Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

router cu sim


Postări Recomandate

Intr-o locatie la marginea orasului (Iasi), desi exista la vreo 600 de metri punctul de conectare cu magistrala optica instalata de fostul Romtelecom inainte de 2000, s-ar parea ca nu exista sanse de instalat retea "ca lumea" (fibra optica);

as incerca un 4G de la RDS (semnalul e destul de slabut, insa oferta lor e cea mai accesibila). "Mica" problema e ca RDS-ul e disperat sa-si promoveze telefonia mobila, si (inca?) nu exista 4G la ei decat pentru smartfon. Un coleg mi-a sugerat sa imi iau un router cu capabilitate de conectare 3G/4G in care sa pun sim-ul ala pentru telefon. Chestia e ca la Altex nu exista asemenea echipament, iar e-Mag-ul o balbaie, la ei exista "undeva" (adica nu in show-room) niste chestii de-alea, insa...

nimeni nu stie daca "pot" si 4G-ul de la RDS (care e pe la 2,6GHz), si in plus sunt modele scumpe, pe la 5-600 de leuti,

fiind "dotate" cu wi-fi bengos, dual-band si cu standard "n", ala de mare viteza, care pe mine nu ma intereseaza, dorind

doar o conexiune pe cablu.

 

Are cineva vreo informatie legata de acest subiect? (experienta personala/cunostinta cu asemenea echipament (router cu sim) in functiune, furnizor, marca de produs, specificatii tehnice, orice?)

 

Cei de la e-Mag ofera posibilitatea returnarii echipamentului, insa tot nu ma atrage posibilitatea testarii, deoarece chiar in conditiile in care functioneaza mi se pare prea scump, si oricum o vad ca o solutie provizorie.

 

Legat de solutia "cablata" (fie si optica), Telekom-ul a investit in retea in zonele de blocuri din oras, unde insa nu stiu sa fi "agatat" prea multi clienti, avand preturi mai mari decat RDS (situatia intalnita la mai multe cunostinte de-ale mele), in conditiile in care nu ofera nimic semnificativ in plus fata de aia, in loc sa se orienteze pe zonele libere, cum este cea de care am pomenit eu. E oare posibil ca magistrala aia optica de dinainte de 2000 sa nu aiba capacitate de tranzit pentru asemenea servicii? (internet, tv) Exista actualmente doar telefonie (voce) si un ADSL de 2Mbps (un fel de dial-up), pe sarma-sarma (pereche de fire, ca inainte de WWII).... Cand i-am intrebat de "pachet", mi-au "completat" oferta de servicii cu un tv prin satelit (ala care "moare" cand e innorat!!!)...

 

Cu multumiri anticipate, B

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Din cate am inteles omu vrea sa il cumpere din tara , sa fie ieftin si bun.

Avantaju ruterului este ca ulterior poate fi refolosit pe wan.

Eu spre exemplu folosesc router TP-Link TL-WDR3600 v1 cu urmatoarele conexiuni

wan1 rds cablu

wan2 upc

wan3 rds stik

 

ps. daca te intereseaza am un tp-link 1043nd (gigabit ) care arata ca nou cu openwrt si configurat cu rds stik la 150 lei + transport (stiku nu e inclus il iei de la rds).Dupa montare ai si cablu si wirles din sticul 3g.

Editat de cianyika
Link spre comentariu

@blazeu

Am fost intr-o situatie similara cu a dumneavoastra, anume, aveam nevoie de net, undeva, la tara, departe de oras.

Am folosit o tableta cu 3G si m-am jucat cu vreo 3 cartele prepay: Oran.., Voda..., Telek..

Am ales pana la urma portocala - cel mai bun semnal, pret, trafic de net. Am citit recent ca Telek.. ar oferi 1Gb pe zi pentru vreo 6 euro pe luna.

Tableta am concetat-o la un desktop vechi prin USB - tethering. Pentru citit email si navigat pe net era rezonabila solutia.

Acum, cu 4G cred ca se pot vedea si filme pe youtube.

Link spre comentariu

nu stiu cum e la voi in oras, dar eu mi-am facut abonament la RDS acum un an jumate si am cerut si stick..si chiar si acum, imi trimit periodic sms ca nu au pe stoc stick de net...asa ca varianta cu stick-ul de net pica. banuiesc ca si initiatorul topicului nu are stick, are doar cartela de rds. deci i-ar fi util un modem cu sim, poate in combinatie cu un router cu usb...

Link spre comentariu

Daca e prea scump un router in magazin , poate fi cumparat ieftin pe olx !

la prima cautare , la plesneala , s-au retunat vreo 250 de rezultate .

Preturi incepand de la 50 la 400 lei.

In al doilea rand , nu inteleg de ce se bate pentru 4 G , in conditiile in care in zona e semnal foarte slab . Probabil ca nici nu are ecoperire in 4 G , zona

3 g nu exista acolo ? Un 4 G cu semnal slab , va merge mai prost decat un 3 G cu semnal bun !

Link spre comentariu

Multumesc pentru promptitudinea si chiar varietatea raspunsurilor! Dar...

Constat ca nu am fost destul de clar, pen'ca primesc prea multe propuneri "alaturi" de tinta:

 

Ceea ce ma intereseaza e comunicarea 4G. Punct.

Am stick-modem pe 3G de la RDS. Functioneaza PROST:

1) viteza redusa si foarte redusa

2) conexiune instabila (probabil traficul de voce are prioritate si cand creste, datele se intrerup)

3) oricum acoperirea e cu multe goluri (zone fara semnal); acest din urma fapt nu e chiar asa de important,

nu am nevoie de functionare in mobil)

 

Alternativele tehnice sunt 4G de la Orage, Vodafone sau Telekom; sensibil mai scump, si cu limite mai joase de trafic.

O alta problema e ca as dori sa testez intai functionarea, nu sa "ma arunc" la vreun echipament scump dar nefolositor,

nu mai vorbesc de abonamente pe 1-2 ani care nu asigura performanta, insa costa la fel de scump....

(Este cat se poate de clar ca internetul mobil e INCA in epoca "dial-up", cu probleme (MARI) de congestie, viteza modesta

si limita de trafic=cost mare. Mai curge multa apa pe garla pana se rezolva aceste probleme, sunt tari "dezvoltate" unde

nu se intrevede perspectiva de imbunatatire nici pe retelele fixe....)

 

Partea "router" nu ma intereseaza (un singur computer).

Partea "wi-fi" nu ma intereseaza (NU e laptop, tableta, s-fon)

Am folosit denumirea "router cu sim 4G" deoarece echipamentele modem in stick nu sunt

accesibile decat prin furnizorul de servicii de comunicatii (probleme de compatibilitate)(iar minunatul rds nu le are deloc, la ei 4G

pare doar momeala pentru abonamente de mobil).

Dar s-ar parea ca e la fel si cu acele "routere cu SIM".

(NU ma intereseaza nici routerele care au de fapt slot USB in care se pune stick-modem!!)

 

 

Va doresc numai cele bune!

Link spre comentariu

Cat costa cel mai ieftin telefon android (nou sau sh) cu 4G? are in el tot ce e nevoie pentru aceasta aplicatie dar are un "mic" dezavantaj : trebuie repornit tethering-ul odata la 24 de ore.

Solutie practica: o cutie etansa de plastic in curte ridicata pe un bat inalt de 5-10m in zona cu semnal 4G si alimentare din incarcator si cu posibilitatea de coborare zilnica pentru repornire tethering.

Link spre comentariu

Asa cum am mai sugerat. Modemul il primesti direct de la RDS, nu stiu cum a fost in alte cazuri dar eu nu am avut probleme nici cu telefoanele nici cu stick-urile de internet. Am primit totul cand am semnat contractul direct la ei.

Partea de router cel mai simplu o faci cu un minipc, eu am luat de la un utilizator de aici de pe forum la 80lei bucata, ca sa nu fac reclama nu pun nici un link, dar sunt super multumit, arata ca un router dar are 5 porturi usb si chiar sata si mufa pentru monitor, este un calculator, cred ca poti sa pui chiar windows pe el si sa rulezi softul stick-ului daca nu vrei sa te complici cu linux. Gasesti astfel de minipc-uri peste tot, chiar si pe olx.

Partea de wireless o faci cu un stick wireless de sub 30lei luat de oriunde.

Partea negativa este ca trebuie sa instalezi linux si sa il configurezi dar si acolo poti sa gasesti tutoriale pe net, sa apelezi la cineva sa faca asta pentru tine deja iti dubleaza costurile.

Rezultat: sub 110ron - un router cu linux mai bun decat orice router simplu, cu hardware puternic, conexiune 4G si 100% compatibil cu orice fiind un calculator, nu un simplu router.

 

Legat de semnal slab, sa nu uitam ca 4G-ul lucreaza pe frecvente mari (2ghz+) ceea ce afecteaza grav semnalul la obstacole, pereti, chiar si copaci. Simpla mutare a stick-ului usb din interior in afara intr-o cutie ermetica (de-aia de la electrice) poate sa faca diferenta dintre "o liniuta" sau semnal perfect la "4 liniute". Chiar si lipirea stick-ului pe mijlocul geamului ajuta enorm mai ales daca sunt antenele in directia respectiva.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Am impresia ca nu prea sti ce vrei , de fapt.

Ai primit o gramada de raspunsuri la obiect.

 

Nu vrei 3G ca de fapt nu merge bine in zona.

Ai descoperit de ce nu merge bine ? Daca e vorba de semnal , atunci asta se poate imbunatati usor cu o antena exterioara .

Personal am facut asta de foarte multe ori si rezultatele au fost excelente.

 

Vrei 4 G pe stick.

In primul rand trebuie sa ai abonament la operatorul de telefonie din zona ca sa beneficiezi si de stick.

Nu vrei abonament , atunci cum crezi ca o sa ai net mobil. De unde ?

Lasand la o parte frecventa , care este destul de neimportanta in cazul asta , mai intai trebuie sa vezi care provider are semnalul 4 G cel mai bun in zona .

Nu vrei nici sa iei un router de la un provider sa-l testezi sa vezi daca merge. Chiar daca ai posibilitatea ulterioara de al inapoia .

 

Cred ca pina la urma o sa ramai cu ce ai in prezent , pana te hotarasti ce vrei , alte variante nu prea sunt .

 

 

 

 

PS.- Cauta la o cunostinta in zona ceva asemanator si vezi cum merge. Asta ca sa nu dai banii degeaba .

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări