Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT


Ovidanie

Postări Recomandate

E clara superioritatea letconului..Imi trebuie si mie asa ceva :smt003 ..Acum insa ma "topesc" dupa un pistol cu aer cald. Dar nu vreau in fel si chip sa-l cumpar. Complexitatea si costul pieselor nu jutifica aia 1 milion de lei dati. Regulatorul de tensiune si restul cred ca sunt simple, dar partea de incalzire ma omoara. :weedman: . Si nu zic ca nu as face rapid unul, dar nu vreau sa ma apuc si sa constat ca se topeste sau ca tin o bomba in mana.

Link spre comentariu

Va prezint un regulator pentru ciocanul de lipit.Verificat."Beton".Piesele folosite:-VT1 BC177-VT2,VT3 BC107-VD1 1N4007-R5 pot de 100k-R6* rez de cca 5,6k-C1 0,1 uF-VS1 C106Cu schema din figura,fara punte,se poate regla o sarcina intre 50 si 100%[max 100 watt].Pt ajustare R6 alimentati montajul,fara tiristor,la cca 9V [tensiune nefiltrata!!] .In locul R6 montati un pot de 10k si,urmarind consumul montajului,reglati pina observati un salt [crestere] semnificativa.Alegeti o valoare putin mai mare pt R6 [cca 5-10%].Pt R5 puteti folosi o valoare ce sa asigure un reglaj fin-alimentati montajul normal,faceti reglajul de temperatura,scoateti din priza si masurati valoarea pot R5.[Posibil un pot de 10-25k]Nu folositi tiristori "mamut"!VS! trebuie sa asigure automentinerea pe sarcini cu consum mic!Din pacate vad ca nu pot incarca nici gif nici rar asa ca va pun linkul!Aici-http://shems.h1.ru/?04/reg24.php

Link spre comentariu

Pt cei care prefera un montaj cu stabilizare zenner [mai"reproductibil"] se pot face modificarile de mai jos: -grupul R2-R4 se inlocuieste cu 2 rez 15k/2watt in serie; -VT3 se inlocuieste cu un zenner de 9-12V: -R7 si R8 se inlocuiesc cu rez de 2k [fiecare]; Reglajul pt R6 se face similar,alimentind montajul cu o tensiune ceva mai mare decit tensiunea de alimentare a zennerului. Pt ambele montaje-la reglajele pt R6 in locul grupului de rezistente la intrare se va folosi o rezistenta de cca 10k,pt limitare curent prin elementul stabilizator [tranzistor sau zenner]. Montajul l-am executat intr-o cutie de alimentator pt mobil,pe"post" de stecher,iar ciocanul e legat direct la placa PCB!Aici trebuie folosit un potentiometru cu implantare verticala pe placa,pentru a putea monta capacul cutiei.

Link spre comentariu

Am uitat sa precizez ca pentru montajul cu zenner se va folosi alimentarea prin punte de diode [1A/600-800V]conform figurii a din linkul rusesc. Montajul a fost experimentat in ambele variante si a functionat "din prima"!Important e ca tranzistorii VT1 si VT2 sa fie imperecheati dupa factorul beta [diferente de max 5%!].

Link spre comentariu

Va prezint un regulator pentru ciocanul de lipit.Verificat."Beton".

Am incercat si eu acu' vreo zece ani sa reglez puterea in letcon cu un variator de tensiune folosit la iluminat.A functionat,nu pot sa zic ca nu.Dupa un timp am incercat altfel: reglam lungimea virfului (introduceam sau scoteam virful letconului) functie de lipituri.Virf lung,lipituri finute?pentru sirme groase virf scurt.Cu schema asta puteti regla doar puterea maxima.Avantaj:Letconul fiind mai putin fierbinte sacizul nu se evapora instantaneu.Dezavantaj major:Letconul se raceste in timpul lipirii . Si ies niste lipituri reci ! :banghead: Solutia corecta ramine tot termostatarea.
Link spre comentariu

Ref regulator 2 kW.Se poate utiliza schema cu zenner,varianta doua.Aici poti incerca o pereche tranz BD138-BD139.Tiristorul trebuie sa fie unul de putere,curent minim 10-15A,montat pe un radiator de min 50 cmp. Mai simplu in acest caz e un montaj pe triac si diac.Cind o sa am timp o sa-ti pun o schema.

Link spre comentariu

Am facut schema asta din revista Tehnium si pot sa spun ca functioneaza impecabil.Initial am vrut sa folosesc un BAA145 dar pentru ca aveam la dispozitie doar 4 ore am ales schema din Tehnium si ?satisfactie totala.Am folosit montajul pentru:-Reglaj turatia unui motor de 3,5 KW care antrena o banda transportoare care trebuia sa porneasca si sa se opreasca lin,sa nu zmunceasca riscind sa rastoarne in cuptorul de recoacere obiectele de sticla aflate pe banda.-Reglaj turatie motor 700W hota (restaurant)-Reglaj intensitate iluminat 4,5 KW(terasa)- Reglaj turatie motor 1,5KW masina de ambalat etc? In total am instalat 8 dispozitive care functioneaza fara probleme.

Link spre comentariu

Toate bune si frumoase pana la partea cu torul si feritele(cosmarul meu de o viata)...Acum nu vreau sa fiu ca ala din poveste cu "muieti-s posmagii?" dar o poza cu torul respectiv, nu ai? Daca 20x20x5 se masoara in mm si in sistem rusesc, se poate lua un astfel de tor de la o sursa de calculator?(Daca n-ar fi bobinele si feritele si tot tacamul, mi-ar placea radiofonia)

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări