Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri fotovoltaice - sfat-uri


Vizitator mishu77

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

un coleg pasionat de automatizari ma poate ajuta cu o sugestie?

vreau o schema de montaj/automatizare care la o tensiune de 23v sa-mi actioneze un releu12/24v iar la o tensiune de 27v sa-l opreasca (eventual sa pot regla aceste praguri cu+/- 2v). pe timp innorat pot suplimenta fiecare kw fotovoltaic cu 300-400w din 2-3 panouri extra. dar in momentul in care este soare,se incarca bateriile sau creste tensiunea risc sa ard regulatorul (depasesc 1000w max intrare in regulatorul MPPT). ma poate ajuta cineva?

Link spre comentariu

      rinaldoparaipan,cred ca sfatul tau e mai bun. bateriile se incarca cu un curent  maxim egal cu 10% din capacitatea lor. dar daca mai pun inca 1 kw cu tot cu regulator la bancul de baterii pentru 4 kw tot va trebui sa fac o automatizare,pt a cupla numai in cazuri de forta majora. panourile mele sunt monocristaline,lucreza si pe cer innorat,dar nu la capacitate maxima. ma gandeam sa impart acel 1kw (sau 1,5kw) in 2 (sau 3) retele de 0,5kw cu regulatoare MPPT 20A si sa le tin de rezerva,cuplandu-le doar in caz de forta majora... .  

      pt.linistea mea (nu neaparat si pt a o realiza) ,ma poate ajuta cineva cu o schema simpla de automatizare ???

 

colegul knauf75,sa nu "suparam administratorul"...aici este forum de electronica/electrotehnica ...

Link spre comentariu

Salut,colegi!

rinaldoparaipan,totul s-a rezolvat numai din regulatoare,dar nu am conectat la baterii decat un invertor chinezesc de 2000/4000w sinus modificat,cu care am facut niste probe pana la producerea unui scurtcircuit la iesire,cand am ars 4 Mosfet-uri. Dupa ce l-a reparat un prieten am constatat ca pot alimenta cu el acum si frigiderul si AC-ul de 9000BTU. Prin schimbarea acelor tranzistoare finale este posibila modificarea sinusoidei (spun o mare aberatie acum,dar inainte de "groaznic" nu pornea frigiderul iar ventilatorul din camera scotea un tiuit...acum nu mai scoate) ?

Am revenit cu o intrebare: aveti idee daca un invertor alimentat la 24V poate fi modificat la 48V? Ma gandesc si la modernizarea instalatiei mele,astfel incat,in viitor poate,o modific de la 24V la 48V. Daca folosesc regulatoarele ce le am acum inseamna sa leg 2 retele de 24V in serie. Daca cumpar alt regulator (un FlexMax de 80A) pot incarca 16 acumulatori 200Ah fiecare  dispusi in 4 serii de 4 buc(48v) legate toate 4seriile in paralel. Are cineva vreun Westech la 24v sau 48v si a "umblat" prin el? Este posibila o eventuala modificare a alimentarii?

Link spre comentariu

Pana la urma statul are nevoie de bani, dar noi suntem bolnavi si cu creerul la pamint, populatia imbarineste se imbolnaveste si se reduce, o abordare practica e sa ne faciliteze sa vindem aceasta energie macar pentru taxe, caci soarele are de unde, nu ca noi care abia ne taraim fundul. eu unul sunt dispus sa mobilizez ceva resurse care altfel nu produc nimic doar buruieni, maracini si dureri de cap.Eu nu mai maninc carne de mult timp,principala cauza e ca se obtine greu si nu sunt dispus sa muncesc pentru ea, probabil ca e cea mai scumpa forma de energie cunoscuta.cat despre vitamine, majoritatea sunt si in alte alimente, pentru care nu sunt, mult mai ieftin se produc in fabrica.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am cumparat doua regulatoare pt. panouri fotovoltaice [modele mai noi dar nu cine stie ce]  PWM 20A  12-24v, care suporta tensiunea panoului de 50v  ,intrebarea mea este daca vreau sa folosesc acest regulator pe 12v ,direct cu ,un panou care  are 44v 5A este bine?,sau este mai eficient sa impart panourile in doua jumatati care sa le cuplez in paralel asa ar fi 22v si 10A [am mai facut asta pentru ca la regulatorul folosit in varianta 12v se cerea ca panoul sa dea in jur de 20v,  eu cred ca varianta cu 22v si 10A este mai eficienta ,astept totus pareri.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca lucrezi cu tensiune mai mare si curent mai mic reduci pierderile, pe de alta parte daca te apropii prea tare de tensiunea limita poti sa ai probleme, eu am patit cu un panou care dadea 70 V si regulatorul teoretic mergea cu 80, in realitate daca panoul prinde o dimineata racoroasa si insorita va da tensiune mai mare, la mine a troznit un condensator pe circuitul de intrare din regulator, examineaza mai intai piesele electronice din regulator de pe circuitul de intrare si daca poti sa le upgradezi e perfect (condensatori cu tensiune mai mare, tranzistori dintro serice cu tensiune drena sursa mai mare, etc).

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Va propun atentiei un controler incarcare pt panouri solare home made, foarte ieftin si cu o precizie 0.01v!.

Creierul montajului este un PIC 12f 675, (2 euro /10 bucati) si cateva piese. Reglajul tensiunii de decuplare se face cu un semireglabil de 10k. Nu e prevazuta optiunea opririi cand scade tensiunea pr ca o are invertorul desi cred ca ar fi fost utila in cazul bateriilor normale de autoturism, dar se poate introduce linia respectiva in program pt ca exista iesiri nefolosite in montaj. Precizez ca este rezultatul a mai multor useri care participa la discutii in topicul ""Flowcode". O contributie semnificativa a adus programului @Elison ,@ bentanioan si mars01

. Montajul are prevazuta iesire pt consum direct al surplusului de energie direct din panouri in cazul bateriilor complet incarcate. In cazul meu produce HHO.

O precizare este ca in locul ledurilor sunt cuplate relee 30A minim. Alimentare bobina releu:Minus la iesire tranzistor iar plusul direct la alimentarea montajului cu 12v

charge controler.rar

Editat de aureliu67
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări