Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 27 MHz


Postări Recomandate

Va salut ! am o schema de amplificator pt 27 MHz cu puterea teoretic (conform schemei de la RM italy ) de 25 W pt o intrare de 5-10W , intrebarea mea este daca imi poate spune cineva cu aproximatie ce tranzistor de RF , mos-fet este figurat in schema ? (este singura componenta care nu mi se specifica) sunt constient ca nu scot 25 W cu asta in veci , dar macar cat de cat..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Schema nu imi e cunoscuta, probabil ca mai nou au abandonat si ei amplifurile pe "celebrele" 2SC1969 si au trecut la MOSFET. In CB eu am folosit cu succes IRF520, IRF630 dar cel mai bine s-a comportat IRF510, cu un astfel de IRF510 si 0,5 W la intrare scoti in jur de 10W la o tensiune de 12V. Daca ii dai la intrare mai mult, s-ar putea sa scoti mai mult. Dar un amplif cu MOSFET "prinde viata" la tensiuni de alimentare de peste 24V. Incearca cu IRF510. Polarizarea corecta era parca la 3,6V in grila. Oricum, daca depasesti polarizarea optima vei vedea ca se incalzeste tranzistorul in repaus, daca esti sub polarizarea corecta vei avea putere mica. N-ar fi exclus sa scoti 25W cu un singur MOSFET. Succes!

Link spre comentariu

Va multumesc , voi incerca luni sa cumpar IRF 510 si sa il incerc . :wtrqwe

Salut! Este schema de la KL40. Am reparat asfel de amplificator inlocuind tranzistorul original cu IRF 520 si functioneaza bine. Cu 4-5W la intrare scoate peste 25W. Atentie la reglarea bobinelor si nu depasi puterea maxima la intrare.
Link spre comentariu

Va salut din nou , am facut amplificatorul cu datele bobinelor exacte (reglate) , valori de componente exacte etc insa nu am gasit IRF 520 ci numai IRF 530 cu care am scos numai 2 W :( , se poate intampla asta din cauza tranzistorului ? (poate nu m-am uitat bine la caracteristicile lor) sau am gresit undeva ..

Link spre comentariu

Stai linistit poti pune si IRF510 si mai mult de 5wati nu scoti eu zic sa te orientezi spre alti tranzistori.Jmecheria era sa se compenseze capacitatea interna a tranzistorului mosfet cu o bobina pe grila, sa rezoneze pe 27 sau 28Mhz ca sa poata scoata putere.Tranzistorii ce se vand in comert IRF510 merg bine pana in 14Mhz mai sus plangi langa ei daca le cresti curentul de repaus sau se executa alte artificii tehnice.De ce nu incercati o schema cu un KT922 KT930 etc.Acesti tranzistori se gasesc pe la targurile de radioamatori si nu costa foarte scump, se comporta bine in 27-28Mhz chiar daca este tranzistor de VHF.

Link spre comentariu

Evident ca da, IRF530 merge foarte prost in RF datorita capacitatilor interne foarte mari. De aceea eu ti-am recomandat IRF510. Uita-te si tu in catalog si vei vedea... capacitate de intrare la irf510 ...135 pF, la IRF530... 600 pF , capacitate de iesire la irf510..80pF, la IRF530 ...250pF, apoi uita-te la diferentele de timpi de comutare...

Link spre comentariu

YO4YOU, sa-ti fac o poza? cu IRF510 si 20W la un Omega Jopix ? Atacat cu maxim 1w, cat poate da prefinalul... Si daca pe mine nu ma crezi... uite la asta, ca e cu mult mai bazat ca mine...

:))
Link spre comentariu

Eu numai imi bat capul cu IRF-uri pentru ca am testat am cosntruit si eu push pull in 80m scoteam 50wati alimentat la 26V manca aproape 3 amperi.Atacat calumea cu prefinal 2sc2078, si degeaba in 28 nu am reusit sa scot mai mult de 5wati asa ca am renuntat la ideea de a mai construi finali cu IRF-uri.Mai bine imi bat capul si fac ceva cu tranzistori adecvati de RF sa iasa cel putin 10wati intre 3,5Mhz-29Mhz si is foarte multumit mai departe imi atac finalul cu 2XGU50 care scoate linistit 100wati.Nustiu ce sa cred poate eu nu am avut noroc la tranzistorii care i-am cumparat, in ziua de astazi trebuie sa te astepti la orice.

Link spre comentariu

Asta e foarte adevarat, si eu am luat doua tepe de proportii cu 2 magazine online (unul dintre ele e Adelaida, care nici macar nu au catadicsit sa imi raspunda la mail-ul trimis), care vindeau celebrele 2sc2078. Am luat in total vreo 20 de bucati... TOATE erau fake-uri, tranzistori AF reinscriptionati. De aceea ma fost nevoit sa trec la inlocuirea finalilor CB cu IRF-uri. operatiunea e simpla si iti si da in medie 10W la iesire daca nu te chinui prea mult cu reacordul bobinelor. Daca ai rabdare sa refaci bobinele, sa retatonezi condensatorii, scoti mai mult. Eu am scos relativ lejer 20W cu un singur irf510. Ciudat e ca 520-ul, pe care il recomanda mai toti pe net, mi-a mers mai prost ca 510-le. Nu stiu de ce... poate tot chestie de producator.Imi place ca vorbesti de scula cu GU50. Si eu am de gand sa fac asa ceva cu 2Xgu50 dupa o schema de Zetagi BV135, in mod normal ar trebui sa scot peste 200w... in config grile la masa. Am in acest moment 2 bucati Zetagi BV131, scot cate 150W la atac de 10W (in mod normal cica nu ar trebui sa le dau ma mult de 4W la intrare, da vad ca nu au nimic nici cu 10W atac).

Link spre comentariu

Referitori la 2SC2078 si la tranzistori produsi de Mitsubishi:

 

E aproape imposibil sa gasiti tranzistori Mitsubishi pentru ca firma nu-i mai produce de ceva vreme.

Unele clone sunt mai proaste decat altele si pot fi identificate cu usurinta dupa aspectul capsulei care

la Mitsubishi are un aspect particular. In alta ordine de idei, utilizatorul cristiand02 a avut la

vanzare tranzistori 2SCxxxx originali, produsi in JA, insa nu s-a inghesuit nimeni sa-i cumpere...

Link spre comentariu

Cica mai exista o firma producatoare inscriptia ISC made in china se lauda cu datasheetul lor ca ar fi tranzistori pentru CB 27Mhz, ramane de vazut sa testez gunoaiele care le-am luat eu, daca nu merge le inlocuiesc lejer cu KT907 si tot scot ceva.Finalul care l-am facut este foarte asemmanatoare schema cu una din tehnium schema a lui yo3rd cu doua gu50 grila la masa.Poti sa dai si 40wati in grila nu tuseste eventual disipa caldura mai multa lampa.Oricum interesant ca voua va mers cu un sigur irf510 si ati reusit obtinerea unei puteri record pentru un singur tranzistor alimentat la 12V.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări