Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung


Postări Recomandate

N-are rost sa te complici! N-o sa dea rezultate bune! Orice placuta widia care sufera o innrosire la lipire, poti s-o .... arunci! Nu poti dezlipi asa usor acele placute de pe burghie. Trebuie sa le incingi. E ''PA''. Cutitele de strung cu placuta lipita, nu se racesc cu nimic! Le lasi sa se raceasca singure, fara ajutor gen apa, etc.! Daca intervii cu aceste ajutoare, acele cutite se vor ciobi/rupe mult mai repede (se produc fisuri in placuta, iar acele fisuri nu se observ cu ''ochiul liber'')! Nu polizezi aceste cutite pana placuta vidia isi schimba culoarea! Trebuie practicata o ascutire cu pauza sau te apuci de vre-o 3-4 cutite, si le tot rotesti, adica le lasi sa se raceasca singure. Cum se incinge cate-un cutit si nu-l mai poti tine in mana, il iei pe altu' si ii dai forma etc., te apuci de altu' si tot asa. Le faci grosier/''ebosu'' si la final le faci fatetele si canalul de degajare al spanului(holkeru').

Link spre comentariu

Nu sunt de acord ca,toate placutele vidia incalzite pot fi ...aruncate.De ani de zile am folosit cutite strung cu placute alamite cu flacara oxiacetilenica si,practic nu era nici o diferenta fata de cele care veneau la scularie...stas.In schimb pot spune ca placutele vidia nu sunt toate aceeasi calitate iar unele nu merg la otel;asta este cu totul alta situatie.

Link spre comentariu

Temperaturile minime ale procesului de lipire tare (alamire) incep de la 650 grade Celsius. La aceasta temperatura nu poti evita practic inrosirea cutitului si a placutei. Placuta rezista la temperaturi destul de mari - cel mult de ordinul celor la care s-a facut sinterizarea. Carburile metalice nu depind de procesele termice curente de durificare a suprafetelor metalice, ci trebuie evitata doar realizarea conditiilor de disociere (procesul invers sinterizarii).

Link spre comentariu

Poti sa incalzesti placuta sinterizata cat vrei ca nu o poti topi, sunt materiale care nu se calesc deci nu-si schimba proprietatile dupa incalzire.Si industrial tot prin incalzire se lipesc de corpul cutitului doar ca incalzirea se face prin inductie, este mai elegant si nu apare multa caldura deranjanta pentru operator.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intr-o carte scrisa de Georgescu, " Indrumar pentru ateliere macanice" parca se numeste, se prezinta lipirea placutelor din carburi metalice de suport. Lipirea efectiva se face cu tabla de cupru perforata ( gauri dese) iar presarea placutei pe suport se face cu un con ascutit( un singur punct de contact, probabil exista un motiv, nu ma intrebati care). Daca gasesc fotografiile, le postez.

Link spre comentariu

Poti sa incalzesti placuta sinterizata cat vrei ca nu o poti topi, sunt materiale care nu se calesc deci nu-si schimba proprietatile dupa incalzire.Si industrial tot prin incalzire se lipesc de corpul cutitului doar ca incalzirea se face prin inductie, este mai elegant si nu apare multa caldura deranjanta pentru operator.

Se intampla ca la polizare, daca freci prea mult pe cutit si piatra ori e mai dura, se albastreste pastila, marginea ei, placuta aia nu ca nu mai e buna, dar se va toci repede! Tocmai de aia de foloseste lipirea prin inductie, ca sa nu ajunga placuta la ''albastreala''!!! De aici chestia ca multi se feresc de acele cutite cu placute lipite ''acasa'', n-ai de unde sa sti cat de corect e omu' si cum si cat le incalzeste.

Orice placuta widia care sufera o innrosire la lipire, poti s-o .... arunci! Nu poti dezlipi asa usor acele placute de pe burghie. Trebuie sa le incingi. E ''PA''.

Nea' Nicu, ca sa arda/incalzeasca otelu' pe care aseaza pastila, temperatura aia e data de o culoare! Acea culoare, rosu, indica o temperatura mult mai mare de 650grade.Deci, eu m-am referit strict la albastreala placutei vidia, care oricum nu se vede daca se albastreste sau nu ptr. ca are fatetele ''brunate''. Se simte in span, ca nu-i tine ''gura'', se sfarma.
Link spre comentariu

Nu este adevarat mitul cu incalzitul si durata de viata...Placutele sinterizate sunt de mai multe duritati in functie de continutul de Wolfram care-l contin.Ca sunt incalzite cu flacara sau cu inductie tot ajung la temperaturi de 800...850ºC in cazul brazarii cu alama si la temperaturi de 1000...1100ºC in cazul brazarii cu Cupru.Unele pastile din carburi sinterizate se pot suda cu inox de corpul cutitului prin procedeul MMA sau sudura clasica. Am vazut eu la un strungar cutite cu placuta sudata cu inox, nu este un mit.

Link spre comentariu

In concluzie se pot suda, se pot lipi, ok - deci trecem la mare lipitura de placute vidia!!! Ca oricum se sudeaza si's mama lor!

Placutele vidia de pe burghie sau de pe panzele de circular, sunt la fel, vidia, si deci, prin urmare se pot lipi si alea.

Bagati si sudati! E mai ieftin, probabil, si mai ''calitativ''!!!

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări