Jump to content

  • Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Photo

DC-Trap


  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#1 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 08:53 PM

La cererea unui client, am costruit un soi de filtru de retea de mare putere, in doua exemplare: unul cu 2 transformatoare toroidale de 2000VA si unul cu 2 toroidale de 1500VA, ambele construite de Petra.Dupa cateva probleme legate de soft-start, discutate in topicul cu acelasi nume, zilele trecute m-am confruntat cu o noua problema, de data aceasta datorata prezentei unei componente continue suprapusa peste cea alternativa a retelei de 230V.Am sa reiau postul in care descriam problema, postat initial la sfarsitul subiectului "Soft-start"

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#2 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:00 PM

Toate bune si frumoase, testez montajul cu sarcini de 100W, 200W, 750W si 1750W, functioneaza perfect, doar la 1750W transformatoarele bazaie sensibil dadr neingrijorator, relativ normal. Oricum, aparatul era destinat unui consumator industrial (de laborator) de putere mult mai mica, dar asa a fost comandat de client, sa poata sustine si puteri mari. Fara sarcina sau cu sarcina pana la 750-850W nu bazaie absolut deloc mai tare decat in gol, adica foarte slab.Il las chiar vreo 36 de ore in priza sa fiu sigur ca nu se incalzeste nimic, il ambalez super bine (fiind f greu - 48kg) si il expediez la client.Dupa doua zile ma suna clientul enervat si disperat, ca a pus aparatul in priza si ii bazaie de i se ridica parul in cap !! :speriat - Cum, mai mult de o secunda ? il intreb, cu gandul ca s-o fi descarcat complet miezul si bazaie si el mai tare la prima incarcare.Nici vorba, mi se raspunde, bazaie intruna, incontinuu. Si bazaie tare, chiar dupa 2-3 opriri si porniri succesive. Stau pe ganduri intrebandu-ma ce naiba s-o fi intamplat, aparatul fiind extrem de robust construit si bine amortizat pe suspensii duble de caucuc din granule vulcanizate.Domn' patron ma asigura ca coletul i-a ajuns intact, fara urme de lovituri, presare sau alte posibile agresiuni, si il rog sa incerce aparatul si in alt loc decat in subsolul unde isi avea depozitul (si unde ii fusese livrat coletul), montajul fiind destinat sa lucreze intr-un laborator.Iar daca se mentine bazaitul, sa imi trimita obiectul inapoi, gandindu-ma sa folosesc [pentru prima oara] garantia producatorului - in ideea ca s-a belit ceva in vreunul din trafuri. (sau poate o fi crapat vreun condensator, desi erau f buni ..)Ei, si acum vine surpriza - si motivul acestui post: ma suna luni pe la 9.30 domnul cu pricina sa ma anunte ca este super incantat si multumit de aparat, si ca acesta functioneaa impecabil la locul unde i-a fost destinat de la bun inceput sa lucreze !Si pune, evident, intrebarea (careia el nu ii mai da totusi mare importanta): - Ce-o fi avut, domnule, de a facut asa urat la magazie ?Fiind atat de greu, nici nu si-a mai pus problema sa mai coboare 3 etaje animalul pe scari, sa mai incerce si luni inca o data la subsol/magazie, sa vada daca se repeta bazaitul.Ca sa nu o mai lungesc, problema era prezenta unei componente continue peste reteaua de 230V, in zona subsolului magazie. Componenta care la etajele superioare ale cladirii nu se regasea, sau cel putin pe fazele din biroul sau si din laborator. (L-am rugat sa ia un multimetru si sa masoare pur si simplu - dar scurt, pe cc, prizele din laborator si din magazie.)Erau 1,8V in subsol luni dimineata, si cine stie cat duminica dimineata (probabil mai putin, totusi era duminca), cand a fost facuta prima proba. In Laborator erau 0,00Vcc, la fel si in biroul sau.Concluzia - transformatoarele de la Petra - in special cele mari, sunt foarte sensibile la prezenta unei componente continue peste tensiunea de retea, si la forme alterate de unda - fata de cea sinusoidala corecta.Cu vreo 2 ani in urma fusesem avertizat de seful de la bobinaj de la Petra ca bazaitul - cateodata aleator, al trafurilor lor mari provine de la o componenta cc in reteaua de 230V.

#3 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:23 PM

Nu pot muta postul lui Zal asa ca voi folosi citatul:

Am întîlnit ?i cazuri de-astea, dar motivele erau diferite ?i nu la puteri a?a mari: traf toroidal capsulat influen?at de o nenorocit? de lamp? cu tub de Ne - b?z?ial? urît? ?i oscila?ie în montajul alimentat; sau traf normal E+I cu bîzîial? urît? la form? de und? dreptunghiular?, s-a rezolvat în bun? m?sur? cu ajutorul unui cond de 10uF pe 220V.



#4 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:33 PM

Condensator de 10uF pus intre faza si nul ?Intradevar, nu numai prezenta unei componente continue poate duce la bazait mecanic in transformatoare, ci si forme alterate ale sinusoidei.Recitind topicul despre acest subiect de pe diyaudio.forum, ei precizeaza ca "predilecte" pt astfel de alterari/induceri de paraziti in retea sunt uscatoarele de par, regulatoarele de nivel pt lumina cu triace, motoarele cu perii, etc.Acolo ei recomanda un condensator nepolarizat montat in serie pe faza, eventual si pe nul, suntat de doua sau mai multe diode puse in antiparalel.

#5 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:43 PM

Per-Anders Sjöström explica fenomenul :Why does especially the toroid transformer hum, sometimes hard? The iron Core is very efficient and the magnetic flux is high, very near magnetic saturation of the Core. This gives very little room for flux which DC can causes. DC on AC mains is simply unsymmetrical waveform of the sinus wave. What happens if you have to hair drier with half speed? This is accomplished with to diode and halfway rectification, causing the positive peak voltage become lower than the negative. This creates to small DC level which loads apparatus don't like, especially toroids. An another reason for DC on the mains is switching transients in large networks.The DC trap makes sure that not DC slips through. The primary winding is AC coupled with help from two big electrolytic capacitors. The inrush current will go through the diodes when the capacitors have been charged over 1 or 3 volts and the normal current will only go through the capacitors.

#6 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:46 PM

Inca doua scheme pt DC-block

#7 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 09:48 PM

Inca o schema, de aceasta data extrasa dintr-un amplificator:

#8 OFFLINE   Depanatoru

Depanatoru

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 2,976 posts
  • Locatie:Tirgu-Mures

Posted 17 March 2009 - 09:58 PM

Da , numai sa te tina buzunarul , condensatorii aia trebuie sa fie foarte buni ca sa reziste la curent de cativa amperi ( 5A pentru 1000W ) . Oricum eu n-as avea curajul sa alimentez ceva industrial asa , eventual e o solutie pentru acasa , pentru ceva amplificatoare de putere , cum au si fost gandite schemele .

#9 OFFLINE   EmyRulz

EmyRulz

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 1,891 posts

Posted 17 March 2009 - 10:38 PM

Da, si eu am patit asa ceva. Am niste vecini mai "instariti" care si-au montat nene in curte becuri ce consuma cativa kW. Si cand se pun e pe iluminare se duce bunul simt din tensiunea de la prizele mele si atunci mai patesc bazaiei chiar si la trafuri toroidale capsulate in rasina.

#10 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 17 March 2009 - 11:18 PM

Asa este Depanatorule, curentul "sarcinii" trebuie sa fie sustinut de condensatori. Singura parte buna este tensiunea mica pe care acestia trebuie sa o suporte.In plus - si asta s-a subliniat de mai multe ori in discutia pe forumul american, chiar daca se strapunge vreun condensator, sau ambii, sau diodele, va fi ca si cand acestia nu ar exista, fara DC-trap.Pe de alta parte, ce alta solutie ieftina as putea sa ii ofer omului ? O sursa completa, cu generarea sinusoidei dintr-un oscilator si amplificata cu 2 IPA 800 in punte, cu iesirea pe secundarul unui transformator, iese prea scumpa pentru cat este el dispus sa plateasca ...

#11 OFFLINE   EmyRulz

EmyRulz

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 1,891 posts

Posted 17 March 2009 - 11:25 PM

Pe de alta parte, ce alta solutie ieftina as putea sa ii ofer omului ? O sursa completa, cu generarea sinusoidei dintr-un oscilator si amplificata cu 2 IPA 800 in punte, cu iesirea pe secundarul unui transformator, iese prea scumpa pentru cat este el dispus sa plateasca ...

Si nu numai, Ipa-urile alea in punte trebuie alimentate din niste trafuri mari care.... o sa bazaie :da Singura solutie full-proof este o sursa in comutatie.

#12 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 18 March 2009 - 12:06 AM

Evident ca un dc-trap era prevazut inainte de traful IPE-lor. Si sa stii ca si o sursa in comutatie a fost luata in considerare, ca si solutia unor trafuri I+E cu un mic intrefier... Dar solutia intrefierului va trebui testata, deocamdata nu am decat niste aproximari teoretice.Am sa fac un dc-trap de test zilele viitoare si il voi trimite clientului, no cost, doar sa ii incerce efectul.Din "pacate" (de fapt din fericire) la mine nu am nici c si nici prea multi paraziti pe retea asa ca nu ma astept la rezultate spectaculoase.Totusi, Catalin Gramada a intampinat brum mecanic aleator in traful care ii alimenteaza IPA-800 si spunea ca a montat un dc-trap care i-a eliminat zgomotul.De curiozitate il voi intreba ce condensatori a folosit.Am cativa condensatori sanatosi, unii chiar au curentul marcat in clar pe ei.

#13 OFFLINE   EmyRulz

EmyRulz

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 1,891 posts

Posted 18 March 2009 - 12:17 AM

Da, solutia cu interfierul are ceva efect dar doar limitat pentru ca nu rezolva problema de la sursa. Dupa cum se stie, inductia magnetica B este egala cu integrala tensiunii aplicata pe primar. Or daca acea tensiune are o componenta continua, integrala acestei componente da o rampa, deci automat miezul va ajunge in saturatie. Ce se intampla este ca o data ajuns in saturatie, din cauza ca are intrefier curentul tras nu mai este asa de mare si automat fortele ce actioneaza sunt limitate, dar problema inca ramane. In plus, trafurile consuma mai mult in gol, cu atat mai mult cu cat intrefierul e mai mare.

#14 OFFLINE   Shambala

Shambala

    Membru avansat

  • Moderatori
  • 2,334 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 25 March 2009 - 12:22 AM

Edit la postul nr 2 din topic: - au fost masurati 0,18Vcc si nu 1,8V cum gresit am scris. Scuze.

Americanii pe diyaudio forum insista insa si ca cateva zeci de mVcc sunt suficienti pt a satura miezul unui toroidal.
Oricum, din cele citite acolo se pare ca cea mai buna schema este cea cu condensatorii inseriati si diodele in antiparalel.

In testele facute deocamdata nu s-a simtit nici o diferenta intre cu si fara dc-blocker. Voi trimite un exemplar clientului, sa testeze si la el.

Pt ca solutia a fost criticata [dur] din pdv audiofil, o sa aduc montajul acasa sa verific cat de audiofile sunt aparatele pe ascult muzica ... Asa, de curiozitate. (nu voi relata :secret )

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#15 OFFLINE   zal

zal

    Tartor

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 17,608 posts
  • Locatie:...

Posted 25 March 2009 - 01:15 PM

La americani, datorit? re?elei, mai sînt ?i montaje alimentate direct din ea, cum erau la noi tv-urile mai vechi, f?r? traf. M? gîndesc c? de acolo pot apare tensiuni continue parazite, dar de valori mici în orice caz, care s? o ia invers prin re?ea. Nu cred c? ajung la m?rimi de ordinul vol?ilor, ?i nu cred c? o tensiune a?a mic? saturaz? miezul trafo. Chiar func?ionînd în ca un miez se poate magnetiza în timp (zeci de ani).




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users