under test (DUT). As an example, we’ll consider the behavior of an RF power amplifier. A perfectly linear amplifier would produce an output signal that includes two tones at the exact same frequencies as the input signal, but at the amplified output power. By contrast, a more realistic amplifier (i.e., one with some level of nonlinearity) will produce additional signal content at frequencies other than the two input tones at its output. " - https://www.ab4oj.com/test/docs/2tone_imd.pdf - http://www2.electron.frba.utn.edu.ar/~jcecconi/Bibliografia/13 - Medicion de Amplificadores/Documentos/IMD.pdf PS. In timp ce scriam vad ca ai postat inca un raspuns in care se confirma inca o data ca habar nu ai despre ce vorbesti . Asta in cazul in care puteai spune ca ai postat din greseala mai sus " ... testul poate fi facut la nevoie si pe placa audio, de exemplu injectand un semnal sinusoidal de 1Khz, e suficient spectru care poate fi analizat. IMD sunt aproximativ aceleasi si in audio si in RF, deci chiar si testul in audio e ok. " PPS. Sunt dracului de curios sa vad si eu cum arata IMD-ul la 20 Mhz pentru un CMOS care la 10 Mhz deja isi da duhul !! Chiar ma faci curios .
 4. Voi nu ati observat ca i-a intrat un nou termen in vocabular ? Si acum il foloseste pe aici sa creada lumea ca e e vreo discutie academica . " banda de frecvente 0-20Mhz, IMD aproximativ 0. " Eu sunt curios cum a masurat el valoarea aia , sau daca stie macar cum se masoara . Si sa ne explice mai intai ce inseamna IMD.
 5. Chiar nu vede nimeni ca filtrul ala la intrare e in balarii complet ?! Ce mmic-uri ....SPF-uri ...daca filtrul e pe aratura . Chiar ma intreb cum dracu a testat SPF-urile alea de a rezultat ca o pocnitoare de 4069 sa fie mai buna ca un SPF? Sa nu mai zic de IMD.
 6. E un punct de vedere ,cam subiectiv dar e o opinie. Parerea mea e alta . Daca ne uitam la cateva topice care au aparut in sectiunea asta in ultimii 2-3 ani, o sa vezi ca toate discutiile converg catre perioada respectiva. Motivul, asta e media de varsta pe aici a celor care mai activeaza in segmentul asta al electronicii. Poate nu ar fi nimic rau in asta , dar e vorba de tehnica . Tehnica care se schimba aproape total la fiecare 5 ani si daca nu se tine pasul cu ea esti in pom . De ce crezi ca nu se inghesuie mai nimeni pe aici. Pentru ca userii mai tineri nu-i intereseaza sa mai construiasca un radio cu trei tranzistori, cad pot deschide telefonul si au orice doresc in materie de comunicare . Acum serios vorbind, ce concursuri DX cu detectore pe galena mai stii ca au fost anii 2000 ? Alea sunt glume de concursuri. Nu am vazut pe aici nici o discutie despre VHF , UHF ...sa nu vorbim de SHF ca e ca si cum am fluiera in biserica. De ce? Motivul, presupun ca e varsta . In anii '70 domeniul asta de frecventa era prohibitiv . De SHF nici nu se pune problema . Asa ca cei mai multi muta discutiile catre partea nostalgica a problemei. In loc sa ridicam stacheta , nu facem decat sa o mentinem la un nivel cat mai scazut . Receptoare cu germaniu , detectoare cu diode ...etc. Ma uitam si pe forumul celalalt ,dedicat, si chiar mi-a sarit in ochi un topic in care cineva a incercat constructia unui liniar de 2 kW cu tranzistori si ma bucuram ca uite mai avem ce sa vedem . O constructie serioasa . Chiar daca e in HF, e destul de complexa proiectrea unui liniar la puterea aia . Foarte putini si-au exprimat interes pentru asa ceva . In schimb , o gramada de comentarii pe tema unui balon romanesc . Asta in era cand altii incearca sa ajunga pe Marte ! Si eu sunt pasionat de QRP si QRPP ,ca sa zic asa,dar ma joc in SHF , in benzi libere 2.4, 5-6 Ghz. Provocarea unui QRPP e , sa dai cu 200 mW in antena si sa faci link-ul la 70 km ! Si sa si functioneze . Cand bag 1W in antena la 5.5 Ghz e ca si cand ai da drumul la liniarul ala de 2 kW in HF !
 7. Nu inteleg de ce trebuie neaparat sa fie cu elemente LC . Adica la nivelul anilor '70 ! Complicat si dificil. Nu e chiar simplu de construit si daca nu ai aparatura sa-l reglezi ai toate sansele sa-l duci in balarii. Se poate face si cu rezonatoare ceramice . Este mai usor de manevrat, de reglat ... Doua modele pentru inspiratie;
 8. Ba ai dracu rusi . Cum dracu s-au intors ei in timp sa-ti copieze inovatia de detector logaritmic si sa o foloseasca ei de prin anii '80 incoace? Si ai dracu mai explica si cum functioneaza , ca tot intreba careva mai sus . Si tu de ce nu stii cum functioneaza inventia ta ? Ca doar tu ai inventat-o . Ii lasi pe rusii aia sa te faca de c..a ?
 9. Pai zi-mi si mie care este banda la intrare in graficul de mai jos? E din data sheet-ul integratului. Daca e sa vorbim de tehnica masurarii cu integratul asta ...e altceva. RST , trebuie sa-ti desenez ? Nu stii ce e ala nivel ? Citeste fisa tehnica a integratului sa intelegi la ce e bun.
 10. E un detector ala. Nu prea vad cum ar putea sa fie o banda mai ingusta la iesire decat la intrare ! La iesire scoate o tensiune direct proportionala cu nivelul frecventei de la intrare . Asta e principiul oricarui detector .
 11. Nu . Inca e valabil anuntul . E perfect functional ...daca-i pune traf de retea . . Aaa...e si calibrat .Nu arata frecventa in balarii . Aviz amatorilor ...d-nul VAX. ps- detector cu diode polarizate
 12. Niste schottky de rf . Nu mai stiu de care am folosit ca am facut-o acum vreo 15 -18 ani . Pe vremea aia erau mai greu de gasit. Acum se gasesc pe toate drumurile . Pune de care are.
 13. Si cand te gandesti ca initiatorul nu a dorit decat niste amarate de sonde ! Sonda din imagine am folosit-o pe X1-50 fara probleme . Pe intrarea de osciloscop e suficient de sensibil pentru a putea regla diverse filtre cu atenuare mare . Pentru amplificatoare ai atenuatorul reglabil pe iesire , plus atenuari in trepte pe intrarea de osciloscop. Dupa cum vezi cablurile originale le-am aruncat .Nu se pot folosi de catre un om normal ! Erau bune de remorcat masina daca ramai in pana . Ala din poza e cablu de 75 ohmi de 2.5 mm grosime .
 14. Ne puteti pune un grafic cu valorile de directivitate vs. frecventa si care ar fi liniaritatea puntii? Sau macar care este frecventa maxima la care putem obtine o masurare a SWR-ului in limite rezonabile? Un RL de -25dB , de exemplu, la ce frecventa maxima se poate obtine.? Ma tenta sa fac si eu o punte rezistiva .
 15. Sonda detectoare am facut-o cu dublare de tensiune sa am sensibilitate mai mare. Am folosit diode schottky de rf. Oricum il calibrezi dupa aia in functie de diode.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.