Jump to content

 • Log In with Google      Sign In   
 • Create Account

Photo

Detector de radiatii Gamarad DL7


 • Please log in to reply
93 replies to this topic

#31 OFFLINE   albasete

albasete

  Membru avansat

 • Membri
 • PipPipPipPip
 • 2,148 posts
 • Locatie:Ploiesti

Posted 23 June 2011 - 02:12 PM

Atentie ! Luati in calcul prima postare a lui Ticu. Nu va jucati cu sursele radioactive, Am,Cs,Co,Ir,Ra, sunt deosebit de periculoase, intra sub incidenta legii ! Prin 1996, institutia unde lucrez a achizitionat doua contoare GM digitale, de tip INSPECTOR, fabricate in SUA si tot atunci a casat un Gammarad DL 7. De asemenea, am mai lucrat si cu un contor GM de tip VAJ, Made In URSS, fabricat in anii "60 si avea o sonda cat masina de tocat nr. 8. VAJ-ul functiona cu 6 baterii R 20(ca si celelalte contoare)si avea in componenta tuburi. Nu stiu daca mai am si schema.

Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#32 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 23 June 2011 - 05:30 PM

Daca ati lucrat cu asa ceva puteti sa indicati articolul de lege care se refera exact la detinerea de catre populatie a materialelor radioactive si incepand de la ce nivel de radioactivitate? Nu de alta, dar traim inconjurati de elemente mai mult sau mai putin radioactive si faptul ca ai un detector (radiometru) este util si civililor. Va dau un singur exemplu, cel la care se foloseste destul de des, verificarea cimentului si a gipsului pentru constructii.
Oricum acea pastila de americiu are radioactivitatea redusa, plus ca este un emitator de particule alfa, pe care si o simpla foaie de hartie o opreste.
Daca puteti sa scrieti cum s-a casat acel gammarad si ce s-a intamplat cu acea pastila, poate fi util, in viitor, celor care inca detin acea pastila si vor sa stie cum se poate renunta la pastila aceea in siguranta.

#33 OFFLINE   albasete

albasete

  Membru avansat

 • Membri
 • PipPipPipPip
 • 2,148 posts
 • Locatie:Ploiesti

Posted 24 June 2011 - 01:15 PM

Este Legea 111/1996, in care se stipuleaza detinerea/lucrul cu surse radioactive. Ca persoana fizica este interzisa detinerea/utilizarea surselor radioactive. Referitor la materialele de constructii, este vorba de Radon, pentru care exista alte detectoare de radiatii. Am avut un astfel de detector(sovietic) in laborator, dar nu a mai fost folosit de mult, determinarile se faceau altfel, prin intermediul unui surse (asa se numeste aparatul) multicanal conectata la PC. Cred ca se pot achizitiona contoare G-M ca persoana fizica, dar sunt foarte scumpe si periodic trebuie facuta verificarea metrologica (nu-i asa scumpa). Casarea Gammaradului nu mai retin exact cum s-a facut, sursa (era sursa etalon) a fost predata la IFIN Magurele, cu proces verbal de predare, iar aparatul nu a putut fi salvat, ma uitam cu cata "dibacie" loveau cu ciocanul in el si in alte aparate de laborator (cateva spectrometre cu tuburi Nixie marca RFT, contoare G-M rusesti). Este adevarat ca sursa de Am poate fi "izolata" cu o bucata de hartie (depinde ce activitate are),dar tinuta in palma -in conditiile in care o persoana nu stie ce este- sau ingerata ! devine periculoasa pentru sanatate/viata ! Deci, atentie detinatorilor de contoare G-M care contin surse etalon radioactive, daca doriti sa le predati, o sa fiti intrebati in ce conditii a-ti intrat in posesia acestora. Se va lasa cu declaratii pe la organele in drept, este complicat. In mod normal, sursele radioactive se pastreaza in containere de plumb sau captusite cu Pb. :speriat

#34 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 24 June 2011 - 03:34 PM

Legea aceea nu face distinctie intre un tub roentgen nealimentat sau o pastila de americiu si o bara de uraniu abia scoasa din reactor.
Credeam ca am fost foarte exact in exprimare cand m-am referit la verificarea gipsului si a cimentului. M-am referit EXCLUSIV la aceste doua materiale - ciment (beton) si gips (ipsos) - si nu la acumularea radonului in subsolurile cladirilor. Folosirea unor materiale extrase din zacaminte cu potential radioactiv ridicat si apoi folosirea lor in constructii mareste artificial fondul de radiatii din acea zona pana la depasirea locala de cateva ori a fondului natural de radiatii. Un asemenea aparat ajuta la evitarea sacilor usor radioactivi proveniti din asemenea zacaminte.
Ultimile fraze scrise de dumneavoastra explica de ce se prefera pastrarea sursei si nu predarea ei. Se aplica principiul minimei rezistente sau al drumului drept aici. Adica, mai bine tin sursa acolo unde e decat sa dau declaratii peste declaratii. Cam asta este logica fireasca a unui om confruntat cu o asemenea problema.
Cad despre asa-zisele "casari", literal vorbind, intr-adevar este o priveliste dureroasa. Un asemenea aparat se caseaza doar pe considerente de uzura morala chiar daca este functional si in parametri.
Containerele de plumb sunt pe masura activitatii sursei radioactive si in special a emisiei de radiatie gama. Deja discutam de alt aspect, al surselor puternic radioactive, care depasesc limitele morale si legale cu mult.

#35 OFFLINE   Ticu

Ticu

  Membru avansat

 • Membri
 • PipPipPipPip
 • 1,855 posts
 • Locatie:Bucuresti

Posted 25 June 2011 - 12:10 AM

Pe langa Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, republicata, mai interesant este Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14 din 24 ianuarie 2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologica (Monitorul oficial nr. 404 din 29 august 2000). Se gaseste pe net, are 700 pagini (!) si cuprinde printre altele exceptarile de la autorizare.

#36 OFFLINE   icar

icar

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 401 posts
 • Locatie:Sebes

Posted 04 September 2012 - 01:31 PM

M-am referit EXCLUSIV la aceste doua materiale - ciment (beton) si gips (ipsos) - si nu la acumularea radonului in subsolurile cladirilor.

Cam tirziu, dar abia acum am observat acest topic. Pai exclusiv aceste materiale de constructii contin uraniu natural si radiu, care prin dezintegrare radioactiva duc la radon! Aceste materiale, si altele, sunt responasbile de acumularea de radon in locuinte.
Cu un CIP (asa se numeste acel "detector" de radiatii in carcasa de culoare rosie, fabricat la IFA/IFIN. Numele ii vine tocmi de la ...sunetul pe care il scoate: cip, cip, cip. Era folosit ca avertizor de radiatii gamma pentru personalul expus profesional) nu se va detecta niciodata radioactivitatea materialelor de constructii, sau daca se detecteaza...e de jale!
Am lucrat, printre altele, si cu RUP-1, un aparat foarte bun si robust, desi nu e plin de controlere si procesoare, si l-am preferat oricind unui Eberline sau Umo cu sonte GM, tocmai pentru calitatile de mai sus. Daca vrea cineva detalii despre RUP va stau la dispozitie.

#37 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 04 September 2012 - 07:57 PM

Daca aveti schema lui RUP-1 ar fi foarte bine daca o puteti posta. Am un asemenea aparat (cred ca asa se traduce ce scrie pe fata lui) cu o problema la ridicatorul de tensiune. As vrea sa-l repar, s-a incercat o data si nu a mers si nu vreau sa-l distrug, neavand cablaj are o multime de fire care se pot rupe la miscare. Atasez o poza pentru comparatie.
Apropos de sonde, si acesta are sonde foarte mari si o carcasa grea din aluminiu.
Cat despre acumularea aceea in subsol, de obicei apare prin difuzia radonului din sol prin crapaturile si porii constructiei iar eu ma refeream la radioactivitatea sacului de ciment din magazin, de exemplu. Presupun ca radonul este mai greu decat aerul si asa este localizat la subsol pe cand materialele de constructii mentionate, ciment si gips, se folosesc in toata casa.

Attached Thumbnails

 • rup-1.JPG


#38 OFFLINE   icar

icar

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 401 posts
 • Locatie:Sebes

Posted 05 September 2012 - 12:59 PM

Oho, imi trezesti nostalgi! 30 de ani l-am puratat atirnat de git! Da, este vorba de RUP-1, rontgenometru portabil universal, in traducere romaneasca si este destinat detectarii si masuraii radiatiilor de tip alfa (sonta cu scintilatie, acea ca o pilnie mare), beta/gamma (sonda multianod cu fereastra de mica), gama (sonda "bat", ce are un detector GM x1, sau x10, adica indicatiile date de scala si multiplicare se inmultesc cu zece) sonda pentru neutroni termici (sonda cu scintilatie, metalica, mai groasa) si sonda pentru neutroni rapizi (sonda cu scintilatie, ca o pilnie mai mica). Din pacate scintilatorul pentru sondele de neutroni nu este stabil in timp, ajungind sa masoare eronat.
Am un asemenea aparat, de, casarile sa traiasca, impreuna cu manualul de utilizare, original. Din pacate eu sunt acum undeva in Fagaras si abia la sfirsitul lunii septembrie pot ajunge pe acasa. Pot sa-ti fac niste xerox (imprimanta nu-mi merge) dupa schema electronica si dupa cea de cablaj si sa ti le trimit, asta daca mai ai rabdare.
RUP-ul a avut doua variante pentru sursa de IT, una cu doua surse, pentru aparatele mai vechi, si una cu o singura sursa, in aparatele produse dupa 1970. Din pacate, aceasta sursa este cam instabila, am avut mereu probleme cu ea. Reparatia a constat in inlocuirea tranzistorilor rusesti cu unii romanesti si schimbarea unor rezistente de polarizare. Cred ca o poti repara si singur, nu e nevoie de schema. Nu-ti fie teama, cablajul este ...rusesc, adica al dracului de rezistent la manipulari!
Aparatul avea, ca aproape orice produs electronic industrial, destinatie in primul rind militara, deci trebuia sa fie foarte rezistent la tavaleala. Si era, un aparat a cazut de pe capacele reactorului pe pardoseaua de beton si in afara de o usoara tesitura si blocarea acului indicatorului in limitatorul de scala nu a avut nimic altceva! Nu as vrea sa incerc asa ceva cu un Umo, de exemplu! :speriat
Principalul vinovat de acumularea radonului in incaprile de locuit este cimentul si, uneori adausul de cenusa de termocentrala. Acum, cu moda faiantei si gresiei in casa, cantitatea de radon a crescut simtitor din cauza acestor materiale ce au, de cele mei multe ori, un continut ridicat de uraniu/radiu.
Din pacate, cu o sonda tip GM, acesti izotopi nu pot fi detectati (eficacitate scazuta, am mai vorbit noi dspre asta!!!) in materialle de constructie, iar radonul, emitator alfa, nu poate fi detectat decit cu sonde speciale, camere de ionizare cu perete echivalent aer sau cu membrana "transparenta" la radon. Ipsosul nu contine izotopi naturali, sursa lui fiind de alta natura decit a cimentului, gresiei sau faiantei. Uneori si ingrasamintele chimice si detergentii contin urme de uraniu/radon (nu ma refrer aici la izotopul K-40, natural!), functie de locul de provenienta a materiei prime.
A, sa nu uit, daca repai aparatul, cind il folosesti, butonul "Kompensator" trebuie sa fie dat la extremitatea stinga, altfel apar masurari eronate. Rusul s-a gindit ca prin acest buton sa faca un fel de compensare a fondului natural de radiatii, dar principiul nu este deloc OK!
Mai sunt niste particularitati in folosirea lui, daca nu le stii pot sa ti le spun. Aparatul trebuie alimentat la 6 V (patru baterii R20 sau cinci acumulatori Ni -Cd sau Ni-Mh)

#39 OFFLINE   albasete

albasete

  Membru avansat

 • Membri
 • PipPipPipPip
 • 2,148 posts
 • Locatie:Ploiesti

Posted 05 September 2012 - 06:30 PM

Pana acum 6 ani am lucrat cu un dozimetru tip VAJ si altul mai "nou" tip INSPECTOR SUA , acesta din urma fiind digital.

#40 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 05 September 2012 - 09:49 PM

Multumesc pentru indicatiile referitoare la aparat. Am vazut ca exista doua capace la el, A si B, si numai la A are potentiometru de reglaj si este montata la aparat iar B este o cutiuta si nu vad cum sa o adaug. Mai lipseste "ceva-ul" din indicatorul transparent din stanga sus, am pus un beculet cu neon dar rar daca "clipocea". Sondele sunt asa cum le-ati descris, am doar 3 dintre ele, aceea cu palnie si capac de ebonita cu o culoare ciudata, maronie (cred ca cu aceea am nenorocit sursa, m-a mancat undeva sa o desfac, sa scot conul de sticla si sa pun fotomultiplicatorul in fata unui tub fluorescent, ca sa misc acul indicatorului), aceea "bat" cam de 5-6 cm diametru si una mai mica care are un mic tub geiger (aceasta este fara cablu dar am cablu de rezerva ca sa-l inlocuiesc. Cred ca ridicatorul este cu o singura sursa pentru ca vad doar un transformator in interior.
Spuneati ca si acesta ar avea si el sursa radioactiva de control? ca la cel pe care il am nu am gasit asa ceva, probabil s-a indepartat la casare.
Cat despre scheme, puteti folosi si telefonul mobil (sau un aparat foto) daca are rezolutia de 1280x960 cum are lg-ul meu, de exemplu, la o departare de aproximativ 15 cm se vede destul de decent in fotografie (poza precedenta am facut-o cu acesta si am micsorat-o cu Paint). Am aflat asta facand niste poze "macro" la o schema, cam de la 15 cm, aproximativ, si am observat detalii destul de bune pe ecranul monitorului chiar daca pe ecranul telefonului nu se vedea deloc bine. Conditia este ca locul sa fie iluminat foarte bine, altfel apare "zgomot" pe imagine. Cel putin mie imi este mai simplu asa, evit o gramada de drumuri (si eu am, momentan, cam aceeasi problema cu scanarea si improvizez cu ce am). Multumesc anticipat si nu ma grabesc, conteaza ca in final pot sa-l repar. Am realizat ca acest aparat este diferit de conceptul care il aveam despre aceste detectoare / contoare vazute prin filme, cand am vazut cat de mari sunt sondele. :rade:

#41 OFFLINE   icar

icar

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 401 posts
 • Locatie:Sebes

Posted 06 September 2012 - 02:50 PM

[quote]dozimetru tip VAJ[/quote] Astea au fost facute mai mult pentru spitale, sunt cu camera de ionizare, mari, greoaie si iar raspunsul in cazul dozelor mici este destul de imprecis.
Inspector-ul, nu este chiar deloc o scula de laudat la pretul la acre se vinde. Are carente mari in domeniul de energie, chiar daca pe el scrie altceva. Dar, ca inspector, este o scula destul de utila.
[quote]Am vazut ca exista doua capace la el, A si B, si numai la A are potentiometru de reglaj si este montata la aparat iar B este o cutiuta si nu vad cum sa o adaug.[/quote]Cred ca te referi la cutiile ce vin montate pe partea laterala dreapta. Acolo se pun bateriile. Acel potentiometru este pentru a regla tensiunea de alimentare la 6 V, cind se folosesc acumulatorii (trusa contine si un set de acumulatori Cd-Ni, neformati. Acestia se formeaza prin umplerea lor cu o solutie de hidroxid de potasiu, nu mai stiu ce concentratie urmata de un set de citeva incarcari/descarcari repetate. Nu i-am folosit pentru ca pierdeau solutia ce "oxita" aluminiul). Se apasa pe butonul "Kompensator" (panou stinga) si se roteste de potentiometrul din laterala dreapta pina cind acul vine pe mijlocul benzii negre de pe scala. Cealalata cutie nu are asa ceva pentru ca se presupune ca acolo pui o baterie de exact 6 V. Noi foloseam doua baterii de 4,5 V plate legate in serie, deci 9V (intrau mai usor in cutie decit cele patru baterii R20), si reglam di potentiometru tensiunea de alimentare, ca mai sus.
Mai este o cutie care are inauntru un transformator, urmat de o punte redresoare si un stabilizator de 6V.
[quote] beculet cu neon dar rar daca "clipocea" [/quote]Acel beculet (pacat, am avut citeva, nu le mai am) clipeste la fiecare "radiatie" detectata. Cu sonda gama, intradevar, clipeste foarte rar, dar cu sonda beta, clipeste destul de des, fondul natural de radiatii indicat de RUP, este ce 12 -1 5 cps. Cu sondele de neutroni sau alfa, nu clipeste decit daca au sursele respective linga detectorul adecvat. Pe scalele mai mari, x 10 sau x100, clipirea aproape nu se mai vede.
[quote]sa scot conul de sticla si sa pun fotomultiplicatorul in fata unui tub fluorescent, [/quote]Ups, nu se face asa ceva. PM-ul este foarte sensibil la lumina de zi, cred ca asa ai "ars" sursa de IT. Acea sonda este pentru neotroni rapizi, conul de sticla este un ghid de lumina. Sonda alfa, mult mai mare in diametru, nu are ghid de lumina.
[quote] vad doar un transformator in interior.[/quote]Nu, schema radiometrului are, cred, doau sau trei transformatoare nu neaparat pe partea de IT.
[quote]Spuneati ca si acesta ar avea si el sursa radioactiva de control?[/quote]Are, doua, dar nu incorporate. Una, este o paleasca de cam 200x150, din aluminiu pe care este depus (Sr-Y)-90. Stratul este protejat cu o folie di al asmanatoare cu folia alimentara. Cealalata este o sursa alfa din poloniu, depusa prin eloxare pe o suprafata circulara de apoximativ 150 mm diametru. Sursele vin in kitul aparatului. Atentie, ambele surse sunt de activiati destul de mari (restrictiile la ei nu sunt asa de drastice ca la noi) si sunt periculoase di punct de vedere al contaminarii externe si interne. Ca expunere externa nu pun nici un fel de problema. Oricum amble surse nu sunt exceptate, deci intra sub incidenta Legii 111 1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, actualizata!!!!!!
Bun, acuma ce e in film e una, ce e in realiaite e alta. Dar sa stii ca sunt si sonde mai mici cu eficaitati mari, de tip scintilator, dar astea nu se prea folosesc in dozimetrie deoarece au o dependenta mare fata de energia radiatiei incidente si sunt necesare multe corectii pentru ca raspunsul sa fie corect, dar sunt foarte bune ca detectoare de radiatii gama. Cu un astfel de detector se pot pune in evidenta urmele de material radioactiv din ciment, faianta, caramida refractara, boltari si chiar ...copaci!
Daca mai ai ceva nelamuriri, cu mare placere.

#42 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 06 September 2012 - 06:45 PM

Nu am sursele la acel aparat (probabil ca la casare nu conteaza aparatul, conteaza numai sursele de control). Singurele surse sunt cele mentionate intr-un alt topic, Am 241, extrase dintr-un detector de fum si scrie pe detector ca ar avea 37kBq de prin 1986-1987(acum sunt montate inapoi in detector dar la nevoie le pot scoate pentru teste). Nu am nici acumulatorii, de aceea am intrebat de acel potentiometru. Banuiam cam la ce foloseste dar nu stiam cum se regleaza. Nici becul din indicator nu-l am si de aceea eram curios ce model de bec este, cu filament sau cu neon. Eu pusesem unul cu neon cand am defectat sursa si doar atunci, cu tubul fotomultiplicator in fata tubului fluorescent, acel beculet cu neon lumina cand si cand pana s-a oprit de tot. Am aflat dupa aceea ca aceasta este cea mai simpla metoda de a nenoroci un asemenea tub multiplicator.
Daca nu va deranjeaza rugamintea mea, as prefera sa postati schemele pe forum, cand puteti si aveti timp, nu ma grabesc cand stiu ca il voi putea repara. Multumesc anticipat.

#43 OFFLINE   icar

icar

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 401 posts
 • Locatie:Sebes

Posted 07 September 2012 - 12:24 PM

[quote]ar avea 37kBq de prin 1986-1987[/quote] Nici aceasta activitate nu este exceptata, in cazul sursei de Am-241. Am are un timp de injumatatire relativ mare, 432 ani, deci activiataea este aceeasi ca acum 26 de ani. (apropo, stii ca americiu prezinta, ca si uraniu, fisiune spontana, deci emite neutroni? Din fericire, probabilitatea de dezintegrare pe aceasta cale este foarte mica, iar timpul de injumatatire prin fisionare este foarte mare, masa critica fiind de 60K!!)
[quote]curios ce model de bec este,[/quote]Este un bec cu neon, ce se "aprinde", daca tin bine minte, pe la 60 -70V.
[quote]simpla metoda de a nenoroci un asemenea tub multiplicator.[/quote]Corect, tubul PM expus la lumina, chiar si nealimentat, se poate distruge.
OK, cum intru in posesia schemei ii fac poza si o pun pe forum.

#44 OFFLINE   The Stressmaker

The Stressmaker

  Adica facatorul de stress pentru cine nu stie engleza

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 2,792 posts
 • Locatie:Constanta

Posted 07 September 2012 - 05:36 PM

Pastila aceea avea un comportament interesant. Cu "fata" pe un detector geiger cu corp de sticla ifa-19, parca era, "paraia ca motoreta" pe cand cu "spatele" (partea fara gaurica din mijloc) abia daca marea putin "paraitul" fata de cel obisnuit la fondul natural. Inteleg ca Am241 emite in principal alfa si gama dar alfa sunt blocate de corpul de sticla al detectorului iar pentru cele gama nu conteaza ca trec prin cei maximum 2 mm de metal ai suportului pastilei de Am.
E posibil ca impactul radiatiei gama emisa de Am cu stratul catodului (depunere metalica pe sticla) sa genereze electroni la un asemenea detector? Pastila a fost asezata direct pe tubul de sticla al detectorului.
Oricum cantitatea de Am este foarte mica in acea pastila, din ce am inteles ar fi cam de 0,2 grame, asa ca nu-mi fac griji (folosesc metoda distantei marite fata de detectorul de fum). Cat despre aspectul legal, eu am o vorba "se merge pe burta".
Referitor la acel bec indicator eu am pus unul obisnuit cu neon asa ca am nimerit-o aici.
Inca o intrebare referitor la acea sonda. Ce fel de ulei este acela care se pun intre conul de sticla si tubul fotomultiplicator? Sau ce fel de ulei se poate folosi, din cele existente uzual pe piata.

Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#45 OFFLINE   icar

icar

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 401 posts
 • Locatie:Sebes

Posted 10 September 2012 - 08:14 PM

[quote] Inteleg ca Am241 emite in principal alfa si gama[/quote] Corect, Am 241 se dezintegreaza, cu timp de injumatatire de 432 ani prin emisie de radiatie alfa cu energia de 5,5 MeV, probabilitate de dezintegrare de 84,5%, si 5,4 MeV probabilitate de dezintegrare 13%, transformindu-se in Np-237, care la rindul lui, cu timp de injumatatire de 2,1 x10^6 ani se transforma in Pa 233, prin dezintegrare, tot alfa si asa mai departe pina anunge in Bi-209 stabil. Radiatii gama sunt emis di tranzitiile intermediare, probabilitatea cea mai mare, 54%, fiind pe calea de 59,6 keV. Se mai emit gama de 26 keV si 14 keV, dar cu probabilitati de dezintegrare mai mici.
[quote] ... nu conteaza ca trec prin cei maximum 2 mm ... [/quote]Ba conteaza, energie fiinf foarte mica, 59 keV, ecranarea este destul de pronuntata. Tu in detector prinzi exclusiv radiatia gama emisa de sursa, cind "piriie" ca o mobra, este cu partea mai putin ecranata, invers radiatiile gama de 59 keV sunt ecranate aproape integral.
[quote]E posibil ca impactul radiatiei gama emisa de Am cu stratul catodului (depunere metalica pe sticla) sa genereze electroni la un asemenea detector?[/quote]Pai excat asa se detecteaza radiatiile gama, prin ionizari secundare, acesta este principiul de functionare al detectorilor GM, proportionali si CI. Radiatia gamma, fiind o radiatie fara sarcina, nu poate ioniza direct materia. Principalele efectre prin care se produc ionizari sunt: a) efect fotoelectric, este principalul tip de interactiune cu materia pentru gamma, cind rezulta electroni cu energie mare (energie electron = energie gamma - energie de legatura), b) efect Compton, cind rezulta electroni de energie mai mica si radiatie gamma de energie mai mica decit cea initiala, c) generare de perechi, cind rezulta electroni si pozitroni ce preiau integral energia radiatie gamma si d), doar in cazul radiatiei gamma de mare energie (peste 10 MeV), cind au loc reactii nucleare de tip gamma/neutron. Pozitronii (antielectroni) rezultati din generarea de perechi, se anihileaza imediat, rezultind radiatie gamma. Toti acesti electroni secundari patrund in interiorul tubului GM, producind ionizari. Tot efectul fotoelectric si Compton stau la baza functionarii detectorilor cu scintilatie sau semiconductori.
Si, ca tot suntem la capitolul detectare, neutronii, particule fara sarcina, sunt detectati cu detectori speciali. Un astfel de detector are la baza un GM umplut cu triflorura de bor, neutronii termici fac cu borul o reactie nucleara de timp n/alfa, radiatia alfa fiind apoi detectata. Mai sunt detectorii cu scintilatie ce detecteaza protoni de recul, rezultati din ciocnirea elastica/inelastica a neutronilor materia.
Radiatia alfa emisa de Am-241 nici macar nu patrunde in detector, deci nu alfa este detectata in cazul sursei de Am!
Am tinut toata polologhia asta ca sa se inteleaga, cit de cit, principiile de detectare a radiatiei gamma.
[quote] ...din ce am inteles ar fi cam de 0,2 grame...[/quote]Nu prea conteaza masa, ci activitatea, ori 37 de Bq, este destul de mult in cazul radiatie alfa, pentru care exceptarea inseamna...3 Bq! Metoda de ecranare cu distanta nu are nici un rost in cazul radiatiei alfa, ea se ecraneaza in 2 cm de aer sau 0,1 mm de hirtie! Radiatia gamma de la americiu, datorita energiei mici, nu prea pune probleme de ecranare sau expunere, decit in cazul distantelor foarte mici sau a activitatilor foarte mari. Problema este insa foarte grava la contaminarea interna. Pe de o parte, americiul, ca toate elementele grele, este toxic chimic, apoi radiotoxicitatea lui este foarte mare, radiatia alfa "arzind" pur si simplu tesutul la contact intim.
Pentru contactul scintilator PM se foloseste ulei siliconic de mare transparenta.
Atentie la "mersul pe burta", unerori fundul ramine mai sus! :da
1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users