Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. gauss

  Antena ferita AM - cum se face

  Eu as ramane cat mai mult acolo ... e de folos daca se decide ceva definitiv ( mutare pe viitor ) . Lucrurile sant clare privind sederea numai pana in 2020 , si asta daca se incheie vreun acord . Altfel , e la pixul englezesc ... si tare mult doresc sa scape de straini . Cei din Europa de Est si Orientul mijlociu si apropiat sant primii vizati . In fine ...
 3. dany_cta

  Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

  Am zis ca in film este bara de alama normala, nu aliaj de brazare (asa zis-a alamire). Alama se topeste la o temperatura mult mai ridicata si nu face aderenta la fel de bine ca un material dedicat. De asta i-am zis si ce sa cumpere, ROLOT S94 poti sa il lipesti cu orice si e destul de tare. Cu decapant pe baza de borax se lipeste perfect si pe carbura, si pe inox si pe otel. Le-am facut pe toate. Am brazat cu el si folosind un arzator dremel de buzunar, de-ala mic, a mers fara nici o problema, are nevoie doar de vreo 800-900grade temperatura efectiva pe cand alama din film are nevoie de peste 1000grade si stim cu totii cum ultimele grade sunt exact cele mai greu de obtinut, si tot nu am folosit aer comprimat sau oxigen.
 4. informer

  Retea de senzori radio cu Arduino, nrF24L01 si SIM800L

  Nu e batuta in cuie, aia-i clar. Am facut 10 masuraturi si doar o medie aritmetica a valorilor... initial m-am gandit c-o sa fie nevoie de-un algoritm mai elaborat insa am obtinut un +/-20g (cum se cerea) cu media simpla. E important lungimea firelor pana la celula de sarcina si ecranarea lor... poate la o stupina in mijlocul campului nu atat dar in atelier sigur... . Da, am folosit shema recomandata in datasheet cu output rate-u` mai mare.
 5. iuliantv

  LG 32LF2500-ZA

  o sa moara prost nu ai ce-i face
 6. Ion_Bumbu

  Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

  Dany, spune`i ca ala este un Rothenberger cu MAPP, cu unu din bazar mai greu. Eventual cu 2 s`ar putea sa mearga.Sanse mult mai mari cu aliaj cu Ag, din acela folosit de frigotehnisti.
 7. gauss

  Experimente controversate

  Acum , trebuie adancita discutia . Fiecare erau specializati pe anumite spete . Cei mai amarasteni profesional pledau mai mult din oficiu , altii ... la civil ( divorturi , paternitati , pensii alimentare etc . ) . Ce sa iasa ( la negru ) de acolo ? ... In schimb penalistii " mari " , omoruri , infractiuni cu violenta , accidente de circulatie cu victime , cei de la ilicit , si altii ... erau rechinii de adancime , din gasca sefului de barou , cu intrare la judecatori si procurori , taiau si spanzurau , luau doar procesele mustoase si suculente , unde acuzatii dadeau banu' gros sa scape cat mai subti ( re ) . In fine ...
 8. flomar60

  Antena ferita AM - cum se face

  Emil,vino frate mai repede in tara,lasa-i pe englezi cu ale lor!...poate la vara imi fac timp sa trec pe la tine in Motru! Scuze de off-topic!
 9. Cum spuneam, acele trafuri nu au spațiu de bobinaj (fereastră) suficient pentru ce curenți ai nevoie....chiar dacă au secțiune bună.Plus că au un curent în gol imens, așa cum a subliniat și flomar60... Chiar nu găsești un traf toroidal artizanal să împrumuți de la cineva ? Astea de obicei mai au spațiu unde mai poți băga câteva spire groase de cablu...
 10. Solutia optima-asa cum o vad eu!- este sa inlaturati partea I de la ambele miezuri si sa folositi cel 2 parti E puse cap in cap.....folositi doar un primar si restul spatiului pentru secundar.....din pacate nu se pot folosi cele 2 primare in paralel pentru ca se modifica drastic nr de spire pe volt si,veti avea ...10A in gol!...se poate incerca cu cele 2 primare inseriate-unul sus si unul jos- daca va incap in spatiul pt secundar cat mai multe spire.... Solutia de mai sus este gandita in ideea utilizarii primarului deja bobinat...daca aveti posibilitatea sa bobinati independent primarul cu conductor de cupru atunci folositi un conductor de cupru 1-2 zecimi mai gros decat conductorul existent si un nr de spire mai mare cu 50% decat al unui singur primar....de asemenea,ideal ar fi sa existe carcasa special facuta.... Personal,as proceda asa: -carcasa pe cele 2 E-uri puse cap in cap -primar bobinat pe toata lungimea carcasei si nr. de spire cu 50% mai mare decat al unui primar original iar conductorul de cupru cu 2 zecimi mai gros -secundar din bara de cupru ideal ar fi 11-12mm latime si 4mm grosime....acuma depinde ce conductor pentru secundar aveti...functie de ce aveti se pot gasi solutii... Spor!
 11. dany_cta

  Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

  Eu am postat in acelasi loc in care ai raspuns si tu. Florine, nu te lua dupa electronistii specialisti in orice care n-au vazut in viata lor un arzator pe gaz. Aici gasesti raspunsul corect: https://www.elforum.info/topic/71498-filetarea-pe-strung/?do=findComment&comment=1744132
 12. Dacă tot ai făcut observația asta, pune-i tu link spre răspunsul acela, că nu eu trebuia să postez unde trebuie.....
 13. Multumesc de interes Validae! 10/2 mm este dimensiunea de la care pornesc. Electrozii se pot modifica, chiar si rotund de 3 mm. Dau punct langa punct si se rezolva, stiu ca dureaza dar nu e mare graba. Eu vreau amanunte la solutiile propuse. Alte variante ar fi sudura MMA cu electrozi de 1,6, ii am, dar duc lipsa de mana de sudor, sau faltuire, mai complicat putin, mai ales la fund, unde trebuie facuta faltuire pe cerc. Si nu ma pricep! Am uitat sa precizez, alimentarea trafurilor va fi temporizata.
 14. Asa se intampla ... , aveti dreptate ! Eu personal am cheltuit din dorinta de a avea lucrul meu . Mi - am facut inclusiv osciloscop , si alte scule . Lucram multe chestii si acasa , unele pentru job , adica faceam experimentari , sa - mi pun la punct ideile , pentru proiecte ... Standardele erau foarte ridicate ( mult de lucru , si termene stricte , scurte si inghesuite ) , nu aveam loc sa carcotesc ... unii colegi care nu au facut fata au fost mutati la alte unitati . Nu m - am temut de asta , mai mult orgoliu si ambitie personala , concurenta ( nemarturisita ) era mare . Altfel , la ce mi - ar fi trebuit frecventmetru ? ... Aveam la servici sa fac 50 de masuratori diferite simultan ... inclusiv zeci de gigahertzi , cu absorbtie , cu heterodinare etc . Sa masor de - a lungul , de - a latul , perpendicular , oblic si pe circumferinta . E 0204 , ca de ele e vorba in topic , erau 40 de bucati in atelier , cate unul de om . Alaturi de MAVO , trusa de electronist , surse , si altele ( zeci de aparate si marafeturi ) , le primeai automat cand veneai in colectiv . In toata fabrica erau vreo cateva sute ... , alaturi de celelalte modele romanesti ... , reciproc , de joasa frecventa , etc . Straine erau mai putine ( foarte multe rusesti ) , la cei care aveau " felii " mai aparte de lucru . In fine ...
 15. Marele Savant

  Experimente controversate

  Cunosc si eu cel putin un caz, persoana apropiata de familie care cam tragea mita de coada in provincie, unde nu prea erau ''cazuri'' spectaculoase! dar nici nu dadea la tirnacop sau la lopata pentru piinea zilnica!
 16. dany_cta

  Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

  Daca tot ai mutat aici discutia, muta-le pe toate, muta si raspunsul care te contrazice si dovedeste ca se poate.
 17. Marin1960

  Retea de senzori radio cu Arduino, nrF24L01 si SIM800L

  Am fost plecat cateva zile, o sa continui maine, probabil, cu prezentarea proiectului meu. Pana atunci o intrebare pentru @informer: e stabila citirea greutatii in proiectul tau? E repetabila? Dintr-una din fotografiile postate pe robofun, cred ca ai utilizat schema de catalog a lui Hx711 (IC4 presupun ca-i HX711), adica AVDD l-ai obtinut cu regulatorul intern! Ai fost multumit de rezultate?
 18. Cred că nu vor face față acele trafuri la electrozii pe care ai de gând să-i folosești.Cu acele trafuri poți face suduri punctiforme, dar la 20 mmp amprentă ai nevoie de curent de câteva mii de Amperi.Ia în calcul un miez mai mare, prin care să poți trece ceva bară masivă de cupru, sau măcar câteva țevi de cupru bătute și suprapuse.Altfel muncești degeaba... Ar fi o variantă, să găsești un traf de sudură artizanal și care are suficient spațiu de bobinaj prin care să treci două-trei spire cu cel mai gros cablu pe care-l poți găsi, sau să asamblezi spirele din secțiuni semicirculare din platbandă groasă sau țeavă de cupru bătută.....așa poți experimenta să vezi cu ce ai de-a face.
 19. -stk 404-130s/netestat. Pret 0lei. -boiler expresor(cum se vede,include termocuplele+senzor temp.) Pret 20lei+transport -set 2 pompe (dreapta alimentare 12v) pret 25lei+transport
 20. Marele Savant

  Antena ferita AM - cum se face

  da, nu prea ne-am amintit de faptul ca bobina de acord nu este cuplata direct la tr. bipolar! chiar am fost sincer cind am spus-o, de obicei dv. veneati cu clarificari in multe discutii si chiar asteptam punctul dv. de vedere. referitor la inspectie, mi-ar face mare placere, de un an si ceva am scapat de controale, chiar imi doream unul, insa pentru moment sint in UK si urmaresc cu interes evolutia Brexit-ului! Sper ca de Paste sa ajung in tara daca nu se indeplineste profetia cu biletele de avion scumpite cu mie la suta pina se mai aseaza treburile in cazul unui brexit ''no deal''!
 21. Today
 22. Eu la ultima varianta de f-metru am folosit pentru primul numarator doua capsule de 74s112, urmat de trei cu cdb490 si ultimile 4 decade cu mmc22925 pentru a mai reduce consumul si gabaritul! era migalos cu conectarea afisajelor pentru ca nu am folosit multiplexarea. referitor la fire care flutura, poate a ''economisit'' cineva prescalerul, de la el puteau rami8ne ceva fire libere, o foto ar ajuta! am mai povestit, pe vremuri am dat unui angajat din iemi din service pe doua baze de timp si doua prescalere cu bfy90 cam o jumatate de salariu!
 23. Salut! Am o mica problema pe care trebuie sa o rezolv. Am nevoie de un aparat de sudura in puncte, mai bine zis, am de tras doua cordoane de sudura in lungime de vreo 70 de cm, la o tabla de inox de 0,6mm, la care se mai adauga inca unul in lungime de 2,6 metri. O cuva pentru o centrifuga apicola. Aparatul de sudura il fac, am gandit si clestele si sistemul de actionare pentru a obtine o forta cat mai mare pe electrozi. Electrozii au forma dreptunghiulara cu amprenta pe tabla de 10/2 mm. Vreau sa folosesc doua transformatoare de cuptoare cu microunde cu secundar rebobinat cu doi conductori de 16 mmp. Trafurile nu sunt absolut identice. Primarele alimentate in paralel, fazate corespunzator. Problema apare la bobinarea secundarului. Una dintre variante ar fi sa bobinez cate doua spire pe fiecare miez si pe care sa le inseriez, obtinand la fiecare cam 1,8 V, deci 3,6 in total, sau a doua varianta, sa pozitionez miezurile cu fantele aliniate fata in fata si sa bobinez 2 spire dintr-o parte in cealalta, ca si cum ar fi un singur miez. La ultima varianta tensiunea ar fi tot pe acolo, daca ne gandim ca la calculul primarelor avem jumatate din sectiune, iar la calculul secundarului, sectiunea este dubla, nr. de spire pe vot fiind la jumatate fata de primar. Astept sfaturi, dar si critici, la cum sa abordez problema si sa imi rezolv treaba!
 24. dany_cta

  Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

  Da, poti. Nu ii asculta pe aia care stiu doar teorie, sau cel putin asa au ei impresia. Nu ai nevoie nici de aer comprimat nici de oxigen, de fapt e mult mai bine fara astea doua ca ai temperatura scazuta, exact cat ai nevoie. Ai nevoie doar de bagheta de lipitura tare si decapant. Ia Rolot S94 si orice decapant pe baza de borax, le gasesti la Dedeman, si o sa mearga perfect la temperatura gazului. Uite un film de-al meu folosind alama pura, nu material dedicat de brazare, deci temperatura de topire mult mai mare, si nu am nici aer comprimat nici oxigen.
 25. doru3160

  Incarcare baterie Logan 0.9 TCE

  https://anunturi-auto.4tuning.ro/borne-baterie/bmw/seria-5-e60/borna-pirotehnica-bmw-e60-29275460.html
 26. Nu poți, ai nevoie și de oxigen sau cel puțin aer comprimat și un bec de sudură autogenă ca să poți alămi.Dar ai greșit topicul, fii mai atent și nu mai posta aiurea, ce treabă avea asta cu topicul cu filetarea pe strung ? Am mutat aici postările...
 1. Load more activity


×