Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT(comanda in salve de impulsuri).


Postări Recomandate

Cu toate ca se poate considera publicitate, dar ce sa zic,de aici l-am cumparat.http://www.superelectronic2000.ro/cauta.php?categ=18Mufa de pe panel am primit-o de la un prieten(se gasesc la statiile de radioemisie montate pe autovehicule). dar cred ca se gasesc si in magazine.

Frumoasa si utila realizare. De unde ati luat letconul si mufa tata aferenta ?

De la -rosmarin- poti afla unde a gasit mufa ce se monteaza pe panou.Succes!
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator mariannnn

am inceput sa fac montajul de vreo 7 luni(prin februarie) am realizat cablajul de atunci, am strans piesele apoi am abandonat proiectul; doua nedumeriri am: a) in privinta a ce a spus userul Rosmarin printre primele postari cum ca mosfetul trebuie scurtcircuitarea pinilor MOSFETURILOR pe durata montarii lor?; b) de unde are 3 leduri? ca pe placa am identificat doar 2... si inca o nedumerire bonus: daca alimentez cu alternativ acolo unde pe silk este marcat "AC-AC"?am letcon pensol, SL 30(parca), fara st-by, deci trebuie sa scurcircuitez pinii st-by pe placa - am precizat asta ca sa fiu sigur ca am inteles bine.daca in loc de 6v8 pun un 4v7?

Link spre comentariu

...

b) de unde are 3 leduri? ca pe placa am identificat doar 2... si inca o nedumerire bonus: daca alimentez cu alternativ acolo unde pe silk este marcat "AC-AC"?

...

Are 3 led-uri, 2 sunt pe cablaj si altul este pus de colegul @rosmarin pentru a indica functia pornit a statiei.

 

Normal trebuie alimentata unde scrie 24Vac, se poate alimenta si acolo unde scrie AC-AC pe silk, acolo fiind pinii de la puntea redresoare, dar daca alimentezi la AC-AC "sari" peste siguranta de protectie si in caz de ceva probleme, scurt, cine stie ... :da

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

greseala este la mine, am citit pe silkscreenul cablajului unde s-a modificat din cauza caldurii si mai degraba se intelege Vcc...am citit pe silk-ul postat de Dvs., Geomar scrie Vac si acum mi-e clar, acolo trebuie sa alimentez.

Link spre comentariu

Dl mariannnnNu cedati! Continuati lucrarea.Va ajutam in privinta oricarei nedumeriri. Si eu am fost ajutat si ajut la randul meu.Raspund punctual unor nedumeriri pe care le aveti: 1.Problema scurcircuitarii jonctiunilor nu trebuie sa fie sperietoare.La mine intamplator datorita unor tensiuni electrice electrostatice sau strapuns jonctiunile.Am fost mai neatent. Nu acelasi lucru se poate intampla si in cazul dvs.Mergeti inainte! 2. Sunt trei leduri v-a explicat dl. GeoMar dece sunt trei fata de schema Pot ramane si doua conform schemei 3.Statia a fost construita in doua versiuni CU/FARA STAND-BY format PDF. 4.Puteti folosi orice fel de letcon dotat cu senzor termocupla K si tensiunea de alimentare 24v alternativ. Deci ce aveti dvs puteti folosi(sl-30) 5.Daca letconul dvs nu are microcontact incorporat,statia va fi folosita fara senzor de STAND-BYsi atunci scurtcircuitati intrarea de stand-by.Daca omiteti acest lucru dupa 5 minute se opreste alimentarea letconuluiII. In privinta inlocuirii diodei zener de 6v8 cu o dioda de 4v7 se vor modifica unele polarizari de tensiune.Rog sa-l consultati pe dl NOSTALGICSpor la mesterit

Link spre comentariu

Ma scuzati colegi de forum de lipsa mea de comentarii pe acest topic, dar anumite treburi gospodaresti mi-au absorbit tot timpul.Ma bucur ca se da atentie schemei mele, ex:rosmarin, reusind terminarea constructiei acestei scheme.A testat-o si este multumit de functionare.Cablajul postat de stimatul coleg _GeoMar_ ce sare in ajutorul tuturor este perfect realizat, deci il recomand pentru constructia acesei statii de lipit cu foarte mare usurinta.Daca letconul nu are senzor de stby.folositi la realizare cablajul fara stby. sau nu mai montati componentele pe zona de stby.Pentru zenerul de 6.8v, se poate monta zener intre 4.7-9.1volti.Am stabilizat inca o data tensiunea de alimentare a zonei respective in ideea de pastra o temperatura a letonului cit mai stabila. Mie mi se pare ca nu am exagerat cu aceasta , rezultatele constatate de mine si de _rosmarin_ mi-au dat dreptate.Va doresc succes!

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

Multumesc pentru raspunsuri! Raspund cam tarziu(sunt de 20 ore la serviciu) abea acum am luat o pauza deci n-am ajuns in Tei sa cumpar piesele,asa cum planificasem.Inca o nedumerire ar fi cu transformatorul care nu stiu exact ce tensiune poate avea, 19-21V insa curentul este destul de mare, ca valoare nu stiu, conductorul e cam de 2,5mm^2, si dupa sectiunea miezului ar fi cam de 115VA.Cablajul l-am printat si executat in februarie, am ales varianta cu stby pentru ca nu citisem care-i treaba cu stby-ul...Va doresc o dimineata placuta!

Link spre comentariu

Cu permisiunea dl.NOSTALGIC raspund: Transformatorul poate avea maxim 2x12v deci 24v alternativ La statia realizata de mine am folosit un TRAF de 21V,asta l-am avut atunci si se comporta foarte bine.Rezistenta de incalzire a letconului este proiectata pentru o tensiune alternativa de 24v.Nu trebuie depasite valorile critice,deoarece scurtam viata letconului.

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

azi am cumparat restul de componente, le-am lipit si gata. a functionat din prima!

nu am avut acces la instructiunile date de Dl.NOSTALGIC, in momentul cand am pus-o sub tensiune, asa ca am calibrat-o dupa ureche. potentiometrul de 1Mohm l-am rotit la jumatate de cursa, am rotit potentiometrul de 10k la minim(in stanga de tot), am alimentat si am observat ca led-ul rosu se aprinde continuu dupa vreo 10 seunde de la alimentare, apoi am observat ca palpaie in functie de durata impulsurilor. daca in timp ce palpaie temperatura nu topeste cositorul, am mai rotit de potentiometrul de 1M( nu mai stiu in ce parte - parca in sens antiorar), si am repetat procedura pana am obtinut o temperatura minima de topire a cositorului. dca am gresit ceva, va rog sa-mi spuneti!

l-am bagat in paine si am observat ca temperatura varfului raspnde destul de repede comenzii de incalzire sau temperatura mai mica.

ca siguranta fuzibila, am legat o lita(sarma) subtire ca nu aveam la andemana siguranta. intrebare: ce curent nominal trebuie sa aiba siguranta fuzibila?

va multumesc! o seara placuta!

Link spre comentariu

In sfarsit am primit si eu letconul pentru ZD-981. Cum functioneaza senzorul intern de stby ? Se poate verifica la "rece" , adica fara sa fie conectat la statie ?Multumesc .

Se poate.Incarci cu o tensiune continua de circa 10 volti un elko de aprox. 47uF capacitate, conectezi pinul 5 si 6 al letconului si apoi lovesti cu un deget letconul.Daca se descarca elkoul inseamna ca senzorul de stby. functioneaza .
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mariannnn

sunt foarte multumit de cum functioneaza si de cat de utila este aceasta statie, bineinteles, ca majoritatea celor care fac statie de lipit, n-am carcasa. nu am facut carcasa pentru ca as vrea sa schimb transformatorul, acesta care il am este prea voluminos si nu are rost sa fac carcasa pentru el...plus ca statia mea consuma cam 1,5A si traf-ul nu are eticheta insa dupa grosimea conductoarelor din secundar cred ca poate furniza 4-5A.in fine, am executat varianta cu st-by desi nu am letcon cu senzor de stby, nu am scurtcircuitat pinii de st-by de pe placa...am folosit-o vreo 4 ore continuu si a functionat absolut normal, ma asteptam sa intre in st-by.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări