Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un nou selector de surse, si alte cateva functii...


Postări Recomandate

Buna seara!
Am schitat o schema, nu este completa, dar sper sa o putem completa impreuna,
Ce se vrea la final.
-Se pun 8 butoate de tip swich (4 butoane pentru selectarea a 4 surse diferite, 1 buton pentru functia de mute,1 buton pentru functia menu, 1 buton pentru functia ON/OFF si in final 1 buton pentru functia de block)

-Functia block aceasta sa inghete foate functiile, inclusiv cea a volumului.(la actionarea o data a butonului se ingheata functiile, ramand setate la parametri setati la activare, si la doua actionari consecutive se dezactiveaza functia de block.

-Functia menu:(reglarea balansului, reglarea atenuarii, joase, medii, inalte)

-Selectia celor 4 functii, functia de mute, si cea de ON/OFF se face prin actionarea a 6 relee.

-Reglajul volumului sa se faca pritr-un potentiometru/encoder fara capat de cursa (o placere nevinovata.

-Afisarea se face pe un display LCD de 16*2 caractere.+

-Repezentarea starii de ON/OFF prin 2 leduri, unul pentru on unul pentru off.

 

 

 

 

Ps. Sunt deschis la modificari, adaugiri, si alte cele.

 

Ps2. Daca nu am postat la sectiiunea protrivita, rog un moderator sa mute topicul.

post-251612-0-61237900-1489954394_thumb.png

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

Buna ziua!

Vreau sa va felicit pentru aceasta initiativa.

Vin cu cateva intrebari/ sugestii:

1) Luati in calcul posibilitatea de adaugare a unui receptor IR pentru a fi posibila si modificarea functiilor prin intermediul unei telecomenzi?

2) Cum v-ati gandit sa efectuati controlul volumului?

Eu va sugerez, avand in vedere ca folositi un controller destul de potent, sa prevedeti atat posibilitatea utilizarii unui potentiometru cu motor cat si posibilitatea de a utiliza un ic specializat precum pga2310 sau cs3310.

3) Ati putea integra in proiect si posibilitatea cuplarii intarziate a incintelor acustice precum si un senzor de prezenta a curentului continuu la iesirea amplificatorului, caz in care sa decupleze incintele.

 

Toate cele bune!

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Buna seara!

1. O sa iau in calcul adaugarea unui receptor IR.

2. Inca nu m-am gandit, din aceasta cauza am si deschis acest topic, poate aveti sugestii ce as putea sa le implementez.

3. Prefer sa las aceasta sarcina altui microcontroller sau unei protectii complete (analogica sau chiar digitala).

 

 

Ps. Am incercat sa va trimit mesaj.

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

PGA2310(e aceeasi chestie cu cs3310) am folosit eu in trecut si pot spune ca este foarte ok! Dar eu m-am mai jucat si cu tda7448, tda7317 (asta este Eq cu 5 canale) , TDA7439, TDA7318, TDA7468 si tda7309.

 

PGA-ul pentru mine mi sa parut ceva mai complicat de controlat (dar nu imposibil), totusi m-am "mutat", din toate testele facut, la TDA7439iun cascada cu 7317, care, cel putin dupa urechea mea, nu e o diferenta mare fata de PGA care are doar volum (totusi recunosc ca PGA-ul e superior, daca-l pui pe osciloscop). Schemele suntcele din datasheet, bine-nteles ca toate componentele au fost calculate folosind formulele din datasheet, pentru un raspsuns in frecventa dupa propriul plac!

 

Un receptor IR este mult prea simplu sa-l introduci, lucru care-l poti face la final,important este rutinele sa functioneze corect mai intai!

 

PS. TDA7439are deja un multiplex pentru 4 intrari audio ceea ce ar ajuta la simplificarea montajului si costuri putin mai reduse avand in vedere eliminarea releelor!

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Stiu ca pga-ul si cs-ul sunt relativ identice intern, insa, nu si la pret. Cs-ul este mai ieftin decat pga-ul la un mare magazin online (m.o...). Aceste doua circuite inca sunt in productia curenta. Nu am facut referire la tda-uri deoarece, din cate stiu eu nu prea se mai fabrica. Eu unul nu prea am gasit o sursa de incredere si constanta pentru ele (sau poate nu am cautat suficient). Ar fi pacat sa se munceasca atat pentru niste integrate foarte greu accesibile...

 

P.s. acum vad ca la acelasi magazin se gaseste si tda7439 la un pret foarte bun..

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Asta asa e...uite ca nu m-am gandit la asta, dar inca se mai gasesc pe "google". Eu personal am "stoc" facut in caz de "crapa" unul, inclusiv de pga2310...si de cenu pga2311 si pga4311. cele cu 11 in coada inca nu m-am jucat cu ele si nu ma pot pronunta, totusi colegu numai el stie ce poate si ce vrea.

 

Eu personal am utilizat mai multe CI-uri intr-un sistem la care in lucrez , controlate cu atmega2561. Am implementat un ceas cu ds3231(modul din china) si dupa aia mi-am dat seama ca poate fi acel ceas si o referinta de timp pentru oprire automata a sistemului dupa un senzor audio...practic se stinge automat sistemul dupa o anumita perioada setata de mine. Am 3 memorii 1 de rezerva, una pentru setari si una pentru diverse setari temporare deoarece nu am vrut sa folosesc eepromul MCU-ului...e mai simplu sa schimb un SO8 fata de atmega2561...

 

Stiu ca am spusdespre proiectul meu prea mult...dar poate, poate aprinde un beculet cuiva....

Link spre comentariu

Eu is Toma Necredinciosu, si pana nu testez, nu ma propunt decat din punct teoretic, si astfel spun ca DA asa este +-5V sunt pentru cele cu 11 dar oare va avea aceeasi "putere"? Am sa vad intr-un viitor.

Si inca o "idee", la care lucrez eu acum, sau ma rog, cel putin asta studiez cum sa fac, mai este o functie de comutare automata a intrarii in functie de semnal, semnal care poate fi primar sau secundar....spre exemplu daca intrarea este pe TV (intrare primara), si TV-ul este oprit dar eu vreau muzica de pe PC(intrare secundara), atunci cand dau drumul la muzica de pe PC sa se comute automat intrarea pentru PC fara sa fiu nevoit sa apas niciun buton.

Inca o functie buna,si zic eu utila, este ca atunci cand "simte" semnal audio pe oricare din intrari sa aprinda amplificatorul, asta am testat in trecut si va fi implementata in ceea ce fac eu acum. Baza a fost inspirata din: http://sound.whsites.net/project38.htm

O alta functie este pentru LCD si anume LCD-ul poate fi destulde deranjant pe timp de noapte...asa caam luat o baza de timp de la ds3231 si am implementat sa se stinga automat backlight-ul dupa 5min de inutilizare...de fapt de la ultima "ora si minut" din momentul apasarii oricarei taste fie de la telecomanda fie de la tastele fixe de pe panou si/sau invartirea de encoder.

 

Totusi vreau sa dau un sfat initiatoruluisa aiba MARE atentie la rutarea masei cat si cum alimenteaza releele,deoarece poate rezulta niste "pocnitori" destul de urate in boxe, cat sa tina cont foarte BINE de masa digitala si cea analogica, ca si acolo pot apare diverse impuritati in semnalul audio, destul de deranjante...

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

@Rashad Ionita daca ramaii fara pini poti utiliza un IO extender, nu e chiar atat de speriat....mai rau este memoria oferita de MCU....depinde ce vrei sa faci si cate functii sa implementezi.

Daca vrei un proiect ceva mai mare sa fie cu functii diversificate si multe, iti sugerez ca din start sau alegi un MCU cu 128 K (ATMEGA1284-PU), dar depinde de tine cat de bine stii sa optimizezi codul, ca daca nu ai prea multe functii atunci posibil sa scapi usor cu atmega 32...poate chiar cu atmega16...depinde!

Euam ales salucrez cu atmega 2561 (256K) si abia l-am umplut pana la 45%, dar mai am inca mult de lucru asa ca estimez un 90% sa-l umplu...dar eu controlez undeva la 25 CI-uriprin i2c.

 

Spor la treaba

Link spre comentariu

Buna seara!

Am revenit cu schema, cu modificarile de rigoare, si am implementate ceva idei discutate pe aici...

 

 

 

Ps. inca nu stiu cum sa implementez si butonul pentru volum. Acesta vreau sa il folosesc si in meniu. Vazusem intr-un topic pe aici, ca ar merge si un motor pas cu pas in loc de potentiometru/encoder, ar fi mult mai usor, si pentru cei ce vor sa puna receptor IR, astfel nu mai trebuie motoras la potentiometru/encoder.

Ce ziceti are merge un motor in loc de potentiometru/encoder???

 

post-251612-0-85796000-1490213740_thumb.png

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări