Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soba ulei ars masina cu contur de apa


Postări Recomandate

Buna ziua tuturor.Am venit din nou cu idei "economice" pe forum. Am realizat cu costuri foarte mici o soba cu contur de apa pentru calorifere care functioneaza pe baza uleiuiui ars de la motorul masinilor.principiul e simplu.,Uleiul care picura (2 picaturi/secunda) se scurge prin o teava de otel pana in camera de ardere.la deschiderea tevii uleiul incins si vaporii de ulei sunt pulverizati de un jet de aer sub presiune, pompat de un compresor frigorific de la racitoare de apa, (mic si economic) sau compresor frigider.Soba e facuta din beton simplu,in interiorul careia se afla o spirala de cupru d-15mm montata pe peretii sobei. Diametrul serpentinei este sub 20 cm. Flacara bate direct pe serpentina si produce f multa caldura.Apa incalzita se duce si in boiler si in calorifere.Sunt f. multumit.Recomand solutia asta pentru cine are de unde lua ulei ars de motor. daca e reglat corect jetul de aer soba aproape ca nu scoate fum.

Link spre comentariu

Interesant, cam asa vreau si eu sa-mi fac centrala.Momentan, am o soba pe motorina convertita pe ulei uzat.Doar ca eu o sa folosesc elementi de cos (cei din caramida refractara masiva, nu aia care se sparg daca te uti urat la ei) sau ciment refractar.Betonul simplu nu-mi inspira incredere.Inca nu m-am hotarat daca sa folosesc spirala de cupru sau un cilindru cu tevi verticale prin care trec gazele arse, ca la boilerele pe lemne.Ai putea te rog sa dai mai multe detalii legate de dimensiuni (diametru, inaltime focar, lungime spirala) si debitul de apa calda?

Link spre comentariu

referitor la dimensiuni..Serpentina focarului are pe interior 15 cm si cam tot atat are inaltimea ei. Am precizat ca flacara bate direct pe serpentina ca sa aiba efectul mai mare. initial vroiam sa fac cosul de fum- o steava in alta prin care sa circule apa.Dar neavand aparat de sudura si nici chef sa cumpar tevi mari de 6 metri si mai ales groase.. am renuntat. desi ar fi fost un schimbator de caldura pe cos..debitul nu l-am masurat dar incalzesc cu mocrocentrala asta o camera la 24 grade si apa are tendinta sa fearba. 2 calorifere 60x60 nu fac fata sa raceasca apa. De aceia cand se infierbanta prea tare deschid robinetul spre boiler unde acumulez apa fierbinte pt baie. puterea calorica nu stiu cum sa o calculez. Consumul exact nu l-am facut. Am spus ca trebuie reglat uleiul sa curga in soba cam 2 picaturi/secunda. Altfel iese flacara pe cosul improvizat de 1m inaltime si face fum. ca sa dau ulei mai putin de 2 picaturi/secunda nu se poate ca arderea devine instabila.In concluzie e foarte buna la banii cheltuiti pe ea dar merita supreveghere. E prea puternica pt 2 calorifere dar altele nu vreau sa cumpar pt ca stau cu chirie..La ce am inteles eu din date tehnice 1 calorifer din acesta are puterea de 1 kWt. deci soba mea are peste 2 kWt. Maiine o sa fac niste poze.

Link spre comentariu

E o chestie..ca nu stiu cum sa spun..dar, daca isi face treaba, in siguranta, totu-i OK! Pe de alta parte nu pot sa nu remarc spiritul tau de inventivitate. Sunt convins ca vor veni multi altii sa-ti dea sfaturi si cred ca va iesi ceva mai bun. TREBUIE sa avem date despre consumul de ulei si energie electrica pentru a vedea cam ce randament are ..minunea asta!

Link spre comentariu

am facut masuratorile.Consumul este 3ml/30secunde Sau 1 ml/10 secunde. Puterea compresorului de la racitorul de apa 98 watt. In privinta sigurantei e ok.Uleiul ars nu arde daca nu e preincalzit puternic.. Daca se stinge flacara ,cum se intampla cand incercam sa ii reduc consumul, nu se intampla nimic rau. daca dau prea mult ulei e mai rau ca imediat apare fumul si fierbe apa in caloriferePentru Puteri mari trebuie facuta mai mare, in special injectarea de aer. Fumul apare cand e mai putin aer decar este necesar arderii.

Link spre comentariu

am auzit de la un instalator ca o centrala pe ulei uzat ar fi apta sa incalzeasca o casa medie cu doar 600 litri de ulei pe iarna, asta inseamna eficienta mai mare decat pe motorina.poate e careva pe aici mai in domeniu sa dea detalii, intre timp am sa-l trag de limba pe instalator, se pare ca nu prea e voie cu astfel de centrale!

Link spre comentariu

am 2 solutii.Una si cea mai usoara este cu butelia de gaze.In poza se vede reductorul de presiune de la butelie cu care porneam instalatia la teste.Dar din cauza ca ca e periculos, cateva ori au bufnit gazele si am abandonat ideia din cauza ca trebuia sa adaug flacara de veghe la sistem.Acum o pornesc cu o hartie inmuiata in motorina.Jetul de aer preia flacara dupa ce o imping inauntru si o transforma in un arzator f eficient. in 15-20 secunde porneste arderea autonoma a uleiului.

Link spre comentariu

... cum spunea un coleg mai sus jos palaria pentru imaginatie si punere in practica ... sunt cateva elemente in poza de care nu ma prind .... pe unde vine motorina, cum pleaca /vine apa pe tevile acelea, aerul am inteles cum vine.Daca aveti timp sa faceti niste sageti pe poza sau macar niste explicatii va multumesc anticipat.Stima.adica ce reprezinta 1,2,3,4,5 cu ?? de pe poza (daca nu e cu deranj)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări