Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimmer cu tiristor


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Normal, curentul maxim al dimerului depinde de curentul maxim al diodelor .Diodele se pun inaintea tiristorului (redresare bialternanta) pentru ca tiristorul conduce numai pe durata alternantei pozitive nu si pe durata alternantei negative(redresarea bialternanta rezolva acest lucru).

Daca nu vrei sa folosesti diode redresoare trebuie sa folosesti o schema cu doua tiristoare antiparalel ca aici.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut! ca sa nu mai deschid alt topic...: Detin un tiritor BT151 si as vrea sa fac din el un dimmer pentru curent continuu! Stiu ca pentru comanda unui triac este necesar curent alternativ dar am vazut scheme pe internet cu dimmer cu tiristor si el pae comandat la fel prin curent alternativ ...!Ce as dori eu sa fac este un dimmer pentru curent continuu ...! un montaj alimentat la o tensiune de 24v si care sa dea la iesire o tensiune variabila luata din aceeasi sursa spre o sarcina...! Ce am incercat... : luat tiristorul pus, un bec ... + de la sursa pe bec, minus de la sursa pun pe katod la tiristor si la anot conectata cealata borna a tiristorului iar in poarta am facut un oscilator cu 555 care teoretic avea rolul sa il comande in frecventa la iesirea caruia am conectat si un potentiometru ...! Stiu ca montajul asta are multe lacune mai ales oscuilatorul cu 555 dar nu dispun de aparate mai performante deocamdata! ...bine inteles fara rezultat (555 da semnal treapta unitate 5 V)Am obtinut efectul dorit cu un tranzistor dar fiind nevoie de o putere mai mare ar fi frumos un tiristor!Este realizabil un asemenea montaj? Comportamentul termic al unui tranzistor si al unui tiristor sunt diferite la aceeasi sarcina? (tranzistorul se incalzeste mai tare?) Ms!

Link spre comentariu

cel mai simplu este sa realizezi o sursa de curent continuu variabila la 24 de volti....

Eu nu agreez solutia care i-ai dat-o, pentru ca puterea disipata de tranzistor e mare, mai ales la tensiuni mici pe sarcina, randamentul e prost, radiatorul necesar va mari gabaritele montajului. Pentru o solutie cu tranzistor, mai cinstit e un PWM, tranzistorul lucreaza in comutatie (saturat/blocat), rezulta gabarite mai mici si randament mult superior. Iar de simplu... e cam la fel de simplu.
Link spre comentariu

I-am dat cuvintele cheie, restul se rezolva simplu cu google.

Probabil a gasit deja destule referinte.

 

Documentare despre PWM:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation

 

Exemple practice:

http://www.solorb.com/elect/pwm/pwm1/

http://www.solorb.com/elect/pwm/pwm2/

http://www.eleinmec.com/article.asp?28

http://www.4qdtec.com/pwm-01.html

etc.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări