Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Citire subler

Evaluează acest subiect


Postări Recomandate

Din cite tin eu minte, gradatia de jos indica partea zecimala si anume: acolo unde o gradatie de jos se suprapune cu o oarecare gradatie de sus, acea valoare si indica partea zecimala. In cazul de fata indica si sutimile.Spre exemplu in cazul de fata, cu toate ca se vede rau, ar fi 0,4mm. Postati o poza la rezolutie mai buna si va zic valoarea, asa o sa intelegeti mai bine.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Care gradatie de jos ? Ca daca e o oarecare gradatie de jos cu una tot oarecare de sus... e practic imposibil sa citesti ceva.

 

 

Gradatia oarecare de jos care se suprapune cu oricare gradatie de sus reprezita 100 microni. Deci nu e imposibil, de fapt asha se citeste vernierul in general. Sa zicem ca avem 6 si ceva milimetri ... te uiti care gradatie de jos se suprapune cu o linie de sus .... sa zicem ca cel mai bine se suprapune 7. In acest caz citim 6.7 mm. Daca se suprapune cel mai bine gradatia dintre 7 si 8 atunci valoarea este 6.75mm . In poza pusa de tine neclar valoare este intre 0.4 si 0.5 mm. Vezi si poza de mai sus a lui adryano.

Link spre comentariu

Șublerul prezentat are o eroare de 5 zecimi;aia înseamnă 0,05.Partea fixă se numește Riglă,iar partea mobilă Vernier.Se deplasează vernierul pe riglã,și se prinde în șubler piesa de măsurat,apoi ne uităm cu atenție la 0 de pe vernier.Unde 0 coincide cu o gradație de pe riglă este partea fixă,apoi se pune "virgula",și urmărim cifrele de pe vernier unde corespund mai bine pe riglă,și avem zecimalele.De exemplu,dacă măsurăm o coadă de burghiu de 14mm,cifra 0 de pe vernier v-a corespunde pe riglă la 1+patru gradații.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Sublerul prezentat are o PRECIZIE de 0,02 mm (doua sutimi) pentru ca are 49/50 gradatii subler/vernier. (1/50 = 0,02, 1 fiind diferenta de gradatii)

Cel de 0,05 are 19/20 gradatii.

Sublerul foloseste "principiul vernierului"

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări