Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radial engine project


Postări Recomandate

SalutareVa supun atentiei incercarea mea de a realiza un motor radial cu 7 cil. de 100 cc, alimentat cu nitrometanol, si care se preteaza a fi folosit pe avioane mari ( modele desigur:) ). Dupa ceva studiu am cumparat un plan proiectat de un inginer german specializat in astfel de probleme, iar principalul criteriu pentru care am ales acest plan a fost modul de realizare a transmisiei si distributiei, in sensul ca foloseste doar pinioane si roti dintate, (pt. cei care stiu) motoarele radiale au o coroana dintata in interior care este foarte complicat de realizat fara scule specializate.Cateva date despre motor:Cylinder bore 27mmStroke 25 mmGreutate 3500gDiametru exterior total 240mmLungime totala 145mmElice 26x12 sau 27x10Putere 7 hp

Link spre comentariu

Mergem mai departe cu un element ce vine in spatele carcasei si pe care se vor fixa 3 rulmenti, o roata dintata si un pinion. Strategia de prelucrare a trebuit gandita in asa fel incat totul sa se faca dintr-o singura prindere, deoarece specificatiile din plan sunt de concentricitate 0,01mm pe toate fetele inculsiv fata de cota de rulment. Pentru prinderea materialului am folosit un bloc din aluminiu, turnat nepretentios care a avut rol de suport.In foto 3 este cota finala de rulment care trebuia incadrata ca si toleranta intre -15 si -26 sutimi, am ales o valoare de mijloc -19 sutimi.In ultimele 2 foto este piesea finala cum a iesit din routerul cnc, cele 3 gauri in care a fost fixat in strung, le-am aliniat in pozitia in care se decupau cnc. Din pacate din prea multa concentrare si atentie asupra lucrarii am uitat sa fac si alte poze din etape intermediare

post-15793-13982962625_thumb.jpg

post-15793-139829626255_thumb.jpg

post-15793-139829626263_thumb.jpg

post-15793-139829626271_thumb.jpg

post-15793-139829626277_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Salutare si mii de multumiri pt felicitarile si aprecierea voastra.Bujiile sunt pt modele, am specificat ca motorul functioneaza cu nitrometanol, recomandarea proiectantului este modelul de bujie OS "F".Mergem mai departe cu capacul din fata in care vine primul rulment prin care va trece arborele cotit, din pacate nu am poze din prima faza de prelucrare, dar totul a fost facut pe strung si mai apoi decupat cnc. In ultima poza este cel din spate dar fara rulmentii aferenti montati, dar vom ajunge si acolo :)Inca o data multumiri voua baieti si clar ca o sa postez aici totul .Stima.

post-15793-139829652399_thumb.jpg

post-15793-139829652411_thumb.jpg

post-15793-139829652422_thumb.jpg

post-15793-139829652433_thumb.jpg

Link spre comentariu

Superb!Eu si mai mult fratele meu am modelat un motor asemanator, dimensiunile fiind luat de pe cateva planuri prezente pe internet. Motorul se numeste Clarjet. Cred ca nu s-ar preta la executie deoarece nu sunt sigur de dimensiunile componentelor. Marea problema pe care o vad este mecanismul de biele/coroana dintata, care dimensional l-am stabilit insa trebuie experimentat. In Solidworks, nu am reusit sa il "simulam". Apoi partea de cama + tacheti care nu este de neglijat.Insa vazand constructia dvs, creste increderea ca se poate realiza un astfel de motor in regim hobby. Avantajul folosid nitrometan este lipsa distributiei electrice. Aprinderea se va face doar prin compresia piston chiulasa, bujia ramanad calda.Pot sa va cer o favoare? Puteti sa imi dati si mie linkul de unde ati comandat planurile?Numai bine!

post-9139-139829652804_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salve

Multumiri pt aprecieri Alin, daca reusesc sa-l termin si va functiona il voi aduce la Cluj pt niste prieteni care vor sa-l vada, asa ca daca vei dori vei avea ocazia sa-l vezi live.

 

78ATI- Felicitari pt modelarea unui astfel de motor, si eu am cochetat o vreme cu ideea asta, dar dupa ceva studiu, m-am linistit, nu este asa de simplu precum pare. Treaba aia cu coroana este una dintre piesele cele mai dificil de realizat, majoritatea care au mai construit asa ceva le-au comandat la o uzina. Nimic nu este de neglijat, totul trebuie studiat foarte atent, este nevoie de experienta sa ai proiect functional al unui astfel de motor. Planul este proiectat de un inginer german care de ceva vreme traieste in Norvegia, se numeste Wolfgang Trotscher iar site-ul sau prezinta mai multe modele de motoare IC pt modelism si il poti vizita la: http://wtengines.com/

, daca ai nevoie de ceva de acolo te pot ajuta fara probleme pt ca comunicam de cativa ani pe tema motoarelor.

In ultima perioada am comandat de afara o carte care este si plan de constructie al unui motor radial rotativ fabricat de Bentley in primul razboi mondial, sa vezi acolo durere cand totul sta pe loc si se invarte motorul cu totul, este pe benzina, are aprindere cu scanteie si este complicat de imaginat cat de complex este totul, modelul este foarte raspandit printre hobby-stii care construiesc motoare.

Scara este de 1/4 si motorul se numeste BR2, dai un search pe Utube sa vezi o gramada filme cu cei multi care l-au construit.

 

P.S. Seamana exterior cu cel modelat de voi :da

Stima.

post-15793-139829653125_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am vazut decat acum ca s-a facut o rubrica noua.Inca o data felicitari din partea mea pentru o realizare de mare acuratete a pieselor, ajutat si de scule scumpe care dau o nota de profesionalism prelucrarilor si denota o mare implicare vis-a-vis de proiect si prezinta realizari trecute de nivelul hobby.Am o inrebare, cat au costat planurile? M-au fascinat intotdeauna motoarele rotative, si cer timp mare pentru executie si... un CNC.

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri Radu, ma lauzi tu prea mult, nu e chiar asa :) , planul pentru motorul asta este de 45 euro, dar este proiectat exceptional, iar modul profesionist in care este desenat face totul mult mai simplu de descifrat, foarte intuitiv. Motoarele radiale sunt intradevar fascinante, timpul de executie este atat de lung cat vrei, eu chiar il lucrez de placere, daca as lucra tot timpul la el cu siguranta ca ar fi fost gata de mult, dar in felul asta piere farmecul constructiei, se pierde placerea hobby-ului, cat despre cnc, nu este musai necesar, se poate si fara el asa cum au demonstrat multi oameni pasionati care au construit chestii mult mai complexe decat atat pe vremea cand nu erau cnc-uri, sau cel putin nu erau accesibile in regim de hobby. Eu folosesc si cnc pentru ca am masinile cnc, dar chiar stiu si pot sa fac totul manual, doar ca dureaza mai mult si este si mai solicitant.Mergem mai departe cu realizarea cilindrilor, au fost executati din bara de dural in cateva etape dupa cum urmeaza in poze :Poza 1 masinarea formei exterioare de baza si gaura interioara la precizie H7, poza 2 masinarea cnc a marginilor si gaurilor(in urmatoarea etapa urmeaza strunjirea in forma conica dupa care nu se mai pot prinde precis in universal), poza 3 dispozitivul de prindere, poza 4 reglarea unghiului pentru con si poza 5 dupa strunjirea conului si a aripioarelor pentru racire.

post-15793-139829659716_thumb.jpg

post-15793-139829659727_thumb.jpg

post-15793-13982965974_thumb.jpg

post-15793-139829659751_thumb.jpg

post-15793-139829659761_thumb.jpg

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări