Jump to content

  • Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Photo

Modificare Kit ceas digital


  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#16 OFFLINE   Spiridusu

Spiridusu

    Nou venit

  • Membri
  • Pip
  • 35 posts

Posted 01 March 2017 - 08:37 PM

Se poate folosi, dar intercalând tranzistori de comandă pe fiecare segment.Astfel nu mai contează nici curentul, nici tensiunea de comandă a ledurilor.....pot fi alimentate dintr-o tensiune mai mare de 5V, controllerul fiind alimentat separat. 

 

 

Mi-au venit si segmentele mari, dar nu am inteles exact ce ar trebui sa fac, cu tranzistorii (si ce tranzistori mi-ar trebui). Poti sa imi faci o mica schema (de mana) cum ar trebui legate.



Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#17 OFFLINE   elmar

elmar

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 5,391 posts

Posted 01 March 2017 - 09:00 PM

Având în vedere schema ceasului ...cred că te-ai cam grăbit să cumperi afişoare mari...

E prea complicat cu tranzistoare ...la acest tip de ceas!

Spune ce scrie pe afisoare ...şi poate merge înlocuite direct !Poate consumul nu depăşeşte cu mult consumul afişajului original al ceasului...şi aşa, ai putea să le conectezi direct(fără tranzistoare) ...doar făcând conexiunile dintre afisoare ...adică să conectezi segmentele în paralel (a la a ,b la b, c la c, d la d ...s.a.m.d)



#18 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 01 March 2017 - 09:17 PM

Am făcut o schemă de principiu despre cum văd eu că ar trebui să interfațezi afișorul cu acel microcontroller. Buffer-ul poate fi ori o arie de tranzistori NPN cu colectorul în gol (gen ULN2003) sau orice integrat amplificator operațional(tip buffer neinversor) care să suporte curentul cerut de patru segmente simultan.Tranzistorii ce comandă catozii comuni sunt de orice tip PNP ce poate suporta curentul necesar unui digit. Adică de exemplu BC 327.

Rezistorii dintre buffer și afișor limitează și egalizează curentul între segmentele aprinse, astfel ca să nu existe diferențe de luminozitate între cifra 1 și orice altă cifră, de exemplu. Nu am pus valori, dar se poate porni prin tatonare de la circa 470 Ohmi și se poate scădea sau crește în funcție de luminozitatea dorită și curentul maxim permis de circuitul buffer.

Attached Files



#19 OFFLINE   UDAR

UDAR

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 4,378 posts
  • Locatie:Cluj Napoca

Posted 01 March 2017 - 09:25 PM

Două observații :

1. PNP-urile trebui să suporte curentul unui digit înmulțit cu factorul de multiplexare ( egal în cazul nostru cu numărul de digiți , adică 4 ). Mă refer desigur la curentul de vârf . 

2. Rezistențele din bazele PNP-urilor pot ( și e recomandat ) să lipsească .


Edited by UDAR, 01 March 2017 - 09:26 PM.


#20 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 01 March 2017 - 09:44 PM

Păi multiplexarea nu presupune aprinderea la un moment dat doar a unui singur digit ? Digiții sunt aprinși succesiv, pe rând, cu o frecvență ridicată și  care să asigure persistența retiniană, deci aparența unei afișări continue.  Deci în cel mai rău caz, un tranzistor NPN trebuie să suporte curentul unui întreg digit aprins continuu.Sau cel puțin așa înțeleg eu multiplexarea...



#21 OFFLINE   UDAR

UDAR

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 4,378 posts
  • Locatie:Cluj Napoca

Posted 01 March 2017 - 09:50 PM

Ai dreptate , poate n-am fost clar .

Ca să obținem o anumită luminozitate avem nevoie de , să zicem , 1mA curent mediu printr-un segment . Asta înseamnă maxim 8mA ( dacă toate segmentele sunt aprinse , inclusiv punctul ) printr-un digit . Dar digitul e aprins doar un sfert din timp deci , ca să obțin 8mA mediu , am nevoie de 8*4 = 32mA . Asta am vrut să spun . 



#22 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 01 March 2017 - 09:54 PM

Acum mi-e clar. Sunt anumite aspecte care îmi mai scapă la prima vedere.E scuzabil poate, pentru un lăcătuș mecanic (cu diplomă)... puțina electronică pe care o știu am învățat-o ,,by my self,,.Asta e...mulțumesc pentru lămuriri.



#23 OFFLINE   UDAR

UDAR

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 4,378 posts
  • Locatie:Cluj Napoca

Posted 01 March 2017 - 09:58 PM

Ei, haide , n-o lua așa ! Scăpări are toată lumea . Și aici era chiar mai puțin decât  o scăpare . Dacă vorbim de curentul mediu prin tranzistori e ca tine . Eu am făcut doar precizarea respectivă pentru că pe baza ei se dimensionează rezistențele serie cu segmentele . 



#24 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 01 March 2017 - 10:15 PM

Dar chiar nu m-au deranjat deloc observațiile, sunt la obiect și utile nu numai inițiatorului.

 

Revenind la schema despre care vorbim, sper că și colegul Spiridușu a înțeles cam de ce are nevoie pentru proiectul lui de ceas. M-a tentat și pe mine ideea de a face un ceas ,,gigant,, dar nu am făcut decât câteva modele cu înălțimea digitului de 12mm, până acum afișoarele cu adevărat  de mari dimensiuni fiind destul de scumpe.Eram pe cale să fac un afișor cu segmentele formate din mai multe leduri înseriate (5-6 leduri/segment) și fără mască difuză, dar parcă nu mi-a plăcut designul ,,de stadion,, și l-am abandonat..... dar poate la un moment dat voi modifica totuși unul din cele două ceasuri cu MMC351 (ceas auto) construite din timpul liceului într-un ceas cu afișor mare.



#25 OFFLINE   Spiridusu

Spiridusu

    Nou venit

  • Membri
  • Pip
  • 35 posts

Posted 02 March 2017 - 05:11 PM

Având în vedere schema ceasului ...cred că te-ai cam grăbit să cumperi afişoare mari...

E prea complicat cu tranzistoare ...la acest tip de ceas!

Spune ce scrie pe afisoare ...şi poate merge înlocuite direct !Poate consumul nu depăşeşte cu mult consumul afişajului original al ceasului...şi aşa, ai putea să le conectezi direct(fără tranzistoare) ...doar făcând conexiunile dintre afisoare ...adică să conectezi segmentele în paralel (a la a ,b la b, c la c, d la d ...s.a.m.d)

 

Am facut o poza cu ceea ce scrie pe afisaj. Eu nu prea am reusit sa imi dau seama ce scrie. Poate daca stiti ce ar trebui sa scrie reusiti sa va dati seama. De semenea am vrut sa il testez sa vad daca merge si am descoperit ceva cam ciudat. Pinii de pe spare nu corespun cu ceea ce am gasit pe net (adica ce segmente ar trebui sa aprinda).

 

Am făcut o schemă de principiu despre cum văd eu că ar trebui să interfațezi afișorul cu acel microcontroller. Buffer-ul poate fi ori o arie de tranzistori NPN cu colectorul în gol (gen ULN2003) sau orice integrat amplificator operațional(tip buffer neinversor) care să suporte curentul cerut de patru segmente simultan.Tranzistorii ce comandă catozii comuni sunt de orice tip PNP ce poate suporta curentul necesar unui digit. Adică de exemplu BC 327.

Rezistorii dintre buffer și afișor limitează și egalizează curentul între segmentele aprinse, astfel ca să nu existe diferențe de luminozitate între cifra 1 și orice altă cifră, de exemplu. Nu am pus valori, dar se poate porni prin tatonare de la circa 470 Ohmi și se poate scădea sau crește în funcție de luminozitatea dorită și curentul maxim permis de circuitul buffer.

 

Multumesc pentru schema, dar eu speram la o schema ceva mai usoara, adica plecand de la legaturile afisajului deja existent (cei 12 pini) sa conectez noile afisaje. Sa nu fie necesar sa identific pinii de pe microcontroler.

Attached Files



#26 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 03 March 2017 - 01:14 AM

E musai să identifici pinii controllerului, fiindcă fără buffere fie nu vei comanda bine afişajul, fie rişti să suprasoliciţi ieşirile controllerului.Nu e chiar aşa de complicat precum pare, practic vei adăuga o plăcuţă separată pe care vor fi montate integratul buffer, rezistenţele de egalizare şi tranzistorii catozilor comuni, legăturile cu display-ul şi controllerul fiind făcute cu fire separate...

Vezi că dacă afişoarele sunt foarte mari, e posibil ca pe fiecare segment să fie două-trei leduri înseriate, pentru asigurarea unei luminozităţi uniforme. Asta ar însemna că avem o cădere de tensiune mai mare pe fiecare segment iar tensiunea de 5V poate fi insuficientă pentru aprinderea bună a cifrelor, chiar fără rezistenţe de limitare/egalizare. Atunci poate fi necesar să foloseşti o tensiune de alimentare mai mare de 5V pentru asigurarea unei luminozităţi bune. Dacă controllerul o suportă, e bine.Dacă nu merge cu mai mult de 5V, foloseşti un stabilizator de 5V gen LM7805 pentru microcontroller şi alimentezi afişorul şi bufferele din tensiunea mare masa fiind comună.



#27 OFFLINE   Kreator

Kreator

    Membru

  • Membru activ
  • PipPip
  • 436 posts
  • Locatie:Baia Mare

Posted 07 March 2017 - 05:04 PM

De la cati volti se "aprinde". Pt a afla foloseste o sursa reglabila + o R de 1k.

Doar dupa ce afli asta vei sti ce sa faci in continuare. Dar cred ca daca afisorul e albastru, Vd >7 V



#28 OFFLINE   Spiridusu

Spiridusu

    Nou venit

  • Membri
  • Pip
  • 35 posts

Posted 08 March 2017 - 07:37 PM

De la cati volti se "aprinde". Pt a afla foloseste o sursa reglabila + o R de 1k.

Doar dupa ce afli asta vei sti ce sa faci in continuare. Dar cred ca daca afisorul e albastru, Vd >7 V

 

Afisajele sunt rosii.

 

Am alimentat fiecare element al afisajului de la o sursa de calculator trecand printr-un Converter DC-DC LM2596, iar pe plus (dupa convertor) am mai legat o rezistenta de 1046ohmi. Punctul afisalului s-a aprins suficient pe la 5v iar segmentele pe la 11.5v (mai mult nu scotea sursa).



#29 OFFLINE   validae

validae

    Moderator

  • Smod
  • 10,904 posts
  • Locatie:Bradesti

Posted 08 March 2017 - 07:42 PM

Va trebui să alimentezi afișajele din sursă de 12V, iar ceasul propriu-zis (controllerul) din 5V. Ai practic nevoie de o sursă de 12V, fiindcă cei 5V îi obții printr-un stabilizator LM7805....



Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#30 OFFLINE   elmar

elmar

    Membru evoluat

  • Membru activ
  • PipPipPipPipPip
  • 5,391 posts

Posted 08 March 2017 - 08:22 PM

Eu am găsit aceste date despre display-ul ăla:

Attached Files






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users