Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

informatii DKM 302


Vizitator tony1960

Postări Recomandate

Asta a fost primul meu transceiver hehehe ce mai vremuri. Apropo ,dupa ce am ars o caciula de BD-uri am refacut cu partea de final de la A412. Pe atunci lucrai germania cu 4w dar ce sa mai vorbesc este o lucrare de inceput cu rezultate bune. Alinierea filtrului de intrare am facut-o dupa ureche si calat pe baliza din 80 de m.Succes! 73.

Link spre comentariu
Vizitator tony1960

Dl Maxxim ma puteti ajuta cu informatii despre constructia bobinelor din finalul Tx ? Ma refer la varianta din schema originala pe oale de ferita 18/14mm ? As vrea orice alte detalii despre el , ia suneti-mi cum ati montat ROB -ul 25 pe cablaj si orice alte detalii (ars BD 139) este interesant .va multumesc .

Link spre comentariu

Destul de dificil de realizat, avand in vedere dimensiunile reduse ale oalelor de ferita recomandate, care vine in contradictie cu faptul ca trebuie o buna izolatie intre bobine. Cel putin la transformatorul de iesire.In plus trebuie si o buna simetrie a infasurarilor. Eu nu m-as baza doar pe izolatia de email a sarmei, gandeste-te ca tensiunea de RF are zeci de volti pe numai 10 ... 12 spire. Pentru traful de iesire ideal ar fi o lita de RF care este izolata si cu matase, dar care sa aiba diametrul echivalent cu 0.55 ...0.65 mm cat recomanda ei acolo, cam greu de gasit.Se bobineaza intai secundarul de 12 spire apoi primarul peste, cu 2 sarme deodata, 10 spire.Astfel simetria a perfecta si avem si izolatie.Problema e sa incapa un spatiul redus al oalei.Ar fi o solutie mai comoda, realizare transf driver si de iesire pe inele (toruri) de ferita si recalcularea nr de spire in functie de acestea. Astfel se poate face o buna izolatie si spatiul nu mai e o problema.

Link spre comentariu
Vizitator tony1960

Salut Florin , multumesc pentru informatii > Eu am montat ,,dupa urache" :rade: infasurariile , respectiv in urmatoarea ordine , Lmic L mare la mijloc Lmic / sensul de infasurare doua mici acelasi sens , bobina mare in sens contrar celor doua . Sa inteleg ca intre infasurari (CuEm ) trebuie musai carton ? Imi incap lejer infasurariile dupa experimentul facut . Am la dispozitie numai oale 18/14 .Ce sa spun in varianta mea scoate ceva acolo , am pus iesirea de antena pe o sarcina artificiala , in paralel un osciloscop. Se vede purtatarea pe ici pe colo :nas: si vreo 20 de Vvv pe fundal dar mai slab . Ascult semnalul intr-un Rx de control , Este destul de puternic ajunge la 5.6. Te rog mai lamureste-ma odata cum sa bobinez aceste oale de ferita . Multumesc.Mai dispun de toruri in forma de 8 de simetrizare TV . le pot utiliza ?

Link spre comentariu

Salut, nu stiu ce caracteristici au torurile acelea ca sa ma pronunt.Nu ai bobinat tocmai bine. Ideea este ca bobinele din emitoarele tranzistoarelor finale (L16 si L17) sa fie cat mai egale (simetrice) nu numai ca nr de spire ci si ca lungime de sarma - pe cat posibil. De aceea spun ca ar fi indicat sa bobinezi intai pe L18. Apoi tragi o izolatie peste ea, nu prea groasa, un strat de banda izolatoare plastificata ar fi suficient. Cartonul e prea gros si ocupa spatiu inutil. Dupa aceea, cu doua sarme deodata (in paralel) bobinezi L16 si L17 concomitent. Asa se obtine o simetrie perfecta a transformatorului, insa ar trebui sarma izolata suplimentar cu matase, macar pentru L16 si L17 dar e cam greu de gasit. In lipsa, poti izola suplimentar sarmele de bobinaj introducandu-le intr-o camasa de plastic scoasa de pe un cablu multifilar cat mai subtire. Daca incape bobinajul astfel facut in oala de ferita, e ok.Sensurile de bobinaj nu conteaza, daca bobinezi cum am spus eu. Legi SFARSITUL bobinei L16 cu INCEPUTUL lui L17 si obtii punctul median de masa.Transformatorul driver se construieste in acelasi fel, bobinezi intai L13 apoi L14 si L15 concomitent. La fazare, ai grija ca inceputul lui L14 sa pice pe baza finalului sau, iar sfarsitul lui L15 pe baza celuilalt final.Sarma lui L14 si L15 se izoleaza suplimentar.Nu mai spun ca ideal ar fi fost sa imperechezi si finalele (BD 139).Puterea de iesire e prea mica, 20V in valoare de varf pe 75 ohmi inseamna nici 3W, ceva nu e in regula si nu cred ca e de la transformatoare, doar daca nu le-ai fazat corect e de acolo.Incearca sa mai maresti nivelul excitatiei din L32.

Link spre comentariu
Vizitator tony1960

Salut Florin , astazi am luat legatura si cu Dl ing Sorin-David Nimara , un om de nota 10 , ma lamurit pe deplin si dansul , privind constructia acestor bobine si alte probleme legate de acest transceiver. Si dansul mi-a spus exact ca tine modul de constructie si chiar mi-a indicat in final sa utilizez toruri FT82-43 . Am sa dau anunt pe forum poate le gasesc disponibile . In acest caz pot bobina lejer toruriile cu izolatie pe sarma. Am marit nivelul excitatiei din L10 & L11,12 este la maxim dar sigur am probleme la toruriile finale. Iti multumesc frumos pentru ajutor . 73ss

Link spre comentariu
Vizitator tony1960
:da nu stiu ce sa zic , oricum nu am toruri disponibile , nici nu stiu cum sa construiesc transformatoarele din LIXCO . Cam tot acolo ajung :rade: . La ce tensiune ati alimentat etajul final ? de ce se ard mereu , nu am inteles. Eu momentan am o sursa de 24v se incalzesc putin . Am un radiator recuperat de fonta .
Link spre comentariu

Nici mie nu prea imi place finalul acela, la puterea respectiva regimul BD-urilor este cam sever. O solutie ar fi sa ramai cu excitatia (R32) la un nivel mai mic acceptand o reducere de putere.Radiatorul ar fi bine sa fie din aluminiu, eu as pune un radiator de procesor recuperat dintr-un PC mai vechi.Diodele zener serie montate pe primarul trf de iesire sunt obligatorii si au rol de protectie .Alta solutie ar putea fi sa montezi niste BD239 in final pentru fiabilitate, dar nu sunt sigur ca functioneaza bine la 3,5MHz, trebuie incercat.Tensiunea de 24V e prea mica, respecta tensiunea de 30V pt final!Uite un tabel cu toruri mai jos, caracteristicile lor. Astfel poti recalcula nr de spire necesare.

Link spre comentariu
Vizitator tony1960

Salut Florin , prin amabilitatea Dl Dumitru Lupulescu YO2CMH , am rezolvat problema :aplauze . Am rebobinat transformatoarele finale . Merge super pe Tx , am masurat cu osciloscopul aproape 50Vvv , la 24 de volti alimentare. BD-uriile nu se incalzesc mai deloc . Totul este oky :da . Am terminat DKM-ul 302 :aplauze . Mai am sa il introduc intr-o carcasa si mici ajustari . As vrea sa mai incerc si sa-i dau drumul in CW, cu un oscilator de 800 herti , in locul microfonului sa vad ce iese .

Link spre comentariu
Vizitator tony1960

Salut Florin , pai la capitolul stabilitate :rade: mai fuge in sus /in jos pana se stabilizeaza VFO-ul. In eter nu ies , nu am antena si autorizatie de radioamator . :speriat .Momentan utilizez ca ,,antena" un fir aruncat pe geam de la etajul doi al blocului de aproximatv 7 ml lungime :rade: . Astazi i-am pus un FTJ pe audio cu LM324 si maine vreau sa ii pun si un indicator de nivel RF . :freaza:

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări