Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finisarea lemnului- necesita departament separat


Postări Recomandate

Va salut domnilor

 

Imi cer scuze pentru aceasta observatie, dar tot departamentul care trateaza timplaria- lucrul cu lemnul ar trebui restructurat astfel:

 

1. prelucrare manuala lemn

2. prelucrare mecanica lemn

3. finisarea lemnului

5. utilaje si scule pentru prelucrarea lemnului

6. proiecte noi realizate si propuse.

7. restaurarea obiectelor din lemn

 

Iata un motiv bun pentru restructurare:

am descris si nu numai eu, in diverse locuri , metode de finisare a lemnului. Neexistind o rubrica explicita care sa se numeasca Finisare, oamenii nu stiu ca exista descrieri in acest sens, aruncate pe unde s-a putut.

Am primit deunazi o cerere de la userul "eugenbt" care ma intreaba daca am o carte care sa-l invete restaurare...

Din moment ce il preocupa mai mult "refinisarea' unei carcase de radio, cu intrebari asupra identificarii finisajului, scoaterea acestuia si metode de finisare, i-am trimis acest raspuns pe care il pot utiliza si alti useri. Desigur "Finisarea " lipseste, asa ca il pun aici:

 

" Nu este rentabil sa achizitionati (chiar si gratis) radiouri pe care sa le restaurati afara de situatia cind piesa este intradevar rara.  Daca aparatul e foarte comun, tineti-l pentru piese si e preferabil sa dati un pret mai mare pe unul care arata perfect. Intotdeauna restaurarea face piesa mai scumpa de 4-5 ori decit valoarea ei.

Piesele care merita restaurate, intra in aceasta situatie doar daca sint intradevar compromise. Altfel ele ar trebui pastrate asa cum le gasiti si CONSERVATE. Adica se aduc la un aspect decent prin interventii minime.

 

Identificarea finisajelor: nu este dificila si absolut necesara. Radioul are o istorie scurta. Cele finisate cu shellac sint atit de rare, incit nici nu merita sa va ginditi la ele. Majoritatea au fost finisate cu lac celulozic. Nu se mai foloseste. Au fost create altfel de lacuri care satisfac insa cerintele. Ca sa mergem spre o identificare amanuntita a finisajului original si sa insistam asupra unei replicari exacte, ar fi o exagerare inutila. Asta din mai multe considerente: valoare, disponibilitati pe piata, posibilitati tehnice.

 

Shellacul: se identifica cu alcool. Se sterge intr-un loc neexpus . Daca alcoolul nu il dizolva, e altceva. Alcoolul nu lasa urme albe pe shellac, ci il dizolva si lasa o urma de culoare inchisa direct pe lemn prin finisaj. Apa lasa aceleasi urme dar cu mai multe probleme.

 

Lacul si varnishul: se identifica tot cu alcool. Nu se dizolva. Apa si alcoolul lasa urme laptoase pina la exfoliere in coji.

 

Scoaterea finisajului original:  se face doar in cazuri extreme. Inainte de orice se curata bine piesa de murdarie (apa si sapun , eventual putin smirghel fin). Shellacul se poate sterge cu alcool si intinde pe suprafata pina devine uniform. Nu se scoate complet sau se spala complet dupa caz. Daca este totusi destul finis pe piesa, nu se intervine cu alcool. E preferabil sa se curete murdaria, se da un smirghel fin si se aplica shellac nou peste cel original.

 

Lacul e o durere in git. Se scoate cu substante speciale de scos finisaje. Aceste substante sint in general un amestec de ceara, toluen,. thiner, soda caustica, acid clorhidric si alte sosuri care te duc la cancer sau la moarte daca nu porti masca si manusi.

Gelul de scos lacul se aplica cu pensula, se lasa timpul necesar ca sa patrunda lacul si se rade cu spaclul. Reminiscentele se spala cu alcool si vata de sirma nr 000 sau chiar 000 imediat, atita timp cit lacul e muiat de substanta de scoatere.

Procedeul e valabil si pentru varishuri sau poliurethane bazate pe petrol ca diluant.

 

Un alt procedeu de conservare a unui finisaj care este prezent, dar are zgirieturi , mizerie care nu iese cu apa si aspectul e neplacut,e slefuirea usoara cu smirghel umed 220 sau 330 cu petrol. Dupa oxidarea petrolului piesa capata un aspect alb, arata rau si un incepator intra in panica. In realitate ce se albeste este praful rezultat la slefuire. Se lasa un timp , se curata putin cu o pensula si se lasa sa se usuce bine. Dupa uscare se aplica shellac prin tehnica "french polish" explicata de mine pe undeva prin acest departament... pe acest forum. Shellacul se poate aplica si cu pensula , dupa care se slefuieste cu smirghel 330-400 cu apa. Aplicarea lacului peste un loc tratat cu petrol, rezulta in reactii violente : coaja de portocala, pete laptoase, incretituri, neuscare. Petrolul si lacul nu sint compatibile. Dar petrolul este compatibil cu varnish si poliuretan sau acril.

 

Un procedeu de invigorare a finisajelor: curatare cu apa si sapun (nu folositi substante chimice de curatat inclusiv detergent) Se lasa sa se usuce 24-48 ore si se aplica ceara asa cum ati lustrui pantofii. E buna si crema de ghete. Daca exista asperitati pe piesa, se poate folosi vata de sirma nr 0000 inainte de cerare.

 

Scoaterea mecanica a finisajelor: o piesa "uscata" cu finisaj subtire de shellac sau lac se curata usor cu masina de slefuit orbital, dupa care se slefuieste atent manual cu nr 150 de-a lungul fibrei. Cind e curata se uda cu apa, se lasa la uscat si se slefuieste usor cu 220. Se aplica putina culoare de apa, si se lasa la uscat 24 ore. Daca s-a uscat sau nu s-a aplicat culoare, se poate spreia sau lustrui in tehnica french polish astfel: se pulverizeaza un rind de lac, se lasa la uscat si apoi se slefuieste cu 220-330, dupa care se repeta operatia de 3-22 ori dupa rezultatul urmarit (3straturi =finisaj uscat aproape neevident cu pori vizibili- specific englezesc;  6-9 straturi =finisaj compact neted european semanind cu finisajul cu shellac, 20-24 straturi imita lacul epoxy gros sau lacul natural chinezesc).

 Cu shellac se da o pensula si se lasa la uscat dupa care se slefuieste cu 330 umed. Apoi se continua in french polish (cu pamatuf).

Va urez succes "

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări