Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimensionare corecta siguranta


Postări Recomandate

Pentru plita combinata(inductie si gaz) si pentru cuptorul electric a venit vremea si am am tras un traseu separat format din trei conductori de cupru avand sectiunea de 4mmp. Traseul este trasaparent intr-un pat de cablu(jgheab). Lungimea traseului dintre tablou si plita/cuptor este de aproximativ 7m. Cu ce disjunctor+diferential reglat la 30mA credeti ca e mai bine sa protejez acest traseu separat:20A sau 25A? Intreb deoarece in tabelele de pe net pentru 2 conductori activi de 4mmp este dat ca ar suporta un curent maxim in regim continuu de 26A. Acest lucru ma duce cu gandul ca un disjunctor de 25A ar fi ok. Pe de alta parte sunt unii electricieni care considera ca pentru conductor de 4mmp din cupru siguranta de protectie trebuie sa fie de 20A. Mentionez ca din octombrie si pana acum am folosit plita si cuptorul pe un traseu realizat cu conductori multifilari din cupru de 2.5mmp montat ingropat in tub si protejat de un DPNA Vigi Schneider de 16A si acesta nu a decuplat niciodata. Monitorizand plita si cuptorul cu niste wattmetre am observat in acest rastimp ca puterea consumata este in general cu mult sub puterea maxima instalata. PS. Locuiesc la bloc, reteaua este monofazata, tabloul electric este modernizat, cu diferentiale DPNA Vigi pe fiecare traseu iar conductorii din instalatie au fost inlocuiti in totalitate cu conductori din cupru. Reteaua dintre contor si tabloul electric este din aluminiu de 6mm adica nu suporta mai mult de 30A.

Link spre comentariu

Regulile spun ca siguranta din aval (cea din tablou) trebuie sa fie cu doua ordine de marime mai mica decat cea generala (tabloul de pe scara) pentru asigurarea selectivitatii (adica sa nu sara cea generala la un defect pe iluminat de exemplu). Daca la cea de pe scara aveti siguranta fuzibila (patron/buson) de 25A atunci valoarea maxima a sigurantelor din tablou este limitata la 16A.

Link spre comentariu

Ai dreptate dar am observat ca din fericire la un scurt imi declanseaza siguranta automata de 25A din tabloul propriu iar fuzibila de 25A din tabloul general nu. Mentionez ca fuzibila din tabloul general nu este "calibrata" artizanal ci este asa cum a iesit din fabrica. Probabil ca acest fenomen mi se intampla din cauza curbelor de declansare diferite. Cum ramane insa cu intrebarea mea si anume 20A sau 25A la 4mmp?PS. Selectivitatea este ultima mea problema pentru ca nu pot modifica puterea instalata de catre furnizor. Imi asum riscul ca in caz de suprasarcina sa decupleze siguranta din tabloul furnizorului. Am acces la el si am sigurante fuzibile de 25A noi in dulapul meu de pe balcon. Multumesc pentru interventia pertinenta.

Link spre comentariu

Siguranta de 16A proteja un circuit realizat cu conductor de 2.5mmp. Acest circuit este tras prin tub Bergman prin pereti si asigura alimentarea unor prize din bucatarie. In mod normal pe acelasi circuit alimentam provizoriu o masina de spalat rufe, plita, cuptorul, cafetiera, prajitorul de paine si hota. Mi-am propus sa termin cu aceasta supra-solicitare a respectivului traseu si sa fac circuite separate pentru masina de spalat rufe(unde merg cu 2.5mmp/conductor si siguranta de 16) si pentru cuptor+plita unde sa merg cu 4mmp. Pentru ceilati consumatori(hota, prajitor de paine, cafetiera) ramane circuitul initial. Deci discut despre un upgrade adus instalatiei electrice si nu despre o "modificare a sigurantei care declanseaza prea des sau prea rar". Daca vrei sa ma ajuti citeste cu atentie ce am scris. Daca nu am scris clar atunci pune-mi intrebari, cere clarificari.Intrebarea mea este simpla si anume pentru 2 conductori de 4mmp activi trasi prin jgheab ce siguranta automata credeti ca ar fi optima: 20A sau 25A?

Link spre comentariu

Regulile spun ca siguranta din aval (cea din tablou) trebuie sa fie cu doua ordine de marime mai mica decat cea generala (tabloul de pe scara) pentru asigurarea selectivitatii (adica sa nu sara cea generala la un defect pe iluminat de exemplu). Daca la cea de pe scara aveti siguranta fuzibila (patron/buson) de 25A atunci valoarea maxima a sigurantelor din tablou este limitata la 16A.

Sunt in totalitate de acord cu tine. Locuiesc la bloc si m-as bucura sa pot schimba contractul, sa pun cablu de cupru de 10mmp intre contor si tabloul meu. Furnizorul sa puna in tabloul lui siguranta de 40A sau mai mare , eu sa pun generala de 32A si apoi sa pot pune pentru consumatorii mari sigurante de 20A, pentru cei obisnuiti de pe prize sa pun 16A si pe iluminat 6 sau 10A. Se pare ca nu pot respecta regula celor doua ordine de marime. As pune sigurantele astfel incat sa-mi protejeze conductorii de dupa adica as corela curentul la care declanseaza siguranta cu valoarea curentului pe care o poate suporta conductorul. Multumesc pentru raspuns.
Link spre comentariu

Conductorul ala de 4mm^2 de cupru e deja protejat de siguranta generala de 25A, n-are nici o sansa sa fie suprasolicitat!Dar ca siguranta individuala sa fie eficienta in izolarea traseului (sa nu sara si generala odata cu ea!), trebuie s-o pui cat mai mica, corespunzator consumatorului.In mod cert, o siguranta de 25A pe traseul asta e absolut inutila (ca odata cu ea, decupleaza si generala). Deci mai raman doar variantele de 16 si 20A.

Link spre comentariu

Nu inteleg ce vrei sa spui! Am zis ca am un cuptor electric si o plita cu inductie deci discut despre puteri consumate relativ mari. Consumul poate fi mult mai mare de 2A. Siguranta protejeaza in mai mica masura consumatorul. Ea este conceputa sa protejeze reteaua.Legat de intrebarea ta pot spune ca daca am o retea de 2.5mmp si un disjunctor adaptat acestei retele(16A) atunci pot alimenta de acolo orice consumator care consuma mai putin de 16A. Poate am inteles gresit problema ta si atunci imi cer scuze. :jytuiyu

Link spre comentariu

Totusi ati fost intrebat ce putere are acea plita cu inductie ? in functie dece putere are dimensionam instalatia de alimentare a aparatului respectiv cit si protectia la scurtcircuit si suprasarcina tot in functie de acest "mare consumator" si a celorlalti consumator stabilim puterea instalata si vom vedea daca este necesara suplimentare de putere daca totusi ramineti la bransament nonofazat nu veti avea ca siguranta generala mai mare de 32 a in acest fel puteti respecta"legea selectivitati " si veti putea monta siguranta de 20 a succes

Link spre comentariu

Va salut,

 

andreivlad1999 Aceeasi instalatie o am si eu, tot la bloc (communist, construit in 1972).

 

Momentan sunt la munca (pe mare) pana in Noiembrie insa cat am fost acasa am reusit sa "crosetez" un tablou pe care intentionez sa-l schimb cu cel pe care il am acum. O sa schimb toata instalatia electrica din apartamentul pe care doar ce l-am achizitionat, in fine...

 

Am o diferentiala de 25A la intrare in tablou (nu am incredere in siguranta de pe scara care nu este calibrata (acel patron ceramic pe care il stie toata lumea) o alta diferentiala de 20 A ptr. cuptorul electric (ne achizitionat inca si una ptr. masina de spalat (ne achizitionata inca), stiu ca nu este necesar la masina de spalat 20A insa nu stiu ce o sa gasesc/cumpar. In caz de ceva modific dupa, oricum pe aceste trasee va fi conductor de 4, cupru masiv.

Pe langa mai am la prize o diferentiala de 16 A (inclusa priza Aer Conditionat si Centrala, ne achizitionate inca) si pe lumini am 10A fara diferentiala.

https://www.dropbox.com/s/mjy7fkx5ebfagza/1.2.png

Am avut o perioada scurta acasa si am reusit sa schimb acel panou communist cu 4 sigurante cu un altul provizoriu. I-mi statea pe creier placa aia mare de metal si sigurantele ceramice....

https://www.dropbox.com/s/xh3k1ush9oobwfw/2.jpg

 

Ca o parere personala eu unul nu montam siguranta 25A ptr. plita electrica sau cuptor electric. Cel putin eu unul nu cumparam un cuptor/plita care sa aiba o putere necesara sigurantei de 25A (consum prea mare).

 

Doar o parere personala...

 

Numai bine

Edward

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări