Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare frecventmetru - incepator


Postări Recomandate

Buna ziua,

Sunt inepator in acest domeniu asa ca va rog sa imi iertati eventualele intrebari stupide care le voi pune :)

 

Am gasit acest proiect care pare descris destul de detaliat si am decis sa incerc sa il realizez. Aici este proiectul la care fac referire : http://danyk.cz/avr_fmetr3_en.html

 

1 - Inteleg din descriere ca este foarte importanta calitatea oscilatorului de 20 MHz. Imi puteti recomanda de unde sa cumpar acest oscilator si eventual condensatorii ?

 

2 - Ca si controller doresc sa folosesc un atmega328P, banuiesc ca nu este nici o problema (am vazut in datasheet ca practic are specificatii mai bune, in rest este cam la fel cu cel din proiect) ?

 

3 - In schema proiectului vad ca autorul are un display cu 7 cifre, dar in pozele cu realizarea are un display de 8 cifre format din 4 mai mici de cate 2. Sunt cu anod sau catod comun? Probabil voi folosi varianta de 4 a cate 2 cifre .

 

4 - Va rog frumos sa imi recomandati si un programator pentru controller .

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Poti folosi un quartz de 20MHz obisnuit (25ppm stabilitate) si condensatori de 15pF(NPO) pentru inceput. In acest caz eroarea de masurare este mica, insa va fi influentata de temperatura mediului ambiant (in plus sau in minus, functie de valoarea temperaturii). O alternativa ar fi asta: http://www.tme.eu/ro/details/qoh20.00/generatoare-cuart-tht/ (stabilitate 50ppm), sau daca stii sa te folosesti de componente SMD: http://www.tme.eu/ro/details/i533-2p3-20.0000m/generatoare-cuart-smd/ilsi/i533-2p3-200000-mhz/ (stabilitate 2ppm)

In ultimele doua cazuri nu mai folosesti condensatori, iar fusebits vor fi setati pe oscilator extern.

2. Poti folosi ATMega328P fara sa intampini probleme (este "fratele mai mare" al lui ATMega88P)

3. Afisoarele sunt cu anod comun.

4. Iti recomand USBAsp sau orice clona AVRMkII (pe ebay gasesti destule)

Succes.

 

L.E.: Un rol foarte important in calitatea masurarii frecventei unui semnal il joaca si etajul formator de semnal (aka etajul de intrare) al carui rol este prelucrarea semnalului de masurat si aducerea lui la forma dreptunghiulara cu amplitudinea maxim suportata de microcontroller (5V).

Link spre comentariu

Inteleg ca acea valoare ppm cu cat e mai mica cu atat e mai buna. Nu pot folosi smd asa ca o sa iau prima varianta propusa de dvs.

 

Nu cred ca am inteles foarte bine ultimul dvs sfat, daca il puteti reformula mai pentru incepatori v as fi recunoscator :)

 

Va multumesc

 

LE - nu este pe stoc cel indicat de dvs si am gasit de 10ppm la farnell

http://ro.farnell.com/txc/9b-20-000meej-b/xtal-20-000mhz-18pf-hc-49s/dp/1842226

 

intrebarea care se iveste de ce o diferenta asa mare de pret intre cele 2? e aiurea asta de l am gasit eu?

Editat de lucian_v
Link spre comentariu

Diferenta rezida in insasi constructia celor doua: cel din link-ul pus de tine este un simplu quartz (pentru a genera semnal trebuie sa fie montat intr-un montaj care sa favorizeze oscilatiile pe frecventa quartzului), pe cand cel - cu stoc zero - este el insusi un oscilator (are acel montaj care favorizeaza oscilatiile) care pe unul din pini scoate un semnal cu frecventa de 20MHz, in conditiile alimentarii cu 5V.

Pentru clarificari privind ultimul sfat, citeste cu atentie asta: http://leapsecond.com/hpan/an200.pdf si asta: http://leapsecond.com/hpan/an200-4.pdf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

1. In schema nu trebuie sa modifici nimic (pornim de la premisa ca afisoarele cu catod comun au acelasi pin-out cu cele cu anod comun). Partea funny intervine la modificarea softului si anume prin partile de multiplexare si tabela de date (care contine modul de aprindere/stingere a segmentelor afisoarelor). Dat fiind faptul ca programul este scris in limbaj de asamblare cred ca va fi un exercitiu util pentru tine sa identifici unde si ce anume sa modifici (indiciu: cauta MULT1 si TABULKA). Nu in ultimul rand ai ocazia sa te familiarizezi cu limba ceha.

Sau, si mai bine, cauta afisoare cu anod comun tot acolo de unde le-ai luat pe cele cu catod comun (asta te va scuti de migrene)

 

2. Pinul 3 5 (OUT) al oscilatorului la uC se leaga la pinul 9 al microcontroller-ului, iar fuse-bits se seteaza pentru oscilator extern (vezi http://www.engbedded.com/fusecalc/)

 

succes

Link spre comentariu

Revin dupa ceva timp in care am incercat sa inteleg anumite lucruri...deja era sa renunt :) este mult mai complicat decat pare la prima vedere (cel putin pentru mine a carui experienta tinde la 0 cu astea), dar mergem inainte :)

 

- am cautat datele despre afisajul cu led si am identificat pinii si legaturile intre ei, am instalat atmel studio am mai citit una alta...

 

Domnule nico_2010 spuneti asa :

 

1 - pinul 1 nu se conecteaza sau se conecteaza la 5v. Are vreo relevanta daca este sau nu conectat?

2 - pinul 4 la gnd

3 - pinul 5 la atmega pinul 9 si apoi la masa prin acel condensator

 

am desenat ce ati spus si am incercat sa potrivesc cu schema din proiect dar acolo vad ca din oscilator este o legatura si la pinul 10 al atmega. Este vorba de pinul 4 care sa il leg si la masa prin condensator si la pinul 10 al integratului?

 

a288b5.png

Editat de lucian_v
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări