Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

legare motor la triace (SSR-uri)


Postări Recomandate

Am realizat o automatizare pentru bazinul cu apa care imi conditioneaza pornirea hidroforului doar cand este apa in bazin. Practic, cand am apa in bazin, un microcontroller imi comanda un optotriac+triac care la randul sau alimenteaza hidroforul. Pana aici nimic nou sub soare... Acum lucrez la un presostat tot cu microcontroller pentru hidrofor care il va inlocui pe cel mecanic existent. Acest presostat la comanda va avea tot un optotriac+triac. Acum dilema mea este urmatoarea: cum leg eu motorul hidroforului intre controller-ul bazinului si presostat? Practic trebuie sa inseriez cele 2 triace dar nu am gasit nimic de genu acesta pe net. Pun in continuare o schema cu cateva variante la care m-am gandit. Prima este schema comenzii controller-ului si a presostatului (clasicul SSR). Va multumesc!

triace.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inteleg ca ai nevoie de o poarta SI: motorul merge atunci cand sunt indeplinite simultan doua conditii- exista apa in bazin- presiunea este sub o valoare setata.S-ar putea inseria cele doua semnale de comanda, prin doua tranzistoare npn de uz general (2N2222 sau orice altceva) ca in schema de mai jos. In felul asta folosesti un singur optocuplor si un singur triac de putere, ca in primul montaj din schema ta.Cand ambele controlere dau 5V la iesire, ambele tranzistoare conduc si ledul din optocuplor se aprinde.Am presupus ca tensiunea in stare LO la iesirea controlerelor este mai mica de 0,5V (se va verifica practic); in caz contrar mai trebuie doua rezistente in bazele tranzistoarelor, spre masa.

post-29403-13982943853_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum am inteles mai bine problema. Montajele cu iesire pe triac sunt deja executate si se pune neaparat problema "inserierii" triacelor.Aici nu ma pricep si las pe altii cu experienta in triace sa se pronunte.Multumiri pentru prezentarea montajului.

Link spre comentariu

Intradevar am nevoie de o poarta SI dar la 220, montajele sunt deja facute....

Chiar daca sunt facute, solutia propusa de @ticu e simpla si eleganta, modificarea se poate face usor pe cablajele deja existente.In ce priveste solutia cu inserierea triacelor, cred ca oricare din cele 3 scheme prezentate in fisierul pdf (A,B,C) se poate aplica.Ar mai fi o varianta, si astfel epuizam probabil toate posibilitatile de conectare, si anume, inserierea optotriacelor din MOC-uri (pinii 6, 4) si plantarea unui singur triac care va comanda motorul.
Link spre comentariu

Ce nu imi este mie clar: se amorseaza simultan doua triace legate in serie cu sarcina la 230V ca, avand in vedere ca tensiunea se distribuie oarecum imprevizibil pe cele doua piese, in functie de rezistenta lor in stare de nonconductie? Poate ar fi utila cate o rezistenta de 100 k in paralel pe fiecare triac pentru egalarea tensiunilor pe triace in stare de nonconductie. Astfel s-ar asigura garantat 1/2 din tensiunea retelei pe fiecare triac pregatit pentru de amorsare. Solutia e inspirata de la conectarea in serie a condensatoarelor.Poate ar fi util un test practic, mai intai cu o sarcina mica (bec).

Link spre comentariu

@Ticu Triacele nu pornesc simultan ci aleator unul fata de celalalt, mai bine zis, cel de la bazinul de apa este in conductie tot timpul inreruptandu-se foarte rar doar daca din diverse motive nu exista apa in bazin (lipsa apa in retea destul de mult timp sau vre-o defectiune la electrovalva care alimenteaza bazinul cu apa). Cel de la presostat va functiona des (cand scade presiunea setata va porni iar cand presiunea a ajuns la nivelul maxim setat se va intrerupe.@em2006 Inserierea MOC-urilor este corecta in schema atasata?Va multumesc!

triac_2.pdf

Link spre comentariu

Ziceam de amorsare simultana corecta la fiecare semialternanta a curentului prin sarcina, in situatia cand evident exista comanda pe ambele porti. Nu stiu care va intra in conductie mai intai si cu cat intarzaie cel de-al doilea, avand in vedere ca amorsarea primului duce la cresterea tensiunii pe al doilea si indeplinirea conditiilor de amorsare a acestuia cu o oarecare intarziere.

Link spre comentariu

...Poate ar fi utila cate o rezistenta de 100 k in paralel pe fiecare triac...

Desi n-am testat practic niciodata, eu as risca sa afirm ca solutia e suta la suta viabila, e de fapt solutia de egalizare statica la inserierea semiconductoarelor folosita frecvent in electronica de putere. Exact la asta ma gandeam cand am postat anterior, daca sa mai trantesc cate o rezistenta pe fiecare triac, pt fixarea potentialelor, vad ca am gandit amandoi la fel...
Link spre comentariu

...Inserierea MOC-urilor este corecta in schema atasata?...

Eu zic ca da. Cat despre plasarea sarcinii, informatia o avem chiar in data sheetul moc-ului:

 

Posted Image

 

Asta a propos de cele 3 variante de schema pe care le-ai propus initial.

 

Completate cu rezistentele de fixare a potentialelor cf solutiei propuse de @ticu.

Mai ramane de testat practic, ca sa vedem daca am gandit bine.

Link spre comentariu

Problema se muta la MOC-urile inseriate in ultima schema propusa, fiindca si ele au niste triace intre pinii 4 si 6.In nota de aplicatii atasata vad ca se folosesc niste rezistente de egalizare (pag.6 si in continuare).

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări