Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grota mea


Postări Recomandate

Eu vad treaba ca asa:

1 pui sudura pe coada , merge , e OK si gata

2 Nu merge , tai coada si aplici planul B.

 

Referitor la sudura

Eu unu as evita sudura WIG, este pentru lucrari fine insa ai o mare problema, cantitatea de caldura introdusa in sudura este mai mare decit la sudura cu electrod.

Cu cit ai mai mult de incarcat mai tare se detormeaza coada mai tare.

Daca te apuci de sudura clar trebuie sa preincalzesti acea piesa pe la 240-280C pentru a limita tensiunile.

In nici un caz nu folosi electrozi rutilici sau bazici, precis este vorba de otel, probabil aliat.

Necunoscind materialul se reduce alegerea la electrozi pentru inox , recomandati sint E312 sau E309.

E posibil ca sa dea rezultate bune si electrozii de sudat fonta , Ni sau NI-Fe.

Mergea mai bine daca ar fi fost strapunsa gaura in asa fel incit sa sudezi alternativ , pe o parte apoi pe cealalta.

Versiunea 2`a dupa mine, fa o pana ceva mai mica si o sudezi cu aliaj Ag pentru a reduce temperatura, cositor???

Versiunea 3 , fa o pana la fix si o  bagi racita din congelator in coada pe la 200C si o blochezi apoi cu ceva suruburi, daca

e ciudat canalul bagi o freza`n el si`l faci cum iti trebuie.

Ultima versiune este pentru  "puristi". :d

Oricum precis mai sint idei, mai au cei de la Loctite ceva solutii metalice de reparat filete dar nu stiu cit de OK sint.

 

Grig

 

 

 

 

Link spre comentariu

Bine punctat Ion Bumbu!

 Imi convine cel mai mult varianta ta nr 2a, dar detaliaza un pic pasii de lucru cu lipirea cu aliaj AG, de unde sa cumpar acel aliaj si ce cod/denumire are.Si de ce zici ca ar fi mai mica cantitatea de caldura necesara lipirii cu argint?Cred ca trebuie cc 700 grd C.

 Referitor la sudura cu electrod.Crezi ca pot cu un transformator clasic sa fac ceva treaba cu electrozii?Ce electrozi ar fi necesari si de unde ii pot cumpara in cantitati mai mici?

Varianta puristilor e prea ...purista pt mine!

Link spre comentariu

Eu am mai incarcat cu sudura canal de pana uzat si pe urma frezat canalul din nou , cu electrozi supertit fin este din material mai moale si se poate prelucra prin aschiere. Eu personal piesa respectiva as prelucra la strung la cota aproximativa si dupa care asi suda o pana in locas si ulterior prelucrat la cota precisa. Nu este o imbinare care necesita o foarte mare rezistenta , mai ales daca dupa degrosat nu va fi cu trecere canalul respectiv

Link spre comentariu

Eu am facut ceva asemanator, doar ca al meu avea ISO la cap

Cutitul cu pastila nu s-a atins de el

asa ca l-am decalit 1 ora pe aragaz pe ochiul mare dat la maxim.

Dupa decalire eu iti recomand sa sudezi cu supertit fin, asa cum recomanda colegii, eventual poti suda imediat ce l-ai dat jos de pe aragaz, astfel are temperatura ridicata si e mai bine pentru tensiunile de care iti faci griji.

Verifica pe strung duritatea, daca e prea dur, adica cimentat, obligatoriu trebuie decalit sa poti fileta M10

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/6jcb75eHH8M

rezultatul se vede in poze si in link pe drive google.

Posted Image

Posted Image

 

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/6jcb75eHH8M

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Electrozii rutilici au avantajul ca merg cam pe orice trafo dar daca este otel cu un continut ridicat de C sudura crapa.

Electrozi inox in Timisoara se gasesc in piata de vechituri, banuiesc ca si la voi se gasesc in Oser, sint unii cu invelis rutil-bazic

care merg si pe trafo, asta e teoria , eu nu am folosit decit pe invertor.

Aliaj cu Ag am vazut la bucata prin Practiker, Hornbach facuti de CFH.

Pentru reducerea temperaturii am zis ca poate merge si cositor, trebuie "apa tare" ca decapant, la fel gasesti CFH pe cele 2 magazine.

 

Grig

Link spre comentariu

Eu zic sa nu te complici cu sudura. Dupa multe ore de lucru s-ar putea sa nu iti iasa si vei fi dezamagit. Totusi, sunt ceva forte. Un cap de alezat/cutit zburator avand o singura muchie taietoare este puternic solicitat radial. Nu ar fi mai mult de lucru daca ai adopta varianta lui andreigradu. Il decalesti (mi-e greu sa cred ca poti doar pe aragaz, trebuie sa fie incalzit la rosu si racit lent) dupa care il strunjesti pana termini cu canalul de extractie si ii faci un filet exterior cat iti permite de gros si lung. Acum faci de la zero partea a doua a sculei, o bara cat iti permite penseta in diametru si nu foarte lunga in care sa infiletezi capul de alezat. Vei tine cont de sensul filetului. Deci scula finala va fi din doua bucati, rigida, si cu siguranta centrata. Cu sudura vezi cum ii, tensiuni, deformari etc.

In orice caz, ma doare sufletul cand vad ce raritati de scule bune modificati, dar na, stiu, altfel nu puteti lucra cu ele.  Iti atasez doua poze cu ceva asemanator ce am primit eu si vreau sa ii fac partea de prins in penseta. E mult mai micuta, ar fi mai potrivita pt tine, putem face schimb. Bine, practic ar trebui sa avem o gama cat de larga de diametre, dar le adunam cum putem.

post-246971-0-26821700-1453585398_thumb.jpg

post-246971-0-75846500-1453585410_thumb.jpg

Link spre comentariu

La pensete conul strange piesa dar si centreaza , diametrul pensetei parca este 20 mm deci daca se face din dou piese nu stiu daca filetul va fi destul de rezistent, doar daca pana la canal copiaza penseta si in prelungire insurubeaza a doua piesa . Tensiunile de la sudura se reduc sau se elimina cu incalzirea piesei sudata in cuptoare speciale sau dupa posibilitati

Link spre comentariu

 Tensiunile de la sudura se reduc sau se elimina cu incalzirea piesei sudata in cuptoare speciale sau dupa posibilitati

Personal fac o incinta din caramizi de samota si in ea bag piesa si un arzator de propan de ala de parlit porci,dupa ce ajunge la rosu la fiecare 20 minute inchid cate 1/2 ture robinetul de la butelie pana la stingerea complecta.Prin metoda asta am decalit tot ce am avut nevoie si a mers fara probleme .

Link spre comentariu

Salutare,

Am cautat in tot Clujul electrod de brazare cu AG.Nu am gasit nicaieri, la Prak..., Dede..., Lero..., dracu si lacu...Gasesc doar online, la importatori la multe kg, nu la cantitati mici cum vreau eu.Am gasit doar pe OLX, un singur anunt si nu stiu daca e de incredere, poate imi trimite sarma de gard (desi si aia mi-ar mai folosi in atelier la prins una alta).Am in atelier doar niste electrozi de brazare din alama.Nu ar merge si aia?Am niste caramizi de samota si un arzator de porci cu care as improviza si eu un cuptor marca mihaighe  !

PS.are careva dintre voi 2-3 electrozi cu AG de care s-ar putea desparti (evident contra cost)?

Editat de alin 105
Link spre comentariu

Mi-am amintit, ca acum vreo 15-20 ani, cand reparam motoarele de la combinele agricole, arborii se duceau la rectificat. Mergea R1, R2, R3, apoi....pauza....

Asa a inceput sudarea cusarma si jet de argon.

Se incarcau arborii pe toate cotele de la palier si de la biela, cele 13 cote de cuzineti cu sudura in argon.

Se punea arborele pe masina de rectificat si se executa lucrarea la cota zero.

 

Daca merge la arbori si nu se descentreaza, cu siguranta poti umple gaura aceea cu sudura.

Fata de sudura cu electrod invelit, sudura cu sarma permite si sudura cu aliaj mai moale, ca sa poata fii strunjita usor.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut prieteni,

 Detin de putina vreme un circular de formatizat PAL si vreau sa ii implementez o automatizare a shtelului (engl=fence, automatic table saw fence).

In momentul de fata, stelul se regleaza prin deplasarea manuala a acestuia la cota dorita.

Ce vreau eu este ca stelul sa se deplaseze automat la o cota dorita , prin tastarea cifrei (cotei).Asta insemana ca trebuie sa aiba o tastatura si un ecran pe care sa se vizualizeze corectitudinea cifrei introduse, dupa care sa ii dau comanda de deplasare la pozitia( cota) ceruta

  • Precizia dorita si repetabilitatea cotei ar trebui sa se inscrie in erori de max 4 zecimi de mm, ideal ar fi 2-3 zecimi, mai putin de atat este inutil pt reperele obtinute ( fabricare de mobila).
  • Cursa stelului este de 1200 mm.

Implementare mecanica o fac  singur,iar pt partea de electronica as avea nevoie de ajutorul unui coleg care se pricepe.Daca este cineva dornic de asemenea proiect, il rog sa imi faca o oferta de pret pe PM.

 In principiu, cred ca cel mai simplu ar fi vb de un mecanism cu cremaliera si motor pas cu pas, partea de comanda si control bazata pe arduino.

 Ceva similar, nu trebuie sa aiba aspect comercial:

 

 Ca idee, circularul este asta:

 

AAA.jpg

Editat de alin 105
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări