Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Niste intrebari legate de at89s51


Postări Recomandate

M-am decis si eu sa invat cate ceva despre microcontrolere.M-am apucat sa citesc si sa fac lista de piese.Am cateva intrebari.->ponyprog poate programa si at89s51 desi nu are in meniu decat at89s53(are mai multa memorie)??..pinii corespund..->cand cumpar cristalul cu quartz daca nu gasesc exact de 8mhz sau 4 mhz cat am eu nevoie pot luaalte valori apropriate.(ex:7.989 mhz)?Din pacate microcontrolere din seria 90s nu gasesc la magazin din cele suportate de ponyprog si vreau un chip dip40 cu multe porturi i/o.MUltumesc mult :smt001

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • Administratori

Exista progrmator pe serial care il poate programa se numeste Easy downloader, aveam si eu de vanzare ceva asemanator Nu poate fi programat pentru ca este diferit ca si structura, 53 cred ca are memoria de alt tip

Link spre comentariu

Atuncea te rog sa-mi zici un microcontroler care merge cu ponyprog si se poate gasi la noi cu maxim 10 ron si are 40 de pini.Deasemena nu stiu ce sa fac cu cristalele deoarece nu gasesc ce am nevoie.Problema este ca nu am port paralel deci singura solutie pentru mine este sa folosesc un programator cu port serial.

Atmega8535 are 40 de pini si sub 10 lei. Merge cu ponyprog.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator valah

Pai mai omule. Ce nu ti-a explicat nimeni pana acum...mai intai trebuie sa te hotarasti cu ce familie de microcontrollere vrei sa lucrezi: MCS51, AVR sau PIC. Mai exista si alte familii dar acestea sunt cele mai numeroase si cu cea mai larga aplicabilitate.

 

AT89S51/52/53 sunt procesoare apartinand familiei MCS51. AT90Sxx si ATmegaXX si ATtiny sunt procesoare din familia AVR. ATtiny si ATmega sunt versiunile imbunatatite ale AT90Sxx. Acestea din urma sunt procesoare mature si nu se recomanda a fi folosite de catre incepatori si nici pentru proiecte noi sau proiecte care sunt supuse unor teste software frecvente. Recomandabil ar fi sa studiezi familia AVR. Si ar fi bine sa cunosti ceva engleza ca sa te poti descurca cu documentatiile.

 

Exista cateva site-uri cu informatii despre AVR-uri, mai bine spus pentru incepatori, dar si site-uri si forumuri de unde poti capata informatii bune pentru studiul si invatarea microcontrollerelor:

1. http://www.avr-asm-tutorial.net/avr_en/beginner/index.html

2. http://www.avrbeginners.net/

3. http://www.attiny.com/

4. http://www.avrfreaks.net/

5. http://www.avrprojects.net/index.php?lng=en

6. http://instruct1.cit.cornell.edu/courses/ee476/

7. mai da si tu o cautare pe google legat de microcontrollerul cu care vrei sa lucrezi...

 

Daca intr-adevar vrei sa lucrezi cu AVR-uri atunci iti recomand sa faci o mica investitie care iti va fi de mare folos. Sa-ti cumperi STK500. Este o placa de dezvoltare care suporta cele mai uzuale AVR-uri (AT90Sxxxx, ATmega si ATtiny) are porturi expandabile, are programator integrat, este compatibil cu cele mai multe software-uri pentru scrierea programelor (CodeVisonAVR, AVR Studio, etc.) si multe altele - vezi http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=2735. Preturi unei astfel de placi, care vine la pachet cu manual de utilizare, cabluri, etc...este de 75-80euro. Dar se merita. In 5 minute, cu aceasta placa poti incepe deja sa-ti testezi propriul program pentru propriul hardware. Simplu, rapid, eficient. Un STK500 = cateva zeci de placi de dezvoltare pe care le gasesti pe net.

 

P.S. Vezi ca pe site-urile pentru incepatori, pe parcursul explicarii microcontrollerelor iti dau si mici exemple, care vor fi foarte utile pentru intelegerea unor programe mai mari si mai complexe pe care le vei gasi pe internet.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Multumesc mult pentru explicatii si link-uri.Programatorul insa il voi face eu din lipsa de bani.Multe din exemplele de pe situri straine nu sunt aplicabile de mine, la noi nu se gasesc integrate maxim si doar unele microcontrolere iar eu am doar port serial.De aceea vroiam ca cineva sa-mi zica clar...uite cu ponyprog eu am lucrat cu microcontrolerul AVR X .Ma voi documenta si singur..daca insa ma puteti ajuta va rog sa scrieti...Multumesc mult. :smt006

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Trebuie pus bootloader in prealabil cu un programator ce PonyProg. Dupa aia se poate programa prin serial cu un soft compatibil cu bootloaderul folosit, adica facut de aceeasi persoana.Din moment ce ai interfata pt PonyProg, bootloaderul nu se prea justifica. De obicei se prevede programare seriala cu bootloader pentru upgradarea softului la diferite echipamente pe teren de catre echipa de service, care in principiu nu are programatoare dedicate pentru toate tipurile de uC, nu are acces la sursa programului etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări