Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )


Postări Recomandate

Se vede totul destul de bine acum.

 

Banuiam eu ca "pfc control" scrie pe placuta aia, dar nu eram sigur. Acuma ce fel de control exerciteaza marturisesc ca nu-mi este cunoscut, practic ai 2 electrolitici inseriati cu plusul si minusul de dupa redresare si filtrare, si cu ei un grup RD paralel catre intrarea in punte ce vine de la pfc... Oricum pentru teste poti renunta la placuta si la pfc, deconectezi si placuta si pfc-ul pasiv si shuntezi impreuna cele 2 borne unde firele de la pfc-ul pasiv erau lipite, daca nimic altceva nu-i defect, sursa ar trebui sa functioneze in regula. Poti masura cu ohm-metrul pfc-ul pasiv, el este practic o bobina, deci daca este in regula ar trebui sa gasesti o oarecare rezistenta dc ceea ce ar arata ca nu exista spira intrerupta ( zici ca nu ai alimentare ), daca insa gasesti circuit deschis/rezistenta foarte mare, atunci pfc-ul e dus ( nu am gasit pana acum pfc pasiv ars, dar nu spun ca nu se poate intampla ).

Link spre comentariu

Acel circuit este un pfc pasiv. Scoteti-l de acolo caci va incurca. Sursa va functiona fara probleme. Nu trebuie sa faceti decat un mic strap incat tensiunea de 220v (redresata) sa ajunga la plusul unuia din cei 2 electrolitici mari. Acele 2 diode nu sunt zenere, sunt 2 diode rapide. Am gasit de multe ori rezistentele intrerupte, diodele in scurt si condensatorii umflati. Am renuntat la acea placuta fara nici un pic de regret.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am intrat in posesia unei surse atx FSP FOTRON model FSP350-60NLC

Aceasta sursa este cu pfc activ controlat de ci CM6800 , care are rol si de PWM .

Intrucat acesta este defect , si este cam costisitor (din cate mi-am dat seama nu se mai fabrica ...sau poate gresesc ) as vrea sa fac un pwm cu un circuit cunoscut si la indemana , dar sa nu mai foloseasca 380v , rezultati datorita pfc-ului .

Problema este daca etajul de forta din partea primara ar merge cu 300v in loc de 380v. Traful ar trebui sa fie calculat pentru 380v. Are ca tranzistori 2 mosfeti .

Nu intentionez sa o folosesc in pc , doar pentru alte aplicatii , fiindca partea secundara are o configuratie serioasa , fata de alte atx .

Nu mai zic daca are cineva si o schema ptr aceasta sursa , ar fi si mai bine .

 

Va multumesc ptr atentie

Link spre comentariu

Daca nu le incurc cred ca am 2 placute cu acest integrat. Problema este daca sa le pastrez sau nu. Dureaza cam o luna cu pensionarea asta, daca nu e graba atunci o sa sortez sursele pe categorii.Se poate folosi uc3845 iar tensiunile de iesire vor fi ceva mai mici daca vrem sa lucreze si la 185V retea.Cred ca nota de aplicatie a lui cm6800 este suficienta pt schema.

Link spre comentariu

Asa este , nota de aplicare din datasheet este suficienta ca informatie , da ce te faci ca nu prea se potriveste cu montajul de pe placa , dar ma descurc .

La 3845 ma gandeam si eu . Tensiunile din secundar sper sa poata fi reglate din semireglabilul existent pe placa , cred , si sper sa aiba o marja suficienta de reglaj .

Cu CM6800 , nu stiu ce sa zic , dar daca este disponibil , si daca mai este si bun , vb pe mp

 

Succes la intocmirea dosarului .

Editat de vergil
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Va salut pe toti !...am si eu o mica nelamurire in legatura cu o sursa MS-TECH ms-n550-val-cm (semimodulara) Integrate SDC2921 si JD3301D

Functioneaza pe computerul meu de f multi ani si o face cu succes....De ceva vreme am observat ca atunci când opresc alimentarea sursei (on/of) ledul placii de baza care indica prezenta tensiunii se opreste in mod pulsatoriu...Nu acelasi lucru se intampla si dupa înlocuirea sursei, când ledul se opreste brusc dupa cateva secunde de la oprirea alimentarii...!!!

Sa fie o caracteristica a sursei sau vreunul din C si-a dat duhul ? La alimentarea acesteia ledul se aprinde normal, fara pulsatii si functioneaza ok sursa...Azi am aruncat un ochi in ea si nu am observat nici-o urma de C umflati sau arsuri pe placa...orice sfat imi este de folos...mentionez ca nu am osciloscop, asta asa doar ca sa nu mai ajung la nea Mitica :)

Link spre comentariu

Scuze, trebuia sa fie STB adica standby.

Nu vad ce integrat este utilizat la acea sursa....Cred ca nu are electrolitic pe alimentarea lui dar daca are schimba-l.

Schimba cei 2 condesatori electrolitici albastri din stinga placii (poza 1). Poti sa-i pui chiar mai mari dar sa fie LowESR.

Link spre comentariu

Integratul este un JD3301D si are un C de 47 uf /50v Low Esr in pinul 2 sau 7 (Google nu m-a ajutat cu datasheetul si nici nu am insistat !)

C-urile din stb, le-am identificat si sunt de 47o uf /16v marca JCM, cred ca sunt obisnuite... in comparatie cu cele Low esr

Sa vad unde le gasesc, le schimb si daca mai sunt probleme revin

Multumesc mult si berea e la rece !

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări