Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator retea pentru catometru


Postări Recomandate

Deoarece reteaua de 220V la mine are cca 180V in vremurile reci nu pot folosi catometrul. Nu atat tensiunea scazuta ma deranjeaza cat ma deranjeaza variatiile de la minut la minut, daca ar fi o tensiune fixa, chiar si scazuta, catometrul poate compensa (comutator cu trepte in primarul trafului). Puterea catometrului este de 750VA, deci un stabilizator de 1000VA ar fi ok cred. Tensiunile de anod si g2 din catometru sunt stabilizate electronic, deci suporta variatii mari, in schimb cea de filament este doar transformata si variaza odata cu reteaua, la fel Ug1 este stabilizata doar cu zener si are o mica variatie (de ex. de la -12,5 se duce la -12,69 si denatureaza masuratoarea)

Am incercat cu stabilizaoare pe releu sau variac dar nu ma ajuta, au plaje mari de reglaj, dupa cum am spus ma deranjeaza mai mult variatiile mici. Vazuse mai demult un stabilizator rusesc ce mergea pe principiul saturarii miezului, adica sa zicem un traf ridicator 220V la 280V si cu infasurare la care se aplica cc printr-un tiristor se satureaza controlat miezul astfel incat sa fie la iesire 220V, orice variatie este compensata practic instantaneu, mi-as construi asa ceva daca as avea o schema.

 

In concluzie as dori un sfat de achizitionare a unui stabilizator ce va avea o sarcina de 750VA (un transformator este sarcina de fapt), care sa aiba o iesire de 220V cat mai precisa, nu in trepte si sa nu aiba intarzieri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am intalnit stabilizatoare de putere mare, numai pe principiul variac si motoras care plimba un cursor pe el. Intr-adevar, la ac. stabilizatoare, raspunsul este lent.

Stabilizatoare ferorezonante, din cate stiu, sunt pana pe la 300VA.

O varianta este sa stabilizezi tensiunea Ug1, intern, dar pierzi 1-2V amplitudine.

Cu tensiunea de filament, nu vad alta solutie, decat un transformator mic, exterior, alimentat printr-un stabilizator ferorezonant.

Solutia propusa de colegul @Cosmin este buna, dar randamentul este f mic (randament UPS x randament transformator catometru x randament acumulatori=aprox. 40%).

Solutia propusa de mine este incomoda, dar are randament mai mare.

Editat de vera
Link spre comentariu

Cauta un ups cu unda sinusoidala (chiar si second) dar cu acumulatori noi. Eventual studiaza si manualul acestuia sa vezi cat are Vintrare_min, altfel daca iti completeaza din baterii cand ai tensiunea prea mica iti vor trebui acumulatori mult mai mari daca doresti sa tii catometrul in priza ore intregi.

Nu am lucrat cu UPS-uri asa ca nu stiu prea multe despre ele, doar ca au un convertor care porneste cand pica reteaua si iti mai tine o vreme PC-ul sau ce alimentezi din el, pana se descarca bateriile.

Sa inteleg ca el stabilizeaza tensiunea la iesire si atunci cand nu merge pe acumulatori? Toate fac asta, sau doar unele? Banuiesc ca pana la 180 de volti nu intra pe acumulatori, de cele mai multe ori am peste 180, mai ales atunci cand nu e foarte frig afara.

Vera, randamentul nu prea ma intereseaza pentru ca acel catometru nu e un electrocasnic sau ceva de larg consum sa mearga foarte mult, iar varianta cu stabilizarea e complicata, ma gandisem sa stabilizez Ug1 si filamentul in cc stabilizat dar nu e loc in catometru, e dificil sa ajunc cu firele la soclu, ar trebui aceste stabilizatoare, care trebuie sa fie si reglabile, sa le integrez in schema catometrului, nu e imposibil dar mult mai simplu sa-l alimentez stabilizat.

 

Nu ati zis nimic de varianta de stabilizare cu saturatia miezului, am vazut asa ceva trifazic de 50KVA, bobinat cu bara, ar fi fost excelent pentru o casa daca ar fi fost facut 380/220 dar era pentru alte tensiuni. Ideea cu saturatia controlata a miezului e banuiala mea dupa o privire aruncata pe schema si pe infasurari. Am mai vazut unul de 220/220 dar de putere mai mica, 300-400 VA. Cu o schema potrivita as adapta un separator de 1KVA sa-l fac stabilizator

Link spre comentariu

Sunt asemănătoare dar totuși diferite. La stabilizatorul feromagnetic ai un condensator care formează un circuit oscilant. La amplificatorul magnetic ai 3 bobine pe un traf cu 3 coloane. Coloana din mijloc controlează saturația miezului, (de obicei electronic in cc). Cred că domnul Vera e mult mai calificat decât mine să va explice cum funcționează exact stabilizatorul feromagnetic.Și încă ceva stabilizatorul feromagnetic este și ridicător de tensiune in același timp, amplificatorul magnetic doar coborâtor.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări