Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin


Postări Recomandate

O mare parte din vibratii apare de la jocul partii mobile a menghinei.

Eu am 2 modele de menghine.

Una e cu plot mobil care strange inclinat in jos.

Cealalta clasica, doar ca mai are si un reglaj cu 2 patine ca sa preia jocul partii mobile.

.......................

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/aV3GPhtuNXW

...........................

La frezare pana la urma cea mai rigida si cea mai precisa ramane cea cu plot reglabil. - menghina de rectificare .

Pana acum nu am auzit sa se frezeze bacurile prin metoda aceasta.

..........................

Cand se prind piese in menghina se pot aseza cale plan paralele de diverse marimi si grosimi sub piese si intre piese si bacuri.

de asemenea ca sa nu va zgariati piesele se foloseste foaia de aluminiu otelita - recuperata din dozele de bere - ca sa nu zgarie bacurile piesa de lucru.

...............................

mai multe poze sunt in link.

post-175162-0-68231800-1494622999_thumb.jpg

post-175162-0-73654000-1494623008_thumb.jpg

post-175162-0-82973200-1494623017_thumb.jpg

post-175162-0-23738000-1494623045_thumb.jpg

post-175162-0-37103900-1494623052_thumb.jpg

Link spre comentariu

Jocul fălcii mobile pe axa Oz, la o menghina plan-paralela de freza, se poate preveni în mai multe feluri. După ce s-a așezat o cala plan-paralela pe ghidajele menghinei, se așează peste ea piesa de prelucrat. Se strânge apoi în mod progresiv falca mobila, concomitent cu corecția poziției piesei prin bătaie cu un ciocan adecvat. Intre piesa și ciocan, poate fi interpus un fragment de bara prismatic. După o repriza de bătăi, se mai strânge putin falca mobila, după care se verifica vizual, sau eventual cu o lira de spioni, dacă piesa s-a așezat corect pe cala plan-paralela. Se repeta operația în mod consecutiv, de câte ori este nevoie. Dacă bacurile menghinei prezintă striații, atunci procedeul este altul. Se apropie falca mobila și se strânge ușor. Se așează piesa în contact cu cala plan-paralela, asa cum s-a arătat mai sus, după care peste falca mobila se intervine cu o brida de strângere fixata cu un capăt pe aceasta, iar cu celalalt capăt, pe un popic așezat direct pe masa. Se strânge brida cât se poate de bine peste falca, după care se strânge definitiv falca mobila a menghinei, care nu mai are voie sa se ridice pe axa Oz. Altminteri, se pot utiliza menghine speciale cu asigurarea jocului pe verticala, asa după cum a descris Andrei la #481.

 

In ceea ce privește frezarea bacurilor menghinei, aceasta operație se executa o singura data, după fixarea menghinei pe masa, imediat după înlocuirea bacurilor. Dacă menghina este fixa, atunci penele de orientare pe canalele mesei, asigura de fiecare data montajul acesteia în aceeași poziție. Dacă menghina se poate roti peste un platou special, prevazut cu o scala de diviziuni în grade, atunci bacurile se vor alinia după direcția de deplasare a mesei, cu ajutorul comparatorului, ori de câte ori s-a rotit menghina cu un anumit unghi necesar frezării. Cei care (din comoditate) frezează bacurile, pentru ca este mai simplu decât reglajul la comparator, greșesc. Orice repoziționare intre bacurile menghinei a piesei, va schimba poziția axei acesteia, relativ la axa de deplasare, cu consecințe asupra poziției axelor tuturor găurilor, sau frezărilor deja existente pe suprafața piesei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1. jocul falcii mobile la frezare se previne folosind o menghina de frezare nu una de gaurire. Menghinele de freza nu ridica bacul mobil in sus. Daca il ridica, menghina aia este buna de aruncat. O menghina de freza preseaza bacul mobil in jos cand este stransa.

Nu se pun popici, nu se bate cu ciocanul pentru aliniere 10minute pana nimeresti alinierea, etc... Deja nu mai ramane timp de nimic si ce sa mai vorbim de repetabilitate (ca tot vorbesti la punctul 2) daca stai sa aliniezi din ciocan.

Modelul de mai jos este menghina mare, cele mici sunt modelul asa zis "toolmaker" care sunt similare cu ce a pus colegul mai sus, au un surub la 45grade care strange bacul mobil.

AngLock.gif

 

2. Frezarea bacurilor e de departe cea mai precisa metoda de aliniere. Mai precis de atat nu ai ce sa faci. Oricat ai alinia cu comparatorul nu sti daca si pe inaltime este perfect perpendicular cu capul de frezare. Daca dau jos menghina odata la doua saptamani-pe luna si iau cate 0.1mm de indreptare de fiecare data o sa ma tina un set de bacuri de 16mm (cum am in poza) pana ma satur de ele. Cu comparatorul e multa bataie de cap si e pasibil de eroare cand bacurile au fost usor deformate. Daca nu a mai auzit nimeni de metoda asta probabil ar trebui sa o inregistrez la inventii, ca nici eu nu am auzit de ea, o aplic doar pentru ca e clar cea mai precisa metoda de aliniere. Asa am luat fata dreapta la bacuri cand le-am facut si mi-am dat seama de avantajul metodei la aliniere.

PS. metoda asta sau decupajul de jos nu are nici o legatura cu calele paralele.

 

3. varianta cu doua suruburi la 90grade nu este recomandata pentru ca se foloseste greu si are multe alte probleme incepand cu spanul care sare in capul surubului care trebuie sa fie si ingropat pana la reglajul care trebuie sa fie cumva concomitent, este impractica, mai bine se gaseste alta solutie.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Eu pun menghina pe masa exact ca in filmul asta, pe la min 6,55 se vede rezultatul.

si iese la fel de fiecare data.

ce pot sa spun e ca menghina cu plot, care din ce am auzit e de fapt o menghina pentru rectificari e realizata mult mai precis ca si cote fata de menghinele cu surub clasic.

....................

menghina mea cu surub e un model Emco pentru frezare si totusi nu pot obtine repetabilitatea unor piese cu ea.

Adica de multe ori ai mevoie sa zicem sa frezezi 2, 4, 6, 8 repere identice la cote, ca sa le folosesti in ansamble mecanice grupate.

Am observat asta cand am frezat carcase pentru rulmenti / bucsi pentru cnc si au iesit toate cotele posibile.

......................

am schimbat menghina, adica am pus-o pe masina pe cea cu plot si toate piesele ies identic.

....................

Au si cei de la Emco menghine cu plot, care sunt deja next-level.

aici se vad chiar 2 astfel de menghime prinse si aliniate pe aceeasi masa

......................

Link spre comentariu

Asa faceam si eu initial alinierea, cu comparatorul. Am ambele menghine si cea "cu plot" si menghina mare. Ambele sunt menghine de freza (deci nu se ridica bacul).

Cea cu plot e mai greu de folosit si pentru ca e prea fixa (bacul mobil nu se inclina deloc dreapta-stanga ca sa acopere lipsa de perpendicularitate a piesei) cat si din cauza faptului ca bacurile sunt calite (hrc62+) nu poate sa tina piesa daca o pun fara paralele nici la o simpla gaurire, pur si simplu aluneca in jos impinsa de burghiu.

Menghina mare cu bacurile "moi" strange orice chiar usor, nu are nevoie de paralele ca sa tina o piesa, nu le scapa niciodata. In schimb bacuri moi = se deformeaza si nu mai poti sa folosesti comparatorul, trebuie sa ii iei fata dreapta din cand in cand. Nu am mai folosit-o niciodata pe aia "cu plot" de cand o am pe asta mare cu bacuri moi. Am si bacurile tari la ea dar nici ele nu prindeau perfect.

Link spre comentariu

In lumea asta orice imbinare prin strangere are un moment de rupere a conectarii....

Adica oricat ai strange in menghina o piesa exista o forta care o smulge de acolo...

Asta trebuie sa fie clar atunci cand prelucram pe freza piese. Tinand cont de acest aspect putem prelucra orice piesa, din orice material, la orice dimensiune. Conteaza doar sa alegem avansul si viteza sculei corespunzatoare.

...........................................................

Exista aspecte ale lucrului pe freza pe care in zona noastra hobby nu le ia nimeni in considerare.

Nu poti gauri piese de orice fel in orice conditii... si de asemenea freza.

Nu am auzit pana acum ca menghina trebuie sa se muleze pe piese prost prelucrate... adica acolo unde trebuia sa iasa plan paralele au iesit trapezoidale...

.................

In cazul ca vrei sa gauresti cu precizie o piesa care are deja cotele exterioare finalizate, asezi sub ea o cala, in asa fel ca sa iasa capul burghiului, sau frezei prin piesa.

De asemenea cala sa fie cat mai subtire posibil ca piesa sa fie prinsa cat mai mult in bacurile menghinei.

Daca e loc se pun 2 cale pe laterale si gaura intre cale.

...............

E firesc ca o piesa din aluminiu se poate deforma la gaurire.... de aceea o strangi mai usor si o sustii cu cale

mai nasol e la piesele din mase plastice, care oricum ai dori sa le prinzi tot se misca... deci obligatoriu este necesar un suport plan ca sa iasa gaura dreapta. ... practic vei avea 3-4 puncte de sprijin ale piesei... bacurile si calele de sub piesa.

..................

cam ca in pozele astea. https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/aV3GPhtuNXW

Mai exista acele bacuri cu degajare care prind piesele direct centrate si astfel poti gauri si freza cu sustinere.

A se vedea menghine LANG ... scrieti " Lang vice " pe google si selectati poze.

post-175162-0-53653300-1494673703_thumb.jpg

post-175162-0-43639400-1494673715_thumb.jpg

post-175162-0-14960700-1494673729_thumb.jpg

post-175162-0-14934200-1494673743_thumb.jpg

post-175162-0-32841800-1494673751_thumb.jpg

post-175162-0-97526000-1494673759_thumb.jpg

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Nu vorbim neaparat de cazuri cand paralelismul nu este facut din frezare, ci de cazuri cand asa ai materialul in care prelucrezi. Nu poti sa ai laturile paralele din prima.

Operatiunea asta din poza nu se poate face pe menghina aia de precizie decat cu avans extrem de fin, am si stricat doua piesa incercand sa frezez asa si scapand bucata de aluminiu.

Ma descurc cu ce pot, asta e materialul, nu imi convine sa am pierderi la el, incerc sa folosesc fiecare bucata. Intre bacuri nu ar fi intrat ca nu mai ramanea loc de frezare si cand decupa interiorul riscam sa forteze bacurile in bucata ramasa. La menghina cu cale poti sa pui orice paralele, cand intri sa frezezi serios in pozitia asta iti aluneca materialul pentru ca materialul nici nu are laturile perfect paralele intre ele si bacurile frezei sunt si calite,rectificate si automat alunecoase.

La menghina mare cu bacuri "moi" (desi nu stiu cat de moale e otelul de constructii, clar nu este HRC60 dar nici aluminiu nu este) nu are nevoie de nici un fel de cale, le scot doar ca sa nu vibreze. Piesa aia nu se misca niciodata.

 

Mai bine de un an am lucrat cu menghina cu plot. Deja am si uzat surubul de strangere de doua ori si nu stiam ce inseamna "a prinde bine". Mie mi se parea ca asa este normal.

Am fost si eu gica contra si credeam ca nu exista nimic mai bun decat menghina aia de precizie. Pana cand mi-am luat una mare cu bacuri schimbabile, si de atunci menghina cu plot nu a mai fost niciodata montata.

 

Deci cand vobim de rigiditatea frezei, eu as incepe cu menghina.

 

j4L2F4U.jpg

 

ps: sa nu uitam ca este un cnc, prefer sa fac totul dintr-o prindere chiar daca nu este mereu chiar ortodox si teoretic corect, atata timp cat merge, e perfect.

De foarte multe ori am bucati de aluminiu de genul asta care nu permit montate intre bacuri si frezez in lateral ca sa nu am pierderi.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Buna seara,

 

Ca sa vad cam cum se lucreaza cu "freza" mea si cam ce adancime de span suporta, m-am apucat sa repar o menghina gasita in targ, ca marime potrivita pentru masa "frezei" mele.........................

Buna seara,

Am reparat menghina.

 

Falca mobila am facut-o dintr-un cutit de MEGA-STRUNG, (coada 30*30mm).

Menghina acum e super pentru ce-mi trebuie mie.

 

Cu stimapost-197361-0-17539600-1494706747_thumb.jpg

 

 

 

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

.........................

 

3. varianta cu doua suruburi la 90grade nu este recomandata pentru ca se foloseste greu si are multe alte probleme incepand cu spanul care sare in capul surubului care trebuie sa fie si ingropat pana la reglajul care trebuie sa fie cumva concomitent, este impractica, mai bine se gaseste alta solutie.

...........................

 

Buna seara Domnule dany_cata,

 

Momentan la menghina mea o sa "ingrop" surubul vertical in falca mobila, si o sa-i fac o pereche de bacuri. Cand o sa am fonduri o sa procur o alta menghina mai buna decat asta de acum.

 

Schita dvs de menghina este ineresanta pt mine deoarece am vazut modul cum pe poate apasa falca mobila in jos la strangerea cu surubul orizontal.

 

Cu stima,

 

Link spre comentariu

In primul rand surubul trebuie sa fie neaparat cu imbus in principal pentru duritate si apoi pentru a permite strangerea ingropata.

Dar problema cu surubul ingropat este ca aduna span imediat. Se umple si trebuie mereu curatat. EU as face canalul cat mai mare posibil cu "scurgere" catre spate, sa pot sa imping spanul cu pensula, nu gaura cu margini laterale sa nu pot sa scot spanul de acolo usor.

In schita mea apare si o alta problema: toata forta falcii mobile se sustine in surubul care strange, daca surubul ala e un pic elastic, o sa se ridice falca mobila. Deci este aplicabila doar la suruburi groase, cred ca suruburi otelite bine de pe la fi20 in sus.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara

 

Am terminat mengina. I-am facut si bacuri "moi" caci n-am unde sa le tratez termic.

Menghina strange bine piesele si la regimul de aschiere pe care-l pot folosi eu pe "freza" mea este OK cat de mult strange.

 

M-am apucat sa-mi fac si doua cleme pentru fixarea menghinei pe masa frezei.

 

Cu stima,

post-197361-0-81926300-1495909229_thumb.jpg

Link spre comentariu

@AFCtin: Menghina se fixează de obicei cu șuruburi și piulițe "T" introduse pe canalele mesei. Ca sa poți face însă acest lucru, ar trebui sa prelucrezi mai întâi patru lamaje specifice deasupra crestăturilor prevazute de fabricant pentru fixare, deoarece din poze rezulta ca acestea sunt suprafețe ramase neprelucrate, direct din turnare.

 

Termenul de "bridă", este consacrat în literatura tehnica românească, pentru a denumi dispozitivele specifice de fixare pe mesele mașinilor unelte. Clemele, sau agrafele, au alte întrebuințări lexicologice în limba româna. Cu cleme își prind parul femeile, iar agrafele se folosesc la fixarea paginilor unui document. Cei care au preluat termenul de clema citind literatura tehnica în limba engleza, ar putea sa facă efortul sa consulte și un dicționar tehnic român-englez, sau englez-român. Dicționarul explicativ al limbii române (DEX-ul) nu este tocmai adecvat unei activități tehnice în care se regăsesc mașinile unelte și dispozitivele lor specifice. In rest, nimeni nu este obligat sa vorbească corect românește, dacă nu dorește, însă dacă 70... 80 % dintre participanții la discuții folosesc termenul uzual corect de "bridă", cei care ii spun "clema" ar putea sa se întrebe dacă, nu cumva ei vorbesc ca ne-lumea și nu ceilalți. In catalogul http://www.echipamente-scule.ro/cataloage/151112/D.%20Scule%20de%20prindere%20pentru%20masini.pdf , la paginile 35 și 36 se regăsesc cele mai uzuale bride de fixare pentru freze și alte mașini unelte. Cârcotașii pot sa numere, dacă vor, de câte ori este scris în clar cuvântul "clema" în acest document și de câte ori "brida". Dacă tot nu este clar, atunci sa caute ei un alt document tehnic asemănător, în care apare termenul "clema" și nu apare cel de "brida". Nu vor găsi, deoarece cei care editează aceste documente sunt specialiști romani în mașini unelte și dispozitive pentru mașini unelte. Nu luați ca exemplu traducerile unor documente din alte limbi, efectuate de traducători nespecializați în mașini-unelte. Acolo se poate întâmpla sa se utilizeze atât termenul de "clema", cât și (mai rar) cel de "agrafa". Un ignorant în domeniul mașinilor unelte, nu va face niciodată diferența intre brida, clema, sau agrafa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa cum ziceam....

Termenul este cat se poate de clar: clamp care, in traducere, se traduce fix in clema.

Si legat de cei 70-80% care folosesc termenul de brida, daca cautam pe google "brida frezare" o sa intoarca 211.000 rezultate, daca cautam "clema frezare" o sa intoarca aproape 600.000 raspunsuri. Deci mi se pare ca tu esti de partea gresita a baricadei.

 

Dar hai sa nu ii mai poluam topicul colegului, care chiar prelucreaza nu doar da citate din carti, cu astfel de lucruri de 2lei. Astfel de discutii erau mult mai bune pe propriul tau topic in locul strunjirii bucatilor de lemn patrat sau a mandriei ca ai reusit sa faci doua saibe.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări