Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ndor

Membru activ
 • Content Count

  702
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

100 Excellent

About ndor

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

398 profile views
 1. Nu contest faptul ca exista multe avantaje a liniei bifilare , in special de natura mecanica , fata de coaxial. Totusi , una din problemele majore de care intreb , cum se comporta adaptarea in conditii meteo dificile? In special umezeala excesiva in atmosfera , ploaie , chiciura...etc Cat de mult se dezadapteaza linia daca de exemplu se depune chiciura pe izolatorii (treptele) scaritei ? Sau se uda treptele (izolatorii) scaritei. Si nu ma refer la cablul panglica de 300 ohmi care era folosit in receptia TV. Ala macar era imbracat in totalitate in plasic . Ma refer la scarita confectionata in mod diy de radioamatori , cu firele in aer. Cu alte cuvinte , pe vreme frumoasa are o impedanta , pe ploaie , ceata densa ,chiciura ..are alta impedanta . In plus de asta cum este protejata linia de coborare fata de perturbatiile electrostatice , la coaxial se pot folosi de exemplu surge arresteri ?
 2. Daca linia de coborare nu face parte din dimensiunea fizica a antenei, nu vad nici un motiv pentru care nu s-ar folosi coaxialul de buna calitate . Poate doar in cazul in care tranceiverul are intrare dedicata pe 300 ohmi . Dar si asa se poate rezolva cu adaptari de banda larga .. Aiurea . Cumparasem eu , era pe lampi !
 3. Ai de capul meu ...!!! Inteleg ca vrei sa mai dai si examen de radioamator !! " A patch is a set of changes to a computer program or its supporting data designed to update, fix, or improve it.[1] This includes fixing security vulnerabilities[1] and other bugs, with such patches usually being called bugfixes or bug fixes,[2][better source needed] and improving the usability or performance. Although meant to fix problems, poorly designed patches can sometimes introduce new problems (see software regressions). In some special cases updates may knowingly break the functionality or disable a device, for instance, by removing components for which the update provider is no longer licensed. " - https://en.wikipedia.org/wiki/Patch_(computing) Realitatea prezetata e disorsionata rau . Nu trebuia decat sa citesti 5 minute despre chipset-ul ala ca sa intelegi ca fara filtre bune la intrare nu receptionezi mai nimic . In plus de asta chinezul i-ti da ce crezi ca-ti place ,nu ce e nevoie. Ia desfa schema de pe partea de HF si vezi , are sau nu up convertor ? Eu zic ca nu .Si daca nu are , ce i-a pus chinezul acolo ? Hai ca asta poate fi intrebare la examen . Antena aia la pachet e o sarma chioara , sa ia banii ....
 4. SDR-ul ala trebuie sa stii sa-l folosesti. Este foarte sensibil si asta e prima lui problema.Fara filtre de banda pe intrare e mare minune ca receptionezi ceva util asa cum vine el de la chinez . Sub 25 Mhz nu stiu ce ia facut chinezul de poti receptiona ceva cu el . In mod normal are nevoie de up convertor cu filtre de bnda pentru receptie buna. Exista un patch pentru receptia in mod soft sub 25 Mhz , dar nu e stralucit ca functionare .Convertorul e de baza la el impreuna cu filtre de banda bine facute . Dupa ce faci toate astea ca la carte o sa vezi ca da clasa la solnita aia de Waxiba. Atunci o sa intelegi ce inseamna un filtru bun pe intrare .
 5. Copacul ala, sau antena ...ce-o fi , observ ca rivalizeaza cu observatorul de la Arecibo in castig . Sau pentru unii decibelul creste in copac !! 20 dB castigul unei antene in VLF ????!!!! S-o fi schimbat fizica intre timp . Inca odata constat ca se cauta a se atrage atentia asupra unei anumite persoane prin postarea a tot felul de ineptii . Doar , doar cineva il va baga in seama .
 6. Ai descoperit surge arrester-ul !!! Sa intelegem ca pentru restul spectrului nu ai asemenea probleme . Cu ce crezi ca difera zona asta fata de restul ?
 7. Ce distractiv este . N-am mai ras de mult asa . Am inceput saptamana vesel . Asta e vreo marca de tractor ? Sau drujba ?! Vezi ca SWR-ul poate fi periculos ...curenteaza !
 8. Anuntul este valabil . Excelent pentru masurarea si reglarea filtrelor pe quartz !
 9. Aiurea. Ca sa se inteleaga . Ai deschis topicul asta pentru ca nu te mai baga nimeni in seama pe topicul receptorului cu tripla conversie. Care din tripla a ajuns dubla si din dubla a ajuns simpla conversie . Vrei doar sa fii bagat in seama pe aici . Cu ce ajuta pe un radioamator un PA de 500W cat un penar !!!??? Cu absolut nimic .500W disipati pe ce ? Este ilogic . Doar asa , sa se creeze discutii inutile. Inainte sa incerci sa vinzi castravetii la gradinar , vezi link-ul pus mai sus de YO9IGS .
 10. Concluzia , cel mai bun filtru e ala reglat dupa ureche ! Nu conteaza ce atenuare , riplu sau impedanta are , daca ai amplificare dupa el de 40 - 60 db merge. Sa ai ce sa amplifici . Nu conteaza ca de fapt se amplifica un semnal prost prelucrat cu care nu prea mai ai ce face . La un filtru bine reglat si adaptat , uneori nu e necesara o amplificare mai mare de cativa dB. Doar atat cat sa fie compensata pierderea de insertie . In ferlul asta semnalul ramane curat si zgomotul minim . Pentru filtrele cu quartz , o adaptare buna se poate face cu elemente LC .Nu neaparat cu transformatoare pe ferita. Se pot face si cu bobine , sau drosere, cum mai sunt denumite . Pentru transformatoare pe toruri de ferita e destul de anevoios de lucrat cu ele , mai ales daca nu esti sigur pe tipul de ferita care il detii .
 11. Se vand 2 buc. microfon statie Motorola. 65 lei/buc sau 100 lei ambele .
 12. Filtrul Cohn de exemplu . Are o atenuare minima in banda de trecere . In mod normal filtrele cu cristal nu se folosesc in circuitul de antena direct . Unul din motive este cel presupus mai sus. Atenuarea mare , avand in vedere ca la bornele antenei exista un semnal extrem de mic ,necesitatea adaptarii impedantei, si banda de trecere mica nu recomanda asemenea filtre in circuitul de antena . Decat poate pentru cazuri speciale. - https://www.qsl.net/m0ayf/QRSS-Band-Pass-Filters.html - https://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/radcom/1995/07/page71/index.html - http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/crystal_slide_show.pdf - http://www.fredspinner.com/W0FMS/WARCbler/warcbler2.html
 13. Nu e nici o inovatie. E un fitru QER.
 14. Nu exista cea mai buna configuratie ca mod general . Configuratia unui filtru se alege in functie de cerintele care trebuiesc indeplinite . Atenuarea unui filtru cu cristale este in functie de banda de trecere , de numarul de cristale, de topologie ...etc Date comparative se gasesc din abundenta pe net . Comparati de exemplu un filtru Cohn cu unul Chebasev sau QER .
×
×
 • Create New...