Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lacuirea lemnului


Vizitator LOTI7

Postări Recomandate

Vizitator LOTI7

Salut,Am nevoie de ajutor pentru lacuirea unor elici din lemn "home made" pe care le-am facut pentru uz propriu. Acum sunt doar vopsite cu spray folosit la automobile. Am vazut o multime de lacuri prin magazine dar nu stiu ce sa cumpar. Ar trebui ceva care sa poata fi slefuit dupa fiecare strat si sa reziste la vibratii pentru ca elicea se invarte cam cu 3000 rot/min si are un diametru de 1,3 m. La capete are si un strat de fibra de sticla lipita cu rasina epoxidica.Multumesc anticipatCu stima Loti

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator LOTI7

Ar fi bine daca se gaseste pe forum un specialist care sa ne explice cum sta treaba cu compatibilitatile intre vopsele. Metoda "dai putin intr-un colt si vezice se intampla" este inutila cand deja ai cumparat un anumit tip de lac. Sa dai jos toata vopseaua veche este greu ca a cam intrat in porii lemnului. Poate se gaseste cineva sa ne lamureasca compatibilitatile intre lacuri si vopsele. Sa stiu ca daca am dat cu vopsea alchidica nu merge decat lacul de parchet, etc. Am dat un exemplu sa nu credeti ca este adevarat ca nu ma pricep, de aceea intreb.Numai bine,Loti

Link spre comentariu

Nu sunt specialist,n-o lua de buna suta in suta,dar eu te-as sfatui sa dai vreo 4-5 maini de nitrolac,ca sa termini repede,cu smirghel 320 pe suport hartie intre maini.Acu probabil o sa vina un specialist sa zica de diluantul de nitrolac,ca e diferit de ala de vopsea si ca posibil sa o dea in diverse.Nu stiu,eu am dat cu nitrolac peste un lac normal mai vechi,n-a facut nici o figura.

Link spre comentariu
Vizitator LOTI7

Eu abia astept acel specialist care sa spuna ca sa nu dati cu din ala pe ala ca se umfla sau nu adera etc.Am dat exemplul de la inceput ca un caz particular dar pe noi nestiutorii ne intereseaza sfatul specialistilor ca sa nu facem greseli costisitoare. Speram ca din noianul de specialisti care au sustinut infiintarea temei sa apara si la acest capitol care incununeaza orice lucrare in lemn. Parerea mea.Numai bine,Loti

Link spre comentariu

Am uitat un lucru,vopseaua dinainte se matuieste.Adica se da cu smirghel pana dispare stratul lucios.Daca vrei sa fii suta in suta sigur ca prinde si stii ce vopsea era,dai cu un lac care are acelasi tip de diluant.Partea proasta e ca se vede urat vopseaua sub lac.Corect e sa dai tot jos,apoi lac de care iti vine,eu as zice nitrolac sau un bicomponent tip Parcodur,Durolac etc. sa nu imbatranesti pana se usuca.Apoi orice lac ar fi,la exterior se coace si tot trebuie dat cu lac peste un an doi.Sau 3 sau 5,functie de lene.

Link spre comentariu

Nu-s chiar expert, da' mai practic si cu vopseluri. Compatibilitatea intre straturile de vopsea tine de mai multi factori.Cel mai simplu e sa folosesti vopsea bazata pe acelasi tip de rasina, desi nu e o regula cata vreme aderenta intre straturi este buna (ba de multe ori difera rasina de la grund de cea din vopsea).Chiar si asa se pot intampla surprize - daca difera mult gradul de contractare la uscare intre cele doua amestecuri, stratul existent poate fi partial inmuiat si pot aparea crapaturi sau incretirea vopselei. Asta insa se intampla de obicei la aplicare prea groasa.Probabil cea mai proasta varianta e sa dai cu nitro sau acrilica peste alchidica sau alta vopsea d'asta mai uleioasa.Pentru elicile tale, la care deja ai o aplicatie de rasina epoxi, ar fi fost interesant sa gasesti un lac tot pe baza de rasini epoxidice - scump, da' bun si elastic. Nici varianta cu lacul pentru barci nu cred ca-i rea, dar ar trebui sa dai jos vopseaua existenta. Daca nu vrei s-o dai jos, continua tot cu vopsea / lac auto (cel mai probabil acrilic).

Link spre comentariu

Sustin cele afirmate mai sus, adica compatibilitatea in functie de diluantul folosit.Lacul alchidic ar trebui sa nu faca probleme peste vopseaua alchidica; lacul nitro e compatibil cu vopseaua nitro si cele pe baza de apa, la fel.Am aflat ca secretul aderentei intre straturi, e dat de folosirea unui smirghel ceva mai fin.

Link spre comentariu
Vizitator LOTI7

Am cumparat lac yacht si zice ca contine white spirt si se poate dilua cu Solvoxol. Pot sa incerc sa dau peste vopseaua auto (spray) ? Intrebare tip Bula, dar asa este daca nu te pricepi mai bine intrebi cu riscul :ras: Loti

Link spre comentariu
Vizitator vasy2

Lacul prinde sigur pe vopsea dupa slefuirea cu abraziv fin, intre 300si400, apoi stergi praful rezultat cu o carpa cu diluant nitro care se evapora repede apoi aplici lacul care sigur nu face reactie cu vopseaua auto.Nu o sa arate prea bine vopseaua ramasa dedesupt.La exterior nu o sa tina mai mult doi ani dupa care repeti operatia.Daca nu era vopsita puteai folosi lacuri pe baza apa care tin mai bine.Eu le folosesc la mobiler de gradina si se comporta excelent.Mult succes !!!!

Link spre comentariu

Pe "white spirit" parca il mai cheama si "petrosin" pe la noi.

 

Daca matuiesti / degresezi bine vopseaua existenta, si daca suportul pe care a fost aplicata a fost la randul lui bine preparat, ar trebui sa tina binisor.

Rasina din lac difera de cea acrilica din vopseaua auto, dar sunt sanse sa nu faca probleme. Fa neaparat un test pe o bucata mica / ascunsa.

Nu degresa cu nitro, foloseste alcool etilic tehnic sau izopropilic. Nitrodiluantul se va imbiba partial in vopseaua auto si e posibil sa provoace reactiile nedorite mentionate de laurex daca nu va avea timp sa se evapore bine.

Link spre comentariu
Vizitator LOTI7

Am prins o zi cu soare si dupa ce am slefuit vopseaua veche cu smirghel fin am dat 3 straturi de negru mat (spray alchidic). Cand mai prind ceva zile cu soare, dar nu in curand ca acum ninge, mai slefuiesc o data ca s-au ridicat perii in locurile in care am ajuns la lemn si mai dau ceva straturi de vopsea. Intreb daca fiind negru mat mai slefuiesc dupa ultimul strat inainte de lac?O zi buna,Loti

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări