Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator pick-up doza magnetica


Postări Recomandate

Buna seara! As vrea si eu sa va cer parerea. Am un pick-up TESLA NC 430 cu doza electromagnetica unitra cu magnet mobil..Faza e ca amplituneru Delia nu l-am mai terminat de reparat..si el era singurul care avea corectia RIAA pt pick-up cu astfel de doze.. ce ziceti se merita sa ii pun un preamplificator si practic la iesire sa am un semnal "liniar" ca sa il pot racorda la orice sursa vreau ?Altfel e cam anevoios. Dedesubt,capacul e din tabla. Am facut un test cu un kit de Beta M387N alimentat dintr-un traf de sonerie care lua curent fix de unde e intrerupatorul pt motor, folosind o punte 1PM... si un condensator de 1000uF de proba..la 14V (el merge normal pe la 24-27V)si merge perfect..nu are bazaituri sau alte vrajeli..se merita? Initial imi faceam griji ca daca e brum de la motor..daca bazaie etc. Am vazut ca sunt unele pick-up care iese cablu cu doua RCA din ele..alea au preamplif integrat? Am vazut si un model tot probabil ca sa nu ai zgomot,aveau motor in curent continuu si il alimentai extern cu un transformator de 12V..personal mi-a picat in mana un astfel de motor..eu il dadusem jos de pe un sasiu de plastic..si avea un integrat cu vreo 4 sau 5 pini intr-o capsula de plastic cam cum e BD139 doar ca era nitel mai lata si avea doua semireglabile cum e la cass auto modern care are stabilizator,unul era pt Hi si unul pt Lo..ala era de 9 sau 12V parca.PS: inca 2 intrebari - corectia RIAA se aplica doar la dozele electromagnetice sau si celor ceramice? - care sunt mai calitative dozele cu magnet mobil (MM)sau cu bobina mobila (MC)? Cica cele MC scot la iesire o tensiune si mai mica decat cele MM care scot cam cat un microfon..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce de întrebări! Hai să încerc eu cîteva răspunsuri:

- merită să-ţi faci un preu ptr doză doar dacă ai pasiunea discurilor de vinil şi ai unele de calitate, findcă cu Romica Puceanu...

- pick-upurile deck nu au preuri incluse, ce ai văzut cu cabluri ptr conectarea la amplif sînt tot simple.

- dacă o doză MM scoate în medie 5mV, o doză MC scoate de zece ori mai puţin. Nu-ţi face griji, sînt scumpe şi rare.

- şi dozele ceramice, sau cu cristal au nevoie de corecţie RIAA, problema lor e că au din fabricaţie o curbă mai urîtă, ce diferă şi de la exemplar la exemplar, sînt cele mai ieftine.

- nu contează tipul motorului, atîta vreme cît e bine ecranat şi nu induce brum. Alta e diferenţa între mecanici, acolo ai 3 tipuri: cu antrenarea platanului prin rolă de fricţiune, cele mai vechi, cu antrenare prin curea, cele ieftine de azi (sau de ieri...) şi cu antrenare directă (direct drive), la cele scumpe. Diferenţa majoră e în zgomotele mecanicii (rumble, wow şi flutter), ce sînt captate de doză, una MC nu poate fi folosită corect decît cu o mecanică performantă.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rumble_%28noise%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Wow_and_flutter_measurement

Mai multe detalii găseşti pe net.

Link spre comentariu

Salut! Mersi mult de raspunsuri :aplauze Pick-upul meu e cu curea, 2 viteze 33 si 45..si are in spatele bratului o chestie care se roteste cica aia ar trebui sa fie pusa exact la cat e setata si contragreutatea...ar avea o legatura cu forta centri... ma rog,intelegi tu, si mai are inca un buton care activeaza/dezactiveaza mecanismul de oprire automata (fullstop). Eu am discuri bune.. cele cu povesti is obosite rau..de cand eram mic. Dar zic de cele cu muzica buna si nu am multe de la electrecord ci de la alte case de discuri. Nu-s uzate.na ici colo se mai aude usor la inceput un mic parait sau intre piese poate,depinde. Insa am vazut o chestie cu balansul centrat, la unele discuri e ok,la altele e usor fugit mai tare un canal,la altele celalalt canal..e normal? Tine de imprimare sau tine de cum au fost pastrate ele (din cate stiu se tin pe verticala,nu pe orizontala (probabil sa nu se teseasca rilele,habar n-am) sau tine de faptu ca poate fiind redate cu o doza piezo,aia apasa ceva mai tare si s-au largit putin?Acul de la doza electromagnetica din ce am citit e mult mai ingust in diametru fata de cel al celei ceramice.Apropo,care e mai fidela doza MM sau cea MC?Cam asta citisem si eu undeva o doza MC scoate pana pe la 0,5mV in timp ce una MM poate sccoate undeva intre 3-5mV..iar tot in jur de 5-10mV scoate si microfonul,insa corectia lui e liniara!

Link spre comentariu

Pentru pick-up-ul tau ai nevoie de un preu de doza si va merge bine doar cu o doza MM, MC fiind, dupa cum bine s-a spuus mai sus, pretentioasa cu mecanica. Recomand un preu Cambridge Audio, deoarece au filtru rumble incorporat, extrem de necesar. Sau unul DIY. Diferentele intre nivelul sonor al celor 2 canale este din disc si nu ai ce face, decat sa misti butonul balans.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Problema: Cand pornesc pick-up si cade acul pe disc scoate un zgomot de joasa frecventa si e enervant,mai ales daca dau mai tare si/sau in pasajul de inceput de disc,dintre piese...e mereu prezent. Daca pornesc pick-up deci porneste motorul dar acul nu il pun pe disc se simte dar putin acel zgomot,cred ca e un bruiaj. Iar daca nu pornesc pick-up si pun acul pe disc (ca tin liftul apasat)si sta pe loc nu am zgomot ..chiar si daca invart discul cu mana nu am zgomot..dar cum am dat drumu la motor,sare zgomotu..Ce trebuie deparazitat sau facut si unde? Motorul e facut din doua bobine de tip"inel"ca niste role de banda izolir puse una peste alta si in mijloc e rotorul..se leaga ele intr-un fel cu doi condensatori la 220V...eu am alimentat trafu care alimenteaza preamplificatorul direct de pe cablu de alimentare al pick-upului iar preamplificatorul e cu legaturi scurte si ecranate langa mufa (nu e fixat definitiv ci e pus pe un caiet..nu de alta dar am zis ca-i caut un punct optim de functionare)iar trafu e pus cat mai la distanta,in cealalta parte a pick-up,aproape in dreptu motorului..

Link spre comentariu

Metode de reducere a vibratilor sunt suspendarea elastica a motorului, verificati puferele sa nu aiba cauciucul imbatranit si deci mai rigid, alt punct de reducere este o curea de callitate cu variatii mici de elasticitate si dimensiuni pe toata lungimea.Verificati si lagarul platanului daca nu are vaselina uscata in partea cu bila, mai mult nu puteti rezolava.Pentru inceput verificati daca persista si are acelasi nivel sonor cu cureaua scoasa cu acul pe disc, aflati astfel daca este doar de la suspensia motorului sau si din restul transmisiei.

Link spre comentariu

Cauciucele ar fi ok..nu-s nici tari,is putin mai moi insa nu-s roase. Fara curea cu acul lasat si cu motoru pornit nu prea mai face,adica putin de tot,iar daca il rotesc cu mana e aproape insesizabil daca e motoru deschis..Da cred ca totul tine de doi factori 1-deparazitare motor si 2-transmisie..Acuma eu nu-mi mai aduc aminte daca atunci cand scoteam direct din el semnal si bagam in statie in preamplifu de pickup (acelasi kit)care era montat de tata in Delia daca facea si atunci..asta nu mai retin..Poate ar fi trebuit s nu faca pt ca e tot ecranat frumos doza..si semnalul este virat in alta parte unde e marit si corectat..poate..

Link spre comentariu

Pai daca cu motorul pornit nu aveti zgomot mare, cum poate fi de la deparazitarea motorului?A avut un NAD cu antrenare prin curea si cate solutii am incercat n-am reusit se elimin complet zgomotul de antrenare, este si motivul pentru care am renuntat la el si mi-am cumparat Unitra GS 424(Adam), eu ascult si muzica simfonica si la pasajele pianissimo era foarte suparator acest zgomot.

Link spre comentariu

Un profesor zicea sa incerc sa-i pun pe alimentare un C=22nF/400V min sau si mai mult..am pus C=330nF/630V si degeaba..fara efect..daca nu-mi venea sa dau cu el de pamant..Nu ca ascult simfonica insa sunt si piese mai lente sau instrumentale doar si dai mai tare si se amplifica acel urlet.daca vreti va arat eu scula misto mai buna decat ADAM:

 

 

Nu cred ca are pitch (ajustarera fina a turatiei +/-), insa nu asta conteaza sa mult pt mine. Ca JVC mai sunt Kenwood, Pioneer, AKAI, Technics, Sony de talia asta..

Din cate stiu sunt de preferat pick-upurile care au brat in forma de "S" nu stiu sa raspund de ce..asa am auzit..probabil acea geometrie are rolul ei,tine capul mai paralel cu pistele discului..habar n-am.. altfel actioneaza fortele, dinamica. Iar daca au (majoritatea in forma de "S")cap detashabil e si mai bine. Am vazut si niste modele la care nu am inteles deloc ce au gandit producatorii sa aiba bratul drept(asta n-ar fi nimic)insa au un soi de lacas al dozei nu in continuarea liniei ci intr-o parte,alaturata ei si firele rasar si flutura..de ce?? Cele mai usor de fixat doze si mai "flexibile"in schimbat is cele cu suruburi "unitra","shure","Audiotehnica"samd..dar sunt si modele proprii care intra direct intr-un soclu..sau universale care se potrivesc unor anume socluri si aici e naspa ca esti constrans de un brand anume..pe cand la alea cu suruburi poti jongla usor in functie de ce gasesti si de pret.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări