Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

norad

Membru activ
 • Content Count

  712
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

51 Se poate si mai bine

About norad

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Iasi

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Da, asa este. Mai studiez.
 2. Va salut, In trecut am construit niste ceasuri cu tuburi Nixie comandate de circuite CMOS. Am vazut ca ce poate construi un ceas doar cu un microcotroller si un circuit integrat BCD-decimal decoder. Adica multiplexat. Un montaj simplu pe care vreau sa-l realizez este cel de pe pagina: http://elbastl.sweb.cz/clock.htm Schema originala este aceasta: Vreau sa folosesc doar patru tuburi (ora si minutul), secundele fiind indicate separat printr-o lampa mica cu neon. Microcontrollerul va fi un Attiny2313. Codul este in arhiva attiny.zip din pagina mentionata. Cunostintele mele la programare microcontrolere sunt zero. In Arduino sunt undeva la genunchiul broastei (aprins leduri, comandat stepper, citit temperatura cu senzori, LCD display, i++, if, else, for s.a.). Cum imi lipsesc cunostintele de programare, vreau sa folosesc codul original al autorului cu o modificare hardware pentru afisarea secundei. Lampa va lumina cand decodorul zecimal va trimite semnal logic pentru cifrele 0, 2, 4, 6 si 8. Rezistorul R va fi ales prin tatonare. Schema modificata este mai jos (cu rosu sunt diferentele fata de original): Acum, cateva intrebari: 1 - Se poate scrie codul in attiny2313 cu ajutorul unei placi Arduino Uno (clona)? 2 - E corecta modificarea hardware propusa de mine ? Nu vreau sa modific codul initial. 3 - Ce rol au butoanele K1, K2, K3 ? Concret, fiecare in parte. Nu mi-am dat seama din cod. 4 - Indicati-mi va rog, care e corespondenta POS1, POS2 etc cu zecile de ore, orele, zecile de minute si minutele.
 3. Va salut, As vrea stiu daca exista optotriace ce suporta 200V si 2.3mA. Ar fi 460mW prin urmare trebuie sa folosesc unul de cel putin 500mW. Stiu de solutia cu un optotriac ce comanda un alt triac de putere.
 4. Aproximativ, cam ce valori au x, y si z ?
 5. Am mai scris undeva pe forum. Daca posta romana ar folosi sitemul de pachetomat, nu cred ca as mai apela la curieri. Si ar fi un real succes. Esti notificat prin SMS ca ai primit coletul, numarul cutiei si parola. Nu stai la rand, nu depinzi de un anumit program. Nu astepti curierul acasa, cateva ore. Poate ai prostul obicei sa mai fii la munca in acel interval.
 6. O sa incerc maine pe un desktop. Cu siguranta e ceva de la tableta ce o butonez. Multumim.
 7. Mie imi apare: Nu aveti voie sa accesati acest fisier in mod direct. Asigurati-va ca aveti cookies activate Acum folosesc browser Chrome, SO Android. Nu stiu sa fi dezactivat fursecurile...
 8. Dupa ce am intrat in UE, aproape in fiecare an m-am plimbat prin Europa de Vest. Din 2007, am folosit un PDA Asus pe care am instalat IGO. Pe atunci nu aveam mobil destept. Il folosesc si acum, in combinatie cu aplicatia de navigatie de la Google (Maps parca ii zice) pe un smartphone. Pe Maps vad ambuteiaje, accidente etc. N-am folosit aplicatia de la Google in Elvetia caci acolo te taxeaza pe MB. IGO-ul e in continuare destul de destept daca e actualizat. Il voi folosi in continuare. Chestie de obisnuinta.
 9. Nu stiu cum sunt palele, caci nu am dat ventilatorul jos. Si nici nu-l voi da jos pana nu ies din iarna. As vrea sa va uitati la bucsele de cauciuc de la prima poza (cea de la ora 9 si cea de la ora 5). La cea de la ora 5 se vede o bucata de cauciuc siliconic alb in interior pe care l-am bagat eu.. Mie mi se par cam largite. Intra usor un bat de chibrit.
 10. Am pus niste poze. Ma apuc sa caut, intre timp, tot ansamblul ventilator+motor sau se mai poate rectifica, repara ceva ? Cum verific jocul, sau daca e descentrat ?
 11. Am desfacut din nou centrala oentru ca iar zbarnie in anumite momente, nu ca inainte de gresare, dar tot ceva deranjant. Se pare ca n-am reusit sa elimin jocul de la bucsele de cauciuc. Ventilatorul vibreaza in mers. Nu mi s-a parut ca aiba joc in lagare, dar e doar o parere, asa, la prima strigare. E necesara o investigatie mai amanuntita. Trebuie dat jos ventilatorul si inlocuite bucsele de cauciuc, intr-o prima instanta. O aparatoare de la un papuc era coapta si vibra puternic. S-a spart cand am atins-o. Incerc sa pun poze cat de curand.
 12. Deoarece zgomotul persista am ales sa lubrifiez lagarele cu WD-40 cu silicon. Acum functioneaza silentios. Ma rog, nu mai zbarnaie ca inainte de lubrifiere. Mi se pare ca functioneaza normal. Centrala are mai mult de 12 ani. Inca nu am demontat ansamblul, dar voi face acest lucru dupa ce nu voi mai folosi centrala pentru incalzirea casei. Adica peste vreo doua luni. Sper sa nu fie nevoie sa intervin mai devreme.
 13. Va salut, Ca sa nu deschid alt topic, voi intreba aici. Centrala Westen Quasar 24F. Ventilator zgomotos cam tot timpul. La pornire si oprire, ajunge la o turatie ce intra in rezonanta cu carcasa metalica a centralei si zgomotul este mai puternic. Am desfacut capacul si am sesizat ca ansamblul ventilator+motor este fixat de centrala prin intermediul unor bucse din cauciuc ce au un joc foarte mare. Am introdus in interiorul bucselor niste fasii de cauciuc siliconic si nu mai are acel joc mare. Zgomotul s-a redus, dar ramane sa lubrifiez lagarele motorului. Se poate folosi in acest scop lubrifiantul WD-40 cu silicon (pe eticheta e mentionat ca se poate folosi intre -35 si +200 grade Celsius)? Am asa ceva in casa. https://www.wd40specialist.com/products/silicone-lubricant/ Sau e musai ulei de mecanism fin?
 14. Folositi cu incredere robineti cu ventil. Garniturile de cauciuc se pot schimba usor, inclusiv presetupa. Dupa ce am luat plasa cu robinetii cu bila, am inlocuit tot ce se putea cu robineti cu ventil. Robinetul de la teava din gradina cred ca e din anii '60. Si tine si acum. Nu este folosit iarna, caci intrerup apa ca sa nu crape teava de la inghet. Robinetii cu ventil din casa au cam 10 ani. Astia sunt tinuti pe deschis. Dar se inchid fara probleme cand e nevoie.
 15. Eu as circula cu tramvaiul, daca ar fi orar in statii. Deocamdata, in Iasi, mijloacele de transport circula haotic. Adica, nu stii niciodata cat mai ai de asteptat in statie.Nici macar nu scrie ce traseu are un mijloc de transport. E mentionat doar numarul. De parca cineva din Arad, de exemplu, daca vine in Iasi trebuie sa stie harta mijloacelor de transport in comun. Cum ar fi la trenuri, sau la avioane, sa fie mentionat ca circula din ora in ora, sau o data la trei zile ? Lipsa de respect pentru platitorul de impozite si taxe locale...
×
×
 • Create New...