Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ctepeo

Membru activ
 • Content Count

  1,122
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Se poate si mai bine

About ctepeo

 • Rank
  Membru avansat
 • Birthday 12/27/1982

Profile Information

 • Locatie
  București

Contact Methods

 • Yahoo
  nationalvs43

Recent Profile Visitors

459 profile views
 1. Cei de la Fieni au trecut vreodată pe becuri data producţiei sub forma An - Lună - Zi? Că am unul de 120 Volţi pe care scrie 70 II 5 şi dacă e Românesc sunt curios dacă aceea este data fabricaţiei.
 2. Poate Rotary. Că Penta la noi au apărut în anii '60 şi nu cred că aveau motoare din 1936.
 3. Dacă pregăteai un mesaj pe bandă perforată şi îl băgai într-un transmiţător separat, în timp ce tu transmiteai destinatarul putea să-ţi transmită pe linia telex un mesaj care să fie imprimat pe coală şi eventual pe bandă perforată (folosind perforatorul teleimprimatorului?). Atât transmiţătorul cât şi teleimprimatorul să fie conectate la aceiaşi linie. Pe un al forum am dat să postez filmul "Vacanţă la mare" (1962) şi navigând printre cadre am văzut şi ceva cu telefon public în cabină. Dar le surpriza cea mare a venit la minutul 36:44 când apare o cabină telefonică... într-un hotel. Nu am ştiu că au existat cabine telefonice din alea în afară de cele de pe stradă... credeam că în interiaore au fost montate din alea de lemn numai în interbelic (acum nu sunt sigur că alea din interbelic erau de lemn, că nu am văzut niciodată poză cu aşa ceva... dar e o reclamă din 1937-1938 la telefon public şi cabina pare din lemn; pe atunci se pare că nu se montau şi pe stradă). Pentru alte scene daţi şi la 43:56: telefon în cameră de hotel, cabină de telefon pe stradă, centrală telefonică manuală (în 1962 la Mamaia deja exista telefonie automată, dar probabil centrala era ceva interurban, că încă nu exista telefonie automată interurbană de mare distanţă - prin 196x exista local, în zona litoralului). . https://www.youtube.com/watch?v=ivOp2tCCoXQ&t=2651s
 4. Cum adică mai avantajoasă pentru ei? Te suprataxu? Cablajul duplu imprimat al cui?
 5. Sunt curios ce camere video color foloseau pe vremea aia. Oare în afară de tuburile videocaptoare mai foloseau vreo lampă acele camere video? (totuşi cred că nu).
 6. Asta dacă nu înghiţea monedele... La început era vorba să bage telefoane publice care să poată fi folosite şi pentru convorbiri urbane, şi pentru convorbiri interurbane. Adică să aibă 3 fante: 25 de Bani - 1 Leu - 3 Lei. Nu ştiu de ce s-a renunţat la asta. În fosta Iugsolavie au existat de genul, produse la "Iskra" în Slovenia. Din = Dinari Iugoslavi.
 7. Interesant. Credeam că era mai simplu. Păcat că nu am şanse să mai găsesc aşa ceva... că chiar îmi doream să mă joc cu telefonul şi să-l pun într-un eventual muzeu. Dar la telefoanele pentru convorbiri urbane cum se procedea?
 8. T.T.L.? Dar dacă iau o centrală analogică care se folosea pentru clădiri de birouri de exemplu - puteai forma un număr, pot să fac aia cu inversarea polarităţii? Păcat că nu am întrebat acum 15 ani...
 9. Dar chei pentru telefoane publice din alea cu disc are cineva?
 10. Cumpăr chei pentru telefon public "ElectroMagnetica", modelele T.M. 3 şi R.S.-72.110B. https://etimpu.com/2011/07/11/amintiri-din-epoca-de-aur-ep-29-telefoane/telefon-public-electromagnetica-rs-72110-b-deschis/
 11. Şi ce aveţi dv. este util (în cazul în care am să cumpăr un aparat modelul ăla), dar doresc un aparat întreg.
 12. Dar la telefoanele publice T.M. 1 şi T.M. 2 exista acea avertizare sonoră pentru introducerea unei alte monede dacă se dorea continuarea convorbirii? Într-o carte se explică succint cum funcţiona comunicarea între un T.M. 2 şi o centrală telefonică. Sunt curios dacă T.M.-3 şi varianta pentru interurban (R.S.-72.110B) tot 110 Volţi aveau pe partea de acţionare iniţială a taxării. Articolul ăsta conţine greşeli sau chiar diferea tariful pe implus în funcţi de tipul de telefon public? https://www.ziaruldeiasi.ro/economic/romtelecom-isi-va-majora-tarifele-de-la-1-ianuarie-1998~ni3vs
 13. Mi-a zis cineva că are docuemntaţie, dar nu a ajuns încă se uite după ea. Eu aş fi vrut să scanez originalul, dar o să-mi facă copii xerox. Telefonul îl am fizic. Cu tot cu partea care se fixează de perete! L-am luat de la cineva de pe forum... a zis că-mi dă şi varianta pentru convorbiri urbane, dar nu mi l-a mai dat :( În S.U.A. găseşti fără probleme pe ebay telefoane publice, dar în alte ţări nu e mentalitatea asta cu "distrugem totul şi nu dăm nimic".
 14. De exemplu vreau să văd cum se conecta la centrală un telefon public cu monede, cum funcţiona sistemul lui de taxare... dacă tot suntem pe un forum de electronică şi I.T., mă gândeam că, aflând ce am înşirat mai înainte aş putea emula pe viitor un fel de centrală telefonică ca să mă joc cu telefonul meu public (adică să pot băga monede şi să fac să funcţioneze partea de taxare, deşi tăviţa pentru monede nu mai are capacul).
×
×
 • Create New...