Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variere semnal 1-2MHz


Postări Recomandate

Am in plan un proiect de DDS cu unul dintre celebrele AD9833 sau 9837. Imi va permite 12 sau 16MHz la limita superioara.

 

Iesirea AD983x este conectata la un opamp de mare viteza LM7171 in configuratie de neinversor cu castigul aproximativ 4 (vezi mai jos schema folosita, am folosit un ADA4891 numai pentru simulare fiind si el de viteza- ADA nu accepta +/-15V, dar LTspice nu stie :rade:). Opampul face si translatarea de la o sursa de semnal asimetric la una simetrica.

Raspunsul este bun la 2MHz pe sarcina conectata (luata aleator). Din teste, daca amplificarea de 4x limiteaza prea mult raspunsul in frecventa, o voi ajusta la 2x.

 

Totodata, aceeasi iesire a lui AD983x este conectata si la un SN74LVC1G07 pentru o iesire TTL (5V) pana la maximul de frecventa de iesire al lui AD983x.

 

Problema mea este cum sa variez semnalul la iesirea opampului. Pana la 1-2MHz vreau sa folosesc iesirea opampului indiferent de forma de unda. Sa pun, pur si simplu, un potentiometru cred ca va avea repercusiuni asupra semnalului la 1-2MHz.

 

Cum sa fac sa variez iesirea fara a altera forma de unda?

 

NB: TI, ADI, LT, Maxim... imi sunt la indemana, deci dati bice cu solutii fiabile! Multumesc!

 

PS: Daca cineva are un model LTspice pentru LM7171. TI au un model Pspice, dar simularea de mai jos e prima facuta de mine, deci o translatare Pspice la LTspice e problematica pentru mine pe moment.

 

241tlcl.jpg

Editat de thunderer
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

 

Sunt cateva chestii neclare.

  • Ajustarea este "o data" si ramane asa sau e parte din modul de utilizare, adica ceva de genul butonului de nivel la un generator?
  • Ajustarea se face manual, cu acces direct la elementul de reglaj sau digital, de ex. printr-o forma de DAC?
  • Elementul de reglaj, daca e de tip rezistenta variabila, este un semireglabil mic sau e un potentiometru de panou cu firele asociate?

 

Daca raspunsul in frecventa e o problema, o varianta ar fi conecarea unui JFET in bucla de reactie aproape de operational si ajustarea rezistentei DS prin negativarea portii. Am facut AGC pe principiul asta.

Alta varianta e un potentiometru digital integrat.

Pot sa revin cu detalii dupa ce se clarifica intentia practica a modului de functionare si operare.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Multumesc pentru intrebari.

 

@SSB, nu conteaza. caci si una in trepte (de ex un DAC 10-12b) este aproape de o variatie continua. Sau te gandesti la un comutator cu nspe pozitii? D-asta parca n-as vrea.

 

@cirip: ajustarea se face manual (potentiometru sau encoder de panou daca controlez un PGA sau un DAC). E ca-n prima ta intrebare: il ajustez de cate ori am nevoie.

 

M-am gandit ca un potentiometru cu fire va influenta raspunsul in frecventa. Nu am cum sa simulez asa ceva ca sa vad daca am sau nu dreptate.

 

Ca info aditionala: frecventa va fi reglata cu un encoder de panou (cu switch pentru schimbare pas). As vrea ca varierea amplitudinii sa fie tot cu ceva rotativ.

Link spre comentariu

Practic, daca aplic la intrarea lui LM7171 4Vp-p (asimetric), si am 4x amplificarea, am 16Vp-p simetric la iesirea lui LM7171.

 

Apoi, vreau sa pot varia intre minimum 100mVp-p si 10Vp-p (3.5Vrms). Daca e musai, se poate si cu domenii ca-n link-ul dat de tine. Dar o sa conteze si mai mult conceptia cablajului.

 

Multumesc pentru link. O sa studiez schema de la pagina 175. Nu ma mira prezenta lui THS3001. Numai ieri ce citeam aici: http://www.ti.com/lit/an/sloa051a/sloa051a.pdf.

Link spre comentariu

In ce plaja vrei sa faci reglajul nivelului?

Se poate face in mai multe etape iar cea mai dificila parte este reconstructia corecta a semnalului nu reglarea niveluluilui.

Hai ca n-am remarcat asta din prima. Nu as avea probleme daca dupa "potentiometru" as pune un etaj repetor - buffer.

 

Altfel, ce voiai sa spui cu reconstructia semnalului?

Link spre comentariu

Banda necesara este foarte larga. Trebuie introdusa o rezistenta comandata in circuitul de reactie negativa al operationalului. Eu am folosit in acest scop un termistor cu incalzire indirecta (din comertul socialist). Seamana cu un tub subminiatura cu patru terminale. Nu mai stiu indicativul, e poveste veche. Termistorul avea 1 kiloohm la rece, iar rezistenta de incalzire 100 ohmi. Nivelul semnalului se putea regla de 10 - 20 de ori. Poate mai exista asa ceva, eu nu mai am.

Link spre comentariu

@SSB, in AD983x este un DAC. De acolo iau semnalul asimetric. Il fac simetric si il amplific cu LM7171 dupa cum se vede in schema.

 

@Puriu, cred ca ai idee similara cu cea a lui Cirip. N-ar merge o rezistenta controlata digital (digipot) acolo?

Link spre comentariu

Pai atunci am inteles bine.

Eu ma refer la reconstructia semnalului la iesirea DAC-ului, aia este multa mai greu si mai complicat de realizat.

Amplificator cu gain variabil controlat in DC am gasit chiar si pe TME parca care sa mearga sus tare - zeci de mega.

Link spre comentariu

Vad ca TI au cateva VGA-uri de peste 100MHz si SR peste 1500V/us la sub 5$. Insa alimentate la +/-5V.

 

As putea lua iesirea lui LM7171 cu castig unitar si semnal simetric, intru in VGA (LMH6503 de ex.) Si apoi amplific cu alt LM7171. Ar merge asa?

 

Insist sa nu am nici un condensator in calea semnalului.

Link spre comentariu

Eu cred ca merge.

 

Dece trebuie sa iei de la iesirea primului LM? Nu poti lua de la intrarea lui? Ai vreun filtru la intrarea LM-ului?

 

Mai bine ai face partea de iesire asa cum au facut-o in schema la care ti-am dat link-ul.

Se comporta perfect pina la 20Mhz (probabil si mai sus) si este si fiabila, rezistenta la multe prostii facute de useri.....(bine are si deconectarea cu releu daca este fortata prea tare dar o poti face si tu).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări