Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu comutatie


Postări Recomandate

Salut

Am si eu o mica problema pe care as vrea sa o rezolv cu un releu (daca e posibil)

am 2 surse de tensiune ( un ups si a doua este direct din retea) care vor alimenta un consumator care trebuie sa aiba mereu curent. in mod normal el va fi alimentat prin ups, dar daca se va intampla sa decedeze acest ups, as vrea sa trec automat direct pe retea.

ma gandisem sa leg un releu la iesirea ups-ului, care sa tina deschis circuitul de retea directa, si inchis circuitul (de iesire) de la ups.

poate functiona acest setup? problema pe care o vad eu este daca pot si sa alimentez releul si sa faca intreruperea/comutatia de la aceeasi sursa de curent, respectiv ups-ul

 

am si atasat un fel de schema, nu radeti de mine :)

 

multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Upsul face treaba asta singur. Are in el releul despre care vorbesti. Cat timp reteaua e ok, merge din retea. Cand reteaua cade, comuta automat pe productia proprie. Decupleaza reteaua si cupleaza invertorul intern. Cand reteaua isi revine, trece pe retea.

Link spre comentariu

O tentativa de schema dar ideea se intelege. E bine sa ai releu cu 2 contacte no/c/nc prin care sa treci si faza si nulul. Trebuie sa le comuti pe amandoua in acelasi timp. Se poate DAR, ups-ul cand are retea functionala iti da din retea, abia cand ii cade reteaua da din el. Dupa ce ii moare bateria (sau cand arecretea din nou) te-ar cupla la retea, pe care e posibil sa o gaseasca moarta in momentul comutatiei. Te complici inutil si fara noima.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dar de ce vrei sa folosesti ups-ul primul si nu reteaua? Care-i avantajul de vrei sa folosesti sistemul invers? La ups ai de incarcat acumulatori....sa nu mai vorbim ca durata de functionare este dictata de viata acumulatorilor. La 1000w consum... descarca destul de rapid acumulatorii.

Editat de mac01
Link spre comentariu

deci sa explic

vreau sa dau din ups pentru ca am niste echipamente sensibile dupa, si vreau sa le protejez la variatiile din retea

si da, nu e problema ca gaseste reteaua moarta. eu vreau cu acest releu sa ma asigur ca daca cumva moare (si prin moare nu ma refer la baterie, ci la faptul ca se defecteaza/moare de tot ups-ul) ups-ul, se trece pe retea automat. daca in acel moment e curent la retea, bine. daca nu..., va veni la un moment dat. decat sa moara ups-ul si sa nu stiu, sa nu fie curent la echipamente, mai bine cand moare trece direct pe retea, si oi descoperi eu ca a murit ups-ul la un moment dat. sper ca e destul de clar acum

 

revenind la cum

@fanelforum sunt incepator, nu prea stiu ce zici tu cu no/c/nc :)

dar presupun ca imi spui sa fie 2 contacte, nu doar pentru faza ci si pentru nul?

mie cel mai frica imi era de faptul ca releul asta este alimentat din aceeasi retea, si sa nu iasa vreo bulibaseala daca alimentez bobina din ups si pe contactele pentru consumatori vine curent din aceeasi sursa (ups). nu se bate ceva cap in cap pe acolo, si sa arda ceva?

daca totul e okr si ar functiona, imi puteti sugera un astfel de releu, va rog? sau comutator, ceva? preferabil un pic mai mare, sa fiu sigur ca tine, 1500-2000w?

multumesc frumos

Link spre comentariu

ok, merci, deci exact ce as fi vrut eu, sa stea intr-o pozitie atata timp cat e curent in bobina, si sa cada in cealalta daca decedeaza ups-ul. asa si intentionam

intrebarea este, incurca ceva ce ziceam eu mai sus? ca sursa pt bobina si tensiunea pentru consumatori este din aceeasi sursa? strica ceva?

merci

Link spre comentariu

Puteti folosi direct alimentat din UPS urmatorul releu, sau asemanatoare :

RCI424730 Releu: electromagnetic; DPDT; Ubobină:230VAC; contacte; 8A/240VAC sau 8A/24VDC

Poate este buna schema urmatoare:

post-238209-0-34872000-1497598999_thumb.png

Functionare.

1 - Daca este tensiune la UPS, releul este activat si contactele normal-deschise alimenteaza sarcina de la UPS

2 - Daca lipseste tensiunea de la UPS releul cu contactele normal-inchise alimenteaza sarcina din retea

 

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări