Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Documentatie


Postări Recomandate

  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

...Ascutirea corecta a unui cutit de strung http://www.steves-workshop.co.uk/tips/t ... ding.htm...

Mentiune: Strungarii experimentati nu fac racordul dintre partea profilata (taietoare) a cutitului si corpul acestuia printr-o raza de racordare de marimea celor care apar in linckul din citat si chiar in pdf. Aceasta racordare cu raza mare o inlocuiesc cu un prag abrupt, care are rolul sa sparga aschia. La metalele maleabile: otel, aluminiu, cupru, alama,... etc, aschia are tendinta sa se spiraleze in forma unui arc elicoidal prelungit la infinit. Pentru a intrerupe aceasta spiralare se practica acest prag, pe care strungarii il numesc "horkert".
Link spre comentariu

Canalul de degajare al aschiilor nu se numeste "horkert", ci "holker".

Eu m-am referit doar la acel prag spargator de aschii. Totusi, s-ar putea sa ai dreptate. Banuiesc ca notiunea este in limba germana. Eu am fost intotdeauna paralel cu aceasta limba. Deci daca am dezimformat imi cer scuze. Asemenea notiuni insa, nu se mai gasesc prin carti, ci le inveti doar din limbajul profesionistilor. Atunci cand am intalnit prima oara notiunea, l-am pus pe strungarul care a folosit-o sa o repete pe litere (in engleza se spune "to spell", probabil ca ar trebui inventat si in romana un singur verb pentru o astfel de actiune) Deci asa am auzit-o, asa am retransmis-o. Totusi, avand in vedere specificul topicului, nu cred ca s-ar supara nimeni, daca colegul ldoctoru, ar face o mica postare cu chestiuni de etimologia termenului. Eventual ne-ar putea indica si un titlu bibliografic, unde se foloseste termenul. Asta pentru a fi profi pana la capat. :da
Link spre comentariu

Termenul "holker" se foloseste in atelierele de profil in zona banatului, termenul este posibi sa fie preluat din limba germana (nu foarte corect!), si nu l-am gasit in literaturi de specialitate.Tot asa se foloseste si termenul "ambore", care este burghiul de centrare, sau operatia de "amborare", care reprezinta executarea gaurii de centrare.Termenul este preluat din limba germana "anbohrer" care inseamna inaintea gauririi sau burghiu de centrare.Nici acest termen nu apare in literaturi de specialitate, desi este folosit in atelierele din regiune.

Link spre comentariu

Termenul "holker" se foloseste in atelierele de profil in zona banatului...Tot asa se foloseste si termenul "ambore", care este burghiul de centrare, sau operatia de "amborare", care reprezinta executarea gaurii de centrare.Termenul este preluat din limba germana "anbohrer" care inseamna inaintea gauririi sau burghiu de centrare.Nici acest termen nu apare in literaturi de specialitate, desi este folosit in atelierele din regiune.

Nu se foloseste doar in zona banatului. Se foloseste in toata tara, dovada ca eu am folosit ambii termeni in postarile mele. La urma urmei, noi (romanii) de la nemti am importat meseria. Sa ne aducem aminte ca sute de ani in evul mediu, Brasovul a fost un oras-cetate de sine statator, singurul din principate, unde a existat un interes pentru mestesuguri, tocmai datorita negutatorilor si mestesugarilor germani. Faptul ca eu personal am folosit pana acum un cuvant incorect, se datoreaza tocmai circulatiei pe cale orala a termenilor tehnici de natura germanica. Asa dupa cum am spus, eu m-am asigurat ca inteleg corect, punandu-l pe cel de la care am auzit cuvantul, sa-l repete litera cu litera. Traseul cuvantului si variatiile datorate perceptiei diferitilor purtatori, justifica intr-o oarecare masura deformarea lui. Iata ca dupa mai bine de douazeci de ani, am ocazia sa corectez un termen pe care-l foloseam incorect.
Link spre comentariu

Multumesc ezariumihai am gasit in linkul de la tine strungul care-l detin si trebuie sa-l pun la punct, nu are papusa mobila si trebuie sa-i construiesc una.

Este un utilaj destul de rar si sunt curios cand am sa-l termin sa vad ce precizie are, deoarece este foarte ingrijit construit.

Strungul KART E2N.png[/attachment]

ola_nicolas

Link spre comentariu

...Termenul este preluat din limba germana...

Pe un alt topic, un user referindu-se la burghie elicoidale le-a mentionat cu termenul de "şpirale". Oare sa fie cumva tot vre-un termen de provenienta etimologica germanica? Pana acum, eu am crezut ca este doar o greseala de exprimare a celor care nu pot face diferenta intre curbele geometrice plane, numite spirale si curbele geometrice spatiale - in special cele cilindrice - numite elice.@colegului ezariumihai: O parte din documentatia adusa pe acest topic, s-ar potrivi mult mai bine pe noul topic "Masini-unelte in constructie DIY". Crezi ca poti face efortul sa le postezi si acolo? Se pare ca foarte multi sunt interesati de aceste chestiuni.Altminteri, Toate Bune!
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut pe toata lumea de pe acest forum, sint din Brasov si mandrul posesor al unui strung Kart E2N din 1976, care dupa ce a lucrat peste 20 de ani in 3 schimburi la defuncta fabrica Rulmentul are nevoie de reparatie in pricipal la ghidaje.Din cite am priceput eu, e nevoie de rectificarea batiului urmata de ajustarea inaltimii saniei. Ce nu stiu este: daca rectificarea se poate face pe toate suprafetele implicate in cursa saniei si a papusii mobile inclusiv pe cele de pe fata inferioara si din"interiorul" batiului si daca aceasta opeatiune aduce paramatrii initiali strungul incit sa se justifice pretul?Strungul strunjeste conic din cauza uzurii pe ghidajul anterior in zona de linga universal, am masurat cam 0,16mm diferenta fata de portiunea neuzata(sau in orice caz mai putin uzata), de asemenea papusa mobila reglata sa aiba joc minim se intepeneste daca o deplasez in extremitatea dreapta unde a lucrat mai putin. Daca puteti va rog sa ma ajutati cu o recomandarea unui atelier care poate sa faca o asemena lucrare cu un raport pret calitate corectCraciun Fericit la toata lumea!Imi cer scuze daca nu am postat in topicul potrivit, initial voim sa-l rog pe Raducnc sa ma ajute cu documentatia strungului E2N daca se poate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări