Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor Telwin Geminy 11


Postări Recomandate

Buna seara,

 

Am primit de la un vecin acest redresor, luat de la Dedeman cu 130 de lei. Omul a zis sa fie un lucru bun, `automat` care sa il tina cat mai mult si pe care sa il poata lasa peste noapte.

 

100_3503.jpg

 

Avea siguranta arsa, il conectase gresit la baterie.

 

Bineinteles ca nu e nimic automat in el. Are un voltmetru cu LM358, iar ledurile se sting pe masura ce se ajunge la o anumita treapta de tensiune.

 

100_3499.jpg

 

Plusul este trecut prin aceasta piesa 30 UF700, care inteleg ca este o siguranta resetabila polimer.

 

11_1263402074.jpg

 

Conform Wikipedia, proprietatile ei fac ca atunci cand se incinge peste limita de constructie, intrerupe circuitul. Dupa ce se raceste, conduce din nou. Practic, in functie de temperatura ei, lasa sa treaca un anumit curent. Si acum imi amintesc de niste scheme primitive care presupuneau inserierea unui bec de far intre punte si baterie. Mai stie cineva care e logica din spatele schemei? Din cate citisem de mult, se spunea ca nu exista un inlocuitor potrivit pentru bec intrucat acesta isi modifica rezistenta in functie de puterea cu care lumineaza.

 

Singura certitudine despre aparat este ca incarca in prostie, pana se evapora tot electrolitul:

- Indica incarcat 100% cand tensiunea acumulatorului de de 15,6v.

- Am lasat un acumulator la incarcat si a ajuns la 15,9v, curentul de incarcare fiind de 900mA. Acumulatorul fierbea de se auzea de la departare. Clocotea pur si simplu. Tin minte ca odata tatalui meu i s-a revarsat o baterie lasata la incarcat peste noapte. S-a taiat covorul din bucatarie de la electrolit :rade: :rade:

Deci sa vedem ce mai zic acum cei care spuneau ca am macelarit redresorul rusesc , modernizandu-l cu schema din Tehnium.

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cat scoate traful in secundar,in gol?

Inca o aplicatie cu PTC( http://www.resistorguide.com/ptc-thermistor/ )...Din pacate aici rolul comutatorului de la cele rusesti,se vrea inlocuit de acel PTC(muult mai ieftin),care odata cu incalzirea(datorata trecerii curentului de incarcare),isi creste rezistenta,limitand astfel tensiunea,implicit curentul de incarcare.La cele rusesti nu poti fierbe in halul asta bateria,decat daca o lasi nesupravegheata pe treapta nepotrivita,altfel,cu cei 10 V pe cea mai mica treapta,nu vei reusi sa fierbi nimic.In functie de ce tensiune scoate acel traf,se poate redimensiona acea rezistenta compusa din cele doua de 5W,in asa fel incat la sfarsit de ciclu pe acumulator sa nu ai mai mult de 14,4V.Cat va ramane curentul initial de incarcare,D-zeu cu mila,dar e raul cel mai mic,decat sa clocoteasca bateria.Binenteles ca o upgradare de felul cum ai facut la cel rusesc ar fi fost de dorit,dar daca nu se poate,macar atat poti sa faci,ca sa-l ajuti pe vecin.

Macar are carcasa faina :rade:

Link spre comentariu

Traful scoate in gol 13,4 c.a. !


Carcasa e intr-adevar frumoasa. Adevarul e ca nici la case mai mari nu exista o limitare a tensiunii si curentului de incarcare.

 

De ex aceste Bosch Battmax sunt doar transformator si punte. Iar oamenii dau banii si cred ca il pot lasa peste noapte pt ca daca e Bosch sigur e automat. Si asa faci praf bateria.

 

https://www.google.ro/search?q=bosch+car+charger&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjR6KnGsvfTAhUHOxoKHQR2BKMQ_AUICigB#tbm=isch&q=bosch+redresor&imgrc=aSMT-BYz3fuwEM:

Link spre comentariu
Traful scoate in gol 13,4 c.a.

 

Ca naiba...mult pt un traf folosit fara automatizare,si putin pt un element serie.Probabil scoaterea unor spire echivalent a cca 3 V ar fi varianta cea mai economica.Altfel,varianta gospodareasca ar fi sa mai bagi cateva spire in secundar (daca permite fereastra trafului) ca sa-l duci undeva pe la 16...18V si sa-i aplici un montaj electronic cu element de reglaj serie.

Se mizeaza pe faptul ca majoritatea au baterii bune,si nu stau sa foloseasca asa ceva in mod curent,ci doar accidental,si atunci daca e supravegheat nu produce efecte negative...si adevarul este ca te scoate din necaz si o scula din asta simpla,daca nu abuzezi de ''abilitatile ei tehnice''.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări