Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

norad

Membru activ
 • Content Count

  807
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

80 Se poate si mai bine

1 Follower

About norad

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Iasi

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Chapeau bas! Lipituri reci in zona condensatorului variabil. Drept urmare, le-am refacut pe toate cu adaos de fludor. Cel vechi nu mai "uda" bine. Pe FM prinde posturile pana pe la vreo 104 MHz dupa care intra un brum pana la capatul benzii.
 2. Miscand usor, cu penseta, componentele pentru a inspecta cu lupa partea terminalelor ce intra im placa, am sesizat ca la atingerea unui rezistor apare fasaitul specific de FM. M-am mutat pe partea de placaj imprimat si am atins diverse locuri si am constatat ca undele AM se prind pe FM (Radio Iasi se aude foarte bine).
 3. Va multumesc pentru ajutor/sfaturi, dar nu cred ca ma apuc sa construiesc (inca) un montaj special (complicat) pentru depanarea acestui radio. Pe FM e mut. Defectul poate fi oriunde, incepand de la antena pana la intrarea in amplificatorul audio. Iar lipsa schemei complica situatia, desi etajele le-ati cam intuit din masuratorile statice pe tranzistoare. Nu tin minte ca inainte de '90 si imediat dupa, ca prin atelierele mici de depanare radio-tv sa fi vazut generatoare si/sau osciloscoape. Dar cei ce lucrau acolo isi dezvoltasera intuitia si stiau unde sa atinga cu surubelnita sau sa masoare astfel incat sa-si dea seama de defectul din partea de FM.
 4. Am zis pe o pagina anterioara. Injectia de semnal am facut-o cu un montaj din cartea "Caleidoscop de electronica" de Oprescu, pagina 199 - "Trasor si injector de semnal". Montajul se lauda cu o oscilatie de 1000Hz, distorsionata, cu multe armonici ce patrunde pana in gama undelor ultrascurte. Nu am generator de FM cu modulatie. Chiar daca ar fi sa apelez la cineva din Iasi (desi nu cunosc pe nimeni), sa ma duc cu radioul pentru diagnostic/reparatie, deranjul respectivului costa minim 50 de lei. Iar in acest caz, la vechimea si starea in care radioul, nu cred ca merita atat.
 5. Tind sa cred ca abordarea reparatiei cu injectie de semnal dintr-un oscilator improvizat este gresita. Desi radioul este simplu (doar sase tranzistori) e nevoie de experienta si de o abosdare sistematica. Probabil si de un generator RF/FM si osciloscop capabil sa vizualizeze semnale de minim 10.7 MHz. Doar cu multimetrul nu pot rezolva mare lucru. Masuratori statice arata ca tranzistoarele sunt alimentate in cc. Un condensator sau rezistor intrerupt pe traseu poate face ca radioul sa fie mut pe FM.
 6. Eu am pus o roata din cauciuc plin, fara camera. Cam 50 de lei am dat pe roata.
 7. Am atasat niste imagini cu piesele pe cablaj si cu traseele peste care am suprapus piesele. Asadar, din colectorul T6 semnalul intra printr-un rezistor intr-o bobina prin punctul 6. Bobinele (ansamblu de bobine) sunt una langa alta si sunt conectate prin 2, 3, 7, 8, 10 si 11. Am continuitate intre 2, 3, 5, 6, 7, 8. De asemenea, am continuitate intre 1, 4, 9, 10, 11. Din 5, un rezistor duce spre AM. Din 4, un rezistor (flancat de doi capacitori la masa) duce catre ampliful audio. Injectia de semnal in diode discriminator se aude foarte clar si tare in difuzor, in schimb pe traseul colector T6 -rezistor - intrare bobina punct 6 semnalul abia se aude in difuzor.
 8. Voi reveni in cateva ore cu poze de detaliu, respectiv cu o portiune de schema ridicata pe hartie.
 9. Presupun ca e o bobina ecranata intrerupta. Din colectorul T6, semnalul intra intr-o bobina (ansamblu de bobine) (L1) si apoi in alta bobina (L2), dupa care avem cele doua diode antiparalel. Semnalul injectat la iesirea/intrarea L1/L2 nu penetreaza bobina (ansamblul ecranat) L2. Astept niste sfaturi de la altii mai experimentati inainte de a roti de miez/oala de ferita si/sau scos ecran/demontare bobine.
 10. Semnalul injectat prin diodele din discriminator se aude in difuzor. Later edit: Pe AM, semanul injectat prin baza T6 se aude puternic in difuzor. Pe FM se aude foarte slab, dar daca e injectat pe diodele din discriminator se aude puternic. T6 este langa detectorul AM si discriminatorul FM.
 11. Revin cu masuratori. Am denumit tranzistorii de la T1 la T6 conform imaginii: Masuratori facute pe AM, respectiv pe FM, fata de planul de masa. T1 (9011) AM: B(1.3V) C(5.4V) E(1.9V) FM: B(0V) C(0V) E(0V) T2 (C710) AM: B(0.7V) C(0V) E(0V) FM: B(1.8V) C(5.0V) E(1.1V) T3 (C710) AM: B(0.7V) C(0V) E(0V) FM: B(1.3V) C(5.2V) E(0.6V) T4 (9011) AM: B(1.3V) C(4.9V) E(0.6V) FM: B(1.3V) C(4.5V) E(0.6V) T5 (C701) AM: B(1.3V) C(4.8V) E(0.6V) FM: B(1.3V) C(4.6V) E(0.6V) T6 (9011) AM: B(0.6V) C(5.7V) E(0V) FM: B(0.7V) C(5.3V) E(0V)
 12. Comutatorul are rol multiplu: comuta alimentarea pe AM sau pe FM, respectiv comuta iesirea de la detectia AM sau FM catre amplificatorul final. Nu m-a interesat partea de casetofon. Comutatorul este verificat si functioneaza. Nu l-am scos de pe placa. Am identificat pinii pe placa si am masurat continuitatea la rece. La alimentare, apare tensiune pe pinii ce alimenteaza etajele AM si FM. Cu un injector de semnal (mentionat mai sus) am mers de la potentiometrul de volum catre CV. Pe AM, semnalul injectat se aude in difuzor inclusiv daca ating cu sonda rezistori sau capacitori de langa CV. Pe FM, semnalul injectat prin amplificatorul de fercventa intermediara nu se mai aude in difuzor. Sper sa fi identificat corect. Tranzistori F F 9011si C710. Pe FM nu se aude fasaitul specific. E mut. Voi face si masuratori pe terminalele tranzistoarelor. O sa fac si niste poze fata/spate ale placii si o sa mentionez in care puncte am facut masuratori.
 13. Nu stiu exact ce ar trebui sa aud in difuzorul radioului de diagnoza - ii vom zice Aiwa. Am procedat astfel: - am fixat frecventa pe Aiwa la cca. 99-100 MHz intr-o zona libera in care se aude zgomotul FM in lipsa unui post radio. - am apropiat antena de ansamblul de bobine FM si am rotit de CV-ul Triset. In zona 89-90MHz se modifica fasaitul specific, de parca as trece peste un post care abia se aude. Nimic inteligibil. Dar foarte slab.
 14. Rotita de la condensatorul variabil acopera cablajul in dreptul bobinelor FM si nu pot masura tensiunea pe bobine. Am incercat sa scot rotita, dar e casanta, parca ar fi coapta. Se rup bucati mici. Am masurat tensiunea pe niste rezistori (fata de masa) din jurul condensatorului variabil si pe unii este tensiune pe AM si pe altii apare tensiune pe FM. Tensiuni intre cativa milivolti si vreo 4-5 volti. Asadar, cred ca partea de intrare pe FM este alimentata. Va trebui sa o iau de la coada spre cap cu un injector de semnal. Imi facusem unul, acum multi ani, dupa schema lui G. Oprescu din Caleidoscop de electronica.
 15. Va salut, Radioul AM/FM marca TRISET se prezinta ca in pozele de mai jos (dupa ce am indepartat o parte din praf cu o pensula). Fabricat in 1978. Ceasul functioneaza iar partea de caseta este nefunctionala (fire dezlipite, lipsa curea, lipsa capac caseta, butonul pauza se misca liber). Pe radio functioneaza doar pe AM. Pe FM este mut. Partea de ceas VFD este pilotata de CI-ul TMS1951NL. Acest integrat isi ia tactul de la retea si nu are oscilator extern si baterie pentru situatiile in care sunt caderi ale retelei. Amplificarea se face cu SN76007AN si se aude rezonabil de bine. Mai are un A3201 - cred ca e preamplificatorul pentru caseta. N-am gasit mare lucru pe net despre acest obiect. M-ar interesa schema pentru a remedia partea de FM, desi tind sa cred ca acest etaj nu se alimenteaza deloc.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines