Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ministerul Educatiei recomanda Edubuntu unde nu e Windows


Vizitator Iulian Q

Postări Recomandate

Vizitator Iulian Q

Am aflat o stire, initial a fost pe surse dar apoi sa adeverit.Ministerul Educatiei recomanda ca profesori sa se descurce si sa isi procure singuri licente Windows sau sa instaleze sisteme de operare Libere gen Edubuntu in scolile unde nu exista licente Windows pentru calculatoare.Putina istorie. ( spusa de un Domn pe un forum al profesorilor) http://forum.portal.edu.ro/index.php?sh ... 198828&hl=Prin 2009 sa facut un contract de inchiriere ( subscription ) pentru licente Windows.In 31 Decembrie 2012 acel contract de inchiriere a expirat dar a fost prelungit gratuit cu inca un an pana in Decembrie 2013.Pentru a putea fi folosite in continuare aceste licente trebuiau platite pentru inca 3 ani ca sa poata fi folosite, sau sa se achizitioneze licentele de tip perpetue ( Open License ) de 1,5 ori mai scumpe. Din pacate sau din fericire reprezentanti statului Roman nu au putut ajunge la o intelegere cu Microsoft sau revanzatori lui...

...asa ca acum pe ultima suta de metri toate scolile au inceput o campanie frenetica sa dezinstaleze toate sistemele de operare Windows 7 si Windows 8 si sa revina la vechile sisteme de operare cu licenta perpetua Windows Xp si Vista .Curios e ca au stat si au frecat toti menta pana in data de 21 Februarie cand brusc au inceput sa isi dea seama ca le-au expirat licentele si trebuie sa dezinstaleze tot pana in data de 28 Februarie 2014 in preajma simularilor de Bacalaureat.http://www.isjbacau.ro/compartiment-cur ... e-nota-menhttp://www.isjarges.ro/attachments/arti ... adresa.pdfA urmat o nebunie, profesori de informatica si administratori de sistem nemultumiti ca nu au fost anuntati din timp de noile schimbari, ca se fac aceste schimbari, nemultumiti ca trebuie renunte la Windows si sunt nevoiti sa instaleze si sa foloseasca foloseasca Edubuntu .Cei de sus se scuza printr-un comunicat si arunca vina in capul profesorilor si ii anunta ca au fost anuntati mai demult de faptul ca licentele vor expira in 31 Decembrie 2013.https://dl.dropboxusercontent.com/u/172 ... icente.pdfEdubuntu a fost luat in considerare anul acesta ca un sistem alternativ de operare in cadrul unui program experimental dar din pacate nimanui nu ia pasat sa mediatizeze subiectul si sa se pregateasca din timp.Recomandarea de a folosi Edubuntu a aparut in portalul http://licente.edu.ro/users/login in data de 01-01-2014.Captura de ecran realizata de un profesor si lansata un spatiul virtual.https://dl.dropboxusercontent.com/u/172 ... aaaaaa.jpgCe parere aveti despre aceasta situatie mai ales ca sa mai intampalt si in trecut?http://www.gandul.info/stiri/guvernul-s ... o-10881476
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator pvd2010

Toată treaba asta reprezinta o ocazie buna pentru soluții alternative poate mai bune. Bugetele școlilor și educației per total au fost mereu subfinanțate și nici viitorul nu-i roz. O șansa trebuie data și alternativelor. Situația se explica prin măgăriile făcute de unii indivizi de prin minister care mai răsuflă și în presa (o mica parte). Sunt dispus în mod voluntar sa ajut la o școală în implementarea de soft sub licență GPL dacă as avea ocazia.Sunt curios cum va evolua în continuare.

Link spre comentariu

Mie mi se pare o veste grozava!Imi aduc aminte in scoala generala cand ne prezentau PC-urile. Evident nu mai vazusem asa ceva in viata mea si pana in liceu (cand am descoperit Fedora Core) credeam ca nu se poate sa existe pe un PC alt SO in afara de Windows. Evident ca nimeni nu s-a obosit sa ne prezinte alternative...Asa era sistemul de invatamant. Ca rezultat, majoritatea userilor de PC-uri din romania din ziua de azi au numai soft-uri piratate, incepand de la SO, pline de virusi. Nestiind ca linuxul este o alternativa gratuita si, pe alocuri, mult mai buna decat Windows.

Link spre comentariu

Schimbarea sistemului de operare de la Windows la Linux nu este chiar usoara si fara cheltuieli. Linux este gratis dar vor fi dificultati in utilizarea unor programe cumparate cu licenta pentru windows: contabilitate, aplicatii pentru scoala ... chiar daca exista solutia emulatorului de windows (care are limitarile ei si nu e chiar compatibila 100% cu orice program). (plus pierderea investitiei in programe pt windows, cate programe de contabilitate -de exemplu- gasiti pt linux la care sa aveti si suport tehnic la dvs in localitate ? )De asemenea utilizarea linuxului de catre persoane obisnuite cu windows poate fi mai dificila, necesitand munca de invatare si adaptare sau urmarea unor cursuri (alti bani). Nu toti utilizatorii sunt specialisti IT sau pasionati de PC (mai ales la persoanele care au o varsta mai inaintata si care au dificultati mai mari de adaptare), multi sunt doar simpli utilizatori ai unor programe si atat, acestia vor avea dificultati in tranzitia win-linux.Aplicatiile "open source" (adica gratis) de "Office" (echivalente Word, Excel) nu sunt 100% compatibile cu formatele word si excel. Stiu acest lucru fiindca lucrez part-time la o firma unde s-a inceput aceasta tranzitie si apar tot felul de situatii unde chiar e ceva de lucru ca sa le remediezi: se "misca" pozele si graficele in documente, antetul este deformat, formatarea paginii difera sau nu e importata corect ...si altele.E mai greu pana le aduci la un numitor comun, dupa aceea se poate utiliza in continuare fara sa apara complicatii...dar tranzitia necesita efort si uneori si cheltuiala suplimentara.Problema tarii noastre este lipsa unei viziuni pe termen lung ...si urmarirea acelui obiectiv indiferent de cine vine la conducere. Momentan, fiecare persoana la conducere anuleaza toate planurile "fostului" si demareaza planurile proprii care duc intr-o directie putin diferita (daca ar fi in aceeasi directie s-ar considera ca nu-si aduce nici un aport la dezvoltare :nas: ) si prin urmare tot bajbaim vesnic dupa o directie buna :da .

Link spre comentariu
Vizitator pvd2010

E adevarat ca vor fi dificultati destul de mari spre a vedea si altceva decat M$, însă așa ceva nu se poate face peste noapte. Vezi cazul Munchen unde au reușit să scape de furnizorul unic de software în decursul a 10+ ani. Dacă lumea se așteaptă ca peste noapte toate să meargă unse vor fi multe văicareli și la final un mare chix în stil românesc. Partea de incompatibilități office ține chiar de formatul proprietar m$ închis celor mulți, totuși cei cu libreoffice au făcut o treabă f bună cu ce avem azi. Să nu uităm că ODF este format deschis și declarat standard de ceva ani, deci încolo trebuie îndreptat efortul.

Plus nu trebuie gândit totul dintr-odată. Sunt situații mai ales în sistemul educațional unde își are locul un Edubuntu de exemplu. Prefer un elev/student care nu se cramponează într-un buton că nu-l mai vede la fel sau în același loc.

Acum este timpul asociațiilor gen FSF sau CEATA de la noi să acționeze.

 

P.S. Guvernul UK a deschis discuția despre posibilitatea adoptării formatului ODF ca standard în administrație. Vom vedea opiniile în curând.

Vezi aici

Link spre comentariu
Vizitator zmith

@sebip: Competiția a făcut piața americană ceea ce este în ziua de azi.Având în vedere că în majoritatea companiilor se utilizează sisteme de operare Microsoft Windows și programele aferente, oricum elevii le vor învăța. Câți dintre elevi nu au și un calculator cu Windows acasă? Câți dintre ei nu știu să le utilizeze? La vârsta lor cât de greu este să învețe tehnologia?Ubuntu este bazat pe Debian, un sistem de operare de tip Linux, ajuns de mult timp la maturitate. EdUbuntu este bazat pe Ubuntu, fiind optimizat pentru mediul educațional. Există o suită de programe de tip Office disponibilă imediat după instalare - LibreOffice. Este bine ca elevii să poată să studieze și soluții alternative, cum amintea colegul de mai devreme de suprinderea sa la vederea sistemului de operare Fedora Core.Linux nu mai este de multă vreme un sistem de operare greu de utilizat. Interfața este intuitivă, ușor de folosit. Am văzut cât de greu le este oamenilor în vârsta să lucreze cu calculatorul (indiferent ce sistem de operare rulează - Linux sau Windows). Am văzut părinți care nu se pot acomoda cu Windows 8... Am văzut copii care la câțiva ani știu să utilizeze tableta fără probleme.Există oameni care asociază Linux cu linia de comandă. Și Windows are linie de comandă. Câți știu să o utilizeze? Câți știu ce comenzi sunt disponibile?Nokia a ținut foarte mult la sistemul propriu de operare - Symbian, drept urmare au pierdut o foarte mare cotă din piață. Nu au luat în calcul un alt sistem de operare, și s-au ales în cele din urmă cu Windows Phone. Mulți oameni au afirmat că ar cumpăra telefoane Nokia cu Android (să vedem cum va evoloua piața, acum că au scos seria X).Microsoft nu a văzut o piață pentru tablete, drept urmare nu a dezvoltat o versiune de Windows pentru tablete. Cam cât a pierdut din piață? După ce a lansat prima tabletă cu Windows RT (Surface RT), a blocat 900 de milioane de dolari în depozite. Oamenii deja s-au învățat cu sisteme de operare alternative, deoarece le folosesc și pe tabletă, și pe telefon (iOS, Android).Steam a trecut deja pe Linux (deoarece este un coșmar să programezi jocuri pentru Windows 8), deci jocurile nu mai sunt o problemă majoră (mai există și console pentru jocuri gen PlayStation, Xbox). CD/DVD poți scrie și pe Linux. Poți să asculți sau să compui muzică, să vizionezi filme, să navighezi pe Internet, să citești e-mailul, să editezi documente Office ș.a.m.d. Nu văd de ce oamenii trebuie să fie legați de sisteme de operare Windows. Management centralizat se poate face și fără Active Directory, dar un router nu prea îl pui pe Windows.

Link spre comentariu

Nu spuneam ca Windows e mai bun sau ca Linux e mai bun. Depinde mult de situatia concreta. Povesteam de tranzitie. Chiar de Libre spuneam ca are unele dificultati in a deschide documente docx in sensul ca unele documente arata de nerecunoscut. E adevarat ca la toate se pierde timp si bani doar pentru prima conversie .... si doar la unele fisiere ...dupa aceea se merge in continuare cu Libre.Pe de alta parte cel mai bun soft este cel cu care stii sa lucrezi ! Specializarea pe alte softuri duce iar la timp si bani consumati. Fiecare trebuie sa-si faca calculele astfel incat atunci cand trage linie sa fie cat mai mult pe plus :-) .La un moment dat se va termina si cu "fiecare are un calculator cu windows acasa" , nu e o situatie normala cat timp este fara licenta si mai devreme sau mai tarziu se va intra in normalitate si cu licentele si cu altele.E bine sa incerci sa inveti copii cu ceea ce vor lucra si mai tirziu, daca la scoala vor invata linux si la servici vor utiliza windows se va spune ca se face scoala de tot "beep"-ul :-), ca nu sunt la curent cu ceea ce se utilizeaza in viata de zi cu zi, ca sunt invechiti in concepte etc. Schimbarea ar trebui sa vina de la industrie, administratie, IMM si sa se transfere dupa aceea treptat si in invatamant.

Link spre comentariu
Vizitator zmith

@sebip: Microsoft a vândut sistemul de operare pentru că oamenii aveau nevoie de programe de tip Office. Când deții monopolul, ai tendința să fii lacom. Îmi amintesc de România anilor '90, când nimeni nu cumpăra programe. Te-ai întrebat de ce? Păi o licență de sistem de operare pentru desktop era de 2 ori mai scumpă decât calculatorul. În mod sigur nu erau bani și pentru suita Office.Poate că era mai bine dacă pentru țările în curs de dezvoltare prețurile pentru software reflectau puterea de cumpărare a populației. Acum există un compromis între a nu câștiga nimic și a câștiga mai puțin. Când vinzi software, prețurile de producție sunt aceleași, drept urmare, cu cât vinzi mai mult, profiturile cresc exponențial (costurile de producție rămân aceleași). Cât putea să coste suportul de instalare (floppy disk/CD)? Câți români au sunat la suport la Microsoft în anii '90? Cum era suportul de la Microsoft? :speriat Google nu cere bani pe licență pentru utilizarea sistemului de operare Android. Microsoft cerea 50$ de la producători pentru utilizarea sistemului de operare Windows.Recent Microsoft a scăzut prețul pentru licența de utilizare a Windows 8.1 la 15$ pentru dispozitivele care costă sub 250$. Oare a învățat din greșelie din trecut, sau nu mai deține monopolul?Discuția nu este însă întotdeauna despre costuri sau piraterie! Un cunoscut avea mai multe calculatoare cu licență care rulau Windows 98. Acest sistem de operare a fost praf. Când instalai programe, acestea rescriau versiuni de biblioteci vitale pentru stabilitatea sistemului de operare (.dll) fiind necesară reinstalarea destul de des. Cum am ieșit din impas? Pe calculatorul pe care îl utiliza zilnic (era singurul calculator cu resurse medii și licență de Windows XP, dar care se mișca foarte greu, deși avea un procesor bun și suficientă mermorie) am instalat Ubuntu. Firește că a fost reticent, zicându-mi că el nu știe Linux. I-am spus că i-l las o săptămână-două doar ca să vadă cum este și că îi pun Windows înapoi dacă nu îi place. I-am pus toate aplicațiile de care avea nevoie, i-am instalat multifuncționalul și programe de scanare. După două săptămâni eram convins că dorește să îi pun Windows înapoi, așa că i-am făcut o vizită. Când am văzut desktop-ul m-a pufnit râsul. :rade: Își instalase o grămadă de aplicații, avea chiar și un peștișor pe ecran care se mișca pe acolo (habar nu am cum a dat de el, nici prin cap nu îmi trecea că ar exista așa ceva), dumnealui fiind utilizator de Windows pentru o perioadă mare de timp. L-am întrebat dacă vrea să îi pun Windows XP înapoi, dar mi-a spus că Ubuntu se mișcă mult mai bine, și că are tot ceea ce îi trebuie (e-mail, imprimare, scanare, office, browser web). Anul acesta a venit la mine cu un laptop Dell cu Windows Vista + Office 2007 (cu licență, firește!) spunându-mi că se mișcă greu. Suspectam că este infectat cu viruși, așa că l-am optimizat pentru performanțe. Fără succes însă. Uitasem că Windows Vista a fost cel mai mare eșec al lui Microsoft după Windows Millennium. Laptopul are procesor cu două nuclee și 2 GB RAM. M-am uitat la un upgrade de memorie (are acum două module de memorie DDR2 Hynix de 1 GB), însă costă 400 RON, și nu se justifică investiția. Laptopul este utilizat pentru Skype, navigare pe internet și e-mail, și doar ocazional editare Office. Are Ubuntu acum, și parcă a înviat.Dacă am vorbi din punct de vedere al securității sistemului de operare... ei bine, Microsoft a vrut să lanseze repede software, ca să facă bani. Așa face orice producător de software, pentru că trăiește din ceea ce produce. Însă Microsoft când a lansat sistemul de operare, nu s-a gândit deloc la securitate. Drept urmare, cele mai multe lucruri rele s-au petrecut pe sisteme de operare Windows. Abia la Windows Vista au încercat să repare cumva lucrurile, limitând cumva drepturile unui Administrator prin intermediul UAC (o chestie foarte enervantă, care te întreba ceva la orice făceai, pe care au îmbunătățit-o abia la Windows 7). La Ubuntu, primul cont de utilizator creat este utilizator normal, nu Administrator! La Windows 95/98 dacă puneai parola pe cont (nu exista decât cont de Administrator!), un simplu Escape te lăsa să intri! Pfuuuuuuu.Chiar și azi, Microsoft lansează software cu găuri de securitate (la primul Windows Update sunt deja disponibile patch-uri)... Asta înseamnă că dacă ai cumpărat un laptop cu ultima versiune de Windows (8.1) și intri pe internet ai șanse mari să te infectezi, sistemul necesitând vulcanizare.Am povestit acestea, pentru a vedea cum un utilizator fără cunoștințe avansate poate să se adapteze foarte ușor la orice sistem de operare ("a, dacă are Thunderbird și Mozilla eu mă descurc").Sunt împotriva pirateriei software, de aceea consider că este de datoria fiecăruia să privească la alternative atunci când nu își permite.Nu știu cum mai este în ziua de azi, dar în România, dacă erai prins fără bilet în tren, aveai două șanse: fie plăteai biletul până la destinație, fie erai dat jos din tren. Așa era corect și pentru organismele de control, să ofere mecanisme simple de trecere în legalitate! Stimate proprietar al calculatorului, ai obligația să intri în legalitate în termen de 30 de zile. Va trebui să demonstrații că ați achiziționat o licență (firește la un preț decent!) sau ați instalat software liber.Îmi amintesc începutul anilor 2000, când oameni din Microsoft nu erau capabili să pronunțe Linux (pronunțau ceva de genul: Lunix). Întotdeauna au spus că deși Linux este liber, nu este gratis. Aici discuția este mai amplă, pentru că aceleași costuri (TCO) le ai și pentru produsele Microsoft, că doar nu te naști învățat cu tehnologia lor! Au mai adus și argumente cum că software-ul piratat vine întotdeauna împachetat cu malware (discuția însă nu este despre cum să ocolim protecția proprietății intelectuale).Este un lucru bun că aveam de unde să alegem, indiferent dacă soluția aleasă implică sau nu bani!Mă bucur că se vor economisi bani în învățământ. Dacă Microsoft nu era atât de lacom, oferea produse software gratis pentru învățământ și elevii când ieșeau de pe băncile școlii ar fi fost familiarizați cu tehnologiile, drept urmare ar fi vrut să lucreze în continuare cu acestea. Beneficiile erau mult mai mari, ar fi fost win-win!Nu mai speriați oamenii, făcându-i să creadă că nu au altă opțiune decât să cumpere software Microsoft! Nu instalați software nelicențiat, chiar și acasă, indiferent de producător!Mi s-ar părea corect ca producătorii de software să prezinte și riscurile la care se expune cumpărătorul. Mi-ar plăcea chiar să fie legi care să îi oblige să publice aceste informații (așa cum sunt scrise riscurile pe pachetele de țigări).Că tot am amintit de monopol. În Uniunea Europeană Microsoft a fost amendat pentru monopol - 561 milioane € pentru opțiunea alegerii browserului web.Dacă nu vă descurcați, cereți ajutorul, se va găsi cineva să vă ajute cu sfaturi!

Link spre comentariu

Faptul ca il vad mai mult in televizoare, telefoane, routere, servere de toate tipurile si mai putin in desktop-uri.Problema distributiilor de linux in mare nu este performanta ci faptul ca nu exista un API clar cum e in cazul Winodazei - nici aici nu se sta extraodinar de bine dar macar exista ceva mult mai bine standardizat, iar asta pt companiile care dezolta programe este o chestie destul de importanta.

Link spre comentariu

Draga skaarj explica-le companiilor care produc soft - care or sa te trimita la plimbare fiindca costurile portarii programelor pe linux ar fi mult prea mare.De asta unii prefera sa le faca in Java care se misca ca naiba dar macar ai dependenta de platforma mult mai mica.E clar performanta Windoazei lasa de dorit dar...

Link spre comentariu

Draga skaarj explica-le companiilor care produc soft - care or sa te trimita la plimbare fiindca costurile portarii programelor pe linux ar fi mult prea mare.De asta unii prefera sa le faca in Java care se misca ca naiba dar macar ai dependenta de platforma mult mai mica.E clar performanta Windoazei lasa de dorit dar...

...,,companiile care produc soft''...o fac pt ..win.gz nu pt linux sau alte OS.....se pare ca se trag..draperiile ...si nu mai vedem ..ferestre...in sfarsit muritorul de rand realizeaza ca exista si alte alternative mai bune la win.gz :da
Link spre comentariu

De ce nu se produce soft "profi" pentru linux? E simplu, sunt "un milion" de distro-uri de linux, fiiecare cu particularitatea ei. Si pe zi ce trece se mai gandeste cate un gigel sa mai scoata o noua distributie. Asa ca marii producatori de soft prefera windoaza, acolo faci o versiune si merge pe orice sistem cu acest os instalat..... Pe cand la linux nu prea, ca trebuie sa compilezi pentru multe distrouri + ca daca mai oferi si suport tehnic ai cam incurcat-o, ca trebuie sa angajezi inca o gramada de oameni care sa stie sa rezolve probleme specifice fiecarei distributii in parte.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări