Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Buna ziua

Vreau sa fac o lampa de veghe cu 1- 2 leduri albastre alimentata la 220v,dar sa nu functioneze permanent

La apasarea unui buton ledurile sa se aprinda sa lumineze citeva secunde si sa se stinga,sistemul de iluminare montat in minerul usilor metalice

Alimentarea vreau sa o fac in genul incarcatoarelor de lanterna,fara traf

Se poate combina schema de incarcare lanterna(condensator ca,rez,punte)cu schema de la minerul usii (condensator care se incarca alimenteza ledul citeva secunde pe urma se stinge)?

multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In nici un caz nu te sfatuiesc sa cuplezi ceva neizolat galvanic la manerele usilor.

 

In plus hiba logica este ca lumina se va aprinde numai dupa atingerea manerului - dar iluminarea iti trebuia inainte, pentru a localiza clanta... Asa ca la ce bun iluminarea, la ce bun temporizarea, la ce bun cazna pentru senzorul capacitiv de atingere???

 

Adica ori faci lumina permanenta pentru localizarea manerului, ori nu aduce beneficii.

Oricum trebuie izolat si inca foarte bine, nu glumesti cu tensiunea de retea...

 

 

Initial vroiam sa-ti propun sa pun eu doua exemple practice care se apropiau de ce doresti, insa va trebui ca sa modifici functionarea / cerintele mai intai.

Link spre comentariu

Cred ca ca nu m-amexprimat foarte clar

Vreau sa fac lampa de veghe,dar nu la minerul usii va fii folosita

La minerul usii este pe baterii si cind prinzi minerul are un buton care la apasare aprinde un led sa vezi gaura cheii

Eu vreau sa fac lampa de veghe in bucatarie ,la apasarea unui buton sa se aprinda citeva secunde si pe urma sa se stinga la fel ca ledul de la minerul usii doar sa fie alimentata la 220

Link spre comentariu

Si ca de obicei trebuie sa tragem informatia cu clestele.

Descrie complet aplicatia, pentru ce ai dori un astfel de comportament? Pentru ca in limbajul meu lampa de veghe este ceva care sta permanent aprins ca sa semnalizeze locatia spatiala a "ceva".

Insa tu se pare ca doresti "o lumina de puetere foarte mica si cu durata iluminarii temporizata comandata de un impuls dat manual"

 

Ar trebui sa clarifici .

 

Si ar trebui sa ne spui si ce componente / cost ai in cap ca sa nu mai bajbaim noi pana binevoiesti tu sa clarifici...

Link spre comentariu

Te complici mult cu tensiunea mare. Poti face acea lampa sa mearga din 3 baterii de 1.5v. Daca iti merge 20 de secunde o sa schimbi bateriile si la un an nu saracesti. Poti pune si 2 baterii de bios daca il faci corect.

Link spre comentariu

este bine si cu alimentare la 4,5v ,poate chiar mai bine ;dar nu gasesc o schema care sa-mi aprinda ledul temporizat

unde gasesc o astfel de schema? Ceva simplu in genul celor folosite la usile metalice,am vazut o data una avea un cond citeva rez ,functiona la 4,5v

 

vreau sa folosesc aceasta asa zis lampa de veghe noaptea cind merg la bucatarie sa beau apa,sa nu folosesc becul din plafoniera si cum sunt somnoros sa ramina aprins

multumesc pentru raspunsuri

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Daca o sa cauti o sa gasesti sute de scheme de temporizatoare, pentru ca tu asta doresti...

Poti sa le faci simplu cu un condensator care se incarca printr-o rezistenta si apoi un comparator, poti sa cresti temporizarea folosind in loc de rezistenta un generator de curent constant. Sau in continuare simplu poti trece la un temporizator adevarat cu 555, la care vei avea si ceva precizie / repetabilitate.

Daca insa vrei sa faci pe baterii atunci uita-te in tabara mosfet ca sa ai consum stand-by de microamperi, altfel nu iti tin deloc mult bateriile cu schemele simple de mai sus.

 

Si nu trebuie sa ceri aici schema - documenteaza-te si alege ce temporizator ti se potriveste iar in sarcina conectezi leduri de mica putere cu drver pasiv rezistiv - asta este tot ce trebuie.

 

Si chiar nu inteleg de ce abia la postarea numarul 7 ai fost in stare sa ne lamuresti ce doresti.

Iar daca doreai mura-n-gura sa zica cineva "asta este buna" imi pare rau, dar trebuie sa muncesti si tu, sa gasesti nu ce iti recomanda vreun guru, ci sa gasesti exact ce ti se potriveste...

Link spre comentariu

Am facut asa ceva cu attiny, un minisenzor de prezenta te detecteaza de la maxim 3 m cand intri si aprinde cu fade in o bara de leduri.

 

Este declansat un timer countdown de 30 de secunde la prima miscare detectata, la urmatoarea detectie il repune la 30 s.a.m.d.

 

Pentru situatia in care nu ma aflu in zona de detectie ca sa nu-mi stinga lumina, un detector de sunet repune timerul pe 30 la cel

mai mic zgomot.

 

Cand se face liniste si timpul de 30 secunde a expirat se stinge bara cu fade out, dupa acest moment nu mai reactioneaza la sunet, trebuie o alta detectie de miscare ca ciclul sa se reia.

 

Dragut nu ?

Link spre comentariu

Chestia respectiva eu am facut-o cu un senzor de miscare de la praktiker si cateva beculete in hol si bucatarie. Nu mai aprind niciodata lumina manual. Nu ma bazez pe sunet, doar pe miscare, doua minute fara miscare = stins lumina. Are setari si pentru sensitivitate si pentru timer cat sa tina activ.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Eu am facut si scheme cu 555 si una cu un tranzistor cu condensator in baza si la click se aprinde, pana se descarca acel cond, dupa se stingea. Tranzistorul dadea intr-un releu. E mai simpla schema cu tranzistor decat cea cu 555

Link spre comentariu

Pentru baut apa noaptea la bucatarie un LED de 3W tinut la 1W non-stop nu e paguba la curent si rezista minim un deceniu, oricum eu unul nu las noaptea nici o camera complet in bezna, pe hol am 3 LED-uri de 1W care lumineaza non-stop de 3 ani, iar la baie un ""becoled"de 5W tot non-stop, nu saracim pentru cativa watti consumati!

Link spre comentariu

Total de acord cu Spitfire.

 

In primul rand ca o lumina de veghe normala (adica luminand permanent) te ajuta si pe drumul de venire, ca sa-l parcurgi in siguranta.

In cazul contoarelor electrice normale un astfel de montaj are consum care nu se inregistreaza...

In plus scapi de complicatii legate de comutare sau de durata temporizarii care uneori poate fi prea lunga sau prea scurta.

Poate merita doar un senzor crepuscular, sa opreasca functionarea odata ce se lunimeaza.

 

Iar cu leduri bune lumina de veghe intr-o camera uzuala poate fi de ordinul a 0,1 - 0,25 - ,5W ca sa fie deplin utila. Sunt destule variante de led care la o astfel de putere au peste 200lm/W. Eu am in curte in zona usii imobilului un proiector de 1,5W care lumineaza o zona destul de mare - nu ca sa citesti ziarul, dar suficient sa vezi calea de parcurs...

 

Daca reconsideri propunerea ajungem exact la ce vroiam sa pun in primul meu post, adica al doilea din acest thread (acele "exemple practice") si care uzual costa ~zero. Poate voi apuca sa fac efortul din cate imi amintesc textul este scris deja.

Link spre comentariu

Schema solicitata e tip "automat de scara". Daca e alimentat din baterii, trebuie consum redus in starea de asteptare.

Din experimentele mele vechi cu monostabile cu consm foarte redus:
stanga: apesi S o secunda, mos-fetul canal p conduce si incarca condensatorul; ulterior acesta se descarca lent prin 1M si mentine un timp in conductie un mos-fet canal n.
dreapta: apesi S o secunda, pnp-ul conduce si incarca C; pe urma se descarca lent prin 510k si mentine un timp in conductie doua npn-uri.

Rezistenta in serie cu ledul se ajusteaza in functie de acesta (acestea).

post-184838-0-89161200-1495444979_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări